kaširano umetno usnje

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Dec 17, 2012 19:44

Meni pa je v notranjosti jadrnice kaširan skaj odstopil, sem moral brusiti stari Neostik in topcoat ... in bežim stran od česarkoli kaširanega. Če bom kdaj izoliral stene, bom dal najbrž Armaflex.

Slučajno pa imam tudi kontakt enega mojstra, ki dobavi kaširan skaj in sicer:
Čeh Suhorje pri Pivki 041 618 394 in 05 762 00 37.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Dec 17, 2012 23:43

Kaširan skaj oziroma pena pod njim propada v glavnem zaradi kondenzirane vlage v kolikor je nalepljen direktno na tanek trup. Že satovje v laminatu trupa je dostikrat dovolj, da ne prihaja do kondenziranja in tak kaširan skaj dolgo zdrži. Si opazil, da američani limajo prav zaradi tega debel tapison, ki ti kar vzame sapo, ko prideš v tako kabino.
Obstaja rešitev kot je že omenil Grega. Na podlago najprej nalepiš armaflex ki naj bo od 5mm dalje. Za resno izolacijo sem dal 1,5-2cm debelega. Tudi ko je zelo mraz ali poleti vroče so stene prijetne in vlaga ne kondenzira tudi, če zaspiš naslonjen na steno.
LP NT
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Dec 18, 2012 18:23

Če (oziroma kadar) je vzrok propadanja obloge kondenz, je odgovor na ta problem ali
    1. parna zapora pred mestom, kjer ne želimo kondenzacije (v skaju ali penasti gumi) ali pa
    2. tako dobra temperaturna izolacija podlage (s svojo parno zaporo), da temperatura penaste gume enostavno ni dovolj nizka, da bi v njej vlaga kondenzirala.
    3. prezračenost prostora (trik z zračnikom na sončno celico, ki zrači takrat, ko je osvetljena, kar praviloma pomeni takrat, ko je zrak zunaj razmeroma suh) in/ali sredstva za razvlaževanje (tablete...), da vlage na splošno ne more biti preveč

NT-jev odgovor je iz druge skupine - in pri skaju prvi najbrž ni mogoč, če mora 'dihati'.
Tretjo večina uporablja preko v hladnem in vlažnem letnem času, kadar dalj pasa ne uporablja plovila...
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Dec 18, 2012 18:29

Torej je 2 cm pvc sendvič polnilo dovolj, da ne bo strahu?

@NT;
Tebi bom pa itak do pomladi še nekajkrat zatežil okrog te teme. :D
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » To Dec 18, 2012 23:30

pomota :roll:
Nazadnje spremenil pale, dne Sr Dec 26, 2012 08:24, skupaj popravljeno 1 krat.
snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » To Dec 25, 2012 21:50

SR 290 napisal/-a:
snake napisal/-a:
Sicer pa zakaj rabiš kaširano.................najprej nalepi spužvo in pol na spužvo skaj. :)

Z katerim lepilom si lepil?

Z enim profesionalnim,k mi ga je dal tapecir in se prodaja v kantah po 10 kg.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Dec 26, 2012 09:10

Hvala za natančen opis lepila. :D
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Dec 26, 2012 10:27

SR 290, Lepilo se kupuje v kantah v Tacnu v Unihemu. Lepilo se imenuje Uzin. Imajo cel kup variant, ki se uporabljajo za različne postopke. Svetujem, da ti dajo tistega, ki ga nanašaš s pištolo samo na podlago. Sicer ti bodo pa oni svetovali najbolje, ko jim boš točno razložil in prinesel pokazat material, ki ga želiš lepiti. Jaz sem uporabljal Teolovo lepilo, ki so ga pred desetimi leti izdelovali v Teolu in mi ga je zrihtal moj prijatelj bivši direktor v Teolu saj si ga takrat zelo težko dobil ker specialna lepila niso bila v prosti prodaji.
LP NT
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Dec 26, 2012 11:26

Hvala!
snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » Sr Dec 26, 2012 17:48

Če bi vedel ime bi napisal...............žal imam kanto brez nalepke.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Dec 28, 2012 13:49

Mercis, Domžale ima tudi program umetnega usnja za navtiko, cene od 7 do 25 eur/tm.
sailman33
Poročnik korvete
Kraj: Ljubljana - Pula (Bunarina)

OdgovorNapisal/-a sailman33 » Ne Jan 06, 2013 12:04

Pred 10 leti sem moral na jadrnicami menjati stenske in stropne obloge, ker so odstopile (pena na skaju je razpadala).

Skaj sem nabavil pri http://www.dadi.si/

Kaširal pa sem ga pri Čeh Stanko s.p. http://zemljevid.najdi.si/1240153000/ce ... ticnih-mas

Na prinešeno platno mi je g. Čeh kaširal neko polietilensko peno, katera z leti ne začne razpadati. Za obloge sten mi je kaširal tršo 4 mm zaradi lepšega polaganja, za stropne pa mehkejšo 3 mm.

Pri njem sem nabavil tudi izolacijske plošče za motorni prostor.
Plast folije barve ALU, poliuretanska pena, svinčena pločevina, poliuretanska pena. Te plošče občasno izdeluje za italijanse ladjedelnice.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Jan 06, 2013 13:45

Torej si oblagal stene z 4 in strop z 3 mm peno plus skaj. In ni morda pretanko?
Si lepil direkt na steno plovila, ali na plošče?
Z katerim lepilom si lepil?
kako si izdelal zaključke na robu med dvema skajema? Odličen predlog mi je dal že NT, a vseeno ni slabo spoznat še česa drugačnega.
sailman33
Poročnik korvete
Kraj: Ljubljana - Pula (Bunarina)

OdgovorNapisal/-a sailman33 » Po Jan 07, 2013 10:28

Na stropu sem skaj lepil na šperplošče, ki so privijačene na strop, stiki med ploščami, pa so prekriti z mahagoni letvicami.

Na stenah pa bil od polic do palube že tovarniško napbrizgan poliuteran, pod policami do ležišč sem pa pred lepljenjem kaširanega skaja prilepiš še 2 plasti plute za oblaganje sten. Lahko pa namesto plute uporabiš armaflex.

Za leplenje sem uporabil lepilo SAVANOL (ne vem oznake). Ob lepilu sem v tedanji Savi dobil tudi trdilec. Prednost tega lepila s trdilcem je bila v tem, da ni bilo potrebno čakati, da se obe strani posušijo na otip, temveč si lahko na stenah lepil kaširan skaj še ko je bilo lepilo mokro, tako da je dopuščalo premike skaja.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Jan 07, 2013 11:09

sailman33 napisal/-a:...Prednost tega lepila s trdilcem je bila v tem, da ni bilo potrebno čakati, da se obe strani posušijo na otip, temveč si lahko na stenah lepil kaširan skaj še ko je bilo lepilo mokro, tako da je dopuščalo premike skaja.

Za skaj kaširan z navadno porozno peno to ne pride v poštev, ker se potem poznajo vdolbine kjer si premočno pritisnil skaj na podlago. Lepilo se vleze v peno in jo zlepi kjer si ne želiš, zato je bolje uporabiti kontaktna lepila za tapeciranje.

Sailman
Mi je zelo všeč, ko še kdo poda svoje mnenje in verjetno bi sedaj za armaflex res raje uporabil lepilo katero si navedel.
LP NT

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov