5 in pol dnevni izlet Krk - Losinj

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

Re: 5 in pol dnevni izlet Krk - Losinj

OdgovorNapisal/-a hrošč » Pe Jul 21, 2023 20:56

Kaj naj recem, glede na zapis v pozitivnem duhu je bila ocitno dobra izkusnja, tako da bos sedaj v podobni situaciji se bolj ali pa vsaj enako suveren, kot sedaj. In si tudi sam verjetno potegnil vecino (pravih) zakljuckov.

Sidro, ja, prva stvar po nakupu barke sem zamenjal Danforth z Rocno. Sedaj mi je edino zal, da nisem vzel ene stevilke vecje oz tezje, ampak sem se ravnal po tabelci Rocne. Ni da je kdaj spustilo, a zaradi boljsega obcutka v kakih takih razmerah.

Utez...se mi zdi kot sidrna boja bolj troublemaker v taki situaciji in vprasanje koliko sploh pripomore k drzanju. Raje vec verige oz debelejso verigo, moje mnenje.

Cestitke za uspesno preziveto neurje. Danes v Krivici bi moralo biti vseeno bolj mirno :mrgreen:
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Pe Jul 21, 2023 21:50

8) hvala. Predvsem za uporabne nasvete. Lepa izkusnja ni bla, je bla pa zato dobra sola. In vrez tega ni navtike. Tako pac jemljem stvari, sicer bi ze zdavnaj prodal barko.

Krivica je lepa za pop.... boje so pomoje dobre, ni pa najbolj mirno. Sploh ce si bolj na zacetku...

Kje priporocate sidrat v okolici Malega Losinja? Preferiram boje, jutri spiva tam okoli.
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral

OdgovorNapisal/-a hrošč » Pe Jul 21, 2023 22:40

Jutri bo se nestabilno, tako da nekje zaprto na zahod in sever :mrgreen: pa saj sedaj ze vse ves... :mrgreen: Mogoce srednji zaliv na Unijah, ima boje, ki naj bi bile ok..Maracol ima bolj slabe, bo pa tudi ok za silo..severni zaliv se pa sidra, dno dobro drzi po sredini. Poleg tega in Artatore nimam idej, pa.da ni Mali losinj, mesto.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jul 21, 2023 22:53

Bravo za akcijo in uspešno rešeno zagato. Hvala za zapis, ker marsikdo ne bi tako iskreno zapisal vseh detajlov, kljub temu da ni šlo vse po načrtu oz. je bil načrt bolj tako tako. :) Tak tekst bi bil krasen uvod v predavanje o:
- spremljanju vremena,
- izbiri sidrišča, mikro lokaciji, vrsti dna
- tehniki sidranja
- opremi
- nočni "plovbi"
- postopkih v sili idr.

Lepo je brati tudi, kako sta se s sinom ujela. Verjetno še nikoli tako. Predvsem to, da nista pizdila en na drugega ampak sta delovala timsko in fokusirano na reševanje problema. Čestitke!

Sidro menjaj! Sicer ni nujno, da bi boljše sidro pri obratu prijelo, ker ko se veter obrne, barka med obračanjem dobi hitrost in vetrovni pospešek, tako da sidro, ko se izkoplje samo poskakuje po dnu, kot "kamen žabica" po vodni gladini. Kot si že sam ugotovil, če veš da bo štala in veš iz katere smeri, vkoplji sidro, spusti 90% ketne, preveri z masko. Ko je ponoči napovedana štala ne grem spat ampak oblečen in s pripravljeno waterproof obleko dremam nekje v podpalubju pripravljen na akcijo, če je potrebno.

Glede uteži in drugega sidra ti je že Hrošč povedal, da je vsaka taka "navlaka" lahko dodaten troublemaker. Moja utež 20 let ni videla morja. Imel sem jo, ker sem kot začetnik prebral, da jo je dobro imeti in da bla bla bla ...

Reflektor ti ne bo pomagal, ker boš potem, ko ga boš ugasnil, videl še manj oz. nič. Mogoče kakšna manjša ročna svetilka, če že. Ponoči ugasni vse luči razen navigacijskih, zmanjšah svetlost ploterja in inštrumentov na minimum. Počakaj par minut, da se oko navadi in videl boš vse, kar moraš videt. Kakšna naglavna svetilka pride prav za reševanje vozlov ipd. Najbolje rdeča.

Pomoč z motorjem je dobra rešitev!

Ob spremenljivem vremenu, spremljat napovedi ves čas iz različnih virov. O varnosti posameznih zalivov je veliko napisanega v vodiču 888, tudi na e-navtiki (nov app).

Krivica je prelepa.
Glede ostalih boj okoli M. Lošinja ni neke velike izbire. Nekaj malega jih je v zalivu Artaturi.
Zakaj pa ne bi šla v mesto M. Lošinj, do konca na mestne plavajoče pomole. Je zelo lep ambient in tudi morjeplovsko zanimiva druščina in raznorazne barke. Pa po uspešnem pristanku tudi mala šola, ko opazuješ druge, kako to počnejo in kje imajo težave.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » So Jul 22, 2023 18:14

hrošč napisal/-a:Jutri bo se nestabilno, tako da nekje zaprto na zahod in sever :mrgreen: pa saj sedaj ze vse ves... :mrgreen: Mogoce srednji zaliv na Unijah, ima boje, ki naj bi bile ok..Maracol ima bolj slabe, bo pa tudi ok za silo..severni zaliv se pa sidra, dno dobro drzi po sredini. Poleg tega in Artatore nimam idej, pa.da ni Mali losinj, mesto.

Artatore, SZ del ima nekaj boj. Ali so turisticne ali ne pa pojmam nimam. Zaenkrat me se ni nihce spodil, niti prisel kasirat. Bova kar tu prenocila danes. Ravno nas je oplazila nevihta, malo dezevalo in grmelo, to je vse...

Jutri zjutraj greva predvidoma v Mali Losinj, malo v mesto, kaj pojest, kako sadje kupit, zalog ni vec veliko :) Potem cez Prevlako do Raba najbrz, prenociva nekje in v ponedeljek do Klimna.

Vprasanji:
1. Ce gres v mesto, kje se da sidrat?
2. Kaj morava vedt za it skozi prevlako?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » So Jul 22, 2023 18:23

1stofficer napisal/-a:Jutri zjutraj greva predvidoma v Mali Losinj, malo v mesto, kaj pojest, kako sadje kupit, zalog ni vec veliko :) Potem cez Prevlako do Raba najbrz, prenociva nekje in v ponedeljek do Klimna.

Vprasanji:

V M.Lošinju lahko sidraš ob desni, zahodni obali zaliva preden prideš do mesta. Pribl. nasproti Privlake. S tednerjem se zapelješ do mesta in privežeš ob desni obali, med pomoli. Če kdo teži, reci da je samo za kratko. Lahko pa vprašaš, če lahko z barko na kratko pristaneš kar na pomolu. Glede na to, da bo dopoldne, ko se marina prazni naj ne bi komplicirali.

Skozi Privlako ni nič posebnega, če je vreme ok. Vedno je nekaj toka, tako da pač motor na višje obrate, da lahko normalno nadziraš barko. Opazuj barke pred sabo. Bokobrane kar spusti za vsak slučaj.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » So Jul 22, 2023 18:29

Marchi napisal/-a:Bravo za akcijo in uspešno rešeno zagato. Hvala za zapis, ker marsikdo ne bi tako iskreno zapisal vseh detajlov, kljub temu da ni šlo vse po načrtu oz. je bil načrt bolj tako tako. :) Tak tekst bi bil krasen uvod v predavanje o:
- spremljanju vremena,
- izbiri sidrišča, mikro lokaciji, vrsti dna
- tehniki sidranja
- opremi
- nočni "plovbi"
- postopkih v sili idr.

Lepo je brati tudi, kako sta se s sinom ujela. Verjetno še nikoli tako. Predvsem to, da nista pizdila en na drugega ampak sta delovala timsko in fokusirano na reševanje problema. Čestitke!

Sidro menjaj! Sicer ni nujno, da bi boljše sidro pri obratu prijelo, ker ko se veter obrne, barka med obračanjem dobi hitrost in vetrovni pospešek, tako da sidro, ko se izkoplje samo poskakuje po dnu, kot "kamen žabica" po vodni gladini. Kot si že sam ugotovil, če veš da bo štala in veš iz katere smeri, vkoplji sidro, spusti 90% ketne, preveri z masko. Ko je ponoči napovedana štala ne grem spat ampak oblečen in s pripravljeno waterproof obleko dremam nekje v podpalubju pripravljen na akcijo, če je potrebno.

Glede uteži in drugega sidra ti je že Hrošč povedal, da je vsaka taka "navlaka" lahko dodaten troublemaker. Moja utež 20 let ni videla morja. Imel sem jo, ker sem kot začetnik prebral, da jo je dobro imeti in da bla bla bla ...

Reflektor ti ne bo pomagal, ker boš potem, ko ga boš ugasnil, videl še manj oz. nič. Mogoče kakšna manjša ročna svetilka, če že. Ponoči ugasni vse luči razen navigacijskih, zmanjšah svetlost ploterja in inštrumentov na minimum. Počakaj par minut, da se oko navadi in videl boš vse, kar moraš videt. Kakšna naglavna svetilka pride prav za reševanje vozlov ipd. Najbolje rdeča.

Pomoč z motorjem je dobra rešitev!

Ob spremenljivem vremenu, spremljat napovedi ves čas iz različnih virov. O varnosti posameznih zalivov je veliko napisanega v vodiču 888, tudi na e-navtiki (nov app).

Krivica je prelepa.
Glede ostalih boj okoli M. Lošinja ni neke velike izbire. Nekaj malega jih je v zalivu Artaturi.
Zakaj pa ne bi šla v mesto M. Lošinj, do konca na mestne plavajoče pomole. Je zelo lep ambient in tudi morjeplovsko zanimiva druščina in raznorazne barke. Pa po uspešnem pristanku tudi mala šola, ko opazuješ druge, kako to počnejo in kje imajo težave.

No, nacrt je bil ampak luknjast, zaupal sem bolj napovedim DHMZ kot Winy oz tvoji in od Hrosca ;) Amapk kot sem ze napisal, vceraj je blo pa ravno obratno, Windy je totalno falil... Potem pa bodi pameten. Zdej gledam ene 4 vire in primerjam, pa se koga vprasam ter se potem odlocim.

Vsekakor sem zrel za kako predavanje, nikol ne bom vsega vedel ;) V resnici sem prejadral kar nekaj od dinđja naprej, res pa je, da s sidranjem izkusenj nimam dovolj. Kruzerja imam sele nekaj mesecev, prej sem mel laserja in potem firsta za divjat, pa kdaj vmes prenocit v Mali Luki ali Bracolu, ki mornarja zavijata v vato... Zato pa brez zadrzkov veliko sprasujem in z veseljem berem vase izkusnje in nasvete. Carji ste 8) 8)

Evo danes sva kar na boji, bloki preverjeni, za ziher sem vrgel se eno spago na sverc na drugo bojo ;)

Kere kanale na VHF mate tu okoli Losinja? 4, 19, 20, 23 delajo tko bolj za silo...
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » So Jul 22, 2023 18:31

Marchi napisal/-a:
1stofficer napisal/-a:Jutri zjutraj greva predvidoma v Mali Losinj, malo v mesto, kaj pojest, kako sadje kupit, zalog ni vec veliko :) Potem cez Prevlako do Raba najbrz, prenociva nekje in v ponedeljek do Klimna.

Vprasanji:

V M.Lošinju lahko sidraš ob desni, zahodni obali zaliva preden prideš do mesta. Pribl. nasproti Privlake. S tednerjem se zapelješ do mesta in privežeš ob desni obali, med pomoli. Če kdo teži, reci da je samo za kratko. Lahko pa vprašaš, če lahko z barko na kratko pristaneš kar na pomolu. Glede na to, da bo dopoldne, ko se marina prazni naj ne bi komplicirali.

Skozi Privlako ni nič posebnega, če je vreme ok. Vedno je nekaj toka, tako da pač motor na višje obrate, da lahko normalno nadziraš barko. Opazuj barke pred sabo. Bokobrane kar spusti za vsak slučaj.

TNX

Poklices po telefonu, VHF al kar tam po pomolu marinerote davis?
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral

OdgovorNapisal/-a hrošč » So Jul 22, 2023 18:55

Realno, ob tako milo rečeno razčefukanem vremenu, je težko res vedeti, kje bo udarilo. Vsaka aplikacija/model kaže malo drugače. Potem so tu še termini modelov, ki so eni na 3h, eni na 1, eni 12h. Kaj bi vmes pokazalo, pitaj boga. Ni to klasična fronta oz. ciklon, ki potuje z Atlantika (ali pa iz Genove) in lahko skoraj na minuto natančno za 3 dni vnaprej napoveš, kdaj bo deževalo.

Zato bi v taki situaciji rekel, da bodi previden, predvidevaj najslabše in se temu primerno obnašaj (= izbiraj zalive). Znani pa so bili vsaj neki okvirni tajmingi MOREBITNEGA dogajanja.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » So Jul 22, 2023 19:03

hrošč napisal/-a:Realno, ob tako milo rečeno razčefukanem vremenu, je težko res vedeti, kje bo udarilo. Vsaka aplikacija/model kaže malo drugače. Potem so tu še termini modelov, ki so eni na 3h, eni na 1, eni 12h. Kaj bi vmes pokazalo, pitaj boga. Ni to klasična fronta oz. ciklon, ki potuje z Atlantika (ali pa iz Genove) in lahko skoraj na minuto natančno za 3 dni vnaprej napoveš, kdaj bo deževalo.

Zato bi v taki situaciji rekel, da bodi previden, predvidevaj najslabše in se temu primerno obnašaj (= izbiraj zalive). Znani pa so bili vsaj neki okvirni tajmingi MOREBITNEGA dogajanja.

Se strinjam. Zivimo ko da je mir, spremamo se, ko da ce sutra rat ;) Dober krst zame in za sina, tolk dni zaporedoma se nisem spal na barki, on pa sploh ne. S firstom sem se zdivjal cez dan, potem pa na mirnem spal pri zeni :D V glavnem ce me zdaj ne mine veselje me najbrz ne bo nikoli hehehehe

Bi pa pricakoval nekaj vec od DHMZ. Lokalni modeli naj bi bili se bolj zanesljivi od globalnih, saj a) temeljijo na njih b) dodatno upostevajo lokalne inpute in tako obogatijo napoved z boljso resolucijo in verjetnostjo. Pa ne vem ce nisem malo naiven tule. Pricakoval bi tudi po VHF kak warning na osnovi radarske slike. V centru vidijo vse in to vseskozi spremljajo. Na barki pa tudi malo uzivas in ne gledas ves cas vremena...

Mimogrede, Artatore se pocasi polni

Slika
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » So Jul 22, 2023 20:22

Pri spremenljivem vremenu noben model ne more točno napovedat. Važno je, da zastopiš večjo sliko, kaj se dogaja oz. kaj se bo zgodilo. Torej ve se, da bo npr. jugo obrnil preko zahoda na severozahod in potem na severovzhod, od koder bodo prihajali najmočnejši vetrovi, na katere se je treba pripravit in sidrat. To je vse. Tajming pri napovedi ni bistven, ker imaš živo sliko na radarju in ti na "minuto" točno kaže, kdaj bo nevihta na tvojem sidrišču.

Na M.Lošinju se zapelji do pomolov in priveži. Če bo kdo prišel, se pogovori.

Dodatna špaga na sosednjo bojo, je dodaten troubelmaker, ko se bo barka obrnila v recimo močnem vetru.
Če pričakuješ orkanski veter, malo podaljšaš vrv in barki pomagaš z motorjem. To je vse. Če ne zaupaš boji, jo preveri z masko. Če imaš smolo in boja slučajno zataji, pospraviš privezno vrv! in odmotoriraš čimbolj v zavetrje in se tam pritajiš, dokler ne gredo glavni sunki mimo (običajno 10-20min). Potem vržeš sidro, kjerkoli v zavetrju se ti zdi ok in oddremaš v kokpitu, recimo.
Ko to mine, sledi 7 dni lepega vremena in izležavaja in v trenutku pozabiš na dramo v nevihti :)
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » So Jul 22, 2023 20:35

Še čakam teh 7 dni. Bi bil že s tremi vesel, pozabim pa po enem dopoldnevu ce mam lep veter ;)

Zdaj pa chill do jutra 8)

Slika
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » So Jul 22, 2023 22:11

V vsem zapisu sem najbolj vesel besed..opremil sem naju z rešilnim jopičem.to ekstra pohvalim.dopade se .i tudi stavek zamenjati sidro..svetujem sidro vulcan 10 ali q2 k.je frago al pa poceni kok gledaš.tok ko ene tri večerje bo stalo pa varo valo no barko in življenja oseb za ktere bi dal vse.pol tud uteži ne boš rabu.tako sidro je esdaj držalo alesija na murterju na mestu ko pribito 37,4 je nlo največ vetra
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » So Jul 22, 2023 22:44

Kaksno tezo sidra je pametno vzet glede na metre in kje to kupujete? Povsod mamrec sider ne drzijo.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » So Jul 22, 2023 22:54

Barka 30-32 čevljev .... od 15 kg naprej.
Rocna in Vulcan imajo v Motomarine, Trst.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov