Tomos 4

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

Re: Tomos 4

OdgovorNapisal/-a Piki » Po Jul 16, 2018 12:53

novinec1 napisal/-a:Evo da še jaz poročam moje dogajanje na "šterki" trdo obračanje mi je nekako uspelo omehčat zmontiral sem celo nastavek za mazalico nafilal mast da je pritekla spodaj in zgoraj rezultat "obračanje servo" ;)

ker ni bilo časa motorja dan pred odhodom nisem kaj posebej gledal ne poznam ga ker sem ga letos dobil zraven čolna

Ok na dvorišču sem ga vžgal parkrat dal na obrate ... in zadovoljno ugotovil da dela BP ;)
no na morju se je pokazalo drugače na začetku je vžiga iz prve delal ok recimo ene 2 ure potem pa se je začelo ko se segreje ugasne ga ne moreš vžgat. mrzel tako -tako je treba ene 10 krat potegnt sem ga privlekel v nedeljo s sabo da bom doma v miru prišel stvari do dna

včeraj sem na hiro videl da imam svečko bosna mislim da je oznaka 80 dal bi NGK BP7HS, BP8HS prečistil karburator ne vem ali bi gledal kaj platine okvirno se spomnim nastavljanja z listki na mopedih pred 20 leti ;) na kaj bi še rabil bit pozoren?

Lahko ti prebija vžigalna tuljava, preglej pa tudi črpalko za gorivo. Predvžig je tukaj statičen, nastavitev je 1.5 mm pred GMT.
novinec1
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a novinec1 » Po Jul 16, 2018 13:24

AEgir napisal/-a:Za tomosa ne vem na pamet ampak navadno se predvžig nastavlja posebaj za prosti tek in posebaj za wot pri polno obremenjenem motorju, ne na stojalu.

Razlika med neobremenjenim in obremenjenim (cdi verzija) je cca 4° kar je velik.

Drgač pa OP najdi si servisni manual in ga preberi ter po navodilih nastavi motor in preveri točke obrabe. To ni vodoo čarovnija ampak stroj s točno določenimi parametri od prvega do zadnjega.

Na pamet lahko samo tkole hit-or-miss nekaj probavaš kar je izguba časa in energije. Moj na pamet nasvet je, da spoliraš kapo. Mogoče bo pol prav laufal.

Ok sem razumel da strelat rešitve kaj bi lahko bilo narobe ne bo šlo .... svečko menjat in razdrt-očistit vplinjač sem itak imel namen to ne more škodit ... Ko sem omenil listke za nastavljanje razmika sem imel v misilih nastavitev razmika med platinama ne pa predvžig service manual sem že našel bom šel točko po točko pa vidimo
še na hitro olje za delat mešanico 2% ali 4% rabim komplicirat ali karkoli kar je na voljo?
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Jul 16, 2018 13:29

Načeloma pri zračno hlajenem lahko uporabljaš karkoli čeprav jaz bi uporabil raje malo bolj kvalitetno sintetično olje ala tts ali husqwarna xp. 2%.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
novinec1
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a novinec1 » Po Jul 16, 2018 14:07

Sem v tem času prebral vseh 6 strani na temo mešanice za tomosa 4 .... a je kakšna stvar na tem forumu da se iz nje ne naredi magistrsko delo :) verjetno bo res 2% tts nek optimum
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Jul 16, 2018 14:11

A nisi rekel da ma elektronski vzig zdaj bi pa platine nastavljal? Tts je super olje je pa tomos tudi cist zadovoljen z stihl oljem na 2% ki je skor pri vsaki hisi ki ima tudi motorko ali lakserco pa se cenejse je.
novinec1
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a novinec1 » Po Jul 16, 2018 14:16

Damjan89 napisal/-a:
Piki napisal/-a:
Kompresija? Predvžig? (1.5 mm pred GMT). Aja, a loputa čoka se normalno zapira in odpira?

Kompresija je vsaj kar se cuti pri vzigu. Kako preverim predvzig ce nimam platinskega vziga, loluta coka normalno zapira in odpira.

Samo en T 4 je imel elektronski vžig, T 4 electronic, bel pokrov. Imaš ta model? Lahko je kaj narobe s cdi enoto ali statorjem. Kakšna je iskra? Daj sliko motorja, ali še bolje, video delovanja motorja.

Damjan je msilil da ima elektronski vžig ...
novinec1
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a novinec1 » Po Avg 06, 2018 15:55

Evo na dopustu sem pustil "šterko" pri miru sem raje veslal do čolna je pa tako hladen vžiga topel pa sploh ne če ti ugasne topel si najeb... do ohladitve je pa zmeraj slabše ...

Včeraj ko sem prišel domov sem za sprostitev začel z razdiranjem nekako sumim da je težava na strani elektrike tako po moji oceni če verglam s svečko zunaj je iskra prešvoh za to bi lahko bile krive platine, kondenzator ali bubina čeprav kot razumem pri bubini je situacija dela -ne dela
barva svečke https://mojalbum.com/novinec1/svecka/foto/24234052

Včeraj sem snel sem magnet platine so bile kot nove razmik 0,4mmm je pa vmes prišlo nekaj masti od vzmeti lahko je to krivo?
Skratka dal bom nove platine nastavil bom razmik pogledal še predvžig če je prav nastavljen

Tukaj rabim vašo pomoč če prav razumem
1. zavrtim motor v pozicijo 1,5mm pred GMT
2. "ploščo" pač to zadevo na kateri je vse nastavim-zarotiram v to pozicijo tako da takrat začne platine odpirat ali morajo bit takrat max odprte 0,4mm? Po domače kdaj je iskra ;)
Bral sem naj bi celo s približevanjem bubine magnetu ojačal iskro naj bi bila čimbliže toliko da ne drsa ko se vrti magnet samo to je pomoje fiksno. Včeraj ko sem razdiral nisem opazil morda edino če so luknje toliko večje od vijakov da imaš nekaj lufta za približat-odaljit bubino magnetu

Še vplinjač edini vijak z vzmetjo ki je za nastavljat če prav razumem ga zatiskaš do te mere da motor še drži minimum?

Vem rekli boste pelji k nekomu ki tomose obvlada v nulo naj ti on zrihta
Ampak saj veste kako je tista reklama od Master card platine 5 eur, svečka 6 eur, liter bencina 1,5 eur umazane roke ... zadovoljstvo ko porihtaš sam neprecenljivo ... ;)
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Avg 06, 2018 19:53

1.5mm btdc se platine naj začnejo odpirat kar najnatančneje določiš z multiletrom da meriš kdaj prekinejo stik. Vžigalna tuljava naj bo vsaj 0.5mm od magneta ker v nasprotnem primeru lahko začne pri vročem motorju drsat po magnetu kar bo privedlo prej ali slej do uporabe vesel :lol:
novinec1
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a novinec1 » To Avg 07, 2018 08:52

Sem zamenjal platine nastavil zdaj vžiga iz prve mrzel. srednje topel , vroč ..... bomo videli ko bo laufal kako uro na morju ampak mislim da je to to ... edino vžigalno tuljavo sem nastavil po lastni presoji na 0,2mmm kar je očitno preblizu
Eh .... bo treba še enkrat razdrt in da ne bo kakih presenečenj .....
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » To Avg 07, 2018 14:32

glede nastavljanja predvžiga, jaz sem ga nastavljal na način, da sem s kljunastim merilom meril pozicijo bata, na merilu nastavil željen predvžig in ko sem obračal magnet, takrat, ko se je bat dotaknil globinskega merka kljunastega merila, sem na magnetu in ohišju označil pozicijo magneta ob željenem predvžigu. nato sem med platine vstavil trakec zelo tankega papirja iz kake reklame. Nato sem z eno roko vlekel papirček, z drugo počasi obračal magnet in spremljal, kdaj so platine papirček spustile. Ploščo z elektriko sem nato obračal in nastavljal, da je papirček spustilo točno na označenem predvžigu.
zadeva je enostavna in natančna brez potrebnega kakega ekstra orodja. je pa vse skupaj malce nerodno, ker posegaš skozi odprtine v magnetu.
pa še to.....včasih kak tomos crkne ko je topel, ker začne prebijat iskro. pogosto je razlog za prebijanje pločevinast pokrovček na fajfi, ki je na svečki. Tisto se lahko odstrani brez kakih zadržkov.
drugi razlogi za prebijanje so pa potem pod magnetom ali na kablu svečke. pri novejših z bolj kompliciranimi vžigi, pa še kaj drugega. skoraj vedno pa je krivec za nedelovanje v toplem elektrika...sploh če hladen vedno dobro dela.
novinec1
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a novinec1 » To Avg 07, 2018 15:44

Sej s papirčkom sem si pomagal kot je v priloženih navodilih
https://tomos-club.si/images/PDF/navodila_vzig.pdf

Zdaj dela-vžiga tako kot mora edino glede razdalje vžigalna tuljava - magnet sem malo v dvomih po teh navodilih sem nastavil na spodnjo priporočeno mejo - 0,2mmm tukaj je pod naslovom nastavljanje zračne reže

Marcel pravi naj dam vsaj 0,5mm če ne bo ko bo segrelo bo morda začelo drsat
Če prav razumem bolj kot odmakneš oslabiš iskro če je preblizu ojačaš iskro ampak reskiraš ob segretju drsanje magneta po tuljavi.

Zdej res nisem pameten ali odmaknit in reskirat slabšo iskro ker zdaj dela-vžiga kot mora ali pustit pa čakat če bo magnet začel drsat ko se konkretno zagreje pod obremenitvijo ....
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » To Avg 07, 2018 22:13

Pusti kot je in stestiraj...potem rihtaj če bo potrebno
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Sr Avg 08, 2018 07:18

novinec1 napisal/-a:Sej s papirčkom sem si pomagal kot je v priloženih navodilih
https://tomos-club.si/images/PDF/navodila_vzig.pdf

Zdaj dela-vžiga tako kot mora edino glede razdalje vžigalna tuljava - magnet sem malo v dvomih po teh navodilih sem nastavil na spodnjo priporočeno mejo - 0,2mmm tukaj je pod naslovom nastavljanje zračne reže

Marcel pravi naj dam vsaj 0,5mm če ne bo ko bo segrelo bo morda začelo drsat
Če prav razumem bolj kot odmakneš oslabiš iskro če je preblizu ojačaš iskro ampak reskiraš ob segretju drsanje magneta po tuljavi.

Zdej res nisem pameten ali odmaknit in reskirat slabšo iskro ker zdaj dela-vžiga kot mora ali pustit pa čakat če bo magnet začel drsat ko se konkretno zagreje pod obremenitvijo ....

Če ne drgne ob magnet kar pusti
Mato :wink:
alestonejc@gmail.com
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a alestonejc@gmail.com » Če Avg 09, 2018 10:24

Preglej cevi za dovod goriva. Pri meni je vlekel zrak ko je bila slaba cevka in je deloval podobno kot tebi sedaj pa dela odlicno
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Avg 09, 2018 13:58

Probaj še odviti ta dolgo šobo, ki je na zgornji točki uplinjača.Vijak(medenina) je dolg kaka 3cm, spodaj pa je povsem majhna diza, ta se rada zamaši, mislim da je 0.3 mm.Če motor stoji dlje časa, gorivo izhlapi, olje pa se prime na stene diz in zmanjša pretok goriva.Tudi to je ena od možnosti.
mašinfirer

Kdo je na strani

Po forumu brska: Tadejko in 3 gosti