Dokumenti na Hrvaskem

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

mornarka
Poddesetnik

Dokumenti na Hrvaskem

OdgovorNapisal/-a mornarka » Sr Avg 29, 2012 11:50

Zivjo.
Letos smo prvic pluli z lastnisko jadrnico, registrirana na tujo zastavo, stalni vez na Hrvaskem. Ker je bila pred dopustom guzva, sem sele na jadranju razmisljala, ce sploh imamo vse dokumente.
Imamo: vinjeto + seznam oseb, ki lahko potujejo z barko (ne vem natancno kako se imenuje), zavarovanje, prometno dovoljenje za plovilo in izpit za voznjo, narejen na Hrvaskem.
Zanima me(za Hrvasko):
Kako je s placilom turisticne takse? Bi jo morali, kje, kako? Za carter plovila se sedaj placuje (dodatno) ob najemu za vse clane posadke * st. nocitev. Pred leti se je placevala le ce si nocil v marini.
Ali bi potrebovali se kaksen dodaten obrazec s clani posadke, ki so trenutno na plovilu za cas od..do..?
Ali se moramo in kje prijaviti za cas bivanja na plovilu in kje? Velja enako, ce smo na plovilu preko vikenda in spimo v marini?
Vidim, da nimajo vsa plovila oznacb – registracijske stevilke. Nekatere imajo le ime, nekatere le registracijsko stevilko, nekatere oboje. Ali je obvezno imeti reg. Stevilko? Je kdo bil zaradi tega sankcioniran in koliksna je kazen?
Je mogoce bil kdo pred cca 10 dnevi udelezen v »raciji« plovil pred Zadrom, ko je vec plovil kapetanije in policije pregledovalo barke. Pregledali so cca 100 plovil in pisali kazni. Kaj so gledali oz. kaj vse je se lahko problem, poleg dokumentov? Mimogrede: jopice, rakete, resilni splav, resilni obroc, imamo.
Sem iskala po forumu, pa odgovorov na vsa vprasanja nisem nasla.
Vnaprej hvala za odgovore in lep dan, S.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Re: Dokumenti na Hrvaskem

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Avg 29, 2012 12:19

Dobrodošla mornarka na forumu!

Imamo: vinjeto + seznam oseb, ki lahko potujejo z barko (ne vem natancno kako se imenuje), zavarovanje, prometno dovoljenje za plovilo in izpit za voznjo, narejen na Hrvaskem.
Zanima me(za Hrvasko):

Kako je s placilom turisticne takse? Bi jo morali, kje, kako?
Turistično takso ste morali plačati ob nakupu vinjete. Je pa to poseben dokument oz. list. Pavšalno takso lahko plačaš za 365 dni, so pa tud krajše variante.

Ali bi potrebovali se kaksen dodaten obrazec s clani posadke, ki so trenutno na plovilu za cas od..do..?
Ne dovolj je, da so osebe vpisane v popis posadke (Vinjeta).
Dobro je imeti tudi vstopno listo posadke. Z njo dokazuješ, kdaj je barka prišla v HR. 18 mesečni dovoljeni rokbivanja bodo baje bolj dosledno izvajali

Ali se moramo in kje prijaviti za cas bivanja na plovilu in kje? Velja enako, ce smo na plovilu preko vikenda in spimo v marini?
V marini na recepciji oddaš seznam z vsemi, ki bodo spali in datum od do. Če samo spijo v marini in se ne vozijo, jih ni potrebno dodajati na seznam posadke. Če ima plovilo stalni vez izven marine, potem moraš bivanje prijaviti na policiji

Ali je obvezno imeti reg. Stevilko?
Označba mora biti po pravilih države, kjer je barka registrirana. Ponavadi gre za reg. številko, ime pa je neobvezno.

Je kdo bil zaradi tega sankcioniran in koliksna je kazen?
Verjetno ista kot za neregistrirano plovilo. Visoka

Je mogoce bil kdo pred cca 10 dnevi udelezen v »raciji« plovil pred Zadrom, ko je vec plovil kapetanije in policije pregledovalo barke. Pregledali so cca 100 plovil in pisali kazni. Kaj so gledali oz. kaj vse je se lahko problem, poleg dokumentov? Mimogrede: jopice, rakete, resilni splav, resilni obroc, imamo.
Urejeni papirji in obvezna oprema sta osnova potem pa varna plovba (neglisiranje, neogrožanje plavalcev...). Nisem bil deležen racije :)

Izpit narejen na hrvaškem mislim da ne velja za SLO državljana. Bil je nek rok, do katerega si uredil zamenjavo za SLO izpit. Mogoče bo kdo kaj več o tem napisal.
mornarka
Poddesetnik

Dokumenti na Hrvaškem

OdgovorNapisal/-a mornarka » Sr Avg 29, 2012 13:09

Hvala, Marchi,

Tako za dobrodošlico, kot izčrpen odgovor. Na forumih "Morjeplovec" sem večkrat kaj prebrala, pisala pa tokrat prvič. Sicer pa z družino plujemo na različnih plovilih že cca 15 let, (žal) samo po Hrvaškem morju.

Ali lahko samo povzamem: Če plujemo je dovolj seznam pri vinjeti, tudi če na plovilu ni vseh, ki so vpisani (več jih ne sme biti, razen otrok do 12 let!)?
Če smo v marini in spimo, se moramo prijaviti v marini.
Če izplujemo na enodnevno kopanje in se vračamo spat v marino, ter nas na kopanju kontrolirajo, najverjetneje spet velja seznam pri vinjeti?

Vstopno listo sem preventivno kopirala in imam na barki. Nikjer nisem opazila, da bi pisalo, da smemo biti s tujo zastavo na CRO le 18 mesecev. Kaj potem : odjavo, izlet na odprto in ponovno prijavo?

Za izpit nisem vedela. Moj mož ima sicer oba izpita SLO in CRO, ampak sem mislila, da je CRO "boljši". Pri SLO si moral delati še mislim, da
"upravljanje z radijsko postajo". Torej ali poleg SLO izpita rabiš še kakšen dokument?

Pa še to: če imaš barko v čarterju, rabiš še "dozvolu za radijsko postajo". Kako je s tem, če imaš lastniško barko? Lučko svijetlo se tudi ne plačuje posebej, če se prav spomnim, mislim, da ga plačaš z vinjeto?

Še enkra najlepša hvala in lep dan, S.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Re: Dokumenti na Hrvaškem

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Avg 29, 2012 15:50

Ali lahko samo povzamem: Če plujemo je dovolj seznam pri vinjeti, tudi če na plovilu ni vseh, ki so vpisani (več jih ne sme biti, razen otrok do 12 let!)?
Ja

Če smo v marini in spimo, se moramo prijaviti v marini.
Ja. V marini se prijaviš tudi če isti trenutek izpluješ in greš na 14 dnevno kruzanje. Prijaviš se za termin od do, receptorka to prijavi v sistem in tebi se ni potrebno nikjer več prijaviti. Policaju pokažeš potrdilo o plačanem pavšalu in poveš kje ste se prijavili. On lahko v sistemu to preveri.

Če izplujemo na enodnevno kopanje in se vračamo spat v marino, ter nas na kopanju kontrolirajo, najverjetneje spet velja seznam pri vinjeti?
Na sidru ne, med vožnjo pa ja.

Vstopno listo sem preventivno kopirala in imam na barki. Nikjer nisem opazila, da bi pisalo, da smemo biti s tujo zastavo na CRO le 18 mesecev.
To določilo je že ves čs zapisano v pravilniku (ne vem katerem), vendar se ni izvajalo. Zdaj pa, ko gre HR v EU, pa so zavohali še malo €€€. Mislim, da so pod drobnogled vzeli predvsem lizing barke pod EU zastavami. Razprava o tem teče tu

Kaj potem : odjavo, izlet na odprto in ponovno prijavo?
Točno tako!

Za izpit nisem vedela. Moj mož ima sicer oba izpita SLO in CRO, ampak sem mislila, da je CRO "boljši". Pri SLO si moral delati še mislim, da
"upravljanje z radijsko postajo". Torej ali poleg SLO izpita rabiš še kakšen dokument?
Ne.

Pa še to: če imaš barko v čarterju, rabiš še "dozvolu za radijsko postajo". Kako je s tem, če imaš lastniško barko?
Zaenkrat ne potrebuješ dovoljenja za VHF.

Lučko svijetlo se tudi ne plačuje posebej, če se prav spomnim, mislim, da ga plačaš z vinjeto?
Res je.

Še enkra najlepša hvala in lep dan, S.

:wink:
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Sr Avg 29, 2012 16:07

Hrvaški izpit velja za vse smrtnike enako, ampak samo na Hrvaškem.
Torej, slovenski državljan lahko pluje po Hrvaškem morju z hrvaškim izpitom, ne velja pa mu v Sloveniji, Italiji,....
Slovenski državljan lahko pluje s Slovenskim izpitom (praktično) povsod (razen tam, kjer dotična država ni priznala oz. ratificirala naših izpitov)
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » Sr Avg 29, 2012 16:15

zlatko83 napisal/-a:Hrvaški izpit velja za vse smrtnike enako, ampak samo na Hrvaškem.
Torej, slovenski državljan lahko pluje po Hrvaškem morju z hrvaškim izpitom, ne velja pa mu v Sloveniji, Italiji,....
Slovenski državljan lahko pluje s Slovenskim izpitom (praktično) povsod (razen tam, kjer dotična država ni priznala oz. ratificirala naših izpitov)

U jeba! :roll:

Torej jaz kot Slovenec z HR izpitom v Grciji (ali pa kjerkoli drugje na svetu) ne morem rentat charter barke?

Se bo to z vstopom HR v EU kaj spremenilo - saj listine bi se morale medsebojno priznavati?
mornarka
Poddesetnik

Dokumenti na Hrvaškem

OdgovorNapisal/-a mornarka » Če Avg 30, 2012 07:42

Najlepša hvala za odgovore.

Lep dan, S:
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Avg 30, 2012 08:16

Letos sem na policiji na Pagu hotel prijaviti dve osebi. Maltene so nas nagnali češ da oni tega nikoli ne pišejo. Domnevam, da sploh niso vedeli za kaj gre, ker je to kopenska policija in se jim malo J.. za tiste na morju.
Nato smo šli na turistični urad v Povljani, kjer pa so brez težav izdali potrdilo o bivanju saj imajo bazo povezano tako, da jo vidijo tudi na policijskih računalnikih. Jasno pa sem moral gosta dodati na listo na vinjeti že takoj ob vstopu v CRO.
LP NT
boss
Kontraadmiral
Kraj: Mali Lošinj

OdgovorNapisal/-a boss » Če Avg 30, 2012 11:35

Mislim, da ko bo šla HR v unijo, ti kot slovencu Hr izpit ne bo veljal, tako kot zdaj ne velja v Italiji. Zato pa so pozivali k prepisu.
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Če Avg 30, 2012 12:53

boss napisal/-a:Mislim, da ko bo šla HR v unijo, ti kot slovencu Hr izpit ne bo veljal, tako kot zdaj ne velja v Italiji. Zato pa so pozivali k prepisu.

To je podobno, kot pri vozniških dovoljenjih. Če delaš recimo v Avstriji, velja tam tako slovensko kot avstrijsko vozniško dovoljenje. Če imaš tudi prijavljeno prebivališče, pa moraš imeti avstrijskega, katerega pa lahko v tem primeru uporabljaš tudi v Sloveniji. Tako je formalno. Sicer nimam informacij, kako strogo tole kontrolirajo.
Kolega dela v Avstriji in se vsak dan vozi v domov Slovenijo. Ker vozi tudi njihovo službeno vozilo, je moral položit izpit še v Avstriji. Če bi imel tam še vsaj začasno prebivališče, bi mu ta izpit veljal tudi v Sloveniji, sedaj pa mu ne.
Podobno velja tudi na morju, čeprav še nisem slišal, da bi kdo kompliciral.
Da bi lahko sedaj prepisal hrvaški izpit na slovenskega, še tudi nisem slišal. To je bila opcija takoj po osamosvojitvi. Takrat je bilo neko obdobje, menda leto ali dve, ko si lahko napravil prepis, po tem pa ni bilo več možno.
stanec
Kapitan
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a stanec » Če Avg 30, 2012 14:48

[quote="Nikola Tesla"]Letos sem na policiji na Pagu hotel prijaviti dve osebi. Maltene so nas nagnali češ da oni tega nikoli ne pišejo. Domnevam, da sploh niso vedeli za kaj gre, ker je to kopenska policija in se jim malo J.. za tiste na morju.

Saj se takim zgodbam lahko samo še smejemo in to se nam stalno dogaja.
Meni so letos pri odjavi v Saliju, na poti v IT-Grčija rekli, da imam verjetno ukradeno vinjeto,ker so mi nekaj z... j... v Puli.Stalne zgodbice ene in iste.Kadar potrebujem sprostitev in zabavo se začnemo pogovarjati o takih zgodbicah.Resno jih že tako ne moreš več obravnavati. Pa taka država naj bi šla v EU.
z vetrom v laseh
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » Če Sep 27, 2012 16:00

Nikola Tesla napisal/-a:Letos sem na policiji na Pagu hotel prijaviti dve osebi. Maltene so nas nagnali češ da oni tega nikoli ne pišejo. Domnevam, da sploh niso vedeli za kaj gre, ker je to kopenska policija in se jim malo J.. za tiste na morju.
Nato smo šli na turistični urad v Povljani, kjer pa so brez težav izdali potrdilo o bivanju saj imajo bazo povezano tako, da jo vidijo tudi na policijskih računalnikih. Jasno pa sem moral gosta dodati na listo na vinjeti že takoj ob vstopu v CRO.
LP NT

To se mi zdi zanimivo. Katere podatke si moral dati v turističnem uradu za to potrdilo o bivanju in koliko stane?
Namreč jaz svojo malo barko lahko splovim na vsaki malo manj obljudeni plaži in ne rabim marin. Večkrat se sprašujem, kje naj priglasim bivanje, če grem na plovbo za dva ali tri dni. V luški kapitaniji mogoče? Maja meseca me je pomorska policija pri Zeči spraševala, kje sem prijavljen. Slučajno sva s kolegom predzadnjo noč prespala v kampu Nerezine in se tam tudi priglasila, tako da nisem imel problemov (nisem povedal, da sva zadnjo noč prespala ob barki na obali). Sicer ne vem, kaj bi jim rekel. Da sem prišel danes zjutraj in da grem zvečer domov?
Ne bom pa vsakič imel kampa pred nosom, predvsem izven sezone. Kje naj se torej priglasim v takih primerih? Luška kapitanija, turistični urad ali kaj drugega?
Mirno morje in široko obzorje.
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Če Sep 27, 2012 16:17

Izpolni, odnesi na policijo ,spodnji del ti odtrgajo in ga imej s sabo.

Slika
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Če Sep 27, 2012 20:41

Pravna podlaga za prijavo pa je "Zakon o strancima". Klikneš na hrvaški URADNI LIST, tam klikneš "pretraživanje" in vpišeš "Zakon o strancima". Tisto, kar je pomembno za tvoj primer, je v 147 členu:

(1) Stranac na kratkotrajnom boravku dužan je sam prijaviti svoj smještaj u roku od 2 dana od ulaska u Republiku Hrvatsku, odnosno od promjene smještaja.
(6) Prijava stranca koji će biti smješten na plovilu podnosi se:

– policijskoj postaji nadležnoj za kontrolu prelaska državne granice u luci u kojoj se obavlja granična kontrola ako stranac ulazi plovilom na kojem će biti smješten,

– policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji prema mjestu ukrcaja stranca.

Pa tudi 229. člen se nanaša na to:
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 do 2.000,00 kuna kaznit će se fizička osoba,.....

Pri nas velja, če je kazen določena v razponu, lahko organ na prvi stopnji, torej policist ali inšpektor izreče samo najnižjo kazen. Mogoče kdo ve, kako je to na hrvaškem?

Obrazec, ki ga je podal val, je pa tukaj
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » Pe Sep 28, 2012 08:11

Val in Motorni, hvala za odgovor. Edini problem, ki ga vidim, je kateri naslov je treba vpisati, če se naokrog potepam z barko. Drugače pa je zelo priročno, če lahko to formalnost opraviš kar na lokalni policijski postaji.
Mirno morje in široko obzorje.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov