Jaz namreč še nisem zadovoljen z ničemer, kar sem našel doslej, in zato tudi nisem odgovoril drugače, kot sem - torej še ne vem in še nisem našel, in če sem kdaj videl ali slišal, se ne spomnim več, kje. In kjer je bilo, verjetno ni bilo na internetu.
Ko me al že 'vleče za jezik'...
Zadnje, kar sem gledal, pa nisem bil zadovoljen, je bila uporaba Froude-jevega števila za hidrodinamiko plovil.
Froude-jevo število je razmerje, v katerem so, če nisem kaj spregledal
- v števcu hitrost tekočine proti v tem primeru ladji (fizikalno so plini tekočine, voda je pa kapljevina, ampak kaže, da v tem primeru ne vpliva)
v imenovalcu kvadratni koren (zmnožka težnostnega pospeška in dolžine ladje)
Vir trdi, da so pri različnih velikostih plovila vzorci valov za enako Froude-jevo število enaki (močno domnevam, da pri enaki obliki, ampak zato še nisem našel ne potrditve ne zanikanja in tudi nisem utegnil iskati).
Će ta zgodba drži, lahko za neko velikost plovila eksperimentalno poiščemo hitrost, pri katerem to še plove brez 'oranja', in izračunamo Froude-jevo število za to. In potem lahko ocenjujemo, če je dolžina plovila drugačna, kakšna bo potem hitrost, pri kateri bo pri drugačni dolžini plovila valovni vzorec enak. Oziroma iz hitrosti dolžino.
Ampak Froude-jevo število se ne nanaša samo na hidrodinamiko ladij in ne interpretira tako, da bi bilo to lahko enostavno napisati, kaj šele takim, ki itak le zezajo, ne da bi jih zares zanimalo.
Froude and the contribution of naval architecture to our understanding of bipedal locomotion
Ampak vse tole z 'teoretično maksimalno hitrostjo trupa' je vse v bistvu kup ocen in nič eksaktnega.