Slikal nisem vsega zanimivega, ampak bolj, kar je ratalo. Še to - jaz sem lahko poslikal in opisal le tisti del letnega vzdrževanja, pri katerem sem bil zraven, ostalo tu pač ni zajeto.
Sprotna popravila
Najpogosteje gre za menjavo dotrajale vrvi, uravnavanje krmil in podobno.
Pedale krmil je namreč mogoče prestavljati za različne dolžine nog, in pri ne ravno udobni dostopnosti ter pestrih naborih vozlov, ki jih uporabniki tam naredijo - vse skupaj več kot dobro zategnjeno - je lahko prav zanimivo).
Najdeš pa recimo tudi kaj takega (na precej vetroven dan)
Tole nosi prvo pripono (okrog katere je navit rol-flok), in sile pri močnih in sunkovitih vetrovih niso ravno majhne, čeprav barka ni velika.
Tu se je izkazalo, da se poleg vsega ostalega suče vijak, tako da tega brez dviganja palube samovarovalne matice sploh ni bilo mogoče dobro zategniti...
No, letos ta barka ni (več) na moji oziroma naši skrbi, tako da bo to zaplastificirati ali kaj podobnega problem drugih.
Na tejle pa manjka matica, ki drži škripec za izvlečenje poševnika. Glede na to, da je (praviloma) samovarovalna, jo je moral kdo pojesti - na srečo pa ni potreboval tudi škripca.
Take reči se večinoma počne tako, da zabredeš v vodo, iz kanuja ali na plavajočem pomulu
Tega je sešvasal Koritnik - treba ga je omeniti, da se bo pripravljen narediti še kaj podobnega, če bomo rabili - zamisel in načrt zanj je pa naredil France Najdič. Plavajoči pomol, na katerega bi človek lahko že kar postavil (sicer zelo) majhen vikend.
Špranje na pomolu ljubijo matice, ploščice in podobno.
Potapljati se podenj in v mulju iskati 'bleščico' pa bi bila bolj stvar za mazohiste.
Če kdo slabo sliši...
Kdo tak odveže kakšen zaključni vozel - osmico - na škoti in mu ta, ko se veter upre v glavno jadro, pobegne v bum, mu predlagamo mazohistične užitke - in včasih res uspe (njemu ali nam) škoto napeljati nazaj brez vrtanja kovic in potem ponovnega kovičenja škripcev in vodil v bum.
Pri dvižnicah v jamboru, če se komu izvleče, pa to ne gre brez 'foršpana', vrtalnega stroja za odstranitev starih in nato vstavljanja nazaj z novimi kovicami.