- To je bila reč, ki je mene zaposlila za to soboto - 21.6.2014.
Prišla je simpatična - in izjemno prilagodljiva - majhna ekipa - Marjana, mislim da Saša in Miro z eno veliko Sony in (vsaj eno) majhno GoPro kamero - in veliko dobre volje.
Za začetek je bilo vprašanje: bi se dalo dobiti tistile katamaran, da bi z njega posneli jadranje? Moj klic 'Stane...' čez jezero je imel za posledico, da niso posneli le jadralskega, ampak tudi kajakaški del Bohinjskega dogajanja.
Stane Klemenc, predsednik Kajak kanu kluba Bohinj, veslač, alpinist, fotograf, snemalec - ni imel nič proti.
Tako je Marjana prinesla kajak na pomol in v vodo, poslušala Stanetova navodila in zaveslala. Stane je pokomentiral približno takole 'Vse kaže, da se ne bo 'skopala'. Niso tako redke punce, ki se tudi na začetniškem tečaju nikoli ne prevrnejo, fantje pa gredo preveč na silo in se vsi tudi 'skopajo'.
Edit: slika in povezava pod sliko

Potem je pomagala pripraviti za plovbo jadrnico, ki jo bo naučila osnov jadranja - in se pri tem srečala z nekaj zanjo novimi vozli. Zadeva je bila zanjo precej bolj zahtevna, saj je istočasno, ko bi se kdo drug le učil jadrati, tudi delala televizijski prispevek - z razmišljanjem, kaj in kdaj povedati, pa od kod to posneti... Skušal sem ne preveč motiti tudi te plati.
Okrog poldneva je pihalo malo - da bi bilo skoraj dolgčas, vendar je v tem času imela čas nekoliko se navaditi na krmarjenje s pedali, upravljanje s sprednjim jadranjem s škotino in z glavnim jadrom s škoto - poleg tega, kar ji imela v mislih za oddajo. Vmes ena kava v gostišču na drugem koncu zaliva. Potem je postopoma kar potegnilo, ampak večinoma je kar šlo.
Po pavzi - v kateri so posneli še nekaj pogovorov in potem del vadbe veslačev KK Bohinj - so dve uri preden se je sonce dotaknilo Pršivca (bil je eden od letošnjih najdaljših dni) želeli posneti še nekaj bolj spektakularnih posnetkov z Marjano.
Vendar smo bili takrat na obrobju nevihte in je veter občasno tako pojačal, da jih tudi za 'spektakularne' posnetke raje nisem takoj 'spustil' na vodo. Če bi Marjana ves vmesni čas ostala na vodi, bi se sproti prilagodila, tako pa nisem želel, da bi spektakularni posnetek zajel Bohinjsko pravljico številka dve, predvsem pa ne, da Marjana zgubi veselje.
Pol ure kasneje premočnih sunkov, ki so bili prej, ni bilo več, čisto dobro spektakularni posnetki pa mislim da so kar uspeli. Saša je snemal, Miro, ki je veslal kanu, iz katerega je bil posnet tisti del, ki ga ni snemala GoHero kamera, se je pa tudi kar nagaral. Marjana je nekajkrat poskusila narediti z jadrnico krog okrog kanuja, ampak se še ni čisto izšlo, ker je pozabila vmes prilagajati jadra in ji je pojela hitrost. Če zraven 'šraufaš' oddajo, utegne le malo zmanjkati prostih kapacitet za hitro učenje jadranja...
Ko so posneli, kolikor so rabili, sta se Miro in Saša vrnila na obalo, sedla v jadrnici in se še ona malo spustila za nama. Saša je rekel, da jadra prvič - ampak takrat že ni pihalo nič preveč - in trije učitelji, veter, voda in barka, so lepo sodelovali in tudi Saša je kar užival.
Veter je - ko se je sonce spuščalo proti obzorju - postopno popuščal in povedal sem jim, da je čas, da se počasi vrnemo, če se ne želimo ujeti v brezvetrje ob sončnem zahodu. Nekoliko me niso resno jemali - in so malo doživeli tudi tega.
Miro mi je poslal dve sliki, ki pa jih od tu ne morem lopniti na internet (java mi od tu zaradi varnostnih nastavitev noče pognati samopodpisane aplikacije za nalaganje na strežnik), tako da je tole za zdaj še brez slik; ko bodo objavili, pa pride povezava na oddajo.
Grega295 napisal/-a:Še link: http://ava.rtvslo.si/predvajaj/na-lepse ... 174290010/