Menjava impelerja Evinrude E-tec 115

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

janadino
Admiral

Menjava impelerja Evinrude E-tec 115

OdgovorNapisal/-a janadino » Pe Okt 12, 2012 09:42

Mogoče bo komu v pomoč.

Najprej je potrebno odstraniti stransko plastiko motorja.
Slika

Potem odviješ na spodnji levi strani motornega dela vijak, ki drži skupaj palico menjalnika z prestavno ročico.
Slika

Slika
Potem odviješ vse vijake, ki držijo peto motorja.
Slika

Tudi tistega, ki je skrit.
Slika
Slika

Odviješ vijake,ki držijo skupaj ohišje vodne črpalke. Paziš v katero smer so bile obrnjene lopatice impelerja in vstaviš novega notri. Pred tem sem ohišje vodne pumpe malo pošprejal, da je bila mastna in sem impeler lažje vstavil. Zamenjal vsa tesnila, ki so bila priložena. Namazal vijake in vse skupaj nazaj sestavil.
Stari impeler.
Slika

Novi impeler
Slika

Slika

Slika

Slika
Brez večjih problemov je bilo dela za slabo uro.

Kontrola delovanja.

Slika

Material sem naročil iz Amerike, čakal sem nekje mesec dni, cena 20 EUR, je pa ta impeler enak za vse Evinrude V4 motorje že nekje od 1977-ga leta. Po mojem še na tem motorju impeler ni bil menjan, motor je star 4 leta, narejenih 600 ur, stari impeler pa je bil videti še v zelo dobrem stanju. Ampak jaz imam sedaj mir in več ne gledam toliko nazaj.
:lol:
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Okt 12, 2012 09:54

Bravo Boštjan! Odlično si to predstavil!
Se pa vidi, da so pri Evinrude bili pametni in niso vsaki 2 leti menjali impelerja... Tak kot je opravlja svojo funkcijo in povsem enak bo lahko še naslednjih 50 let... Če bi ga za 3 mm povečali po premeru in za 1 mm skrajšali bi bil čisto enak, enako bi deloval vendar ne bi bil kompatibilen!
In s tega razloga so mi bili motorji Johnson/Evinrude ter tudi Mercury vedno všeč! Ne menjavaj nekaj, kar ni potrebno! Enostavnost rezervnih delov...
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Pe Okt 12, 2012 12:31

Odličen prispevek! Ravno danes sem se z enim od morjeplovcev pogovarjal o tem, da bi sam(a) naredila 3 leta/300h servis na mojem etecu. In ga bom verjetno res naredil - razlog: da se dobiti kompleten original service kit, ni neka blazno huda znanost, ne mudi se, da se dobiti odgovore na vsa vprašanja, in še recesija je.

Glavni koraki servisa bodo tudi v obliki slik delali družbo v tej temi. Verjetno se bo zgodilo spomladi.
Uporabniški avatar
Gorki
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Gorki » Pe Okt 12, 2012 14:13

Opomnil bi mogoče, da slika s šalčko in vstavljenim impelerjem zavaja. En krak je zvit v kontra. Janadino-tu je to verjetno samoumevno. Da ne bo kdo mogoče gledal sliko in ne bo pozorno bral besedila.

Ko sem jaz menjaval impeler na Yamahi F100, sem kovinsko šalčko pozorno vstavil v plastično ohišje (Pomemben je kot. Na šalčki so navadno neki noski, ki sedejo v utore v plastičnem ohišju). Nato sem impeler nataknil do konca gredi. Potem pa nataknil še ohišje s šalčko. Ob sukanju gredi v pravo smer sem pritiskal plastično ohišje s šalčko na impeler, dokler ni deformirala krakov impelerja in sedla do konca na tesnilo. Na tale sistem: http://www.youtube.com/watch?v=ef_ys3nI ... ure=relmfu
Drug sistem, rezultat je enak.

Pa preden sem nazaj navil spodnji del noge, sem celo gred dobro namazal z navtično mastjo, sploh konkretno pa "narebreni" del, ki pride v gred motorja.

Offtopic: Menjavali smo pa do kolen v vodi v Medulinu, ker je serviser hotel imet 150 Eur samo za delo... Gotovi smo bili v slabe pol ure, ker ni bilo potrebno snemat pokrova noge in odvijat štangice za prestavljanje.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Pe Okt 12, 2012 14:43

Pripomnil bi še nekaj kar nima direktne zveze z impelerjem...

Plastično ohišje noge pri etec-ih okrog vijakov zelo rado poči!!! Vijakov se ne sme pritegovat bolj, kot je potrebno da se zgolj skupaj drži.
klemzi
Admiral
Kraj: trzin

OdgovorNapisal/-a klemzi » Pe Okt 12, 2012 15:29

Janadino, ali je cink prebarvan? nekam bel mi deluje.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Pe Okt 12, 2012 15:39

klemzi napisal/-a:Janadino, ali je cink prebarvan? nekam bel mi deluje.

Tole ni cink protektor, ampak navadna "perutka", z njeno nastavitvijo vplivaš na boljše držanje smeri. Pri nekaterih motorjih je ta perutka res cink protektor, pri nekaterih pa ne. Tudi pri mojem Suzukiju ni cink protektor.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Okt 12, 2012 15:45

Kar je napisal Gorki je pameten in najboljši način vstavljanja impelerja. Opomnil bi še, da če impeler menjaš spomladi tik pred sezono, potem je vseeno kako in s čim ga namažeš, saj ga bo morje hitro opralo...
Če pa menjaš impeler jeseni, pa je bolje da uporabiš pravo mast zanj, gre za navaden glicerin, ki blagodejno vpliva na gumo. Navadne motorne litijeve masti pa nekatere gume nimajo rade in se počasi zmehčajo, napokajo, nabreknejo... In če to potem stoji pol leta na miru ni nič fajn.

Glede cinka pa je točno tako, kot pravi Piki. Perutka je tam, ker motor nima servo volana, moment na motorju pa je zaradi enojnega propelerja kar velik in hoče zavrteti volan v eno stran. Perutka to pri potovalni hitrosti izničuje in ohranja volan v cca. srednji legi.
Uporabniški avatar
vili
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a vili » Pe Okt 12, 2012 17:38

Pri meni na Suzukiju pa se perutka da nastavljat,pa je nastavljena malo v levo,zakaj bi lahko bilo to dobro,ker jo lahko nastavim tudi ravno.

L.P.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Pe Okt 12, 2012 19:12

Saj ti je admin povedal. Poglej zgoraj.
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » Pe Okt 12, 2012 19:15

vili...še enkrat si preberi adminov post in ti bo vse jasno.Ponavadi se te perutke dajo povsod nastavljat.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Okt 12, 2012 19:32

Ja mogoče sem malo nerodno napisal... Perutka (lahko je iz cinka ali pa je pobarvana iz aluminija in večna) se nastavlja levo/desno glede na potrebe. Kako jo nastaviti je možno ugotoviti samo s poskušanjem! Nekatere niso več simetrične (ta na sliki je že tak) in če jo daš naravnost je perutka že malo zavita in deluje cca. nevtralno na moment motorja. Je pa vse to MOČNO odvisno od višine montiranega motorja, pa predvsem od trima v kateri poziciji največ pluješ in pa še najbolj od vsega pri kakšni hitrosti pluješ potovalno! Če je recimo nastavljena v nevtralo za 25 vozlov, boš pri 40 vozlih kar moral malo držati volan, saj ga bo drugače vleklo v eno stran. Vpliv perutke je takrat prevelik... Podobno je pri izglisiranju (hoče zaviti v drugo smer), saj je takrat moment propelerja ogromen, hitrost čolna pa še majhna in je vpliv plavutke premajhen...

Če pa še kaj ni jasno, pa še kaj razložim. :wink:
Uporabniški avatar
vili
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a vili » Pe Okt 12, 2012 21:22

Admin, hvala ti na odgovoru.
Kot sem napisal,je plavutika nastavljena rahlo levo,trim imam vedno spuščen,pri izglisiranju nisem opazil,da bi čoln kam vleklo,potovalko pa imam 18-19 vozlov. To pomoje pomeni,da je vse ok-ej.

L.P.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Okt 15, 2012 07:19

Glede mazanja, s čim namazati impeler pri vstavljanju; jaz sem ga potem itak sprobal kar nekaj časa na slušalkah in se ta mast sigurno spere dol. Je pa res, da ga namžeš čisto malo, toliko da gre lažje notri, ne pa da bi kilogram masti uporabil. :lol:
Guma je guma, zaenkrat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov