Elisa za OMC

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

No. 1
Admiral
Kraj: Vodice & Novigrad

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Po Avg 01, 2011 15:19

Bom kar v tole temo napisal ker je že toliko na to temo, da mi zagotovo znate pomagati.

Imam OMC 3.0, Bayliner 1952, ravno naredili generalko na motorju, novi izpušni kolektor, novo koleno, lani rihtana peta...vse krasno le pooozno zglisira, prav tako če je gor 6 oseb komaj zglisira, sicer pol pelje in glisira na mirnem od 18nm pa tja do 29 ga stegne.

Elisa ima napisano 13. 25x17 in ker je bila pred nakupom gor druga poškodovana elisa in mi je prejšnji lastnik dal to zraven sedaj sumim, da ni ravno prava. Probam najti kaj naj bi bilo pravo a se nikjer ne znajedem. Kakršenkoli hint?
Wellcraft 2600 Martinique
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Avg 01, 2011 15:45

Mitja p ima najverjetneje še kaj na lagerju...
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Po Avg 01, 2011 20:44

Haha Tex, ne za OMC nimam nč na lagerju.

Ja problem je ker imaš preveliki pich se pravi 17. Ti bi rabil 15 ali pa 16 ali pa propeler nekje 14 X 14.

Za OMC propelerji se dobijo ampak ti priporočam, da najprej izveš kakšno dimenzijo je imel prej, da ne boš kar kupoval nekaj brez veze.

Lp Mitja
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Po Avg 01, 2011 23:09

No saj, da bi mel še kdo na lagerju i bla pa res terna, nekako probam le ugotoviti, kaj bi bilo pravo za ta čoln in motor.

Se pravi, da ti misliš, da bi rabil 13.25x14 ali 15? Sicer semi sliši logično, razen na enem podobnem čolnu sem v marini plonkal in je imel celo 21, pa me to malo oz. zelo mede.

Našel sem tudi prop calc, pa ga ne znam uporabiti:

http://www.rbbi.com/folders/prop/propcalc.htm
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » To Avg 02, 2011 05:23

Ja lahko, da je imel 21, samo je pa odvisno kakšen motor je imel, teža plovila, razmerje v nogi ... Vsi faktorji vplivajo na to.

Priporočam ti, da izveš od prejšnjega lastnika kakšen je bil ker drugače se boš igral in igral, da boš prišel do optimalne mere.

Poglej, manjši je pich, hitreje in več dobi motor obratov ampak z tem tudi čoln izgublja končno hitrost. Se pravi bo čoln hitreje in lažje zglisiral ne bo pa tako hitro letel.

Lp
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » To Avg 02, 2011 09:03

No čoln je bil kar zlo podoben, motor 3.0, razmerja pa res ne poznam.

Seveda do prejšnjega lastnika ne pridem, dvomim, d akaj ve glede na stanje barke, pa še 100 drugih grehov ;)

Sej čoln zdej leti nekih 30NM, jasno je da če je manjši pitch, da se motor hitreje zavrti, samo motor se že vrti kokr čem čolna pa ne porine ven. Po tej moji logiki bi rabil večji pitch, da ga bolj vn porine, ne pa da se motor lažje vrti?
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Šlampasto stestiran kalkulator

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Avg 03, 2011 21:59

No. 1 napisal/-a:Našel sem tudi prop calc, pa ga ne znam uporabiti:

http://www.rbbi.com/folders/prop/propcalc.htm

Ta kalkulator je sprogramiral ne prav vešč programer...

Naj bi delal tako, da vpišeš štiri od petih podatkov, pa ti izračuna preostalega.

Če mu daš samo tri podatke, se mu že sfuzla (namesto da bi pocvilil ali pa uganil - default - kaj pametnega za manjkajoče podatke). Sicer ne crkne, razultat pa nima smisla.

Če misli, da je kakšen podatek izven pametnih meja, gnjavi, ampak tudi ta konec ni dobro stestiran (lahko dosežem, da mi izračuna razmerje menjalnika 0 proti 1 - pri 33 MPH in 4500 RPM, kar je napaka - čeprav ravno v tem primeru pocvili, da koeficient zdrsa ni v mejah).

Hitrost je v miljah na uro, ne v vozlih (ne nautičnih ampak MPH), tako da bi bilo treba še to pretvoriti (google: unit converter).

Če vpišeš kakšno drugo zaporedje podatkov, kot ga je programer predvidel, se mu tudi sfuzla (ne sicer čisto vsakič :roll: ).

Poleg tega imaš ti - ali si vsaj napisal - enostavno premalo podatkov. . Rabiš štiri od petih podatkov (izmerjene ali kakšnega vsaj ocenjenega - ti pa imaš samo dva od petih (korak propelerja in maksimalno hitrost).
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Avg 03, 2011 22:39

No. 1 napisal/-a:No čoln je bil kar zlo podoben, motor 3.0, razmerja pa res ne poznam.
Seveda do prejšnjega lastnika ne pridem, dvomim, d akaj ve glede na stanje barke, pa še 100 drugih grehov ;)
Če imš kaj navodil ali papirjev od čolna, bi to kje lahko pisalo. Če veš model in letnik, je lahko v kakih navodilih na netu. Če veš, kje je bil motor na servisu, bi tisti na servisu lahko kaj povedali, če so dobri in se jim da. Če so tam kaj menjali, bi se lahko kdo spomnil ali pa bi kje pisalo...

No. 1 napisal/-a:Sej čoln zdej leti nekih 30NM, jasno je da če je manjši pitch, da se motor hitreje zavrti, samo motor se že vrti kokr čem čolna pa ne porine ven. Po tej moji logiki bi rabil večji pitch, da ga bolj vn porine, ne pa da se motor lažje vrti?

Pri izglisiranju ne gre samo za obrate motorja, ki bi jih rad imel okrog optimuma, ampak tudi za kot kopatice glede na smer gibanja vode.

To me spominja na speljevanje na snegu (ali blatu) - če imaš preveliko število vrtljajev motorja guma spodrsava, hitrosti pa ne pridobivaš. Če malo zmanjšaš pa prime na podlago in pošibaš.

Podobno se mogoče lahko obnaša propeler s prevelikim korakom - da ima pri majhni hitrosti čolna in previsokih obratih previsok zdrs propelerja.
Lopatica propelerja s prevelikim korakom pri majhni hitrosti plovila in veliki moči pride morda v podoben položaj kot letalo, ki ga pro preveč na smer poleta nagnjenih krilih ta nehajo nositi (stall, kovit).

Pojavi seveda niso enaki (voda ni stisljiva...), ampak ampak na podtlačni strani lahko pride do kavitacije in podobnost je.

Če imaš merilnik vrtljajev bi bilo zanivo videti, če so takrat vrtljaji previsoki za tisto hitrost (velik zdrs na propelerju). Če so, bi bilo zanimivo poskusiti kaj bo, če ga do oziroma pri izglisiranju ne ženeš s polnim plinom ampak le do vrtljajev, kjer je največji navor ali celo manj.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Če Avg 04, 2011 10:05

Hm obrati so kr normalni, nikol se ne zasuče na izi, edino kar je je, da ko daš v štartu gas ga rine in rine pa ne porine vn 1,5 minute npr, seveda če si sam, če je pa gor 6 ljudi pa morjo vsi naprej stopit zglisiraš pol pa je izi... Vozim pa nekje okol 3000...

Zdej sm od kolega, ki ima enak čoln a so se oznake zbrisale dobu part number od elise, pa bom malo po temu poiskal 48 78122 A40 21P
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Pe Avg 05, 2011 08:24

No ta part number je za Mercruiser motor na enaki barki, moj pa je OMC in nism zvedu kaj več kot, da je premer 14"
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Po Sep 26, 2011 09:46

Da malo pogrejem temo, zdej mam čoln na suhem in nekako ne znam izmeriti kakšno je prestavno razmerje med motorjem in propelerjem.
Nekaj sem bral o temu, da naj bi motor zavrtel za en obrat in izmeril koliko se je prop obrnil, ker pa je zamik minimalen bi to ponovil 10x in videl koliko več se je obrnil prop.
Zdej pa ne vem kako bi obračal motor razen na ključ, kar pa je veliko prehitro.
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Po Sep 26, 2011 10:08

No. 1
Svečke ven odvi pa bo lažje šlo :wink:S tem, da en ti motor vrti ti pa zadaj poglej in stvar je urejena brez verglanja :wink:
Ure dnevi leta tečejo....
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Po Sep 26, 2011 10:12

Mat sm tumast, walda svečke pa bo šlo...
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Po Sep 26, 2011 10:14

No. 1 napisal/-a:Mat sm tumast, walda svečke pa bo šlo...

Kje pa, sam tako si narejen kot vsi da se včasih kako banalno stvar ne spomnimo,ŽAL :evil:
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Po Sep 26, 2011 16:03

No pa da ne boš vrtel 10X naj ti nekdo vrti motor nekdo pa gleda propeler.

Se pravi, ko propeler naredi en obrat in ti recimo pri tem motor naredi 1.8 obrata je to 1: 1,8 ali pa če naredi 2,4 obrata je to 1: 2,4

No evo primer sem ti dal, vsekakor pa moraš prvo dati v prestavo in potem vrteti.
Upam, da ti uspe, drugače pa pokliči

Lp Mitja

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov