Izbira moči izvenkrmnega motorja glede na težo plovila
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Koliko je čoln dolg in širok, za 5,5m je 600kg lahek fišerman. Če je faktor teža kg/Km (konjsko moč) manjši od 10 je čoln raketa, za normalno plutje faktor 12 -13. Pri teži 1000 kg je dovolj 80Km. Sam dvomim, da boste težki 1000 kg ob lupini 600KG. Motor 4-t ima ccr. 170 kg, akumolator 20-25kg, dva sidra oprema , gorivo tank 100l in si že na 850 +hladilna krama in osebe, pa ste orenk čez tono, sploh če se vas bo kdaj pelalo sedem. Jaz bi ti priporočil vsaj 100 km, ker če boš kupil preslaboten motor, te bo menjava koštala v teh cajtih. Mi imamo Yamaho 115 4-t, naš serviser servisera še hondo in suzuki in ima najman dela z Yamahami. Yamaha 4-t je bol eksplozivna pri štartu kot honda 4-t, je tud dražji servis in nakup. Z suzukijem 4 t 115 sem se peljal in je občutno glasnejši motor kot Yamaha in honda. Mercury optimax je 2-t in je najeksploziven pri štartu in glasen kot sozuki, 4-t mercury je bil včasih Yamaha, sedaj pa nevem, če delajo svoje motorje. Jaz osebno bi kupil najmočnejši moto, ki je dovoljen ker pri potovalni hitrosti 25 knot ima isto porabo kot šibkejši, samo rezervo maš in po mirnem maš večjo potovalko 30knot.
morje, morje...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov