Beli dim iz auspuha - saildrive - vodna pumpa

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Po Sep 19, 2011 08:37

pozdravljen

izhodna tanka cev (odzračevanje)mora imeti izhod višje od kolena
tako se ne ustvari sifonski efekt in ventil ne pušča,v navodilih od vetusa je narisano.

lep pozdrav
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Sep 19, 2011 10:26

Katero koleno misliš?
Lahko prilepiš link do navodil?
Originalno je cevka speljana kakšnih 30-40cm navzdol. In vsa ta leta (7 let), ni curljalo. Morda kapljica sem in tja. Zdaj pa pri nizkih obratih curlja bolj, pri visokih pa manj, tako da sem že podstavil kantico, da se mi ne razliva po kaljuži.
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Po Sep 19, 2011 14:12

Cevka ni pomembno kako je speljana, pazite samo da ne bo v vodi, če podstavljate kantice, ker če je v vodi in se sname cev za dotok vode nastane havarija.
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Po Sep 19, 2011 16:40

pomembno je kako je speljana cevka vrh antisifonskega ventila mora biti najmanj 300mm nad vodno gladino,tanka cev ki služi za odzračevanje mora biti speljana iz barke ven nad vodno gladino.
prosim navodila za prilepit sliko.
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » To Sep 20, 2011 14:19

Ta ventil naj nebi potreboval priklopljen iztop morske vode v morje če deluje.
FISHING & SAILING IS LIFE
MicTic
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MicTic » Po Feb 06, 2012 00:07

Motor še vedno dela in se ne kadi. Izgleda, da je problem rešen.
Problem je bil zamašenzmanjšan dotok in se je tako pri višjih obratih delala kavitacija in temu posledično tudi zrak v ceveh in premalo hladilne vode.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Apr 29, 2012 10:58

Se javljam iz pozicije nekje na sredi med Suskom in Kamenjakom in vas vse seveda prav lepo pozdravljam. Ker je jugo bolj švoh, motoriramo in se ukvarjamo z belim dimom. Zgleda se bom moral tudi jaz spopasti s tem čarobnim pojavom :? . Očitno je, da je pri visokih obratih pretoka morske vode premalo in bo treba spucati vse možne kanale. Ker barka 2 leti ni bila na kopnem upam, da gre samo za zaraščenost pete in vsisa vode. Bom poročal o zadevi. Navodil pa imam, po zaslugi te teme, na pretek.
lp Marchi
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Apr 29, 2012 21:10

In še slikce. Kaditi začne nad 2000 obrati. Volvo MD 2030 l. 2004, saildrive 120S.

Slika

Slika
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Apr 30, 2012 18:57

Iz tvojih dveh fotk ni videti, da ti kaj meče vodo iz izpuha.

Pri testu pri Mic-Tic-u, ko smo z improvizacijo obšli vsis v saildrive, je pljuvalo takole
Slika
Ne pomnim, niti nisem zapisal koliko je bilo na tej sliki vrtljajev - najbrž pa ni prosti tek.

Vprašanje za preverjanje:
    koliko ti meče pri majhnih vrtljajih (ko si zapisal, da ne kadi)
    koliko ti meče pri večjih vrtljajih, ko kadi - (več kot pri majhnih - tako bi moralo biti, če bi bilo vse OK; enako; manj - to domnevam, da je zares)

Če imaš prozorno dovodno cev do črpalke hladilne morske vode, in se pri večjih vrtljajih v njej vidijo mehurčki, takole

Slika
Mehurčki v vhodni cevi vparjanje dela vode zaradi podtlaka za zamašenem vsisu skozi saildrive pri Mic-Ticu pred preureditvijo

Če pri malo vrtljajih pljuva bolj, kot pri več in/ali vidiš mehurčke v vsisni cevi, se pri slabo prehodnem vsisu vodna črpalka slane vode pri več vrtljajih motorja zavrti hitreje in je zato pri zamašenem vsisu tudi podtlak precej večji. Pri tem - kot pri kavitaciji - pride do vparitve dela vode (mehurčki pare zaradi podtlaka v dovodni cevi pred črpalko) in potem impeler, ko zdaj teče delno v plinu namesto tekočini, potegne še manj - namesto več - vode.

Ko je zaradi vsega tega vode premalo, da bi ohladila svoj tok na manj od 100°C naslednji del zavre in ta para, ko pride iz izpuha in se ohladi in kondenzira v meglico, je opisani - in slikani - beli dim.

Kakšnega alarma za pregrevanje motorja upam da še ni - če bi bil, bi bila prva pomoč podobna temu - sicer je pa tole zadeva, s katero smo pri Mic-Tic poskusili, če nas res zeza to in samo to:

Cev neposredno od vode (pri plovbi - za prvo pomoč - bi jo bilo najbrž treba obtežiti, da ne bi zajemala zraka)
Slika

ne vem točno kam, najbolje bi bilo do vstopnega nastavka filtra morske vode - takrat mislim, da smo rabili neko reducirko med premeri cevi
Slika

To obide vse zamašitve v peti. Če pri tem pljuva, kot na prvi sliki zgoraj, je naslednji nasvet
Joško napisal/-a:Eno leto nazaj sem pri izplutju s priveza zaznal čuden zvok motorja. Takoj sem pogledal, koliko vode mi meče ven. Nič!!! Še predno smo izpluli iz marine, sem počasi, z nizkimi obrati zavil nazaj na privez. Takoj sem odprl motorni prostor, zaprl ventile za hlajenje motorja in snel cev. Ko sem odprl ventil pri sneti cevi, ni pritekla niti kapljica vode :shock:
Epilog: iz cevi sem potegnil neko sluzasto, želatinasto, kot kalamar podobno stvar. Po tej operaciji je bilo vse OK.

Zato se še kako strinjam z Nikolo Tesla, da barke rabijo veliko pozornosti in vzdrževanja. Ne samo spomladi!

Če to ni dovolj (prej v temi opisane 'čiščenje kanalov v saildrive' težave), velja obiti vsis skozi saildrave z neposrednim, kot je naredil Mic-Tic in kot poroča za zdaj ni nobenih težav več.

Še nekaj - iz precej razlogov je to narediti čim prej.

Nekje na začetku v tej temi so slike razdrte Mic-Tic ove zamenjane črpalke morske vode in razmišljanje, kaj jo je lahko tako sesulo, ko Mic-Tic tako malo pluje na motor. Odgovor je zdaj videti jasen - če so bili mehurčki namesto vode, je impeler v veliki meri tekel na suho, to pa po mojem pomeni zelo povečano obrabo črpalke in lahko pojasni obrabljenost Mic-Tic ove.

Čim prej torej, tudi če še ni kakšnih alarmov zaradi pregrevanja...
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Maj 04, 2012 00:08

Pripenjam še diagram kombiniranega hladilnega sistema morska/sladka voda z "vakuumskim anti sifonom".
Slika
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Maj 08, 2012 21:41

To sem rabil, da me spomniš na to, kje že to je.

Še vedno mi manjka info, ali so v vhodni cevi med filtrom morske vode in črpalko mehurčki ali ne (prejšnji prispevek) in koliko 'pljuva' iz izpuha pri katerih vrtljajih.

Brez tega bi moral več domnevati, kot bi rad (in opisovati alternative 'če to, potem', pa že brez tega često preveč razvlečen prispevke :oops: )

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Maj 08, 2012 22:25

Ja, prej so bili v cevi vidni mehurčki, pa še skozi sifon je curljalo, pri izpuhu pa premalo pljuvalo.

Ta vikend sem imel barko na suhem, tako da sem se, poleg barvanja spodnjega dela, posvetil saildriveu. Bil je precej zaraščen (nisem fotkal). Naredil sem tudi test z vedrom, tako da sem testiral sistem hlajenja mimo pete. Pretok vode je dober, občutno boljši kot prej, pri nizkih in visokih obratih. Ta vikend, ko bo barka v vodi bom šele vedel ali je vse ok, tudi glede belega dima. To bom lahko videl šele, ko se mašina dovolj segreje.

Test z vedrom
Slika

Pretok vode skozi peto (sicer v nasprotno smer).
Slika

Slika
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Maj 10, 2012 19:56

Če je bila reč tako zamašena, da črpalka (ki je vlekla mehurčke) ni razvila dovolj tlaka, da bi temeljito pritisnilo tisto membrano v ležišče in torej ni dobro zaprlo, je to že lahko bilo krivo za solzenje.

Če ti je zdaj uspelo dovolj dobro očistiti prehod skozi peto, tako da ne bo več mehurčkov med filtrom in črpalko, bi bil zdaj tlak lahko zadosten in bi ti lahko antisifonski ventil nehal solziti, ne da bi moral še kaj drugega narediti.

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Maj 10, 2012 20:37

Marjan, rad imam optimistične ljudi. :wink:
Ta vikend ne grem na barko, tako da bo moral test počakat.
snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » Če Maj 10, 2012 21:55

No..............nevem točno o čem sedaj debatirate. Ampak bel dim iz škarika je uparjena voda. Tako,da kdor ima tak "problem" naj spuca motor "canale" in nebo več belga dima. :D

Kako spucat smo pa tudi že pisali......................

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost