Kakšno sidro
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
-
mornarcek
- Poročnik bojne ladje
- Kraj: Gorenjska-Dalmacija
Kakšno sidro
Prosim za nasvet; kakšno sidro bi mi najbolj priporočali za sidranje v Jadranskem morju - čoln fisher cca 5.5 m dolg.
Re: Kakšno sidro
mornarcek napisal/-a:Prosim za nasvet; kakšno sidro bi mi najbolj priporočali za sidranje v Jadranskem morju - čoln fisher cca 5.5 m dolg.
Najboljše tako, kot se po pravilih ( zakonu ) pri registraciji plovila zahteva. So tabele, sestavljene od strokovnjakov za pomorstvo, kateri so izračunali optimalno težo sidra. Lahko imaš večje, če te ne moti glomaznost sidra, manjše pa po pravilniku o pomorstvu ne. Tabelo boš našel pod "Obvezna oprema plovil". Oblika oz. vrsta sidra, pa je stvar izbire vsakega posameznika, ker so sidra namenjena raznim vrstam dna. Za tvoj čoln bi bilo zadovoljivo zložljivo , štirikrako sidro cca.7-8 kg, ker predpostavljam, da ne prenočuješ v čolnu, na sidru.
Poglej na www.up.gov.si
LP
Poglej na www.svb.de
Na levi poišči Anker itd.klikneš , potem klikneš na sidro, prvič, pa še enkrat. Imaš več vrst, tudi z opisi za katero pripravo in dno. Pa še cene so zraven.
LP
Na levi poišči Anker itd.klikneš , potem klikneš na sidro, prvič, pa še enkrat. Imaš več vrst, tudi z opisi za katero pripravo in dno. Pa še cene so zraven.
LP
Za moj okus je najboljše sidro v vseh razmerah Hall, vendar gga praktično ne moreš nikjer kupiti v pravilni obliki... Kot prvo je prvo je Hall dober zaradi velike mase, v mivki in blatu se obnaša podobno kot Danforth, ima pa konice krakov bolj narazen, kar mu preprečuje prevrnitev, ki je pogosta pri Danforth sidrih.
Zelo hvalijo tudi Bruce, zagotovo je na barki najlepši iz med vseh sider, vendar je sumljivo sidro za področja s skalami...
Vse to velja za malo večje barke, za manjši čoln pa je dobro sidro maček, seveda zložljiva varianta, ki ji rečemo tudi marela ali dežnik... No OK je tudi Hall, je majhen, vendar kot sem rekel, ne vem kje boš dobil pravo obliko, saj so tisti v Motomarine ena nesramno grda in neuporabna varianta iz Kitajske...
LP
Zelo hvalijo tudi Bruce, zagotovo je na barki najlepši iz med vseh sider, vendar je sumljivo sidro za področja s skalami...
Vse to velja za malo večje barke, za manjši čoln pa je dobro sidro maček, seveda zložljiva varianta, ki ji rečemo tudi marela ali dežnik... No OK je tudi Hall, je majhen, vendar kot sem rekel, ne vem kje boš dobil pravo obliko, saj so tisti v Motomarine ena nesramno grda in neuporabna varianta iz Kitajske...
LP
O ja, vrjamem! Nobeno sidro ne drži 100%! Vsako se lahko povleče in tudi se povleče, je pa vprašanje kako daleč in kdaj spet dobro prime... Hall mislim, da je tukaj kar favorit za splošno podlago. Seveda pa bi bilo idealno, če bi sidro menjaval glede na tip dna. V praksi je tako, da če spiš na barki in veš da bo sranje, pač vržeš notri 2 sidra. Jaz jih vedno vežem zaporedno, vmes 3 metre verige in zaključena zgodba. Recimo glavno sidro imam 5kg Hall, na njega pa vežem še 8kg Danforth... No ko pa pošteno piha in pljuska, pa sem tudi jaz že celo noč gledal GPS koordinate in zraven z reflektorjem svetil proti obali, ter ugotavljal, če sem še na mestu...
LP
LP
jaz prejšnjo leto z danfortem nisem bil zadovoljen, pri mojem čolnu je bil tudi zraven danfort. zakaj ima tako majhen kot odpiranja? jest sem se sicer malo poigral in odfleksal stran ploščo tako da se sedaj malo bolj odpre. bom probal ko bom spet na vodi. drgač imam pa še 8 kg mačka ki se mi je zelo dopadel letos in sem z njim skoz sidral.
lp
lp
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost