- Zgodovina FJ v Sloveniji na straneh FJ Slovenija
FJ SLO 17 na 18. novoletnem srečanju ljubiteljev morja in jadranja v začetku januarja 2015 pred Ankaranom

Povzetek
- Flying Junior naj bi zasnovali na Nizozemskem, ko sem bil jaz star kaka štiri leta (decembra 1955
Leteči Holanandec
- 'Stric' FJ-ja, tip tekmovalne jadrnice, nastal kmalu po koncu druge svetovne vojne (1951, istega leta kot sem bil jaz rojen) kot odprti tip, torej zadeva namenjena za razvijanje, poskušanje... in glisiranje. Prinesel je precej novosti, ki so se potem razširile kot standardne na sedanjih tekmovalnih jadrnicah.

V prejšnjem stoletju je več deset let bil, zdaj pa ni več olimpijska kategorija (to, da je postal olimpijska kategorija, je zamrznilo razvoj oziroma ga preneslo na druge tipe) ampak tekmovanja so še krepko živa.
Tu gre pa naprej o Flying Junior-ju
- 1960 je FJ postal neodvisen od FD in bil tudi preimenovan v sedanje ime. To so potem izdelovali po vsem svetu, tudi elan od konca 60-ih let dalje - in od tu se jih v Slo še kar precej najde. Prejšnji konec tedna (27.-28.6.2015) sem videl tri mislim da Elanove na boji na Bohinjskem jezeru, pa še 7 FJ na regati.
Genova in glavno jadro, ni krajšanja, in špinaker.

Ureditev kontrol je raznolika.
Pri eni od spodnjih slik rola na krmi je na elastiko, se pa trenutno ne spomnim, ali naj tista elastika pomaga zviti ali hitro dvigniti špinaker. Ko bom večji, bom tudi to vedel... Na tistih, na katerih sem plul, ni bilo tega pripomočka.
Na enem sem recimo videl drsnik - traveler - škote glavnega jadra, ampak je tisti, ki je z njim plul, rekel, da mu vsaj doslej ni neka opazna prednost. Jaz bi pa o kaki priliki poskusil...
- Ja, en član posadke lahko tudi 'binglja' na 'trapezu' oziroma z njim vleče barko za jambor pokonci.
Če barko prevrneš ali zaliješ, se voda izprazni, čim barka spet steče, je pa treba računati, da boš pri jadranju v močnejšem vetru zelo verjetno moker (od pršca tudi, če se ne prevrneš).
Za tekme je menda v zadnjem času bilo v Slo registriranih 16 FJ bark.
Slikca ali dve izmed verjetno najdražjih od tukaj...

Pa še ena z Bohinjskega jezera (isti viri)
(Dva od teh sta naju letos - 2015 - 'nabila' na Velalonga Venezia, midva pa vse razen dveh letos v Bohinju).
Edit: Precej prejšnjih slik na začetku (in povezav pod njimi) poniknilo, poiskal druge. Poleg tega se je med spreminjanjem vmes enkrat 'sesul' brskalni, tako da sem izgubil spremembe, zato zdaj shranjujem tudi vmes, ko bi sicer le naredil 'Predogled', torej preden je prispevek vsebinsko OK

[/size]