MPPT regulator za polnjenje 2 vej akumulatorjev

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

MPPT regulator za polnjenje 2 vej akumulatorjev

OdgovorNapisal/-a DR.E » Ne Sep 02, 2012 21:07

Pozdrav,

pred dnevi me je Administrator opozoril na možnost nastanka izgube pri polnjenju s pomočjo solarnih panelov, ki nastane zaradi uporabe starejših modelov regulatorjev. In ker bom na novi jadrnici verjetno tudi naredi nekaj na sončni pogon me zanima ali kdo pozna solarni regulator tipa MPPT, recimo do 20 ali 30A, ki bi mi polnil dve veji akumulatorjev, po možnosti imel še pamet, ki bi delila moč med obema vejama:

- 1. štartni aku 135A AGM
- 2. kabinski aku 3* 160A GEL

PS..lahko ima še eksterni display

Hvala
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Uporabniški avatar
nautilus
Kapitan
Kraj: Pivka-Cerknica-Lj-Portorož

OdgovorNapisal/-a nautilus » Ne Sep 02, 2012 22:08

Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Ne Sep 02, 2012 22:16

Super.... sem anšel tudi model MPP420 Duo, 25A vhoda na 24V, 32 primarna baterija, 1 A startna...

Hvala!

Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » Ne Sep 02, 2012 23:41

Mogoče malo neumno podvprašanje - ampak zakaj pa rabiš polnit dve veji ?

Jaz na sonce polnim samo "house", medtem ko startnega akuja ne polnem na sonce ampak le iz alternatorja.

Moje razmišljanje: Startni akumulator je zelo malo obremenjen. Par sekund, da požene diesel je vse, kar mora delat. Takoj potem pa se preko alternatorja itak napolni nazaj na 100%.
Če motorja ne uporabljaš, potem tudi starnega akumulatorja ne.

Samopraznjenje je nekaj procentov na mesec. Med sezono torej sploh ni problem.
Če plovila dolgo ne uporabljaš (recimo 6 mesecev ali več), imaš pa zelo verjetno tam kakšno možnost polnjenja iz "shore power". Tudi če nimaš pa po mojem moderni akumulatorji to zdržijo - vem, da v avtu to dela in je ista vrsta uporabe.
Ali sem kaj spregledal?
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a ljubo » Po Sep 03, 2012 09:07

Življenska doba akumulatorja je krepko večja in tudi sam akumulator je v boljšem stanju če je aktiven tisti čas, ko se ga ne uporablja. Sam imam že pet let tako naštimano in deluje enkratno. Nikoli ni strahu, da bi ostal brez elektrike za zagon motorja.
L.P.
pomisli in zgodilo se bo
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Sep 03, 2012 10:17

Sam sem nabavil solarni regulator pri Visolu:
http://www.visol.info/trg/index.php?ime=&hid=3&sid=6&pps=EPSOLAR%20duo

Ima možnost priklopa dveh baterij, v meniju izbereš režim polnjenja.
Ko sem na barki, izberem možnost 100% polnjenja servisnih baterij, v času odsotnosti pa nastavim 30%-70% (startni-servisni).
Tako bi naj celice vzdrževale aku.
Če stvar res tako deluje, kot piše, ne vem. To sem nabavil letos, bom videl, kako bo drugo leto. Res pa je, da ko sem po treh tednih prišel na barko, so vsi aku imeli slabih 13V napetosti, kar pred montažo solarnega panela ni bilo.
Uporabniški avatar
nautilus
Kapitan
Kraj: Pivka-Cerknica-Lj-Portorož

OdgovorNapisal/-a nautilus » Po Sep 03, 2012 10:31

Zlatko83 tvoj regulator mislim, da uporablja enostavnejšo tehnologijo PWM.
DR.E pa sprašuje po naprednejših regulatorjih kateri uporabljajo tehnologijo MPPT in naj bi imeli do 30% boljši izkoristek sistema. O tem je bilo na foumu že govora.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Sep 03, 2012 10:52

Kupi slovenski proizvod, ki je definitivno v sami špici. Dobiš ga lahko direktno pri Robertu v Ivančni ali pri meni v Trzinu.
Slika

Polnenje - vzdrževanje startnih baterij, če že mora biti v kolikor te ni na plovilu po nekaj mesecev, naj bo sila enostavno.
Zadostuje, če startne polniš z servisno banko preko schotky diode in navadne 5-10W žarnice :wink: (male skrivnosti - samo za Morjeplovce). MPPT regulator bo maksimalno polnil servisne akumulatorje z navečjo razpoložljivo močjo v danem momentu (celica, osvetlitev, temperatura), kar dejansko tudi najbolj potrebuješ.
LP NT
Nazadnje spremenil Nikola T., dne Po Sep 03, 2012 11:28, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Po Sep 03, 2012 11:19

NT pozdrav,

Hvala za napisano, mi lahko pošlješ kak link za dimnzije in podatke?

Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Sep 03, 2012 11:28

Klikni sliko
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » Po Sep 03, 2012 13:42

NikolaTesla,
Točno tako. Se takoj vidi, da obvladaš.
Ker sem stalno na barki nisem zrihtal polnjenja startnega a je ta tvoja finta z diodo in uporom res dobra za daljšo odsotnost.

Ko sem načrtoval svoj sistem za Herona žal nisem našel domačih MPPT kontrolerjev dovolj velike moči, tako da sem se odločil za Tristar firme MorningStar, ki so v svetu preizkušeni in dobro sprejeti med navtiki. Imam model 45 (do 45A izhodne moči)
http://www.morningstarcorp.com/en/tristar%20mppt

Imam dva panela od Bisola vsak po 245W moči (skupaj 490W nazivne vršne moči)
http://www.bisol.com/si/mono-in-polikri ... tni-moduli
Vezana sta zaporedno, kar pomeni 60V na vhodu v MPPT kontroler. Zakaj zporedno ? Večja napetost => manjši tok => manj izgub in tanjši kabli.

Na barki živim, pa nisem bil priklopljen na zunanji vir že odkar sem lani odplul iz Evrope. Tudi vode letos še nisem dotočil. Vse naredim iz morja z razsoljevalnikom.
Moduli mi dajo dovolj energije za oba hladilnika, za izdelavo vode iz morja in za vse ostalo (računalniki, navigacija, radar, luči, avtopilot...).
Veternega generatorja in generatorja nimam.
Na motor se vozimo zelo malo, kar tu na Karibih itak stalno piha.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Po Sep 03, 2012 16:26

Nikola Tesla napisal/-a:Zadostuje, če startne polniš z servisno banko preko schotky diode in navadne 5-10W žarnice :wink: (male skrivnosti - samo za Morjeplovce). MPPT regulator bo maksimalno polnil servisne akumulatorje z navečjo razpoložljivo močjo v danem momentu (celica, osvetlitev, temperatura), kar dejansko tudi najbolj potrebuješ.
LP NT

Mene tukaj pri diodi vedno skrbi, da bi le ta prebila, sicer bi itak bila ta zadeva najenostavnejša. Če si prepričan, da je to ok rešitev mi opiši potrebni material pa bom kar tako polnil štartni aku.

v vsakem primeru hvala!

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Sep 03, 2012 18:50

DR.E napisal/-a:Mene tukaj pri diodi vedno skrbi, da bi le ta prebila, sicer bi itak bila ta zadeva najenostavnejša. Če si prepričan, da je to ok rešitev mi opiši potrebni material pa bom kar tako polnil štartni aku.

Mislim, da te ne rabi skrbeti. Dioda je elektronski element, polprevodnik, ki deluje in zapira tok v smeri od katode proti anodi... Če pregori, potem je isto, kot če bi pregorela varovalka, torej tok ne bo tekel ne v eno in ne v drugo smer.
Si že slišal, da je kak avto zagorel zaradi alternatorja? Tam je namreč stalni plus, tudi ko avto zakleneš!!! Je pa marsikateri avto zagorel v času dinama, ko še ni bilo diod in so navitje od akuja ločevali releji...
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Po Sep 03, 2012 19:00

Jap... res še nisem slišal tega, bi bilo pa zanimivo, če bi "počilo" :)

Se pravi vzamem + na potrošniškem akumulatorju, nadaljujem s kablom in diodo, potem dam 10W/12V žarnico in nato na + od štartnega akumulatorja, če sem prav razumel?

Kaj bo pa preprečevalo, da bi štartni akumulator praznil kabinskega ali to ni mogoče, po mojem po tej vezavi je!

Kaj se zgodi, če je štartni ful prazen in potegne velik tok, vem da lahko dobim močno diodo, vem pa tudi da pri takem praznjenju lahko steče ogromen tok?
Nazadnje spremenil DR.E, dne Po Sep 03, 2012 21:04, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Sep 03, 2012 20:45

Višek razlike napetosti bo pobrala tista 10W žarnica, pa izenačevalni tok ne bo prav velik. Kupiš tako diodo, pa ti bo zdržala tudi sunek toka pri hladni žarnici, pa še hladiti je ne bo treba. Ali pa jo vzameš iz crknjenega PC napajalnika. Pa nikar ne pozabi na varovalke na žicah, ki jih boš vlekel od akumulatorjev.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 3 gosti