Mornar lepega vremena nima kaj iskati na morju!

Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » Če Jul 31, 2014 14:28

sodnick napisal/-a: Pri 9 vozlih vetra je v verigi 45kg sile oz mase, če smo korektni pri enotah. ...
Pomoje do 300 kg ne prideš kar tako.

Prideš pri 23 vozlih vetra. Običajno pa tak veter Aladin zazna vsaj en dan prej.
Mirno morje in široko obzorje.
Uporabniški avatar
donato
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a donato » Če Jul 31, 2014 14:38

Splav napisal/-a:
sodnick napisal/-a: Pri 9 vozlih vetra je v verigi 45kg sile oz mase, če smo korektni pri enotah. ...
Pomoje do 300 kg ne prideš kar tako.

Prideš pri 23 vozlih vetra. Običajno pa tak veter Aladin zazna vsaj en dan prej.

Seveda prideš, pa tudi čez je hitro in pospešeno narašča.
Objavljam še enkrat tole povezavo:

http://www.jadralniklub-nm.si/media/obj ... dranje.doc

Preberite si, izredno zanimivo. Nekje na sredi tudi razpredelnica z obremenitvami.

@sodnick
Zelo me zanimajo rezultati tvojih testiranj. Če sem dobro razumel, ne delaš nove takšne razpredelnice, kot je objavljena v tem Mušičevem prispevku, boš pa svoje meritve lahko umestil vanjo. Sam radoveden, kaj se bo pokazalo ?
kalužni mali
sodnick
Kapitan
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a sodnick » Če Jul 31, 2014 16:33

Bom vse objavil. Brez skrbi. Za meritve sem se odlocil ker se vedno sprasujem s koliko obrati vkopati sidro in za koliko vetra je to. Torej me zanima predvsem povezava motor/veter. Za boljsi spanec.

Poznam tabele od musica. Sem pa nasel tudi tabele ameriske zveze in so sile manjse, ceprav naj bi bila upostevana dvakratna sila za zajem sunkov vetra in valovanja. Kot sem rekel prve meritve kazejo na mnjse sile .

Trenutno kampiram na cresu in s kopnega uzivam v ciklonu Melisa. Prve meritve pricakujem septembra.
LP, Sodnick

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost