Kombinacijska regata 2011

Vabila in poročila z navtičnih sejmov in navtičnih dogodkov

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Kombinacijska regata 2011

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Apr 13, 2011 20:42

8.2.2011 je bil v Kranjski gori navtični veleslalom, v soboto, 9.4. 2011 pa kombinacijska regata (org. Yacht Club Domžale).

Organizator si je zamislil, da se skiperji zmagovalnih jadrnic po kategorijah srečajo v Mini-12. Nagrade so bile za žejne zanimive - 15 l (menda dobrega) vidna prvo mesto, 10 l drugo in 5 l za tretje mesto.

Tako sva se s Francetom znašla med 'delovno silo' kombinacijske regate in bil je čisto prijeten, čeprav nekoliko naporen konec tedna. Za začetek so nas malo porabili za delovno silo (razdeljevanje reklamnih gradiv sponzorjev v vrečke za tekmovalce ob prijavi in podobne kreativne naloge).

Pogled z balkona pred regatno pisarno na Marino Izola
Slika

Poglejmo natančneje - glej, cela flota! In to na kolesih!
Slika[img]

Omenil sem nekoliko naporen konec tedna - 4 barke z balastom vred ok. 800 kg, je prenesti na roko do vode. Na srečo je bilo tudi nekaj pomoči, in Luka si je definitivno zaslužil uporabo Mini-12 v naslednjem dnevu.
Slika

Med sestavljanjem in dajanjem v vodo nisem utegnil slikati (in tale fotkič ni vodoodporen), itak se je pa to končalo že tako ponoči, da smo uporabljali LED-ico na mobitelu, da smo našli nekaj potrebnih matic in ključev zanje, pa še tako smo podložko ali dve našli šele zjutraj.

Potem je bilo na vrsti iskanje prenočišča v kraju Korte kakih 6 km v hrib - če sem si prav zapomnil - v Šavrinih, ampak nekaj fotk od tega na koncu. V glavnem, tega dne smo že malo mislili, da smo zašli, preden smo našli blazino za trudno glavo (in še kaj zraven za pod kaj drugega).

Naslednji dan je bilo vse do konca pripravljeno za vožnjo in na vrsti je bil preizkus vseh barčic.
Slika

Potem pripravljene čakajo na start
Slika

Ob enajstih naj bi bil štart 'velike' regate, pa nekam ni hotelo pihati. Med tem so se Mini-12 malo preganjale po notranjem delu marine in kar malo je potrajalo, preden sem ulovil eno prosto.

S to sem se - po tako malo vetra, da so vetrokazi na privezanih plovilih večino časa kar stali, vseeno srečno odpeljal iz marine. Med tem je le začelo malo dihati (še ne pihati), tako da ni bilo nevarnosti, da obtičim pred kako barko, ki na motor pluje v marino ali iz nje.

Za mano je proti regatnemu polju na jadra plula ena večja jadrnica z napisom 'marina Izola', me v začetku skoraj ujela, potem sem ji pa kar dobro ušel.

Pred vhodom v Marino je bilo štartno polje regate in večina jadrnic je imela sprednja jadra še zvita, tako da ni bilo videti, da bi s plovbo okoli koga motil. Potem sem se začel vračati - tudi zato, ker če se tekma hitro konča ali odpove, bodo ostali na motor lahko hitreje v marini kot jaz v zelo šibkem vetru, pa bi ena mini-12 na štartu manjkala.

Kmalu po tem, ko sem obrnil, je se je veter nekoliko okrepil, tako da sem si brez bojazni, da bom obtičal v štartnem polju upal peljati skozi trop.

Srečno sem prišel skozi, preden so se sodniki odločili, sa najavijo pripravo za plov. Slik s tega časa ni, stari fotkič ni vodoodporen.

Ko sem se vrnil, so tečajniki JK Burje za optimiste povprašali, če bi se dalo kaj poskusiti. Glede na to, da je glavna regata še trajala (in trajala), ni imel nihče nič proti. V dve od štirih ladjic sta se - čeprav so enosedi - vkrcala po dva in naslednjo uro-dve so imeli kaj dela. Kasneje sta dva morala oditi, tako da so se ostali lahko peljali vsak s svojo barko, in je šlo dve uri genaker dol, razviti flok, genaker gor; kako obrniti z genakerjem proti vetru in od vetra, ne da se zatakne pri menjanju strani (odgovor je: prevleči pravočasno, pa gre zlahka).
Slika
Slika
Bili so dober vzor in tako sem se tudi jaz imel priložnost kar precej uvaditi v menjavi jader, česar pri tekmovanju s kom drugim nekako nikoli ne narediš tolikokrat.

Potem so se vrnili tekmovalci velike regate in tisti, ki so domnevali, da so zmagali v skupinah, so prišli potrenirat.
Slika

Štart za Mini-12 je bil predviden okrog 17. ure, ko je prav prijetno pihljalo.

Ampak sodniški gumoni se pripeljali šele kako uro kasneje, ko je dnevnik že popuščal
Slika

in jadra so bolj visela
Slika

in tudi hitrost, kot se vidi iz razlike med tema dvema zaporednima slikama, ni bila bogve kaj
Slika

Podjetni organizatorji niso bili brez zamisli
Slika

ampak ta tehnika se je obnašala kot burja - pihala je v sunkih - tu pa tam ja, v glavnem pa ne.

Še nekoliko (ne)potrpežljivosti tekmovalcev in sodnika na sliki
Slika

pa se je zrak vendar spet malo zganil.
Slika

Čas za zbiranje pred štartno črto - štart je bil med sodniškim gumonom in tretjo od zasidranih bark.
Slika

Žrebanje jadrnic in malo preklinjanja, ko je bilo zaradi žreba treba iz tiste, v katero se je kdo ravno 'dobro utreniral'
Slika

Minuta do štarta, se mi zdi
Slika

Trije so se zapletli, četrti je bil pa najbrž prezgoden
Slika

Še ena dobra predštartna gneča
Slika

ki se počasi razpleta
Slika

ampak ne prehitro (dve naslednji sliki sta bili tudi skoraj enaki tej)
Slika

Ob naslednjem poskusu štarta trije od štirih že 15 sekund pred štartom čez štartno črto. Ta slika je v trenutku štarta, vse tri barke v ospredju so bile torej prezgodnje in le barka v ozadju je bila točna - v tem hipu ravno pri štartni črti ob sodniškem gumonu. V njihovo veliko žalost so, če pomnim prav, ponovili štart. Ampak zdaj vsaj spet malo piha.
Slika

Končno uspešen štart, ampak ta skiper je imel najbrž PNN (popolnoma nesposobno posadko).
Slika

Štart naslednjega plova, mislim, s precej gneče
Slika

in precej manj gneče pri vožnji v cilj.
Slika

Po tekmi počitek za barke
Slika

in zanimivo nadaljevanje večera za posadke
Slika

Živa glasba ansambla Nagelj iz Kamnika je vzpodbujala k plesu do 15 minut čez 22-to uro, ko sta se plesu pridružila dva policaja, protiteroristično obkolila 'odgovorno osebo' - nekdo iz okolice se je moral pritožiti takoj, ko je veliki kazalec dosegel polno uro.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Dan po regati, kje smo spali, še malo jadra in pospravljanje

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Apr 14, 2011 07:54

Dan po regati, kje smo spali, še malo jadra in pospravljanje

Omenil sem kar dolgo vožnjo do prenočišča v mladenskem hostelu v stari šoli Korte. Pot iz Izole tja je kakih 6 ovinkastih km v klanec, ampak z motorjem bi bila kar uživancija. Tudi prometa - tudi ko smo se naslednji dan vračali - ni bilo preveč, tako da bi bil vzpon tja s kolesom lahko prav zanimiv aerobni dodatek. Za vožnjo nazaj bi bilo po lepo tekočih ovinkih tudi s kolesom že malo podobno kot z motorjem.

Tako na vrhu kot že ob poti je kup lepih razgledov, pokrajina pa zdaj v pomladnem zelenju tudi lepa.

Takole pa stvar zgleda, če do nje prideš podnevi.
Slika

Iz naše smeri (od Izole) na desno
Slika

na sredi namesto kakega vodnjaka 'bonsai' oljka
Slika

V tejle smo pa spali
Slika

malček razmetano
Slika

Pod tole teraso
Slika

kot kaže znak
Slika

po stopnicah navzdol
Slika

je 'mikro kongresni center'
Slika

in kar je za nas zdaj uporabnejše, zajtrk
Slika

morda na videz malo, a zelo dobro (slika z ene od treh mizic)
Slika

'Nafutrani' nazaj v marino na še eno rundo 'demo' voženj pred pospravljanjem
Slika

posadke prihajajo - najmlajši gre seveda rešilni pas na živce
Slika

pozirajo
Slika

in se v glavnem dobro imajo.
Slika

Do opoldne potem vse barčice polno zasedene, tako da sem jaz komaj še ujel prosto za krog ali dva

No ja, potem - ekspresno - razmontiranje, med katerim ni bilo časa za slikanje: uteži, barke jambore in glavna jadara na prikolico, ostalo (s tremi osebami in nekaj prtljage) v džip in na pot. Bilo je dovolj voljnih rok, da mi je kar zmanjkalo prilike za fittness. Na poti nazaj pa (na srečo) nič posebnega več.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov