Evinrude e-tec 75...
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Glede senzorjev nebi točno vedel koliko jih ima, ampak med 20 in 30 je verjetno pravi odgovor. Izkušnje kažejo, da sicer s senzorji na teh motorjih ni nobenih problemov (v osamljenih primerih so se pojavljali lažni "no-oil" alarmi).
Kot že napisano v 99% primerov so težave vazane na gorivo oz. sistem za dovod goriva.
Ko bodo pri suzukiju naredili (morda so ga že) motor s podobnim sistemom (direktni vbrizg v zgorevalni prostor) bo tudi tam malo več senzorjev kot sedaj. Prodajalci pa bodo seveda vsi hvalili svoje, ne gelde na to, da mešajo jabolka s paradajzi. Z drugimi besedami, eteca naj se kompetentno primerja z ostalimi proizvajalci motorjev z direktnim vbrizgom goriva.
Vsekakor s pisanjem o e-tec motorjih nisem želel ustvariti (dodatnega) slabega mnenja o le-teh (pa se mi zdi da sem ga). Hotel sem le realno opozoriti na to, kaj je potrebno pri takih motorjih paziti, da bodo s svojo "odličnostjo" čimdlje razveseljevali svoje lastnike.
Kot že napisano v 99% primerov so težave vazane na gorivo oz. sistem za dovod goriva.
Ko bodo pri suzukiju naredili (morda so ga že) motor s podobnim sistemom (direktni vbrizg v zgorevalni prostor) bo tudi tam malo več senzorjev kot sedaj. Prodajalci pa bodo seveda vsi hvalili svoje, ne gelde na to, da mešajo jabolka s paradajzi. Z drugimi besedami, eteca naj se kompetentno primerja z ostalimi proizvajalci motorjev z direktnim vbrizgom goriva.
Vsekakor s pisanjem o e-tec motorjih nisem želel ustvariti (dodatnega) slabega mnenja o le-teh (pa se mi zdi da sem ga). Hotel sem le realno opozoriti na to, kaj je potrebno pri takih motorjih paziti, da bodo s svojo "odličnostjo" čimdlje razveseljevali svoje lastnike.
Verjetno malo, ker je to slab motor.
Po mojem je to brezveze tema, kaj je boljše in kaj je slabše. Vsak naj samo pove dobre in slabe lastnosti motorja, kupec pa se naj odloči sam. Nima smisla prepričevati, da je ta in ta motor najboljši na svetu. Sem imel že kar nekaj znamk in so mi vsi super služili, ne boste verjeli tudi od kolega selva je šla, čeprav so dobesedno delali z njo kot svinja z vrečo krompirja. Trenutno imam mercurya optimaxa in ko to vzameš dol pokrov misliš da gledaš vesoljsko plovilo. Kup kablov, senzorjev, škatlic za nevemkaj, v glavenem ogromno elektronike. Pa zaenkrat gre že šest let BP. Upam da bo še naprej.
Po mojem je to brezveze tema, kaj je boljše in kaj je slabše. Vsak naj samo pove dobre in slabe lastnosti motorja, kupec pa se naj odloči sam. Nima smisla prepričevati, da je ta in ta motor najboljši na svetu. Sem imel že kar nekaj znamk in so mi vsi super služili, ne boste verjeli tudi od kolega selva je šla, čeprav so dobesedno delali z njo kot svinja z vrečo krompirja. Trenutno imam mercurya optimaxa in ko to vzameš dol pokrov misliš da gledaš vesoljsko plovilo. Kup kablov, senzorjev, škatlic za nevemkaj, v glavenem ogromno elektronike. Pa zaenkrat gre že šest let BP. Upam da bo še naprej.
Guma je guma, zaenkrat.
-
gs nautica
- Kontraadmiral
- Kraj: GROSUPLJE-KRK
Bi pa jaz na tem mestu nekaj vprasal...
Koliko bi recimo pri potovalki 25-27knotov E-TEC 135 pokuril več od Honde90 4T na 550kg(brez motorja) tezkem colnu? Teza motorja pa je podobna ca 170kg.
Etec 135 ne obstaja. Obstaja 115, 130, 150,...
Pokuril pa bo vsaj toliko več, kot ima konjev več. Je sicer tudi res, da 90hp 4T honda na takem čolnu pri 25-27 vozlih ni več v režimu potovalke, oz. najekonomičnejše vožnje.
Poraba etecov je v splošnem podobna porabi sodobnih 4T motorjev.
BOJA napisal/-a:gs nautica napisal/-a:No da vidimo koliko nas je.
Sam se lastnik Evinruda E-tec in imam same pozitivne izkušnje.
Lp Žiga
Se podpišem! E-tec 90 - dela!
Enako! Sem lastnik novega E-teca 75. Naslednji teden gremo na morje na testno vožnjo
kasaudio napisal/-a:Bi pa jaz na tem mestu nekaj vprasal...
Koliko bi recimo pri potovalki 25-27knotov E-TEC 135 pokuril več od Honde90 4T na 550kg(brez motorja) tezkem colnu? Teza motorja pa je podobna ca 170kg.
Etec 135 ne obstaja. Obstaja 115, 130, 150,...
Pokuril pa bo vsaj toliko več, kot ima konjev več. Je sicer tudi res, da 90hp 4T honda na takem čolnu pri 25-27 vozlih ni več v režimu potovalke, oz. najekonomičnejše vožnje.
Poraba etecov je v splošnem podobna porabi sodobnih 4T motorjev.
Mislil prav, napisal narobe. 130HP! Zmedlo me je, ker sem zadnje dneve gledal ploscico na colnu 135hp.
Malo sem neumno vprašal oziroma, če sem neumno razumel.
Hipotetično, če si izmislimo približek.
E-TEC ima 50% več moči torej 50% večjo porabo.
- ali to velja le za povprečno porabo
- ali to velja tudi za porabo ob istem režimu vožnje
- ali to velja, če ima honda porabo 1liter/NM bi imel E-TEC 1,5l/NM
Hvala,
Imam motor Evinrude 90 e- tec vse je delovalo ok dokler nisem dobil nepridiprave na barko in mi vse svečke pošrafali in nalili neko drugo olje v rezerovar. Zdaj sem menjal olje svečke pa ne vem kako mora biti pravilno postavljena ker mi ne deluje dobro. mogoče kakšen ima shemo kje je na bloku motorja zarisana točka na katero pozicijo mora svečka biti postavljena. Ali je mogoče da se stiska svečko na določene kile. Prosim če kakšen ve, da
še bolj podrobno pove po video posnetku se lih ne znajdem.
lp Toni
še bolj podrobno pove po video posnetku se lih ne znajdem.
lp Toni
Če so "nepridipravi" šraufali etec-a bi bilo najbolje da motor pregleda strokovnjak, preveri svečke, spumpa xy olje ven, preveri olje v nogi in diagnosticira motor preko računalnika.
Če ni znano kakšno olje je sedaj v motorju, potem je najbolj pametno spumpat ven. Če je notri olje, ki izpolnjuje TC-W3 specifikacijo, mora biti tudi motor nastavljen na tako olje.
In mimogrede, svečke se privijajo z momentnim ključem. Žal jih sam še nisem menjaval (in upam, da mi jih ne bo potrebno) zato o tem ne vem 0 več, kot lahko vidiš na videu.
Če ni znano kakšno olje je sedaj v motorju, potem je najbolj pametno spumpat ven. Če je notri olje, ki izpolnjuje TC-W3 specifikacijo, mora biti tudi motor nastavljen na tako olje.
In mimogrede, svečke se privijajo z momentnim ključem. Žal jih sam še nisem menjaval (in upam, da mi jih ne bo potrebno) zato o tem ne vem 0 več, kot lahko vidiš na videu.
Nazadnje spremenil kasaudio, dne To Apr 19, 2011 14:23, skupaj popravljeno 1 krat.
janadino napisal/-a:- pri povprečni porabi je 54% večja
- pri istem režimu plovbe je 48% večja
- če ima honda 1l/NM ima e-tec 1,61l/NM
Ne rabiš biti sarkastičen...
Vprašanje ni bilo v smislu koliko bo kuril meni čoln, vendar hipotetično oziroma sama teorija pri plovilih, ki meni pač (še) ni znana. Prvega odgovora nisem razumel, oziroma sem narobe vprašal. Saj je vsakemu jasno, da z močnejšim motorjem pluješ hitreje in da če gre hitreje, tudi več kuri...
Verjamem, da bi to zanimalo tudi koga drugega.
Pričakoval sem odgovor v smislu:
Glede na moč motorja se potovalna hitrost dvigne v optimalnem režimu delovanja motorja tega močnejšega motorja, pri tem delovanju se poraba dvigne sorazmerno z močjo, torej 50%. Pri tem pa se potovalna hitrost dvigne za (????) % in ne za 50%, ker čoln (???)
Povprečna poraba na uro pa se po izkušnjah dvigne za (???) % saj ne uporabljaš vedno tega 50% prirastka moči.
Iz tega sledi, da lahko pričakuješ porabo na prepluto miljo manjšo/večjo za ca. (???) %.
Vsaj tako je bilo pri meni!
Recimo...
Če pa ne veš odgovora pa si lahko tudi sarkastičen, ja.
Pa brez zamere!
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost