Sladka Voda v Kaluži

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

MicTic
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MicTic » Ne Sep 11, 2011 13:13

Kot sem dejal. Ko sem ugasnil hladilnik, suho kot poper!
Na pomolu smo debatirali.
Dejali so mi, da bi moral na 4 že spodaj zmrzovati. Meni to ne dela.
Hladilnik je pregledal serviser-Poropat, pa je dejal da je plina dovolj in kot sem že zgoraj napisal.
Ali je možno, da je kaka cev stisnjena in da ni dovolj pretoka....
Nisem več pameten! Tudi meni se zdi laber preveč, Toda tako je :?:
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

Re: Sladka Voda v Kaluži

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Sep 11, 2011 21:37

MicTic napisal/-a:Kondenz tudi ni zmeraj. Naprimer v zimskih mesecih Nič. Ko sem letos jadral tudi skoraj nič. Pojavljati se začne, ko je barka na privezu in nastanjena več dni. Uporaba tople vode...

Toplejši zrak ima večjo vsebnost vlage; ko se tak zrak na hitro ohladi, se vlaga kondenzira.
Torej, vlaga se ti pojavlja v toplejših mesecih in ko uporabljaš toplo vodo (topla voda še ogreje zrak neposredno okoli, vlaga se zaradi vira vode in ogretega zraka v okolici še poveča).
Zakaj se ti nekje pojavlja kondenz je pa lahko samo en odgovor - ta zrak se ti nekje na hitro ohladi. Ker praviš da hladilnik ne deluje kot bi moral, bi šel stavit, da je nekje počena izolacija - nekje uhaja hlad, ki ohladi ta zrak z veliko vlage - takojšnja kondenzacija. Preveri izolacijo (lahko da je kje počena - v hladilnik gre topel zrak, ven voda) oz. išči ta vir ohladitve (lahko tudi hladne cevi + zrak iz okolice boljerja / tuša z vročo vodo -> sigurno kondenzacija).
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » So Sep 17, 2011 20:40

Danes sem jadral in gonil hladilnik. Kaluža suha! :?:
Torej pušča vodo samo ko sem na pivezu in hladilnik gonim na ful!
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Sep 18, 2011 00:13

Kaj pa bojler in tuš? Sigurno gre za proces ohlalanja prej ogretega in z vlago nabitega zraka.
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Ne Sep 18, 2011 08:30

Bojler in tuš, sta daleč zadaj in teoretično in praktično nimata nobenega kontakta z hladilnikom 3-4m.
Edina cev,ki teče pod hladilnikom in sem jo tudi že izoliral z 1cm izolacijo za centralno kurjavo, je cev za toplo in hladno vodo, ki pelje do umvalnika.
Toda tudi te na privezu ne goniš, kar naprej. In dva lamberja na dan. Tudi meni se zdi ogromno.
Res pa je da hladilnik ne hladi optimalno, kot smo že napisal in je mogoče to dudi povezano kaj s tem. Predvidevam, da se led nabira zunaj. Vroč zrak iz kompresorja, ga pa topi sproti...Je to možno. Kako ti hladi tebi tvoj.... Na stopnji 6 je hladno, mi pa ne zmrzuje dno in imam po tveh dneh tudi 2-3 cm vode
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Sep 18, 2011 08:52

Meni zmrzuje na dnu hladilnika na 4. Celo poletje imam na 2, pa se zgodi, da na dnu kakšen paradižnik začne kazati znake "zmrzline".

Če se ti nabira toliko vode na dnu hladilnika, potem zagotovo nekaj ne štima.
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Po Sep 19, 2011 07:57

To tudi jaz predvidevam :D
Toda kaj :?:
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Sep 19, 2011 08:51

Preveri, če ti hladilnik tesni npr. če vanj naliješ vodo, počakaj nekaj ur in preveri nivo.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Po Sep 19, 2011 12:29

Lahko, da ti hladilnik "prebija" oz. da ti se je v izolaciji nabrala vlaga. Izolacija hladilnika z zunanje mora strani imeti "parno zaporo" - tako kot hiša, če izračun pokaže, da je potrebna, kar pa je odvisno od uporabljenih materialov. Pri hladilniku je to obvezno. Hladilnik je pravzaprav fasada hiše obrnjena narobe, če gledaš po toplotni plati. Jaz sem tudi opazil, da se mi je v izolaciji začela nabirati voda oz. kondenz in bom to moral rešit. Razultat je seveda ta, da hladilnik zmeraj bolj laufa, ker so izgube hladu zmeraj večje in kondenza je zmeraj več. Za parno zaporo je nabolje uporabit alu folijo (paronepropustna + reflektira sevanje), ki pa jo moraš izvesti diht na stikih med sabo ter z ohišjem. Prej pa izušit izolacijo ali pa najbolje jo kar zamenjat.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost