Dopust 2009

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

Dopust 2009

OdgovorNapisal/-a MarjanT » To Jan 26, 2010 15:31

Leta 2007 sem vam opisal potovanje od Verude do Hvara, ter nazaj. 2008 je bilo glede dopusta katastrofalno, naletel sem na najslabšo kombinacujo vremena v zadnjih petnajstih letih. Lansko leto pa se je izkazalo in popravilo vse krivice za nazaj.
Dopust smo pričeli v soboto 11.7.2009. Dopoldan sva z mojo boljšo polovico prispela v marino Veruda, kjer je še vedno privezana naša jadrnica Aurora. Sledilo je tisto najbolj vroče opravilo – pretovarjanje vsega kar je v avtu na barko. Kljub temu, da se vsakikrat odločimo, da bomo to opravilo izvedli počasi, z več pavzami, tako kot bi bili na dopustu, je na koncu rezultat mokra majica, glava kot izpod tuša, skratka moker kot bi padel v morje.
Drugi dan, v nedeljo, smo skupaj s še eno jadrnico, s katero smo sosedje na pomolu, štartali proti jugu. Namen smo imeli, da skupaj s sosedi, par dni plujemo skupaj, potem pa gremo vsak proti svojemu izbranemu cilju. Nekako smo si izbrali cilj: v kratkih etapah do slapov Krke in nazaj.

Slika

Po poti smo srečali tole barčico

Slika

Preko Kvarnerja je bilo vetra le za vzorec. Glavno jadro je služilo le za senco in kakeka pol vozla več hitrosti. V zadnji tretini je veter vendar obrnil v bolj ugodno smer, ter pojačal, tako da smo končno ugasnili motor in prisluhnili tišini

Slika

Mimo Srakan

Slika

Mimo Lošinja

Popoldan smo se zasidrali v še vedno lepem zalivu Krivica na Lošinju. Noč je bila mirna.

Slika

Zjutraj smo se po zajtrku odvezali od skale na obali, ter dvignili sidro. Zapluli smo mimo Ilovika, Silbe, skozi prehod med Premudo in Škardo, mimo Ista, v zaliv Pantera na Dugem otoku. Tam smo se privezali na bojo. Kasirajo tudi če si na sidru. S čolnom sva se odpeljala do pomola, ter odpešačila do svetilnika Veli rat. To je res idiličen kraj. Priporočam obisk.

Slika

Naslednji dan smo zopet ob slabem vetru odjadrali naprej proti jugu. Ob vzhodni obali Dugega otoka je moj najljubši teritorij za jadranje. Občutek imaš, kot da si na jezeru. Pa tudi vetra se vedno najde za napet jadra. Ponavadi, ko prijadramo do tam, se nam nikamor več ne mudi in ni važno ali jadramo s šestimi ali s tremi vozli.

Slika

Takole so nas gledali s sosednje jadrnice.

Sidrišče smo si izbrali na levi strani zaliva, pred naseljem Luka. Proti večeru smo se, skupaj s sosedi, odpravili v Luko na pijačo. Vendar je bilo, kljub pozni uri, vroče kot v kotlu.

Slika

Slika

Zjutraj smo dvignili sidro, ter po bližnjici, južno od otočka Luški, (globina 2,9m) zapluli naprej proti jugu. Pihal je šibak maestral. Jadrali smo s hitrostjo 4-5 vozlov. Popoldan smo vrgli sidro v zalivu pred mestom Murter, na globini 5m.

Slika

Slika

Morje tam ni najbolj čisto. Zvečer smo šli na potep po mestu, a nas je zopet vročina pregnala nazaj na barko. Ponoči je pričela pihati burja, ter ohladila razgreto ozračje. Tukaj je bil tudi zadnji skupni postenek z našimi sosedi. Od tu naprej smo šli vsak po svoji poti.
Odpravila sva se proti Prviču. V naslednji noči, ter naslednji dan, naj bi nas dosegla fronta z nevihtami, zato sva iskala varen privez. Med potjo sva se zasidrala v zalivu Koširina na Murterju.

Slika

Slika

V prelepem morju sva se okopala, pripravila kosilo, ter po krajši siesti odjadrala naprej. Zaliv je odprt proti JZ. Za ostale vetrove je OK. Na obali je avtokamp. Parkrat smo v zalivu sidrali preko noči, bilo je mirno.

Slika

Mimo Tribunja

Slika

Nas kdo opazuje ?

Slika

V Prvič Luki sva se privezala na pomol. Šefica je kmalu prišla z blokom, ter denarnico. Cena ni ravno nizka, 26 kn za meter barke, vključno z elektriko in vodo. Ponoči je pričel pihati močan jugo. Intrument je pokazal 40 vozlov vetra.

Slika

Valobran dobro opravlja svoje delo, a kljub temu so bile barke ob pomolu malo nemirne. Valovi ki pridejo v zaliv mimo valobrana se na obali odbijeo, ter povzročijo dihanje morja. Tudi naslednji dan sva ostala na Prviču. Izplula ni nobena barka. Tudi redna linija, katera pristaja ob pomolu je imela velike probleme pri manevriranju.

Slika

Slika

Dan sva izkoristila za sprehode po otoku. Proti večeru se je vreme umirilo in imeli smo mirno noč

Slika

Slika

Zjutraj sva, bolj zgodaj kot ponavadi, odvezala jadrnico, ter jo usmerila proti Šibeniku. Jutro je bilo, v primerjavi s prejšnjimi dnevi, kar hladno, a brez vetra.

Slika

Svetilnik pred vhodom v kanal.

Slika

Pa še trdnjava

Slika

Malo večji byboat.

Slika

Ostanki JLA

Slika

V Šibeniku sva še natankala gorivo, ter odmotorirala proti Skradinu.

Slika

Prvi most

Slika

Po kanjonu navzgor.

Slika

Slika

Slika

Zanimivo je, da je bilo po Krki kar precej prometa, a nihče od ''motoristov'', ni glisiral.

Slika

Prikazal se je Skradin

Slika

Ob 10:30 sva se privezala v Skradinu, ter se kmalu odpravila do ladje, katera te odpelje do slapov. Ladja vozi vsako polno uro. Prevoz je zastonj, plačaš pa vstopnico za ogled slapov – 95kn po osebi.

Slika

Slika

Pajer 1: Labodi ti pošiljajo lepe pozdrave

Slika

Po približno desetih minutah plovbe z ladjico, smo zaslišali alarm iz strojnice. Mornarji so začeli tekat po barki, iz strojnice se je širil dim. Motor so ugasnili, ter vrgli sidro. Odpovedala je vodna črpalka za hlajenje motorja.

Slika

Že po par minutah se je ob našo barko privezala druga, ter prestopili smo na njo in nadaljevali plovbo.
Takoj ko smo se izkrcali, sva ugotovila, da sva za ta izlet izbrala najboljši dan v dopustu. Nevihta je prejšnji dan ravno prav ohladila ozračje, da je bilo sprehajanje ob slapovih, potočkih in jezerih prijetno, ne prevroče.

Slika

Slika

Slika

Zvečer sva v Skradinu srečala prijatelje, ter skupaj preživeli lep večer.
Naslednje jutro sva izplula proti morju.

Slika

Še pozdrav Šibeniku.

Slika

Prvi dan povratka proti domu, sva prijadrala do zaliva Soline, na Pašmanu. Zaliv je posejan s priveznimi bojami, cena 12 kn/m.

Slika

Maestral, kateri nas je pripeljal do tam, je zvečer ponehal.

Slika

Noč je bila mirna in prebudila sva se v čudovito mirno jutro.

Slika

Po zajtrku sva se odvezala od boje, ter zapluja proti severu.

Slika

Krajši postanek, v prehodu Ždrelac, sva izkoristila za pripravo kosila. Ždrelac se ponaša z novim mostom. Meni osebno je bil prejšnji bolj privlačen. Globina, cca 2m, na bojah ni ravno za brezskrben počitek, zato sva po kosilu takoj krenila naprej. Odločila sva se za Brbinj.

Slika

Boje na desni strani zaliva so bile vse zasedene. Na nasprotni strani je na novo postavljenih kar nekaj novih. Tam sva si izbrala eno od prostih. Koncesionarji so nama pobrali 100kn.

Slika

Sledila je, kot ponavadi, vožnja s čolnov do pomola, ter sprehod do sosednjega zaliva Lučina. Ker se nama še ni mudilo domov, sva naslednji dan ostala v Brbinju, ter uživala v čistem in toplem morju. Po dveh dnevih sva se odvezala ter preselila par milj proti severu, v Božavo.

Slika

Ponovno sva pred burjo iskala zatočišče v tej lepi vasici. Vez ni ravno poceni (167 kn za E31), a kaj ko me vedno ko grem mimo kar povleče noter. V Božavi sva zaradi orkanske burje ostala tri dni. Izkoristila sva sprehode, kopanje ter kopanje v Sakarunu. Iz Božave vozi vlakec v Sakarun. Če se prav spomnim, stane vozovnica 15kn.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Tale revež je pa čisto malo prevelik, da bi parkiral v mandraču.

Po treh dnevih počitka, sva zjutraj odvezala jadrnico, ter odjadrala proti severu. Na začetku sva imela šibko burjo, katera je bila idealna za jadranje. Kasneje je se je burja okrepila, tako da sva imela malo več dela z jadri. Jadrala sva po zunanji strani Ista, Škarde in Premude, kjer je bilo jadranje ugodno. Med otoki je bila kombinacija burje in valov neprijetna. Napovedano je bilo da bo burja po dvanajsti uri ponehala. Planiral sem, da bi bila takrat približno na koncu Premude. Tako je tudi bilo in do Lošinja sva imela mirno morje.

Slika

Med Lošinjem in Unijami se je burja zopet okrepila, tako da sva že hotela pristati na Unijah. Razmišljal sem, da so zopet vremenarji nekaj zaje…, a se je, še predno bi moral zaviti proti zalivu, vse skupaj pomirilo. Podaljšala sva proti Verudi. Kvarner je bil miren.
Jadranje je odklop
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jan 26, 2010 15:44

Hvala za lepo reportažo,se mi zdi. da sem kar zraven plul...
LP Iztok
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Jan 26, 2010 17:01

Odlična predstavitev!

Na školjčiščih od Šibenika do Skradina s splača kupit školjke.
Poceni in slastno. L. 2008 mislim da je bila kila 7kn.
Kljub temu, da školjčišča zgledajo prepuščena sama sebi ni tako. Tam se zaustaviš pomahaš na obalo in fantič se s čolničem pripelje do tebe. Če je možno mu signaliziraš še št. kg, tako da ti že kar takoj pripelje črno zlato.

Enako sem poizkušal z gojenimi Brancini pri gojišču pri Sestrunju pa so nas grdo odgnali.

Očitno se moram naučit ujeti kaj za preživetje.
Uporabniški avatar
barba&capo
Kontraadmiral
Kontakt:

Re: Dopust 2009

OdgovorNapisal/-a barba&capo » To Jan 26, 2010 17:01

MarjanT napisal/-a:
Po poti smo srečali tole barčico

Slika

Kot kaže sva istega dne srečala isto jadrnico, na skoraj istem kraju :wink:
Slika

Lep potopis, čestitam!
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » To Jan 26, 2010 17:27

Kot da bi skupaj plula, vsak s svojo barko. Prvi del rute sva imela skoraj identičen in ob istem letnem času. Iz Skradina pa sem jo popihal proti jugu, Primošten, Hvar, Korčula in nazaj proti Braču. Skoraj mesec dni potepanja, v glavnem zalivi. Letos pa me mika še južneje in še za dalj časa.
Slapovi Krke so zakon, vredni ogleda.

LP
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral

OdgovorNapisal/-a MarjanT » To Jan 26, 2010 18:09

Ja Jožko, res je zakon. Pravijo da je plovba do slapov Krke kot nekakšna božja pot, katero moraš opraviti čimvečkrat.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » To Jan 26, 2010 19:22

Pozdravljen Marjan, krasna reportaža. Imam pa eno vprašanje. Si bil mogoče v Solinah 21.7., so na enem motornjaku "galamili"? :oops:
lpg
https://medisken.si
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Jan 26, 2010 19:23

.

MarjanT, hvala za pozdrave, ki mi jih pošiljajo Admirali v belem.

Kar malo sem v glavi odšel na morje tam dol.

Lepo, lepo.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Jan 26, 2010 19:32

.

Še tole moram dodat!

Vsaj še eden se je odločil , napisal nekaj teksta in nalimal kar nekaj fotk.

POHVALJEN!

Saj ni tako težko ali zamudno, pa tega ne počne 98% članov. Le zakaj? Gledali in čitali bi pa. Dajte se malo potrudit, pa še drugi kaj povejte in pokažite, lepo prosim.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral

OdgovorNapisal/-a MarjanT » To Jan 26, 2010 21:10

Gregor.n: v Solinah smo bili dan prej, 20.7, izpluli smo 21.7. zjutraj. A smo zamudili vašo galamo ?
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Jan 26, 2010 21:46

:lol: :lol: :lol:

MarjanT, prav pogrešal sem nekaj takšnega, kar si ti napisal in predstavil, da pa si se potrudil in nalepil še cel kup fotk :P to pa je dalo piko na i! Bravo! Še pred pol ure sem na HTV gledal oddajo o morju in ribah, zdaj pa preberem še to, kar si ti spisal,..... me mika, da bi se preselil na morje. Res pohvalno in res čudovito.

Pajer1, kot si napisal, potrebujemo še več takšnih potopisov. Vsi vemo, da je vsak doživel nekaj lepega na morju, lepo bi bilo deliti z nami. Mogoče še najdemo kakšen kotiček, kjer še nismo bili in si ga zapišemo za naslednji dopust. Še dobro, da imamo tebe, ki tudi pišeš izredno dobre potopise. Fotke imaš dobre, vendar je tebi lažje, saj imaš ob sebi manekenko Brino.

Sam sem letos preživel dva dopusta, eden je bil v tem času in sukal sem se na Kaprijah, Žirju,...

MarjanT še enkrat hvala za čudovito večerno branje in upam, da bo ta sneg kmalu skopnel!

LP
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
marjan5
Viceadmiral
Kraj: Sevnica, Osor

OdgovorNapisal/-a marjan5 » To Jan 26, 2010 22:20

krasen potopis kakor je reku Iztok kr pluješ zraven :D
lp Marjan
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » To Jan 26, 2010 22:36

Hvala bogu, pa saj ni bilo tako hudo, je blo pa luštno. Tale zalivček mi je namreč zelo pri srcu, vsako leto se ustavimo tukaj. Lani smo se v konobi na tvoji sliki smejali dva dni, ker so otroci naročili sok s metano in je simpatična natakarica padla v smeh. Potem je to postala stalna fora.
lpg
https://medisken.si
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Sr Jan 27, 2010 09:28

Fajn reportaža. Izgleda, da nas je bilo kar nekaj na podobnih rutah, ki so imele skupen cilj Slapove Krke oz. Skradin. (glej mojo reportažo)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov