sončne celice vezava

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

Re: sončne celice vezava

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Sep 21, 2024 11:21

Noja do konca leta sprejmeš tveganje da zagori elektrarna, od novega leta naprej bo treba sprejet pa tveganje da zagori elektrarna plus tveganje da zagori skladovnica litija. :)

Sicer so zadeve dost raziskane, daleč največje tveganje za ogenj so konektorji zato se uporablja samo staubli mc4. Tega mema večina monterjev sicer še ni dobila, ker ima skoraj vsaka elektrarna kar sem jih jaz videl mix&match konektorje.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Kraj: Lj-Pag

OdgovorNapisal/-a Paco » So Sep 21, 2024 12:33

Daš sliko kje je to pa kak zgledi

staubli mc4
pojdi se z bikom bost!
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Sep 21, 2024 15:05

Samo in izključno to so MC4 konektorji. Inverterji, paneli, optimizatorji imajo MC4.

Komplet vsi ostali so ponaredki, uradno nekompatibilni. Sicer skupaj pašejo ampak ymmv.

MC4 ni standard ampak je blagovna znamka podjetja Staubli.

Slika
Slika
Slika
Slika

https://www.purepower.com/blog/solar-ph ... r-mismatch

https://www.alternergy.co.uk/blog/post/ ... afety-risk

It seems that many people in the solar industry are blissfully unware of regulations that mean it is prohibited to connect DC connectors from different manufacturers together.

Solar panels come with a plug and socket attached to flying leads that enable one panel to be connected to the next to create the electrical circuit. This connector is commonly referred to as an MC4, but in many cases it cannot strictly be called this. This component is a standard in the renewable energy industry.

Strictly speaking, only connectors made by Staubli can be called MC4 (original). MC4 was invented by Stäubli in 1996 (formerly under the name of Multi-Contact).

Ampak pri nas gre to vse skozi. Skoraj vsi monterji montirajo cenejše konektorje in jih kombinirajo s staubli konektorji na panelih, optimizatorjih in inverterju. Pa to nobenga ne zmoti. Pri tako obširni dokumentaciji se prav čudim da največji rizik je pa povsem ignoriran.
Nazadnje spremenil AEgir, dne So Sep 21, 2024 15:34, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Paco
Admiral

OdgovorNapisal/-a Paco » So Sep 21, 2024 15:33

Ja cool,
Kdo to prnese, monter al dobavitelj soncne pa z soncno pridejo?
A s tem se paneli med sabo vezejo ?

Ker ko solarno kupujes nobeden ne govori o konektorjih oz typu?.!.

Thx

Lpp
Nazadnje spremenil Paco, dne So Sep 21, 2024 15:39, skupaj popravljeno 1 krat.
pojdi se z bikom bost!
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Sep 21, 2024 15:39

Paneli in optimizatorji imajo MC4 konektorje gor, pol je treba pa med sabo povezat če so celice po več delih strehe in do inverterja je treba kable narest. Te podalške delajo monterji ampak ker so staubli mal dražji uporabljajo cenejše konektorje.
Uporabniški avatar
Paco
Admiral

OdgovorNapisal/-a Paco » So Sep 21, 2024 15:40

Skratka, kupis sam pa jim u roke porines?
Pa zraven stojis, ce sem zastopu.

Ampak baje tud na panelih niso mc4 nujno ... :evil: pa loh ze tam liziko fašeš..tko pise tm
pojdi se z bikom bost!
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Sep 21, 2024 15:42

Na panelih vseh uveljavljenih znamk so vedno originalni MC4. Razn v primerih ko ima recimo trina solar svoje trina konektorje al pa jinko ima tudi lahko svoje, pol je treba tiste uporabit. In na inverterju tiste ki so na inverterju. Sam to je stvar naročila. V večini primerov je za naš trg vse MC4.

Važno je, da so skupaj staknjeni enaki.

Mc4 imajo serijsko številko not v reži in vsi na jinko panelih in solaredge komponentah pri meni so imeli serijske.

https://www.google.com/url?sa=t&source= ... 2tcsps9v5E
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Sep 25, 2024 10:45

V slo je za 1gw+ sončnih elektrarn (za primerjavo, nek je 0.7gw) pa še ena ni zgorela tko da ni spet tako slabo z varnostnega vidika.

Aegir, ta podatek sem tudi jaz našel. Sicer je nekje navedeno 1gw+ drugje spet 0.7GW

Če je to res, je malo čudno potem tole:

Slika

vir Statistični urad SLO: https://www.stat.si/statweb/News/Index/10831

Nekaj v tej zgodbi ne pije vode. Eno je sicer moč, drugo proizvedena energija. Nuklearka lahko daje 700MW skos... Da bi ba 1GW sončnih elektrarn tako malo "ujelo" pa tudi ne verjamem.
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Sep 25, 2024 12:06

Fascinantna torta.

Sonce dobro dela par ur na dan, nuklearka pa 24ur na dan.

Pol je kwp (dc peak) podatek, s katerim vsi operirajo pri foto elektrarnah in tudi ta GW izhaja iz tega, je pa hkrati čist brezvezen podatek.

Recimo jaz imam 15kwp na strehi ampak to je na ac strani največ 13,5kw.

Se pravi že prec ta gwh lahko na ca 0.8 zreduciraš iz tega naslova, pol pa še količino uporabnega dneva in dejstvom, da s polno močjo redko delajo ter, da preden gre sončna elektrika v omrežje pokrije lokalne potrebe, kar pomeni
,da se ta delež v tem grafu ne vidi in prideš na tak izkupiček.

Sicer je tudi meni presenetljivo, da je tako malo elektrke iz tega naslova.

Me zanima od kod pol geni vleče vso to sončno napetost če plačuješ 1e za sončne elektrončke na položnici.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Sep 25, 2024 14:26

Solarne celice so ekološki nateg, ki je še bolj nesramen od elektro mobilnosti in mi je vseeno kake konektorje dajejo gor.
Vsi strokovnjaki, ki se poklicno ukvarjajo z energetiko (ne komercijalisti, politiki in podobne žverce) ti bodo povedali, da so sončnice in vetrnice navadna energetska motnja in nič drugega. Najceneje in najbolj ekološko bi bilo, če jih ne bi bilo, ker kot pravi Aegir delajo le par ur na dan, vmes se pa zaresne elektrarne ustavljajo in zaganjajo, skupen izkoristek energetike je pa zaradi tega porazen. Še slabši od Trabanta.
Žal imamo tako politiko, da tudi taki, ki se strinjajo z zgoraj zapisanim montirajo elektrarne na streho, ker se jim to splača. Lej, brat se greje na toplotno črpalko in je dal na streho sončno elektrarno, vzel kredit in obrok kredita je podoben prejšnjemu mesečnemu računu za elektriko. Ko bo kredit izplačan bo šlo samo še v plus. Ja, on je profitiral, ampak ne zaradi ekologije!
Žal imam streho zasukano tako, da sončnica ne pride v poštev, ampak bom pa z sončnicami pokril balkon, da bom imel toplo vodo. Pa čeprav se mi zdi pridobivanje elektrike z sončnicami in vetrnicami v Slo in njeni bližini trapasto. Ne rečem vetrnice za severno morje ali sončnice za visoke celinske planote z suhim zrakom, ampak v Evropi je pa to prst v rit gledano globalno.
Ko se bodo te zelene ideologije udejanjile z zaprtjem Šoštanja nas bo šele zares rit bolela.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Sep 25, 2024 19:15

Po eni strani je res po drugi je pa tehnologija dozorela do neke kar zavidljive točke. Men bi ob lepih dneh morala narest okol 100kwh na dan kar je po net metering sistemu super.

Sem si pa tako naračunal, da se bo sama sebe poplačala v letu in pol. (150-250 letrika/mesec, drva 2,5k/leto, elektrarna 6k)

Sicer s tistim grafom zgleda nekaj ni ok..

Proizvodnja elektrike iz sončne energije za leto 2023: 884 GWh (približno 7,6% celotne proizvodnje EE v SLO v letu 2023)

(Vir: Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo)

Pa zdele v teh dveh letih je sončnih zrastlo kot gob po dežju.
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Sr Sep 25, 2024 19:37

To da delajo par ur nazaj si narobe razlagaš. Sončna začne delat že s svetlobo, brez direktnega sonca. Par ur, ko je kot najboljši, dela s polno močjo.
Konec decembra bo 2 leti odkar imamo elektrarno.
Po izračunu, bi mi bilo dovolj 9kW, ampak sem napolnil celo južno streho, kar je zneslo 11,9kW celic, kar je dovolj da tudi v decembru in januarju pridelam skoraj pol svoje porabe. Leta 2023 sem manj pridelal kot porabil januarja, februarja, novembra in decembra.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Sep 25, 2024 20:08

Ja, Aegir za tvoj proračun je dobro da jih imaš in si se prav odločil, tudi jaz bi se ob drugače orientirani strehi. Ampak za proračun Slo in za elektro oskrbo si pa breme in člen fenomena, ki se mu v resničnem elektro gospodarstvu reče nočna mora, v Nemčiji pa propad ekonomije.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Sep 25, 2024 20:55

Motiš se. Jaz z mojo investicijo povečujem slovenske energetske kapacitete. To je za njih čista zmaga. Te špice omrežne so pa bavbav. To ne obstaja. Zaradi tega smo samo izbranci dobili soglasja, ostali pa ne. Ker je omrežno zračunano vse in še rezerve so pustili veliko.

Čist tehnično gledano jaz s svojo elektrarno oskrbujem sosede okoli in s tem dejansko razbremenjujem omrežje ker je lokalna oskrba in gre manj elektrike iz visokonapetostnih dalekovodov. Položnico za to elektriko sosedje pa od elektra dobijo, ne od mene.

In to je cela ideja idealne pokritosti s sončnimi elektrarnami, da je lokalna oskrba ko sije sonce, ko pa ne pa deluje kot bi delovalo brez.

Poleg tega se je v zadnjih letih poraba elektrike zmanjšala. Zato zdaj grize kuzla kje nakrast denar in so se spomnili tole omrežnino, ki jo 5 ljudi v sloveniji razume.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Sep 26, 2024 08:03

Bivši šef termo elektrarne Šoštanj sicer Ravenčan, ki je že dolgo v pokoju mi je ob čisto naključnem srečanju in debati naštel največje napake slovenske politike v zvezi z elektriko:
- Kopačev podpis v Kjotu, z kazetim je zacementiral kupone. Menda nobena EU država ni podpisala take bedarije kot jo je on in zato je elektrika iz TEŠa tako draga. In to je zapečatilo TEŠ ne pa korupcija, ki je sicer bila, ampak se o tem ne govori dovolj.
- težnje po zapiranju TEŠ namesto da rešijo problem z kuponi.
- zaviranje gradnje nove jedrske elektrarne.
- uporaba sončnih in vetrnih elektrarn za kar v Sloveniji ni ravno veliko naravnih danosti. Ker je vetra in sonca na pretek takrat ko se elektrike porabi najmanj so z njo težave, saj je nikomur ne moreš prodat, lahko jo na pol šenkaš. Istočasno zaradi teh dnevnih skokov prave elektrarne trpijo starte iz zaustavitve z čimer se jim drastično zmanjša izkoristek, ter življenska doba zaradi česar se posledično dvigne cena elektrike proizvedena v teh elektrarnah kar je voda na mlin travoljubcem in krog se zažene.
Vsem na vrhu je kristalno jasno, da smo zabredli, ampak dokler se najdejo privatne koristi bo tako ostalo. Če bi lastnike sončnic tržno obravnavali bi prišlo do revolta in tega si nihče ne želi, saj jih nima navadna raja, temveč ljudje, ki vsaj malo gledajo iz povprečja in tem se ne smeš odkrito zamerit.
Govoril je o fintah pri obračunavanju elektrike in povedal mi je še enih par krepkih, a preverljivih nečednosti politikov okrog dogajanja v elektro industriji, ampak trega ne bi.

Če bi bila uporaba sončnic tako blagodejna za državo, potem se Nemčija ne bi sesedala sama vase in posledično vsi mi z njo vred. Ravno oni so tipičen primer zelenega idiotizma, ki ga ostali svet več ali manj ignorira.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti