Bravo za akcijo in uspešno rešeno zagato. Hvala za zapis, ker marsikdo ne bi tako iskreno zapisal vseh detajlov, kljub temu da ni šlo vse po načrtu oz. je bil načrt bolj tako tako.

Tak tekst bi bil krasen uvod v predavanje o:
- spremljanju vremena,
- izbiri sidrišča, mikro lokaciji, vrsti dna
- tehniki sidranja
- opremi
- nočni "plovbi"
- postopkih v sili idr.
Lepo je brati tudi, kako sta se s sinom ujela. Verjetno še nikoli tako. Predvsem to, da nista pizdila en na drugega ampak sta delovala timsko in fokusirano na reševanje problema. Čestitke!
Sidro menjaj! Sicer ni nujno, da bi boljše sidro pri obratu prijelo, ker ko se veter obrne, barka med obračanjem dobi hitrost in vetrovni pospešek, tako da sidro, ko se izkoplje samo poskakuje po dnu, kot "kamen žabica" po vodni gladini. Kot si že sam ugotovil, če veš da bo štala in veš iz katere smeri, vkoplji sidro, spusti 90% ketne, preveri z masko. Ko je ponoči napovedana štala ne grem spat ampak oblečen in s pripravljeno waterproof obleko dremam nekje v podpalubju pripravljen na akcijo, če je potrebno.
Glede uteži in drugega sidra ti je že Hrošč povedal, da je vsaka taka "navlaka" lahko dodaten troublemaker. Moja utež 20 let ni videla morja. Imel sem jo, ker sem kot začetnik prebral, da jo je dobro imeti in da bla bla bla ...
Reflektor ti ne bo pomagal, ker boš potem, ko ga boš ugasnil, videl še manj oz. nič. Mogoče kakšna manjša ročna svetilka, če že. Ponoči ugasni vse luči razen navigacijskih, zmanjšah svetlost ploterja in inštrumentov na minimum. Počakaj par minut, da se oko navadi in videl boš vse, kar moraš videt. Kakšna naglavna svetilka pride prav za reševanje vozlov ipd. Najbolje rdeča.
Pomoč z motorjem je dobra rešitev!
Ob spremenljivem vremenu, spremljat napovedi ves čas iz različnih virov. O varnosti posameznih zalivov je veliko napisanega v vodiču 888, tudi na e-navtiki (nov app).
Krivica je prelepa.
Glede ostalih boj okoli M. Lošinja ni neke velike izbire. Nekaj malega jih je v zalivu Artaturi.
Zakaj pa ne bi šla v mesto M. Lošinj, do konca na mestne plavajoče pomole. Je zelo lep ambient in tudi morjeplovsko zanimiva druščina in raznorazne barke. Pa po uspešnem pristanku tudi mala šola, ko opazuješ druge, kako to počnejo in kje imajo težave.