Čiščenje hladilnega sistema - izvenkrmni motor

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

Re: Čiščenje hladilnega sistema - izvenkrmni motor

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Nov 07, 2021 18:03

MareC napisal/-a:vsekakor potrebuješ potopno črpalko 12V, ki jo priklopiš na vodno črpalko, odstraniš termosta in pustiš krožiti vsaj 10-12 ur

A dizel motor v tem casu deluje, poganja impeler al vso krozenje naredi potopna crpalka?
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Ne Nov 07, 2021 18:07

Ne, kroženje opravlja potopna črpalka.
https://medisken.si
animal
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a animal » Po Nov 08, 2021 12:21

Navadna kalužna črpalka in sod z raztopino ivero cleaner. Deluje BP. Fino je če lako reguliraš pretok, ker drugače se na začetku preveč peni. Jaz sem pustil 24 ur, postopoma zviševal pretok čistila in motor je kot nov. Črpalko tudi posodim. Gorenjska in okolica Domžal.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Ivero Cleaner A: Čiščenje hladilnega sistema - izvenkrmni motor

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Nov 15, 2021 10:14

Dober prispevek, zakaj Ivero Clean, bi bil:

V temi prej opisane rešitve z sodo bikarbono, ocetno kislino in podobnim so bile uporabne, če si vedel, kaj delaš, a imamo sedaj tudi namenska sredstva. Priporočam Ivero Cleaner A. Zastopa Vrtinc navtika. Zaman sem sicer doslej iskal "Sigurnostno tehnični list" (ki bi ga rabil zdravnik, če kdo dobi v oči ali pogoltne), sicer pa so informacije OK na obeh internetnih straneh dobre.

Z Vrtinc-a iz prikaza učinka vpogled v motor, prej (po mojem dva različna)
SlikaSlika

in potem (belo na tej sliki je pena, ki se sprošča, ko se topi apnenec - kanali pa so čisti)
Slika

Izkušnje z njim, če delaš sam: npr. Forum Pijani tvor: Čišćenje motora od kamenca
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Nov 15, 2021 12:26

Dobro očisti ampak žre tudi beton tako da če gre pena čez, kar gre pri dobro zabasanih motorjih rada, je fajn če je škaf v škafu.

Jaz imam kar lep krog na betonskih tleh od tega.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
animal
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a animal » Po Nov 15, 2021 22:31

Očisti dobro. V mojem primeru, pa mi je zaradi nepazljivosti razžrlo lak na delu med pokrovim in peto, ker mi je malo ivero cleanerja, uhajalo mimo cevke za kontrolni curek.
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » To Nov 16, 2021 04:47

animal napisal/-a:Očisti dobro. V mojem primeru, pa mi je zaradi nepazljivosti razžrlo lak na delu med pokrovim in peto, ker mi je malo ivero cleanerja, uhajalo mimo cevke za kontrolni curek.

Lak kje, na plastiki ali kovinskem delu?
animal
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a animal » To Nov 16, 2021 07:37

Sredinski del, je kovinski. Motor pa letnik 2000, Suzuki.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Nov 16, 2021 11:29

Po vaših odličnih dopolnitvah bi svoj vzorčni prispevek iz "dober" v "boljši", ker je boljši bil (saj bi podobnega ali slabšega težko napisal, dober pa še ne :oops: . Hvala za dopolnitve.

Jaz sem na Pijani tvor videl, da naj bi vplival tudi na (vsaj nekatere vrste) gume (tesila, cevke), tako da bi bilo morda tudi to za pogledati po čiščenju, sam pa tega še nisem delal.

Klubske izvenkrmnike namreč vzdržuje Rožej , NT-jev sosed v Trzinu ( na tem forumu nekoč "Daki)". Male predpotopne, zadnjič za člana kluba (katerega letni servis izvenkrmnikov je spiranje, sušenje in spravljanje v klet in iz nje) en tomos 3,5 ali nekaj takega z zapacanim vplijačem in ena honda 2KM iz podobnih let, ki je puščala na pipici za gorivo, sicer pa lepo predla, je poštimal - ljubiteljsko skrbno - upokojen vrhunski gradbeni mehanik med Šentjakobom ob Savi oziroma in Domžalami, ki mu pa zdravje ne pusti več ravnanja z večjimi motorji. Pustil je da vidiva, kaj je pogledal in kaj naredil in plačala sva mu brez pomisleka dvakrat več, kot je rekel, tako nizek je bil "račun". In če se spomnim preventivnega "servisa", ki ga je Sapci nekoč naredil nekdanju uradni serviser Tomosa, ki se mu pa s prdul'co ni dalo ukvarjati in potem ni več delal - mi je tak še toliko bolj občudovanja vreden. Podobno kot na forumu habibi.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne To Nov 16, 2021 11:55, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
animal
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a animal » To Nov 16, 2021 11:40

Tudi Rožej jih čisti z ivero cleanerjem. To sem napravil po njegovem nasvetu. Naprimer, bratovi yamahi, isti letnik, ni na laku povzročil nobene škode.
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » To Nov 16, 2021 11:44

animal napisal/-a:Tudi Rožej jih čisti z ivero cleanerjem. To sem napravil po njegovem nasvetu. Naprimer, bratovi yamahi, isti letnik, ni na laku povzročil nobene škode.

Itak cela Hrvaška in Slovenija čistijo sisteme z Iverom
samo Tomki je preveč pameten in načitan
nima pa nobene prakse in nima blage veze kaj se dogaja po servisih
sam sem spucal zdaj dva motorja Hondo BF20 in Yamaho F8, pa mi je kristalno jasno vse (bil pa zraven ko so se čistili motorji na velikih barkah in izvenkrmni motorji velikih moči), ajd Tomki drž se ti wikipedije, pa tud v vsako temo se ti ni treba mešat, ker postajaš patetičen s tvojimi objavami

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 18 gostov