konzervacija vodne inštalacije

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

keylargo

konzervacija vodne inštalacije

OdgovorNapisal/-a keylargo » Če Sep 16, 2021 12:59

Sem se trudil pa nisem našel teme o pripravi vodne inštalacije na zimo. Od raznih strokovnjakov poslušam nasvete kot:
izpihaj vodo iz sistema (verjetno se ne da izpihati vso vodo), vlij protizmrzovalno tekočino (je zelo draga), vlij mešanico kisa in vode (ali kis lahko razžre cevi?) Rad bi preprečil dve stvari, da voda ne zmrzne in mi poškoduje cevi in pumpo ter da se cel sistem ne zasmrdi in onesnaži z algami in mikroorganizmi. Če ima kdo kaj izkušenj se priporočam.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

Re: konzervacija vodne inštalacije

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Sep 16, 2021 14:00

Jaz iz rezervoarja izčrpam vso vodo cevi so plastične oz malo dihajo.v sistem prej dodam malo granul klora in ko pumpam vodo ven posmrdi klor na pipi in to je to .s kisom se spere spomladi rezervoar.Enako sem naredil tudi v avtodomu.Ja pol sem pihal v pipe tako da je večino vide porinilo v rezervoar.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Če Sep 16, 2021 18:07

Vsakič ko grem z barke, izpraznim rezervoar, da začne pumpa delati na suho. Naslednjič natočim začetnih 30 litrov pri odprtih pipah, da se napeljava spere, v petih letih še ni nič usmradilo in nič zmrznilo, smo pa vsaj vsak mesec na barki. Pa barka je pozimi v vodi.
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Sep 16, 2021 19:36

Nikoli ne praznim tankov. Naredim pa klor šok na pomlad z navadno varikino 1l/cca100l. Dvakrat splaknem in je nato vedno čisto in brez vonja.
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » Pe Sep 17, 2021 08:00

Jaz ga pa izpraznim in čez zimo ulijem not 2l vodke.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Pe Sep 17, 2021 16:48

omas napisal/-a:Jaz ga pa izpraznim in čez zimo ulijem not 2l vodke.

Spomladi je pa najprej žurka :D

lp

motorni
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Sep 17, 2021 17:24

Če hodiš tudi izven sezone na barko, potem verjetno uporabljaš barko in kuhinjo itd. V caravaningu in še kje, dobiš kapljice ali prašek za konzervacijo oz. sterilizacijo pitne vode. Par kapljic na 100l in bo voda ok do 6 mesecev. To se uporablja povsod, kjer pitna voda stoji dlje časa. Tudi v Afriki iz deževnice in raznih vodnjakov naredijo neoporečno vodo.
Če je voda taka, potem se tudi v sistemu ne bo nabralo nič alg in svinjarije.

Lani sem, po 10 letih, odprl rezervoarja 2x150l in ugotovil, da je bilo na dnu minimalno usedline, ki sem jo obrisal z enim kosom papirnate brisače. Čisto ko suza. Voda nikoli ni smrdela ali kaj podobnega. Barka stara 19 let.
:wink:

Pozimi ni še nikoli zamrznila. Računaj, da je barka v morju, ki običajno ne pade pod 5°C, kar je že zelo mrzlo za morje.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Sep 17, 2021 19:44

Meni je edino zunanji tuš razbilo,ker nisem pihnil vanj predno sem zapustil barko.Odpres pipo v wcju in skoz tuš pihneš,tako da odteče voda iz tistega kosa ,ki je izpostavljen vetru..in zmrzali
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Sep 17, 2021 20:22

polanc napisal/-a:Meni je edino zunanji tuš razbilo,ker nisem pihnil vanj predno sem zapustil barko.Odpres pipo v wcju in skoz tuš pihneš,tako da odteče voda iz tistega kosa ,ki je izpostavljen vetru..in zmrzali

To pa ja! Tuš pa čez zimo obvezno spraznit cev in po možnosti spravit ročko. Smo se pa tudi januarja tuširali na krmi, s toplo vodo. Zunaj pa 7°C. Notri pa gretje 8).
diligence
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a diligence » So Sep 18, 2021 15:37

Ali kdo dodaja vodi sodobikatbono?

Mi rezervoar enkrat letno čistimo z citronsko kislino.
NIL
Kapitan

OdgovorNapisal/-a NIL » Ne Sep 19, 2021 20:49

Vsako leto na koncu sezone popolnoma spraznim rezervoarje ( iz inoxa ) do konca oz. kolikor se da ( odprte pipe in zibanje barke levo-desno ). Nato vlijem v rezervoarje alkoholni kis ( tisti, ki ga kupiš v trgovini - brez vonja - max 10% velikosti rezervoarja ). Nato odprem pipe da izteče malo kisa. Tako pustim preko zime. Spomladi najprej izpraznim ves kis, nato pa vlivam v rezervoarje vodo in pustim odprte pipe in to toliko časa dokler skozi pipe ne priteče čista voda brez vonja. Preizkusil sem nešteto stvari ampak ( vsaj pri meni ) se je to izkazalo za najboljšo rešitev.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Sep 19, 2021 22:13

Pazi, kis uničuje tesnila iz umetnih mas. Še posebej so občutljiva neoprenska tesnila. Na isti način sem prej konzerviral tank sladke bode in nožno črpalko za slano vodo in doživel tole...

Slika
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Sep 20, 2021 06:56

NIL napisal/-a:...vlijem v rezervoarje alkoholni kis ( tisti, ki ga kupiš v trgovini - brez vonja - max 10% velikosti rezervoarja )...

Nisem pretiraval s kisom. Na 150l sem ga vlil samo 1l.
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Po Sep 20, 2021 19:12

Jaz tako delam ze 10 let pa nikoli problemov. V rezervar 300l vlijem cca 20l kisa za vlaganje,, dodam se 20 l vode, odprem vse pipe da pride preko pipe raztopina in tako pustim nekaj ur. Nato spraznim tank, nalijem parkrat po 50l vode in postopek je koncan. Voda nikoli ne smrdi niti ni alg ali kamna.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta