OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Avg 15, 2018 00:38
O Care hvala za obisk danes zjutraj. Po 12h sva izplula in šla v Mali Lago.
Na poti sva opazila nasukano jadrnico Hanse 35 od Waypoint charterja. Poklical sem jih kajti na barki ni bilo nikogar in je tolkla po skalah. Ob vsakem čeprav rahlem valčku je zasukalo krmilni obroč. Gostov, ki so najeli barko niso mogli priklicati. Pripravljalo se je na nevihto, zato so me prosili, če lahko kaj ukrenem. Najprej sem jo poskusil z moji tenderjem potegniti s skale, vendar je bila ravno toliko nasukana, da nišlo. Poklical sem prijatelja, ki je ranger in ga prosil, če lahko pride kdo z gumenjakom. Časa je primanjkovalo kajti vreme se je slabšalo. Bil sem na liniji s charterjem. Sklenili smo, da poskusim odsukati barko z lastnim motorjem. Motor sem uspel takoj vžgat ni pa deloval el. Sidrni vitel. Komanda je bila izključena. Vstopil sem v barko skozi okno v prednji kabini. Vklopil sem stikala za sidrni vitel. Ven sem moral zopet lesti skozi okno kajti vrata so bila zaklenjena. Najprej sem slikal sidrni jašek kajti izgledal je poln, zato je bilo v vodi verjetno zelo malo verige in tudi kot je bil prestrm kar je pomenilo, da ni šanse, da ven potegnem barko s sidrnim vitlom kajti zunaj je premalo verige. Grem za krmilo in počakam, da me doseže val z barke, ki je plula mimo. Ob prihodu valov dodam gas in vsakič barka malce poskoči in se premakne naprej. S kobolico drsa po kamenju pri zadnjih dveh nihajih pa čutim, da je udarilo v skalo tudi krmilo. Barko mi uspe odsukati nato pa se je pojavil problem kajti sidro (Bruce) je nato zepelo v skalo blizu obale. In nisem mogel biti istočasno na krmilu in spredaj na vitlu. Veter je pojačal in me je hotelo zopet potisniti na skale. Dal se vzratno in pustil motor v teči, da me je držal stran od obale. Skočim spet na premec in spustim nekaj verige, da si pridobim čas in nekaj manevrskega prostora. V tistem barka pridobi malce hitrosti in ko se veriga zopet napne, izpuli sidro, ki se je slučajno tam kjer res ni treba zataknilo. Zapeljem stran od obale in dvignem sidrno verigo do konca. Barko prestavim v Mali Lago, poberem ženo s svoje barke, da mi pomaga zasidrati. Sredi zaliva spustiva skoraj vso verigo, zaprem vsa stranska okna, ugasnem motor, priveževa vse bokobrane saj so bili zavezani na mašnico brez vozla in bi popadali ob prvi sapici nekaj pa jih je bilo zgolj le položenih na palubo. Zàdnji hip prispeva na najino barko saj je na kratki razdalji od charter barke do najine veter že zelo pojačal. Ravno ko doseževa barko začne izjemno močno pihati tako, da zadnji hip priveževa tender. Razbesnela se je nevihta in dvigovalo je morski prah čeprav je zaliv zelo dobro zaščiten.
Goste so uspeli priklicati ob dveh, vendar do petih še nikogar ni bilo na barko ?!?
Slike sledijo
LP Iztok