Motoriranje z glavnim jadrom

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

omas
Admiral

Motoriranje z glavnim jadrom

OdgovorNapisal/-a omas » Sr Avg 13, 2025 14:43

Večkrat vidim da kdo v brezvetrju pluje na motor in ima dvignjeno glavno jadro. Vedno sem pomislil da je tip len in se mu ga ne da spustit. Danes sem bil jaz len in nisem med motoriranjem zvil jadra in se mi zdi da je šlo za pol vozla hitreje kot brez jadra. Mogoče je bil tok kriv.. Ali pa tisti 4 vozli kot gre barka na motor naredijo na jadru toliko vzgona da začne vlečt.?
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

Re: Motoriranje z glavnim jadrom

OdgovorNapisal/-a andrejv » Sr Avg 13, 2025 15:09

omas napisal/-a:Večkrat vidim da kdo v brezvetrju pluje na motor in ima dvignjeno glavno jadro. Vedno sem pomislil da je tip len in se mu ga ne da spustit. Danes sem bil jaz len in nisem med motoriranjem zvil jadra in se mi zdi da je šlo za pol vozla hitreje kot brez jadra. Mogoče je bil tok kriv.. Ali pa tisti 4 vozli kot gre barka na motor naredijo na jadru toliko vzgona da začne vlečt.?

Daj še genovo ven, bo še hitrejše, ker se ustvari navidezni veter. Seveda ne gre, če je ta navidezni veter v smeri plovbe. Jaz to v šibkih vetrovih pogosto delam. Pridobiš kak vozel ali vozel in pol. Jaz pogosto zmanjšam obrate, plujem recimo s 1500 vrtljaji in gre vseeno 6 vozlov.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Avg 13, 2025 15:17

- lahko gre hitreje, če je smer prava,
- senco imaš,
- pa takoj vidiš, če je kaj zapihalo, ko se barka malo nagne.

Škoto je pa vseeno treba nastavit, da jadro slučajno ne začne bremzat.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Avg 13, 2025 15:20

Vseeno nekaj jadranju ugodnega 'true' vetra mora bit, sicer jadra uplahnejo.

Js si vcasih pomagam rake samo z genoo, sem len, da bi vlekel ven se glavno 8)
NASA
Admiral
Kraj: Dobrova pri LJ

OdgovorNapisal/-a NASA » Sr Avg 13, 2025 19:28

Ne vem če je to lenoba...če je glavno gor naj te ne bi toliko premetaval na valovih
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Avg 14, 2025 08:59

Glavno jadro pomaga pri umirjanju guncanja barke v vseh smereh vetrov z boka.
V zelo slabem morju izvlečem vsaj nekaj roll glavnega jadra, da umirim barko glede bočnega guncanja
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Po Avg 18, 2025 08:23

Nikola T. napisal/-a:Glavno jadro pomaga pri umirjanju guncanja barke v vseh smereh vetrov z boka.
V zelo slabem morju izvlečem vsaj nekaj roll glavnega jadra, da umirim barko glede bočnega guncanja

Aha, jaz tudi. To je zame glavni plus, hkrati pa še senca. Če pa je vsaj malo sapice iz katere od ustreznih smeri, pa res dobiš še MALO hitrosti oz lahko znižaš obrate in ohraniš hitrost.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Po Avg 18, 2025 23:17

ko potujem in mi pade hitrost pod 4 vozle vžgem motor, ko jadram in mi pade hitrost pod 4 vozle odprem pivo in sedim v senci od jadra,ko je slab veter jadra dodajo cca 0,5 vozla
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Avg 19, 2025 10:34

igorb napisal/-a:ko potujem in mi pade hitrost pod 4 vozle vžgem motor, ko jadram in mi pade hitrost pod 4 vozle odprem pivo in sedim v senci od jadra,ko je slab veter jadra dodajo cca 0,5 vozla

Uff, 4 vozle je že kar lepa hitrost :D . Je pa odvisno ali se ti mudi ali ne. Če ja, potem tudi jaz nimam potrpljenja, če pa ne, je pa tud pri 2 vozlih super truper, samo da se premika in da pihlja. 8)
Pod 2 pa sčasoma postane res prepočasi.

Najboljše je, ko smo na regati, daljši, ko veš da motorja ni in se s tem ne obremenjuješ. Loviš v jadra, kar ti narava ponudi. Dan, noč, dan ... se kar hitro obrne :) Romantika!
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Po Sep 01, 2025 12:21

Marchi napisal/-a:
igorb napisal/-a:ko potujem in mi pade hitrost pod 4 vozle vžgem motor, ko jadram in mi pade hitrost pod 4 vozle odprem pivo in sedim v senci od jadra,ko je slab veter jadra dodajo cca 0,5 vozla

Uff, 4 vozle je že kar lepa hitrost :D . Je pa odvisno ali se ti mudi ali ne. Če ja, potem tudi jaz nimam potrpljenja, če pa ne, je pa tud pri 2 vozlih super truper, samo da se premika in da pihlja. 8)
Pod 2 pa sčasoma postane res prepočasi.

Najboljše je, ko smo na regati, daljši, ko veš da motorja ni in se s tem ne obremenjuješ. Loviš v jadra, kar ti narava ponudi. Dan, noč, dan ... se kar hitro obrne :) Romantika!

No wind- No Race

.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Po Sep 01, 2025 16:00

Na Jadranu (vsaj N del) je 4 kt kar solidna hitrost. Pod 2 je pa res žalost :) Gennaker je zakon, če ga imaš (in se ti ga da ven vlačit)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti