Spet vprašanja o verigi

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

Spet vprašanja o verigi

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Jun 04, 2013 23:56

MicTic napisal/-a:me je nekdo vrgel na finto in dejal, da povezovalni člen dveh verig ni dovolj varen

Nekaj začetniških vprašanj:

1. Ali je veriga vpletena v vrv kot spodaj dovolj varna ali pa je bolje veriga-gambet-pašnjak?

Slika

--------------------------
2. Primerjava teže:
30 metrov 10mm verige je 63 kg
50 metrov 8 mm verige je 67.5 kg

Če zgornjm 30 metrom verige 10 mm dodam še vsaj 30-40m vrvi, je to z vidika varnosti slabše ali enako 50m 8mm? Teža verig je skoraj enaka, dolžino kompenziram z vrvjo?

Imel sem namreč priložnost zelo ugodno nabaviti sidrni vinč s koleščkom za 10mm verigo in se bom moral nekako znajti.
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Sr Jun 05, 2013 07:14

Kakšen trajekt boš pa sidral s temle??
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Sr Jun 05, 2013 07:36

Z vrvjo vpletena veriga, na način kot je na sliki, je popolnoma varno. Ni skrbi da bi "kita"popustila. Od časa do časa prekontroliraj stanje vrvi katera gre skozi prvi člen. Z leti se mogoče lahko zriba.

10mm ali 8mm, je čisto stvar potrebe. Mislim pa da je osmica čisto dovolj močna.

Na koncu verige je že fino imeti vrv. Metraža pa po potrebi, na globino sidranja, najmanj +1,5X, v lepem vremenu.

Ali pa kot sprašuješ, 50 m osmice in na koncu varnostna vrv. Varnostna za to, če se ti slučajno sidro zatakne in prihaja neurje, da lahko pobegneš tako, da prerežeš vrv, pred tem pa zvežeš na konec verike drugo vrv z markacijo.

LP
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Jun 05, 2013 07:43

Matejc napisal/-a:Kakšen trajekt boš pa sidral s temle??

31.5 čeveljsko jadrnico.

V osnovi sem nameraval dati 8mm (50 metrov). Ker pa sem dobil sidrni vinč z 10mm koleščkom, razmišljam o 30m verige 10mm + vrvi.
kok-pit?
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a kok-pit? » Sr Jun 05, 2013 07:50

Uporabljaj še utež, pa bo v redu.
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Jun 05, 2013 09:03

mogoče več verige in brez vrvi.
ne verjamem, da boš vrv uporabljal, ko boš imel vse lepo na "tipko".

a obroča (koleščka) ne moreš zamenjati za 8mm?

ker kot razumem, si želiš več verige a pri 10mm bo teža problem (če)?
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Re: Spet vprašanja o verigi

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Jun 05, 2013 10:30

Grega295 napisal/-a:
MicTic napisal/-a:me je nekdo vrgel na finto in dejal, da povezovalni člen dveh verig ni dovolj varen

Nekaj začetniških vprašanj:

1. Ali je veriga vpletena v vrv kot spodaj dovolj varna ali pa je bolje veriga-gambet-pašnjak?

Slika

Za začetek, večjo silo prenese vplet, kot pašnjak.

K tistemu, kar je o zanesljivosti kite in skrbi zanjo napisal Atilone, mi ni treba nič dodati.

Razloga, zakaj je vplet boljši od vozla, pa sta dva:

1. V vozlu je vrv upognjena in na upognjenem delu niti notranjega dela snopa niso napete in ne nosijo obremenitve. Ker je efektivna nosilnost vrvi sorazmerna številu niti, ki nosijo breme, je nosilnost vrvi v vozlu bistveno manjša od nosilnosti ravne vrvi. Vplet pa se naredi tako, da so napete vse niti v vrvi in je zmanjšanje nosilnosti zaradi vpletenja zelo blizu nič.

2. Vplet veliko lažje teče skozi odprtine (in podobno), kjer bi se vozel in gambet zatikala.

Kadar vrv vseeno vežeš z vozlom na sidro ali njegovo verigo, goli pašnjak gotovo ni pravi vozel - uporabiti je treba pravilno narejen vozel za sidro.

Slika

Če že uporabiš pašnjak, pa mora biti zavarovan.

Grega295 napisal/-a:--------------------------
2. Primerjava teže:
30 metrov 10mm verige je 63 kg
50 metrov 8 mm verige je 67.5 kg

Če zgornjm 30 metrom verige 10 mm dodam še vsaj 30-40m vrvi, je to z vidika varnosti slabše ali enako 50m 8mm? Teža verig je skoraj enaka, dolžino kompenziram z vrvjo?

Imel sem namreč priložnost zelo ugodno nabaviti sidrni vinč s koleščkom za 10mm verigo in se bom moral nekako znajti.

Vrv ima prednosti in pomankljivosti...

Primerna vrv ni toga (kot vzmet blaži sunke, vendar lahko pride resonance) in je za isto dolžino in enako nosilnost lažja od verige, je pa občutljiva na 'cufanje' (ostre reči na dnu, robovi na barki...).

Če je za sidrom najprej veriga, vrv verjetno ne bo pogosto prišla v stik z ostrimi rečmi na dnu; vso obremenjeno pot vrvi pa je treba skrbno premisliti.

Kar sem napisal o nosilnosti vrvi pri vozlu ali vpletu na verigo, velja pri vsakem upogibu vrvi - zlasti pa tam, kjer bo vrv privezana na barko (ali barka na vrv). Za pritrditev sidrne vrvi na barko se praviloma uporabljajo bitve dovolj velikih premerov, da je zmanjšanje nosilnosti (oziroma dovoljene obremenitve) vrvi zaradi upogiba spremenljivo majhno.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Re: Spet vprašanja o verigi

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jun 05, 2013 11:01

Grega295 napisal/-a:
MicTic napisal/-a:Slika

Sicer veliko drgnjenja tu ne bo, ker vrv najverjetnje ne bo prišla do dna, da bi se kaj zapletala in vrtela in bo verjetno bolj ali manj konstantno obremenjena na istem mestu.
Na prejšnji barki sem imel to kombinacijo, pa sem preživel brez težav. Samo spomnim se pa ne, kako je bila vrv spojena z verigo.
Verjetno bo že dobro tako, kot je na sliki.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Jun 05, 2013 12:19

al napisal/-a:a obroča (koleščka) ne moreš zamenjati za 8mm?

ker kot razumem, si želiš več verige a pri 10mm bo teža problem (če)?

Kolešček najbrž lahko zamenjam, mislim, da pride ene 200 €. Če ne gre drugače bom seveda menjal, me pa res najbolj skrbita 2 stvari: teža in varnost. 50m 10mm ketne je pretežko za moj premec. Če pa sem enako varen s 30m 10mm ketne (in štrikom) kot s 50m 8mm, potem ne bom kompliciral. Na dolgi rok (ko bo konc recesije) bi pa dal inox verigo - pri inoxu pa zaupam le 10mm.
bostjanpar
Kapitan fregate
Kraj: Lj-Črvar

OdgovorNapisal/-a bostjanpar » Sr Jun 05, 2013 14:27

Glede verige ali kombinacije verige in vrvi teorija http://alain.fraysse.free.fr/sail/rode/ ... static.htm
pravi:

This confirms that an all-chain rode is unnecessarily heavy, and that it can be replaced by a slightly longer mixed rode for the same holding effectiveness.
Če se malo poigraš z računčki v excelu se izkaže, da je pri enaki teži bistveno ugodnejša kombinacija težje, a krajše verige in vrvi kot pa enako dolge in enako težke verige (kot težja veriga in vrv skupaj).

V praksi pa se bojim, da se vrv lahko na vinču pri dvigovanju zaplete ( se mi je že zgodilo) , potem je pa treba rezat ....
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Po Jun 10, 2013 11:07

Pri tej dovžini ne vidim nikakršnih problemo za dodatnih 20m. Razen če je že sedaj barka preveč obtežena na premcu (rezervarji za vodo? )
FISHING & SAILING IS LIFE
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Jun 12, 2013 21:56

Sem za varianto 50 m 8mm verige vroče cinkane kalibrerane.Nikar ga ne serji z inox.Komaj čakajo da se kdo pojavi z to lepotico,in papa :oops:
mašinfirer

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost