12 V Kompresor

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
potapljač
Kontraadmiral
Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a potapljač » To Mar 20, 2012 20:01

pokliči Davida rekel je da je pripravljen narediti kak pilotni projekt za hladilnik za barke. Mislim da sta vidva prava kandidata 8)
še mal pa bo.... :-)
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Mar 20, 2012 20:17

Kar ne morem verjet, ker sem iskal proizvajalce vakuumskih plošč po celem svetu že skoraj dve leti. Lani novembra sem obupal in začel iskati bolj realno rešitev, sedaj pa ti poveš, da jih nekdo izdeluje doma.
SUPERRRR.
Fantje tole bo orng runda pa še kaj drugega.

Jutri pride Edo do mene in gremo v akcijo.
Lep pozdrav
Nikola Tesla :D
Uporabniški avatar
nautilus
Kapitan
Kraj: Pivka-Cerknica-Lj-Portorož

OdgovorNapisal/-a nautilus » Sr Mar 21, 2012 09:12

admin napisal/-a:Membransko črpalko, ki jo uporabljamo za dobavo sladke vode po barki?
Kakšna pa je poraba take črpalke? :shock: Če prav mislim, ti tole med delovanjem papca nekaj amperov...

zarja napisal/-a:Iz inoxa sem naredil lonec v katerega sem potopil dvojno spiralo iz 5mm bakrene cevke dolžine cca 3m.Pretaknil sem jo skozi pokrov lonca in jo zalotal.Dodal sem še cevko za tiplao temostata in cevke za dovod in izhod hladilne vode.Pokrov sem z vijlaki združil z loncem.Mislim,da imam,nekje še enega starega in ga laho pfotkam,če te zanima

Da malo pomagam prilagam edino sliko, ki sem jo našel, izvleček električne sheme in shemo vodovoda. Sheme se bolj slabo vidijo ker jih je popačilo pri konvertaciji iz dwg.
Črpalka se vklaplja preko termostata. Čas delovanja je odvisen od temperature morja in nastavitve termostata. Načeloma se deluje vsake toliko za cca. 15s toliko, da se zamenja voda v posodi. Razsmernik se v poziciji AVT-HLADILNIK vključuje le ob delovanju kompresorja. Pri tem je izveden zakasnjen vklop kompresorja za nekaj sekund sicer se kompresor ne zažene ker prej deluje zaščita na razsmerniku. Je pa slaba stran te rešitve glasna črpalka.

Slika

Slika

Slika[/quote]
Nazadnje spremenil nautilus, dne Sr Mar 21, 2012 09:16, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Mar 21, 2012 09:15

Slika
Slika
Slika
Uporabniški avatar
nautilus
Kapitan
Kraj: Pivka-Cerknica-Lj-Portorož

OdgovorNapisal/-a nautilus » Sr Mar 21, 2012 09:17

Hvala MM!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Mar 21, 2012 20:32

Ufff, ja! To pa je prava stvar!!! Točno to sem razmišljal jaz, že pred leti, da bi moral narediti na hladilniku... Vendar pa pomanjkanje znanja hladilne tehnike pripelje do tega, da ne narediš nič... Kako pa je z dolžino te kače? Verjetno mora biti volumen kače kondenzatorja nekako podoben, kot je bil prej originalni? Ali to niti ni tako važno in zadevo kompenziraš z več plina?
Pri meni se enormno greje tudi kompresor. Je valjaste oblike in sem že razmišljal, da bi okrog njega navil bakreno cev, podobno, kot naredijo to modelarji na elektro-motorjih čolnov...
Borut
Viceadmiral
Kraj: ob Muri

OdgovorNapisal/-a Borut » Pe Mar 23, 2012 19:20

N.T,kako kaj napreduje hladilnik..
..so nas sama ušesa:)

Lp.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Mar 25, 2012 11:13

Ta hip je plan tak.
1. V tem tednu naredim model hladilnika s končnimi merami iz stiropora in ga vstavim v box in s tem preverim vse dimenzije.
2. Izdelal bom kalup notranjosti hladilnika in ga odlil v stekloplastiki.
3. Izmeril bom natančno vse dimenzije in naročil vakuumske plošče... Vakumsko ploščo bom vgradil debeline 4cm kar je ekvivalent stiroporju 28cm !!!
Zanimivo za prebrat, da dobite vtis kaj pomeni (lambda-toplotna prevodnost cca 0,0035W/mK)
Vse to delava vsklajeno z Edom, ker bova skupaj naročila plošče, ki morajo biti zaradi robnih efektov 100% natančne. Kasnejše krajšanje, obdelovanje... NI MOŽNO. Bova oba poročala, kako zadeva napreduje. trenutni izračuni in obeti so naravnost fantastični. Upam, da bo test v praksi pokazal ali drži, da lahko računam, na skoraj nepredstavljivo. Zamrznjene sardele shranjene v tak zmrzovalnik, naj bi me pričakale tudi po več mesecih samo z uporabo malce večjega sončnega panela. Bomo videli kako bo v realnosti.
LP NT

Zbirka strokovnih člankov vezanih na nizkoenergetske gradnje, izolacijske materiale, hidroizolacije, toplotne črpalke, solarna energija, kotli, ogrevanje.....
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Ne Mar 25, 2012 20:31

Pri meni je načrtovanje kalupa hladilnika končano in predano mizarju in stekloplastičarju. Po obliki je zadeva malo bolj zahtevna kot pri NT. Pričakujem, da bo odlitek narejen v tem tednu. Po tem sledi preizkus z improvizirano obdanim hladilnikom s stiroporjem. To je potrebno, ker je največji problem gotov hladilnik spraviti v notranjost barke skozi vhod ter potem tudi v predviden prostor v kuhinji. Če tukaj ne bo napake potem sledi izolacija z vakumskimi ploščami. Naprej pa tako kot je napisal NT.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Mar 25, 2012 21:21

V tem zanimivem projektu je še nekaj neodgovorjenih vprašanj. :wink:

NT, nekdo je par strani nazaj spraševal koliko stane ta super truper dodatna elektronika... To tudi mene zanima. :wink:
Potem mene zanima kakšne kompresorje bosta dodala NT in EDO? Bo to Danfoss 50-ka ali kaj drugega?
Kako hudimana izgledajo te plošče s tako malo toplotno prevodnostjo?
Kako bosta reševala toplotne mostove pri tipalih, elektriki in podobno...?
Kako bosta hladila kondenzator? Zrak ali voda? Če voda, kako? Podobno, kot je zgoraj opisal Zarja?
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Ne Mar 25, 2012 21:41

V modrem so moji odgovori:
admin napisal/-a:V tem zanimivem projektu je še nekaj neodgovorjenih vprašanj. :wink:

NT, nekdo je par strani nazaj spraševal koliko stane ta super truper dodatna elektronika... To tudi mene zanima. :wink:
Potem mene zanima kakšne kompresorje bosta dodala NT in EDO? Bo to Danfoss 50-ka ali kaj drugega?
Obstoječi Danfoss BD 35
Kako hudimana izgledajo te plošče s tako malo toplotno prevodnostjo?
TAKOLE. Te so od švabotov, ker naš dobavitelj še nima na internetu natančen prikaz.
Kako bosta reševala toplotne mostove pri tipalih, elektriki in podobno...?
Verjetno s purpenom, ker se ničesar boljšega ne spomnim :? Če kdo ve za kaj boljšega naj sporoči.
Tukaj je treba opozorit, da je potrebno pri vakumskih ploščah predvidet vse preboje kot so za cev uparjalnika in kabel za tipalo in ventilator, ker če se plošče poškodujejo je z lastnostmi vakumskih plošč konec.

Kako bosta hladila kondenzator? Zrak ali voda? Če voda, kako? Podobno, kot je zgoraj opisal Zarja?
Jaz na zrak. Tako kot do sedaj, s tem, da bom verjetno dodal še 12V računalniški ventilator zaradi boljšega prezračevanja omarice v kateri je kondenzator.
Living well is the best revenge

https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Mar 25, 2012 21:53

Edo, hvala za odgovore!

Aha, sedaj počasi štekam s temi ploščami. Torej to ni samo nek material, ki bi bil tako hud... Torej ne moreš to poljubno sam razrezat takih plošč?

No tole z dodatnim računalniškim ventilatorjem je ziher dobra varianta. To je plan tudi pri meni, ker zrak enostavno ne cirkulira dovolj... Me pa osebno ful skrbi za kompresor, ki se enormno greje!!! Pomoje je temperatura ohišja nekje na 80 stopinj, kar definitivno ni normalno... Seveda spomladi ne, ko pa je zunaj čez 30 in v barki cel dan 35, takrat je divje... Razmišljam, da nanj montiram vsaj kakšen pasivni hladilnik, aluminijasta rebra...
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kraj: Kranj-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » Ne Mar 25, 2012 22:59

1234
Nazadnje spremenil ttomi73, dne Po Mar 26, 2012 21:53, skupaj popravljeno 1 krat.
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Mar 26, 2012 00:55

Trenutno imam hladilnik z BD35 kompresorjem in zračnim kondenzatorjem ter zmrzovalno skrinjo 50l z BD50 kompresorjem in v vodo potopljenim kondenzatorjem kot je bil objavljen nekaj strani nazaj.

Za zračni kondenzator zadostuje že prisiljen pretok zraka in v tem primeru ni bistvene razlike v izkoristku med potopnim in zračnim kondenzatorjem. Razlika je samo v cca 250mA toka kolikor porabi ventilator. Nekateri ventilatorji porabijo seveda več, zato je potrebno kupiti uležajenega ne od PCja.

V mojem primeru zmrzovalne skrinje cca 100l bo kompresor BD50 zaradi potrebe po hitrem zamrzovanju, ko je na voljo energija, recimo ob delovanju motorja ali ko je priključen polnilec.

Isotherm Smart Energy Control naj bi stal cca 150€.

Po mojem mnenju in po izračunu je neumno delati izmenjevalec za potrebe kondenzacije in nato poganjati še energetsko zelo potratno črpalko zaradi pretoka vode, da bi izmenjevalec sploh deloval. Smiselno je potem, da ga kar potopiš v vodo in niti ne rabiš ne črpalke ne izmenjevalca kot je opisan in niti ne trošiš energije po nepotrebnem. Jaz moram izredno skrbno paziti na porabo energije. Za izolacijo bom potrošil pravo premoženje in ogromno dela, potem naj bi pa energijo metal z lopato stran pri črpalki ??

Lej Tomi tvoja varianta ima samo eno prednost pred potopnim kondenzatorjem in to je manjši upor zaradi montaže na trupu. Upor z hitrostjo narašča, zato je to primerno predvsem za JADRNICE. Vse ostalo ni prednost (pred potopnim). Upor ali po domače zaviranje barke zaradi potopnega kondenzatorja je v praksi zanemarljivo, neopazno in nemerljivo. Edino kar mi je všeč pri potopnih kondenzatorjih je to, da ne segreva notranjosti plovila ob delovanju hladilnika ter, da imajo boljši izkoristek.
Slika
LP NT
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Mar 26, 2012 19:34

No sedaj smo žže bližje in mi je vse skupaj bolj jasno... NT, hvala še tebi za odgovor okrog cene elektronike.
Če praviš, da prisilno hlajenje ni problematično in je dovolj, potem bo moj hladilnik letos dobil dodatne ventilatorje. Eden bo izmenjeval zrak, drugi pa mešal drek oziroma pihal direktno po izmenjevalcu in predvsem kompresorju... Na kompresor bom poskusil dodati še kako aluminijasto hladilno rebro, kot sem omenil že zgoraj. Zmaga garantirana... :lol:
Moj hladilnik je standardni, star že lepih 15 let, znamke Norcold, odpiranje seveda iz strani. V njem nikoi nič ne zmrzujem, temperaturo v njem pa nastavim nekje na 9 stopinj. Meni zadostuje...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov