bel dim in čiščenje kanalov

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Pe Avg 28, 2009 11:02

Ja, hvala bogu, potem je to bila para in ne bel dim. :D Ker pri belem dimu bi se drugače končalo. :?:
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
jutri pa res
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a jutri pa res » Pe Avg 28, 2009 13:26

Doktorat blondinke:
Vse naprave delujejo na bel dim.
Ko ta bel dim uide iz naprave, le ta preneha delovati.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Avg 28, 2009 17:48

dobra_vila napisal/-a:2mc. saj mislim da temperatura je dejansko nekoliko višja, ker temperaturo merim tako da je sonda pričvrščena na temperaturno stikalo zunaj. Luftar zanimivo- ker je voda prepočasi tekla, se je očitno uparjala v kanalih.

LP Dobra vila

Točno tako. En član na tujem forumu, je imel enak problem, z belim dimom. Svetovali so mu, preden začne razdirat motor, naj vzame cev enake dimenzije kot je že montirana za vsesavanje vode in naj jo spele od priklopa pri impelerju ( oz. hladilniku za olje ), direktno v vodo. Če bo še bel dim, je okvara nekje na tesnilu glave, razpoka bloka ( pri kanalih za vodo ) itd. Če bo pa brez dima, pa naj prekontrolira cel dovod. Naredil je tako, motor je delal lepo, ni kadil, torej napaka je v dovodu vode. V dovodu je potem našel školjke . Torej če je pretok hladilne vode premajhen, kot si že omenil, pride do pregretja in hladilna voda začne že v kolektorju oz. hladilniku izpušnih plinov, ali že prej, izparjevat.
LP
sailman33
Poročnik korvete
Kraj: Ljubljana - Pula (Bunarina)

OdgovorNapisal/-a sailman33 » To Sep 01, 2009 10:20

Dobra_vila tudi sam sem imel primer segrevanja motorja.

Na jadrnici imam 15 let star motor Volvo Penta 2002, hlajen direktno z morsko vodo. Pred 7 leti sem vgradil bojler za toplo sanitarno vodo in do lanskega leta je bilo vse v redu. Vsako leto sem pred sezono očistil motor z mešanico 10 lit vode in 2 lit kisa.

Lansko leto pred dopustom se mi je motor pričel nenormalno segrevati.
Ker ni bilo časa sem odklopil bojler in na dopustu nisem imel problemov.

Po dopustu pa v akcijo. Po posvetu s prijatelji kemiki so mi svetovali, da motor prečistim z citronsko kislino.

Postopek čiščenja, ki sem ga uporabil je naslednji:

Motor segrejem na delovno temperaturo. Odklopim dovodno cev hladilne morske vode v črpalko in izhodne cevi ki so speljane v izpušni sistem. V vedru pripravim mešanico 6 lit vode/3 kg citronske kisline in zalaufam motor, da potegne črpalka vso mešanico in ugasnem motor. Citronska kislina v motorju začne delovati iz cevi začnejo izhajati plini zaradi kemične reakcije. Po 10 minutah, ta kemična reakcija citronske kisline preneha delovati. Postopek sem ponovil še 4x, pri zadnjem izpiranju skoraj ni bilo opaziti kemične reakcije.

Poleg tega sem mehansko očistil še termostat, senzor za temperaturo vode in izpušno koleno. Na izpušnem kolenu sta bila dva kanala od štirih, čez katera ne cirkulira voda, tako zamašena z kamnom, da ni pomagala ne citronska in ne solna kislina, temveč mehansko čiščenje z vrtalnim strojem, okroglo pilo in šoberjem.

Bojler sem očistil z razredčeno solno kislino. Sestavil in vse je OK.

Ker je moj Volvo že v letih (cca 2500 ur), sem čez zimo opravil malo generalno (zamenjava ventilov in tesnil ventilov, tuširanje glave itd.). Ko sem imel razdrt motor sem opazil, da kljub čiščenju sta bila dva kanala manjša kanala (fi 10 mm) med blokom in glavo popolnoma zamašena z kamnom, tako, da sem jih mehansko očistil.

Ker je motor opremljen samo s senzorjem previsoke temperature, sem za letošnji dopust provizorično ob senzorju na kolektor namestil elektronski termometer in opazoval temperaturo.

- prosti tek - 62 st. C
- 1500 o/min - 65 st. C
- 2000 o min - 70 st. C

nihanja temperature +/- 2 st.

V motornem prostoru imam vgrajen ventilator za odvod toplega zraka iz motorja. Do letošnjega leta sem ga bolj malo uporabljal. Sedaj pa sem ob merjenju temperature ugotovil, da če vklopim ventilator se temperatura na motorju zniža za cca. 3 stopinje. Ventilator sem vklapljal s stikalom, sedaj pa ga bom prevezal, da bo stalno vklopljen z motorjem.

Dobra_vila svetoval bi ti, da očistiš in prekontroliraš tudi senzor previsoke temperature, kot si storil s termostatom. Senzor na mojem motorju signalizira pri 95 stopinjah. Mislim, da tudi pri tebi, sicer pa na volvinih senzorjih piše temperatura. V kolikor je na senzorju kamen senzor ne kaže pravilno.

Upam, da sem kaj pomagal?

Aja še to. Citronsko kislino sem nabavil v Merkurju v Celju če se dobro spomnim, je bila vreča 20 ali 25 kg za 40-50 €. Mislim, pa da se da dobiti tudi v drugih Merkurjevih centrih (LJ-Vič, Naklo). Citronska kislina je tehnične kvalitete in ni dobra za limanade, je pa zato cenejša.

LP
dobra_vila
Kapitan bojne ladje
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a dobra_vila » To Sep 01, 2009 10:56

Sailman33, izvrstno - se zahvaljujem in dobrodošel na Morjeplovcu!

LP Dobra vila

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov