Turistična taksa

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » So Jun 12, 2010 08:42

jack napisal/-a:
zlatko83 napisal/-a:lahko zaupaš, na kateri naslov si poslal? Jaz sem jim vprašanje poslal že pred kakim mescem in pol, pa nič.
Še vedno ni jasno, ali na kopnem plačana taksa velja tudi na morju. Lani so uveljavili načelo, "ko je taksa enkrat plačana, velja povsod". Pa letos???

press@mint.hr IN antonela.frkovic@mint.hr

Vprašanja sem poslal v imenu navtičnega združenja, pa malo naložiš kot da smo smo "veliki", pa če je sreča na tvoji strani morda dobiš odgovor, ki pa je itak samo prepisan iz uredbe.

T.T. na kopnem ne velja za plovila in tudi obratno ne.
Če se na plovilu ne nočuje ne rabiš plačat takse.

LP

Ne vem kako bo to izgledalo v praksi. Kako boš na luški kapetaniji ali policaju ob kontroli razložil, da na plovilu ne spiš, kljub temu, da imaš kabino in posteljo ? V uredbi pa piše, da je takso dolžan plačati vsak, ki ima plovilo daljše od petih metrov in možnost spanja na njem ? Sam na čolnu spim 14-21 dni, v vodi pa ga imam 3-4 mesece. Katero vinjeto naj vzamem ?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Jun 15, 2010 00:07

V petek sem na kapitaniji v mestu Krk kupil plovno dovoljenje z vinjeto in plačal celoletni pavšal TT. Skupaj so me obrali za skoraj 2.000 gozdnih živali... So pa na kapitaniji še povsem zmedeni, ker je nova TT zanje sedaj še popolna neznanka...
Nazadnje spremenil admin, dne Če Jun 17, 2010 12:27, skupaj popravljeno 1 krat.
jack
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a jack » Sr Jun 16, 2010 23:47

Piki napisal/-a:
jack napisal/-a:
zlatko83 napisal/-a:lahko zaupaš, na kateri naslov si poslal? Jaz sem jim vprašanje poslal že pred kakim mescem in pol, pa nič.
Še vedno ni jasno, ali na kopnem plačana taksa velja tudi na morju. Lani so uveljavili načelo, "ko je taksa enkrat plačana, velja povsod". Pa letos???

press@mint.hr IN antonela.frkovic@mint.hr

Vprašanja sem poslal v imenu navtičnega združenja, pa malo naložiš kot da smo smo "veliki", pa če je sreča na tvoji strani morda dobiš odgovor, ki pa je itak samo prepisan iz uredbe.

T.T. na kopnem ne velja za plovila in tudi obratno ne.
Če se na plovilu ne nočuje ne rabiš plačat takse.

LP

Ne vem kako bo to izgledalo v praksi. Kako boš na luški kapetaniji ali policaju ob kontroli razložil, da na plovilu ne spiš, kljub temu, da imaš kabino in posteljo ? V uredbi pa piše, da je takso dolžan plačati vsak, ki ima plovilo daljše od petih metrov in možnost spanja na njem ? Sam na čolnu spim 14-21 dni, v vodi pa ga imam 3-4 mesece. Katero vinjeto naj vzamem ?

Če je čoln brez uporabnikov privezan v pristanišču , marini ... , za ta čas ne rabiš kupiti vinjete. Vinjeto za turistično takso moraš imeti samo v času bivanja- spanja na plovilu.
Če boš na čolnu spal več kot 15 dni do 30 dni kupi vinjeto za 1 mesec- 30dni, ki stane 400 kun -55€.
Če boš na čolnu spal do 15 dni pa stane vinjta 300 kun.

LP
Če ti je dolgčas kupi SELVO
marjan5
Viceadmiral
Kraj: Sevnica, Osor

OdgovorNapisal/-a marjan5 » Če Jun 17, 2010 07:55

Barko imam celo leto v vodi in grem večkrat dol tudi pozimi vseh nočitev nanese cca 60 - 70 dni . Kakšno vinjeto kupit ? Kako vejo koliko dni si že bil dol ali se šteje od dneva nakupa ?
LP Marjan
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Jun 17, 2010 10:13

Mislim da od dneva nakupa, ko ti označi (preluknja) datum.
jack
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a jack » Ne Jun 20, 2010 19:38

marjan5 napisal/-a:Barko imam celo leto v vodi in grem večkrat dol tudi pozimi vseh nočitev nanese cca 60 - 70 dni . Kakšno vinjeto kupit ? Kako vejo koliko dni si že bil dol ali se šteje od dneva nakupa ?
LP Marjan

Uprave marin ali drugačnih privezov morajo vse nočitve V MARINI ALI NA PRIVEZU sproti sporočati na policijo, NE PA NOČITEV ČE GRESTE SPAT VEN NA SIDRO. Gospodarski inšpektor ima dostop do teh podatkov in tudi do podatkov o nakupu vinjet. Po teh evidencah lahko hitro izsledi kršitlja, če ima zabeležene nočitve na nekem plvilu, za številko tega plovila pa ni bila kupljena vijeta za takso. V tem primeru se lahko pričakuje kazen.

Če sicer bivate na privezu samo določen del leta kupute naprimer vinjeto za 3 mesece, če pa vmes prihajate zgolj za kak dan, pa pojdite spat ven na sidro. S tem se izognete nakupu vinjete za celo leto.

Če pa bivate na plovilu skozi vse leto je edina in vseeno najugodnejša varianta, da kupite letno vinjeto za turistično takso, ki velja eno leto od dneva nakupa. Po zadnjih informacijah nalepk še ni, izdajo zgolj potrdilo s katerim se izkazuje da ste takso plačali, pristojni gospodarski inšpektor pa ima itak vse v evidenci.

LP
Če ti je dolgčas kupi SELVO
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Ne Jun 20, 2010 21:06

Vinjeta velja od dneva nakupa in poteče po času, ki je označen na njej (npr. mesec, tri ali leto), kar ne pomeni, da če kupiš timesečno vinjeto danes, da jo lahko uporabljaš do konca leta pa makar spal na barki le enkrat v tem obdobju. Npr, če kupiš mesečno vinjeto 1.1. ti velja do 31.1, V tem obdobju lahko spiš enkrat ali pa vsak dan. V kolikor pa spiš še 1.2. si v prekršku. In kako vedo kdaj si spal na barki? V kolikor imaš plovilo v marini se je potrebno vedno ob prihodu javiti na recepciji, ker je marina dolžna posredovati podatek policiji, da si prispel. V kolikor se ne javiš in izpljuješ iz marine brez da si se prijavil je problem tvoj in si v prekršku.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Ne Jun 27, 2010 20:15

Ruta morjeplovec 2 je mimo, pravkar sem se vrnil domov. Na poti v Balvanido, smo se ustavili v Malem Lošinju, kjer sem v kapitaniji plačal turistično takso za 3 mesece.
Naj povem še, da je jadrnica registrirana v Puli, pod HR zastavo. Po njihovih predpisih plovilo z njihovo zastavo, ne potrebuje plovnega dovoljenja ter popisa posadke.
Po uspeli ruti, smo se ob povratku ustavili v manjšem zalivu pred Lošinjskim zalivom. Obiskali so nas možje v modrem, ter povprašali za dokumente plovila, ter oseb na jadrnici. Odpeljali so se kakih 15m od jadrnice, ter preverjali dokumente. Po kakih 15 minutah sta prišla dva policaja na palubo ter povedala, da nismo prijavljeni v RH, ter da smo ilegalci. Rekel sem da če sem pred tremi dnevi plačal TT za tri mesece, težko verjamem, da sem ilegalec. Odša sta, ter se čez 15 minut vrnila ter povedala, da sem jaz OK, a moja dva sopotnika morata plačat vsak po 500 kun kazni. Nobena pripomba ni več pomagala. Moram povedati, da smo se obnašali prijazno in nihče ni povzdignil glasu. Odpeljali so se z dokumenti, ter rekli da se vrnejo čez 15 minut, ker da imajo neke opravke in morajo še pripraviti plačilne naloge. Vrnili so se čez cca eno uro ter napisali dva plačilna naloga po 500 kun. Povedali so nam da je to minimum, ker bi lahko plačali vsak po 3000 kun, skratka naj bomo zadovolni.
Kasneje sem v Malem Lošinju zopet zavil v luško kapitanijo, ter jih povprašal kako je s to stvarjo. Vsi (trije) so se čudili, kako je to sploh mogoče, da se to ne bi smelo zgodit, in da naj se pritožim. Ko sem vprašal, komu na se pritožim, niso našli pametnega odgovora.
To je samo opozorilo vsem vam. Bodite previdni in se prijavite v marinah ob vsakem prihodu.
Jadranje je odklop
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Po Jun 28, 2010 10:56

Zdravo!
Vsekakor se pritoži ,saj na plačilnem nalogu ti piše kdo ga je izdal in po katerem členu so te kaznovali.
lp
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Po Jun 28, 2010 15:02

Pavšalno plačilo turistične takse in prijava sta različni stvari.Dejansko bi se morali vsi prijaviti, ko prispemo na lokacijo kjer bomo dopustovali.Običajno to storijo namesto nas hotelirji,lastniki avtokampov ali pa apartmajev.Zato tudi poberejo osebne dokumente za kakšen dan.V marine hodimo kar nekako kot domov in se običajno ne prijavljamo.Se splača biti pozoren na te stvari, ker lahko naletiš na dlakocepskega policaja, kakor ti in že gredo kune.Pa še nič mu ne moreš, ker ima po zakonu popolnoma prav.V tvojem primeru mislim, da si lahko vesel, da vsaj tebi niso zaračunali kar bi vsekakor lahko. Koliko je to dobro za njihov turistični imidž je pa že druga pesem.
Sicer pa lahko v marini narediš prijavo za 90 dni(toliko lahko bivamo v lepi njihovi in tudi oni pri nas neprekinjeno kot turisti)in imaš potem celo pletje mir, ponoviš jeseni še enkrat vse skupaj in si zadovoljil zakon.
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Po Jun 28, 2010 16:10

Evo sem še malo pogledal in našel sledeče:
KRATKOTRAJNI BORAVAK-PRIJAVA ADRESE STANOVANJA
Stranac na kratkotrajnom boravku mora prijaviti adresu stanovanja u roku od 48 sati od ulaska u Republiku Hrvatsku, odnosno od promjene adrese stanovanja, a u sledečim slučajevima boravište prijavljuju:
PRAVNE I FIZIČKE OSOBE KOJE PRUŽAJU USLUGE SMEŠTAJA STRANCIMA-U ROKU OD 24 SATA OD DANA PRUŽANJA SMEŠTAJA
- pravne i fizičke osobe koje pružaju usluge veza u luci nautičkog turizma kada je stranac došao na plovilo na kojem če biti smješten u roku od 12 sati.
-svaka iduča pravna i fizička osoba koja pruža uslugu veza u luci nautičkog turizma, ako se plovilo nalazi na vezu duže od 6 sati u roku od 12 sati od dolaska na vez.
-osobe kojima stranci dolaze u posjet u roku od 48 sati od dolaska stranca u posjet.

Še kazen:
Novčanom kaznom u iznosu od 500-3000 kuna kaznit če se ,između ostalih, stranac - koji ne prijavi ili ne ODJAVI adresu stanovanja .
Novčanom kaznom u iznosu od 300-200 kuna kaznit će se fizička osoba a
novčanom kaznom u iznosu od 5000-7000 kuna kaznit če se pravna osoba koja ne prijavi ili ne odjavi adresu stanovanja stranca u zakonom odredenom roku.
Prijava in odjava bivališča se lahko opravi na turističnih uradih in jo potem oni posredujejo dalje.

Skratka, če ste pred kakšno gostilno vezani več kot 6 ur bi se morali po zakonu prijaviti.
Če greste k prijatelju,ki ima vikend,ali pa k domačinu,ki se poznata na pivo, vas mora dotični v roku 48 ur prijaviti, drugače gre kazen od 300-2000 kun.
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Po Jun 28, 2010 22:04

Vem da bi se moral prijaviti v marini, vendar prišli smo zvečer ko je bila recepcija že zaprta ter ob 22:00 štartali preko kvarnerja. Jaz pa nisem dobil globe ker se je verjetno tudi njim zdelo preveč neumno, dabi bil ilegalec, če sem pred dvema dnevoma plačal turistično takso za tri mesece. Kot sem pa že prej napisal, je to pisanje namenjeno vsem vam, da ne bi prišlo do podobnih pripetljajev.
Jadranje je odklop
nuvolari
Viceadmiral
Kraj: bled

OdgovorNapisal/-a nuvolari » Sr Jun 30, 2010 15:37

vse tukaj se govori zdaj da se je treba prijavit..in kako naj se jaz prijavim , če nimam nobene adrese oz. marine..ker je čoln vezan v komunalni luki tam pri klimnem..??

pa še to ..ali meni potem če nikoli ne spim v luki, marini..oz sem skoz na sidru ni potrebno plačati TT(zadnji post od jacka)
Veritas et Aequitas
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Sr Jun 30, 2010 20:13

Ne se sekirat.Pojdi na najbližji turistični urad, pa boš videl, da bodo radi vzeli tvoje kune.
rabuni
Viceadmiral
Kraj: Rogaška Slatina

OdgovorNapisal/-a rabuni » So Jul 03, 2010 07:30

V četrtek sem v Zadru v lučki kapitaniji kupil vinjeto za letos. " Sve isto kao lani" je bil odgovor kapetana s katerim se tudi sicer poznava, ko sem ga vprašal glede plačila dajatev. Mislim, da je imel isto Gregor N. v Biogradu. To je to! :D :lol:
"Dalmatino povišču pritrujena"

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov