OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Mar 09, 2008 15:57
.
O teh takoimenovanih "IZPITIH" oz. "Usposobljenosti za .....", se da pa res veliko napisat.
Jaz sem mojega prvega dobil tako spotoma, v Osijeku leta 1984 pa še sploh nisem razmišljal o nakupu. Pomorščak sem postal z malo češko gumico in Tomosom 4. Kasneje Maestral 490, potem Pasara in povečana moč na 4,5 KS. Zadnja leta sem plul s 140 KS za hrbtom.
Ker sem svoj izpit zapravil sem l. 2006 šel opravljat nov preizkus. Lažje in ceneje kot preklic in ostala sra...! Tri popoldneve v LJ in čez nekaj dni "Kakor neki izpit" na Ministrstvu na Viču.
Ko vidiš kdo in kakšni profili so tam te kar nekam prime. Ne ponižujem nikogar od kandidatov oz. sošolcev. Ko smo med pavzami malo klepetali se je pokazalo, da jih kar večina dela izpit tako na zalogo. Če bom potreboval, ali rental, ali kar tako ker je enostavno pridobit ta izpit in podobno, ker kasneje, kaj veš, kakšni bodo pogoji in podobno. OK se strinjam. Vsak ima svoj motiv!
Toda, da ti pa zakonodajalec naredi program, ki je s sodobnim morjeplovstvom narazen za svetlobna leta je pa preveč.
Ne bom našteval vseh blesarij, ki jih poučujejo Kapitani, pa še resno vzamejo to poučevanje.
Kateri začetnik bo po karti računal svojo pozicijo?, po lučkah ločeval plovila, postal mehanik, itd.............
Kaj naredit?
Pamet v roke in glavo, pa po stopnjah v Morjeplovstvo. Manjše barke, manjše moči pa veliko plut in še večkrat privezat pa se nabere znanje in izkušnje.
Moj moto je, da se na morju nič ne zgodi hitro. Če opazuješ, predvidevaš, načrtuješ te zelo težko kaj preseneti.
LP
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!