Indikator smeri vetra?

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

Re: Indikator smeri vetra?

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Jun 20, 2018 14:05

Naj si dovolim se eno zacetnisko vprasanje.

Kam na jadro postavit mustrine? Mislim kateri del jadra, da najbolje funkcionirajo.
Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

OdgovorNapisal/-a Lure » Sr Jun 20, 2018 15:39

Genova/flok: na sprednji rob jadra, vsaj 10-20cm od roba, na vsaj tri višine, na obe strani jadra

Glavno jadro: na zadnji rob, na vsaj 3-4 višine - tukaj je samo na eni strani, čisto na robu.

Na prednjem jadru je namreč najbolj pomemben vstop vetra na jadro, da se pravilno razdeli na obe strani. Na glavnem pa je najbolj pomemben izpuh jadra, da tam ni turbulenc (rotor)
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Jun 21, 2018 13:30

Hvala vsem!

Imena za muštrine so precej različna po portalih, npr: Wool Tell tales, Leech Telltales, tickler sail, Air flow tels ...

Jaz sem jih kar tule naročil. Manj kot 10 eur za set s postnino : https://www.ebay.de/itm/201241824148
Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

OdgovorNapisal/-a Lure » Če Jun 21, 2018 17:55

Več o muštrinih si lahko prebereš tukaj.

Nekaj od tega smo tudi povzeli v tej prezentaciji za JK Odisej o osnovah jadranja prezentaciji za JK Odisej o osnovah jadranja. Predvsem so uporabi še kakšni linki, ki so navedeni kot viri v prezentaciji.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Pe Jun 22, 2018 11:10

Super, hvala :)

Lure napisal/-a:Več o muštrinih si lahko prebereš tukaj.

Nekaj od tega smo tudi povzeli v tej prezentaciji za JK Odisej o osnovah jadranja prezentaciji za JK Odisej o osnovah jadranja. Predvsem so uporabi še kakšni linki, ki so navedeni kot viri v prezentaciji.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Po Jul 09, 2018 07:57

Brez tega ne grem več nikamor!

Slika
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Jul 12, 2018 18:03

Jaz imam največkrat opravka z več jadrnicami (lahko tudi različnih tipov, često tudi več na isti dan...), tako da mi ni priročno prenašati tej podobne zadevice z jadrnice na jadrnico.

Namesto tega največkrat (in na vsako jadrnico) z nalepim tudi - običajno s kosom izolirnega traku na primerno mesto na bumu - že zgoraj v temi omenjeno nit volne ali trakec, da mi podobno kot tebi tole tudi kaže bolj ali manj neoviran zračni tok pod glavnim jadrom.

To mi je dragocen kazalec zlasti za hitro ravnanje v lahnem vetru, ki ga sicer večina težko sploh čuti, še posebej kadar je hitro spremenljiv (recimo ko kak maestral ali burin blizu obale šele bolj začenja in podobno).
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Če Jul 12, 2018 20:05

jaz gledam sukanec na lazyacku,zanalašč eem pustil ene par dolgih in se premaknejo ob najbolj rahli sapi
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Ne Jul 15, 2018 10:45

Na moji barki taksni trakci ne pridejo v postev, razen mustrini na jadru. Ni namrec mesta, kjer bi trak kazal dejansko smer vetra. Nekatere jadrnice vidim, imajo trakce na zajlah ki drzijo jambore, taksnih pa jaz nimam. Tam okoli se tranec neovirano giba, pri meni ni varijante.

Tko da tale zadevica krasno kaze veter in jo imam dejansko non-stop na radarju. Zelo pomaga sploh ce je veter spremenljiv. V trenitku tako lahko sprenos smer ali kot jadra in ima ucinek.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov