konzervacija vodne inštalacije
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
konzervacija vodne inštalacije
Sem se trudil pa nisem našel teme o pripravi vodne inštalacije na zimo. Od raznih strokovnjakov poslušam nasvete kot:
izpihaj vodo iz sistema (verjetno se ne da izpihati vso vodo), vlij protizmrzovalno tekočino (je zelo draga), vlij mešanico kisa in vode (ali kis lahko razžre cevi?) Rad bi preprečil dve stvari, da voda ne zmrzne in mi poškoduje cevi in pumpo ter da se cel sistem ne zasmrdi in onesnaži z algami in mikroorganizmi. Če ima kdo kaj izkušenj se priporočam.
izpihaj vodo iz sistema (verjetno se ne da izpihati vso vodo), vlij protizmrzovalno tekočino (je zelo draga), vlij mešanico kisa in vode (ali kis lahko razžre cevi?) Rad bi preprečil dve stvari, da voda ne zmrzne in mi poškoduje cevi in pumpo ter da se cel sistem ne zasmrdi in onesnaži z algami in mikroorganizmi. Če ima kdo kaj izkušenj se priporočam.
Re: konzervacija vodne inštalacije
Jaz iz rezervoarja izčrpam vso vodo cevi so plastične oz malo dihajo.v sistem prej dodam malo granul klora in ko pumpam vodo ven posmrdi klor na pipi in to je to .s kisom se spere spomladi rezervoar.Enako sem naredil tudi v avtodomu.Ja pol sem pihal v pipe tako da je večino vide porinilo v rezervoar.
Vsakič ko grem z barke, izpraznim rezervoar, da začne pumpa delati na suho. Naslednjič natočim začetnih 30 litrov pri odprtih pipah, da se napeljava spere, v petih letih še ni nič usmradilo in nič zmrznilo, smo pa vsaj vsak mesec na barki. Pa barka je pozimi v vodi.
motorni
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Nikoli ne praznim tankov. Naredim pa klor šok na pomlad z navadno varikino 1l/cca100l. Dvakrat splaknem in je nato vedno čisto in brez vonja.
Jaz ga pa izpraznim in čez zimo ulijem not 2l vodke.
omas napisal/-a:Jaz ga pa izpraznim in čez zimo ulijem not 2l vodke.
Spomladi je pa najprej žurka
motorni
Če hodiš tudi izven sezone na barko, potem verjetno uporabljaš barko in kuhinjo itd. V caravaningu in še kje, dobiš kapljice ali prašek za konzervacijo oz. sterilizacijo pitne vode. Par kapljic na 100l in bo voda ok do 6 mesecev. To se uporablja povsod, kjer pitna voda stoji dlje časa. Tudi v Afriki iz deževnice in raznih vodnjakov naredijo neoporečno vodo.
Če je voda taka, potem se tudi v sistemu ne bo nabralo nič alg in svinjarije.
Lani sem, po 10 letih, odprl rezervoarja 2x150l in ugotovil, da je bilo na dnu minimalno usedline, ki sem jo obrisal z enim kosom papirnate brisače. Čisto ko suza. Voda nikoli ni smrdela ali kaj podobnega. Barka stara 19 let.

Pozimi ni še nikoli zamrznila. Računaj, da je barka v morju, ki običajno ne pade pod 5°C, kar je že zelo mrzlo za morje.
Če je voda taka, potem se tudi v sistemu ne bo nabralo nič alg in svinjarije.
Lani sem, po 10 letih, odprl rezervoarja 2x150l in ugotovil, da je bilo na dnu minimalno usedline, ki sem jo obrisal z enim kosom papirnate brisače. Čisto ko suza. Voda nikoli ni smrdela ali kaj podobnega. Barka stara 19 let.
Pozimi ni še nikoli zamrznila. Računaj, da je barka v morju, ki običajno ne pade pod 5°C, kar je že zelo mrzlo za morje.
Meni je edino zunanji tuš razbilo,ker nisem pihnil vanj predno sem zapustil barko.Odpres pipo v wcju in skoz tuš pihneš,tako da odteče voda iz tistega kosa ,ki je izpostavljen vetru..in zmrzali
polanc napisal/-a:Meni je edino zunanji tuš razbilo,ker nisem pihnil vanj predno sem zapustil barko.Odpres pipo v wcju in skoz tuš pihneš,tako da odteče voda iz tistega kosa ,ki je izpostavljen vetru..in zmrzali
To pa ja! Tuš pa čez zimo obvezno spraznit cev in po možnosti spravit ročko. Smo se pa tudi januarja tuširali na krmi, s toplo vodo. Zunaj pa 7°C. Notri pa gretje
Ali kdo dodaja vodi sodobikatbono?
Mi rezervoar enkrat letno čistimo z citronsko kislino.
Mi rezervoar enkrat letno čistimo z citronsko kislino.
Vsako leto na koncu sezone popolnoma spraznim rezervoarje ( iz inoxa ) do konca oz. kolikor se da ( odprte pipe in zibanje barke levo-desno ). Nato vlijem v rezervoarje alkoholni kis ( tisti, ki ga kupiš v trgovini - brez vonja - max 10% velikosti rezervoarja ). Nato odprem pipe da izteče malo kisa. Tako pustim preko zime. Spomladi najprej izpraznim ves kis, nato pa vlivam v rezervoarje vodo in pustim odprte pipe in to toliko časa dokler skozi pipe ne priteče čista voda brez vonja. Preizkusil sem nešteto stvari ampak ( vsaj pri meni ) se je to izkazalo za najboljšo rešitev.
- Nikola T.
- Admiral
- Kontakt:
Pazi, kis uničuje tesnila iz umetnih mas. Še posebej so občutljiva neoprenska tesnila. Na isti način sem prej konzerviral tank sladke bode in nožno črpalko za slano vodo in doživel tole...

- Nikola T.
- Admiral
- Kontakt:
NIL napisal/-a:...vlijem v rezervoarje alkoholni kis ( tisti, ki ga kupiš v trgovini - brez vonja - max 10% velikosti rezervoarja )...
Nisem pretiraval s kisom. Na 150l sem ga vlil samo 1l.
-
CAR
- Admiral
- Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab
Jaz tako delam ze 10 let pa nikoli problemov. V rezervar 300l vlijem cca 20l kisa za vlaganje,, dodam se 20 l vode, odprem vse pipe da pride preko pipe raztopina in tako pustim nekaj ur. Nato spraznim tank, nalijem parkrat po 50l vode in postopek je koncan. Voda nikoli ne smrdi niti ni alg ali kamna.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta