Mnogi Morjeplovci in morjeplovci imajo in uporabljao napihljive rešilne pasove. Ne vem, koliko poznajo postopke za njihovo vzdrževanje.
Na tečaju konec novembra je eden od samonapihljivih pasov ni pravilno deloval (mehur je po sproženju spustil), in tedaj sem postal posebej pozoren na postopke za pregled in vzdrževanje PFD (Personal Fltation Devices, osebni plovni pripomočki, rešilni jopiči ipd.)
Ker je bil na tistem tečaju program precej nabit za dva dni, smo po uporabi na bazenu sicer ponovno pripravili napihljive varnostne pasove za ponovno uporabo, za kaj dosti več pa je zmanjkalo časa.
Med tem ko sem brskal za drugimi rečmi, sem naletel na vire, ki so mi dali nekaj odgovorov v zvezi s tem in bi lahko bili uporabni še za koga. Zadevajo:
- kategorije (večinoma US) PFD in primernost teh za različne namene in okoliščine
- način vzdrževanja
Priporočila ameriških inženircev na enem lstu poleg jedrnatega opisa servisiranja opišejo tudi delovanje dveh tipov samonapihljivih mehanizmov, od česar je odvisna primernost glede na to, katere ti lahko - oziroma kdaj, npr. pri zalivanju na palubi - nepotrebno napihne itn.
Tule (Safety on board) so jedrnato in slikovito opisane vrste PFD. Tam je sicer opisana tudi ostala za gumenjak priporočena osnovna varnostna oprema, pa razdelek o varnosti - pazljivost okrog potapljačev itn., zadeve okrog padca v vodo in v primeru prevrnitve gumenjaka.
Na istem strežniku pod (Boating advice) je še več podobno dobrih navodil za uporabo gumenjakov. Recimo, kar zadeva vlečenje byboata po bolj nemirnem morju prej nisem pomislil na obremenitev priveznih točk...
Tule pa je obrazec, ki ga je treba v ZD Amerike izpolniti ob nezgodah na morju (će je dovolj škode, resne poškodbe...)
Edit: Povezava na priporočila inženircev (pdf) ne dela več.
Imajo pa nekaj novi zanimivih reči - http://www.swf-wc.usace.army.mil/canyon/Watersafety.asp - med drugim resnične znake utapljanja ('utapljanje' v filmih nas nevarno zavaja - sploh ni tako), pa še kaj.
Pa še http://www.usace.army.mil/Missions/Civi ... yTips.aspx in tam okrog...
ISAF tečaj preživetja na morju
Moderatorji: moderator2, moderator
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Razno o rešilnih jopičih (tudi o vzdrževanju napihljivih)
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Če Sep 24, 2015 19:24, skupaj popravljeno 2 krat.
- Marjan Tomki
- Admiral
Tole je video z enega tečaja ISAF, ki ga je (po vsem sodeč v Beljaku) vodil Christian Kargl, ki je vodil tudi v tej temi opisani tečaj.
kljub kratkosti posnetka se kar dobro se vidi marsikaj - in velikokrat so pomembne tudi malenkosti.
Recimo pravilno skakanje na splav tako, da po možnosti nisi moker (in shlajen, če se temu lahko izogneš) in da hkrati pri skoku z barke, ki ima visoke boke ne prebiješ dna splava - tudi to se vidi na tem posnetku. Mogoče bi bilo tudi kaj tega primerno predebatirati na prednovoletnem srečanju...
kljub kratkosti posnetka se kar dobro se vidi marsikaj - in velikokrat so pomembne tudi malenkosti.
Recimo pravilno skakanje na splav tako, da po možnosti nisi moker (in shlajen, če se temu lahko izogneš) in da hkrati pri skoku z barke, ki ima visoke boke ne prebiješ dna splava - tudi to se vidi na tem posnetku. Mogoče bi bilo tudi kaj tega primerno predebatirati na prednovoletnem srečanju...
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
- Marjan Tomki
- Admiral
Verjetno nisi prebral teme od začetka...
Če je tečaj pozimi (ko smo ga imeli mi, je snežilo tako, da se je tu pa tam kdo zataknil v snegu, ko smo se vozili v Škofjo Loko in Železnike), je težko najti boljšo od rešitve z bazenom.
Kargl zelo zelo točno ve, kako to - zapustitev plovila itn. - res izgleda. Če pomnim prav, je na eni od solo regat iz Evrope do Amerike poskušal dati drugemu tekmovalcu sodček s hrano, ki je temu pošla, in pri tem padel z jadrnice. Ob sunku se mu je odtrgala vez, ki ga je pripenjala na jadrnico in barka je odpeljala naprej..., tako da je precej dolgo (pol dneva, cel dan in noč?) ostal sam v vodi, čeprav je lačni sotekmovalec (tisti, ki je ostal brez sodčka) takoj po dogodku poklical reševalce. Rekel je, da je ostal živ zato, ker je tisti (dobro zaprt) sodček s hrano plaval.
Tako je zelo zelo dobro organiziral reči v bazenu in je pri zaključnem delu rekel, da je bil v bazenu do tedaj pri vsakem tečaju kdo, za kogar je bilo prehudo. Mi smo bili menda - kar zadeva "prehudo" izjema (nobenih paničarjev - niti paničark - itn.), čeprav se je - z nekaj pomočniki - menda še posebej potrudil (in smo mu malo pokvarili statistiko
)
Tudi na posnetku z zgornje povezave mislim da se vidi, da jih v splavu guncajo (na roko, ampak krepko. tako da 'ponesrečence' meče iz kota v kot in drugega v drugega...) in polivajo (s cevjo pociljano v vsako luknjo ali špranjo in nekaj vedri, da prileti deset litrov 'v kosu' skozi vse luknje, kjer lahko...). To mislim, da je bila tudi kar dobra simulacija položaja, ko bi poskušal dihati v prišcu, ki ga nad gladino nosi veter (kar drugače redko lahko simuliraš na tečaju, tudi če je valovito).
Bistven del zadev v takih okoliščinah je duševno stanje po zapustitvi plovila - in za marsikoga pre-civiliziranega je mala tragedija biti stisnjen med nekaj ljudi na splavu, ko je vajen 'svojega osebnega varnega prostora', in tudi ta del je bil dobro simuliran.
Da ne govorimo o tem, da bi bilo treba v daljšem času tudi odtočiti in ostalo, pa je spet večina kulturno programirana tako, da jim je to zelo zelo resna težava.
Med ostalim v bazenu tudi nismo bili pet minut pri miru - po mojem smo ga več desetkrat (dvajsetkrat? tridesetkrat?) preplavali (simulirano to, simulirano ono....). Večina je bila po recimo treh urah plavanja v obleki sem in tja (in plezanja pod napihnjenim splavom - simulacija izhoda iz zalite kabine barke - itn. itn.) po eni plati presenečena, kako jih je stvar utrudila, po drugi pa presenečena, da pravzaprav - če obdržiš voljo in elan - to vseeno lahko počneš še naprej in še naprej.
Simulacija v bazenu, ampak odlična. Ampak več o tem je itak v temi zgoraj.
Če je tečaj pozimi (ko smo ga imeli mi, je snežilo tako, da se je tu pa tam kdo zataknil v snegu, ko smo se vozili v Škofjo Loko in Železnike), je težko najti boljšo od rešitve z bazenom.
Kargl zelo zelo točno ve, kako to - zapustitev plovila itn. - res izgleda. Če pomnim prav, je na eni od solo regat iz Evrope do Amerike poskušal dati drugemu tekmovalcu sodček s hrano, ki je temu pošla, in pri tem padel z jadrnice. Ob sunku se mu je odtrgala vez, ki ga je pripenjala na jadrnico in barka je odpeljala naprej..., tako da je precej dolgo (pol dneva, cel dan in noč?) ostal sam v vodi, čeprav je lačni sotekmovalec (tisti, ki je ostal brez sodčka) takoj po dogodku poklical reševalce. Rekel je, da je ostal živ zato, ker je tisti (dobro zaprt) sodček s hrano plaval.
Tako je zelo zelo dobro organiziral reči v bazenu in je pri zaključnem delu rekel, da je bil v bazenu do tedaj pri vsakem tečaju kdo, za kogar je bilo prehudo. Mi smo bili menda - kar zadeva "prehudo" izjema (nobenih paničarjev - niti paničark - itn.), čeprav se je - z nekaj pomočniki - menda še posebej potrudil (in smo mu malo pokvarili statistiko
Tudi na posnetku z zgornje povezave mislim da se vidi, da jih v splavu guncajo (na roko, ampak krepko. tako da 'ponesrečence' meče iz kota v kot in drugega v drugega...) in polivajo (s cevjo pociljano v vsako luknjo ali špranjo in nekaj vedri, da prileti deset litrov 'v kosu' skozi vse luknje, kjer lahko...). To mislim, da je bila tudi kar dobra simulacija položaja, ko bi poskušal dihati v prišcu, ki ga nad gladino nosi veter (kar drugače redko lahko simuliraš na tečaju, tudi če je valovito).
Bistven del zadev v takih okoliščinah je duševno stanje po zapustitvi plovila - in za marsikoga pre-civiliziranega je mala tragedija biti stisnjen med nekaj ljudi na splavu, ko je vajen 'svojega osebnega varnega prostora', in tudi ta del je bil dobro simuliran.
Da ne govorimo o tem, da bi bilo treba v daljšem času tudi odtočiti in ostalo, pa je spet večina kulturno programirana tako, da jim je to zelo zelo resna težava.
Med ostalim v bazenu tudi nismo bili pet minut pri miru - po mojem smo ga več desetkrat (dvajsetkrat? tridesetkrat?) preplavali (simulirano to, simulirano ono....). Večina je bila po recimo treh urah plavanja v obleki sem in tja (in plezanja pod napihnjenim splavom - simulacija izhoda iz zalite kabine barke - itn. itn.) po eni plati presenečena, kako jih je stvar utrudila, po drugi pa presenečena, da pravzaprav - če obdržiš voljo in elan - to vseeno lahko počneš še naprej in še naprej.
Simulacija v bazenu, ampak odlična. Ampak več o tem je itak v temi zgoraj.
- Marjan Tomki
- Admiral
Re: ISAF tečaj preživetja na morju
World Sailing Ofshore Survival Course
- Lure, naletel sem (forwarded mail po zaviti poti) na tvoje obvestilo o tem tečaju, ki bo v organizaciji JZS na slovenski obali naslednji mesec. Če sem si zapomnil prav, naj bi ga vodil Igor Orlov in naj bi trajal dva dni.
Prej se je to imenovalo iSAF ... ... in zato te 'podrezam' tule; zdaj se je ISAF preimenovala v World Sailing (za debato kje drugje, koliko je to posrečeno ...) in se zaradi njihovega preimenovaqnja zdaj drugače imenuje tudi tečaj.
Lahko mogoče na tem forumu daš povezavo (ali odpreš temo...) o tečaju in prijavi (ali pa daš povezavo na Pojalabanda, če imaš tam že temo o tem)?
Re: ISAF tečaj preživetja na morju
Marjan, razpis je jadralna zveza poslala članom (klubom, društvom) po emailu, nisem pa sedaj zasledil, da imajo karkoli objavljeno na spletu, posredujem kar smo dobili:
razpis: http://www.jzs.si/wp-content/uploads/2020/02/RAZPIS.doc
prijavnica: http://www.jzs.si/wp-content/uploads/20 ... AVNICA.doc
razpis: http://www.jzs.si/wp-content/uploads/2020/02/RAZPIS.doc
prijavnica: http://www.jzs.si/wp-content/uploads/20 ... AVNICA.doc
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov