663, Augusta insula - Zaklopatica

Naši člani prilepijo sliko, vi pa ugotovite kje je bila posneta. Uganke se postavljajo samo za kraje ob morju!

Moderatorji: moderator2, moderator, kr en

Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

663, Augusta insula - Zaklopatica

OdgovorNapisal/-a kr en » To Apr 02, 2013 21:11

Ena zelo prepoznavna :

Slika

Slikana iz ....
Nazadnje spremenil kr en, dne Sr Apr 03, 2013 20:09, skupaj popravljeno 1 krat.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Mojca79
Praporščak

OdgovorNapisal/-a Mojca79 » To Apr 02, 2013 21:42

...s terase, kjer je verjetno kaj finega na mizi :wink: Do sem diši izpod peke...
Nekaj plovbe v desno in prispemo do neposeljenega otočka... pravi raj na zemlji.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Sr Apr 03, 2013 18:34

Fine in dobre stvari so tukaj vedno na mizi. Tam čez na levi je distribucijski center (vsaj nekoč bil), od koder pošiljajo naprej jastoge.

Desno od tu otoček :?: Ne vem zanj. Malo bolj v desno jih je sicer več, da bi bil pa kakšen raj, pa ne vem. Se pa da tam z lahkoto nasesti :twisted:
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Apr 03, 2013 18:44

Tolk zelo je prepoznavna, da tud približno nimam pojma, kje bi to bilo. Zgleda kar luškana lučica. Predvidevam, da ozek prehod na sliki ni ploven in se v lučico pripluje z desne strani, ki na sliki ni vidna.
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Apr 03, 2013 18:46

Zak********. Otok L*****
Restavracija A***** insula.

Vse tam je postalo predrago. Je pa rad Tošić tja hodil...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Apr 03, 2013 18:55

...lopatica...astovo
Še ne bil! Še čaka. Veliko lepega slišal.
Mojca79
Praporščak

OdgovorNapisal/-a Mojca79 » Sr Apr 03, 2013 18:59

kr en napisal/-a:Fine in dobre stvari so tukaj vedno na mizi. Tam čez na levi je distribucijski center (vsaj nekoč bil), od koder pošiljajo naprej jastoge.

Desno od tu otoček :?: Ne vem zanj. Malo bolj v desno jih je sicer več, da bi bil pa kakšen raj, pa ne vem. Se pa da tam z lahkoto nasesti :twisted:

Fino, čisto in prijazno... distribucijski center je še bil, ko smo bili mi.

No ok, nekaj otočkov... ta "večji" ima vsaj zame in mojega kapetana rajsko plažico :wink: voda turkizno modra, da se kar s čolna vidi nekaj centimetrske liste, ki se zarivajo v pesek... Lepo in relativno mirno... glede nasedanja pa odvisno od čolna 8)
jest
Viceadmiral
Kraj: Litija - Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a jest » Sr Apr 03, 2013 19:32

Tole si slikal pa pred večerjo?!
Ja,tu je kar lepo in cel otok tud.
Jastoge imajo pa kar v skrinji napolnjeni z vodo.
Prehod levo ne priporočam, razen za domačine :wink:
Pozdrav iz Srca Slovenije!
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Sr Apr 03, 2013 20:16

jest napisal/-a:Tole si slikal pa pred večerjo?!

Sploh nisem jaz slikal :oops: Na zdej me bo pa Brane40 obk....l
Je slikal ZETor od prijatelja.

Je pa Al pravilno uganil. Zaliv Zaklopatica na Lastovu. Napisal sem prepoznavna, ker je tisti prehod tako specifičen, da kdor je bil tu vsaj enkrat, jo takoj prepozna.
Gostiln je dosti, a le Triton in Augusta insula kaj veljata. So pa ostale na začetku in precej posiljeni, ti kar dvigujejo mooringe. NE NASEDITE JIM !
Ime "Augusta insula" je restavracija prevzela po otoku Lastovu. Tako so ga namreč poimenovali nekoč. To naj bi pomenilo "obljubljen otok"
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Apr 04, 2013 00:50

Kolikor se spomnim, je augustus veličasten... torej najbrž veličastni otok.

Potrjeno.

Augere pomeni latinsko -> rasti, večati se... Od tega pride augustus -> tisti, ki je zrastel, veliki -> veličastni -> spoštovanja vredni.

Gaj Oktavij je postal posinovljenec Cezarju (morda celo šele po tem, ko je bil Gaius Iulius Caesar že ubit) in tako je Gaius Octavius po tedanjem običajo dobil novo ime Gaius Iulius Caesar Octavianus.

Potem so Cezarja po smrti določili za boga in s tem je Gaj Julij Cezar Oktavijan izpustil Oktavijana in dobil dodatek divi filius -> božji sin.

Skupaj torej Gaius Iulius Caesar Divi Filius.

Potem je po klicu imperator -> poveljnik, morda iz tega izšlo tudi v pomen 'zmagoviti poveljnik' s katerim so (Wikipedia :wink: ) vojaki vzklikali poveljniku po zmagi - zamenjal Gaius Iulius z Imperator, torej Imerator Caesar Divi Filius -> zmagoviti poveljnik Cezar sin božji.

Potem je bil triumvirat (vlada treh mož), ki se je scufal med sabo in v tem je ICDF zmagal in Senat mu je podelil naziv Augustus - veliki, veličastni...

Mimogrede, al, za ta primer Wikipedia sama nima pojasnila - pa običajni slovarji tudi pridejo samo do vladarja, ki ga mi poznamo kot cesarja Avgusta - kaj je pomenilo augustus :lol: :lol: :lol:

Treba je bilo preveriti v etimološkem slovarju.

Od kod je prišlo in kaj je pomenilo ime Caesar...
Caedo - bijem, (raz)sekam, posekam, poderem (v smislu posekam recimo drevo ali nasprotnika na bojišču...), ubijem...

Torej Cesar je bil v obliki Caesar najprej najbrž osebni vzdevek, potem privzeto ime posinovljenca po posinovitelju Cezarju, nato za naslednje vladarje častni naziv in končno obče ime cesar. Gaius Iulius Caesar pa je verjetno dobil vzdevek Caesar v smislu borec (od bijem) kot uspešen vojščak, zdaj pa se lahko razume tudi kot 'morilec'.

Kako se spreminjajo konteksti...

Torej Imperator Caesar Augustus Divi Filius - če je bilo tako v rabi - je dobesedno pomenilo nekako veličastni zmagoviti poveljnik borec božji sin :lol: :lol: :lol: .

Tu je pa prevod precej zanimivo drugačen http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Lk+2%2C1-40&id13=1&pos=0&set=2&l=sl
1 Tiste dni je izšel ukaz cesarja Avgusta, naj se popiše ves svet.
2 To popisovanje je bilo prvo v času, ko je bil Kvirinij cesarski namestnik v Siriji.
3 In vsi so se hodili popisovat, vsak v svoj rodni kraj.
4 Tudi Jožef je šel iz Galileje, iz mesta Nazareta, v Judejo, v Davidovo mesto, ki se imenuje Betlehem, ker je bil iz Davidove hiše in rodbine,
5 da bi se popisal z Marijo, svojo zaročenko, ki je bila noseča.
6 Ko sta bila tam, so se ji dopolnili dnevi, ko naj bi rodila.
7 In rodila je sina, prvorojenca, ga povila in položila v jasli, ker v prenočišču zanju ni bilo prostora.

Ja, pa še to: kolikor sem uspel ugotoviti, takrat še niso iznašli malih črk, zato tudi še ni bilo ideje velikih začetnic. Ampak s samimi velikimi na forumu tega ne grem pisat, da ne boste mislili, da samo vpijem

Ma če to nisem razvlekel... :oops: Slika
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Če Apr 04, 2013 04:41

Ti, pa tolk preprosta gostilna je bila to do sedaj. :(
mile
Admiral
Kraj: Ljutomer
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mile » Če Apr 04, 2013 07:33

Res lep zaliv. In mi pred enimi petimi leti priplujemo z jadrnico oz katamaranom nekje v drugi polovici septembra in oni na desni mašejo z muringi in kar napičimo na prvega.
Nas je bilo 11 s skiperjem. Navalimo v oštarijo na mrzel pir, oni pa prinesejo toplega, pa še to samo eno rundo. potem smo čakali da je tip šel v nabavo v "bližnjo" trgovino, pa spet toplo.

Večerja pa poglavje za sebe. Ribja juha iz samega riža. Hobotnice pa kot iz kavčuka. Račun pa, da bi ga moral na mestu ubit.

Ko je bilo prepozno smo ugotovili kako smo falili vez.

Smo pa se zabavali , ko so nevedneži (čehi) z jadrnicami nasedali skozi ožino, ki je vidna na sliki.
mile
muzičar iz Prlekije
ljubitelj dobre kapljice,kulinarike in morja
"boljše litrca v roki kot gajbica na strehi"
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Če Apr 04, 2013 08:02

Marjan Tomki napisal/-a:Kolikor se spomnim, je augustus veličasten... torej najbrž veličastni otok.

Potrjeno.

Augere pomeni latinsko -> rasti, večati se... Od tega pride augustus -> tisti, ki je zrastel, veliki -> veličastni -> spoštovanja vredni.

Gaj Oktavij je postal posinovljenec Cezarju (morda celo šele po tem, ko je bil Gaius Iulius Caesar že ubit) in tako je Gaius Octavius po tedanjem običajo dobil novo ime Gaius Iulius Caesar Octavianus.

Potem so Cezarja po smrti določili za boga in s tem je Gaj Julij Cezar Oktavijan izpustil Oktavijana in dobil dodatek divi filius -> božji sin.

Skupaj torej Gaius Iulius Caesar Divi Filius.

Potem je po klicu imperator -> poveljnik, morda iz tega izšlo tudi v pomen 'zmagoviti poveljnik' s katerim so (Wikipedia :wink: ) vojaki vzklikali poveljniku po zmagi - zamenjal Gaius Iulius z Imperator, torej Imerator Caesar Divi Filius -> zmagoviti poveljnik Cezar sin božji.

Potem je bil triumvirat (vlada treh mož), ki se je scufal med sabo in v tem je ICDF zmagal in Senat mu je podelil naziv Augustus - veliki, veličastni...

Mimogrede, al, za ta primer Wikipedia sama nima pojasnila - pa običajni slovarji tudi pridejo samo do vladarja, ki ga mi poznamo kot cesarja Avgusta - kaj je pomenilo augustus :lol: :lol: :lol:

Treba je bilo preveriti v etimološkem slovarju.

Od kod je prišlo in kaj je pomenilo ime Caesar...
Caedo - bijem, (raz)sekam, posekam, poderem (v smislu posekam recimo drevo ali nasprotnika na bojišču...), ubijem...

Torej Cesar je bil v obliki Caesar najprej najbrž osebni vzdevek, potem privzeto ime posinovljenca po posinovitelju Cezarju, nato za naslednje vladarje častni naziv in končno obče ime cesar. Gaius Iulius Caesar pa je verjetno dobil vzdevek Caesar v smislu borec (od bijem) kot uspešen vojščak, zdaj pa se lahko razume tudi kot 'morilec'.

Kako se spreminjajo konteksti...

Torej Imperator Caesar Augustus Divi Filius - če je bilo tako v rabi - je dobesedno pomenilo nekako veličastni zmagoviti poveljnik borec božji sin :lol: :lol: :lol: .

Tu je pa prevod precej zanimivo drugačen http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Lk+2%2C1-40&id13=1&pos=0&set=2&l=sl
1 Tiste dni je izšel ukaz cesarja Avgusta, naj se popiše ves svet.
2 To popisovanje je bilo prvo v času, ko je bil Kvirinij cesarski namestnik v Siriji.
3 In vsi so se hodili popisovat, vsak v svoj rodni kraj.
4 Tudi Jožef je šel iz Galileje, iz mesta Nazareta, v Judejo, v Davidovo mesto, ki se imenuje Betlehem, ker je bil iz Davidove hiše in rodbine,
5 da bi se popisal z Marijo, svojo zaročenko, ki je bila noseča.
6 Ko sta bila tam, so se ji dopolnili dnevi, ko naj bi rodila.
7 In rodila je sina, prvorojenca, ga povila in položila v jasli, ker v prenočišču zanju ni bilo prostora.

Ja, pa še to: kolikor sem uspel ugotoviti, takrat še niso iznašli malih črk, zato tudi še ni bilo ideje velikih začetnic. Ampak s samimi velikimi na forumu tega ne grem pisat, da ne boste mislili, da samo vpijem

Ma če to nisem razvlekel... :oops: Slika

Govora je o prekrasnem koščku na Jadranu. Kaj ima to veze z Jožefom, Marijo,Davidom, Betlehemom, Judejo :roll: :roll: .
No če ni to; "Razprava o skritih uporabnikih v temi, kam je izginila tema FOREX pomeni posranje teme. Jaz sem trenutno pri

In lih ti, kateri največ pridiga o " posranih temah", lih ti jih največ poserješ. Pa ne iz lastnih izkušenj ali dogodivščin, ampak iz googla :oops: . Malo se zamisli nad svojim nepotrebnim početjem.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Apr 04, 2013 08:51

kr en napisal/-a:Sploh nisem jaz slikal :oops: Na zdej me bo pa Brane40 obk....l

Nej ti bo :wink:

Samo Markusu ne povej, ker bo spet začel na veliko lepit slike s Panoramio :twisted:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti