Varovalo sidra

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
sinji galeb
Kontraadmiral
Kraj: Brežice

Varovalo sidra

OdgovorNapisal/-a sinji galeb » To Avg 06, 2013 15:32

Pozdravljeni.
Zanima me kako imate rešeno varovanje sidra na čolnih če se sidro zatakne kje ob kako skolo ali kaj podobnega?
Na netu sem zasledil "anchor saver" samo pri nas ni opaziti da bi bilo na prodajo kaj takšnega... jaz sam uporabljam sidro mačka (marelco) in ne vem kako bi ga vpel ,da bi ga lahko potegnu če se mi zatakne... eni rešujejo enostavno z vezicami ,samo ne vem ali je to dost močno ko je čoln zasidran kje dokler se kopamo ;) nazadne sem moral pustiti moje sidro zataknjeno na cca 10m in po eni uri muke sem obupal in odrezal štrik ker se je hudič nekje hudo zataknil... :(
nažalost pa nisem imel s seboj potapljaške opreme...

ene od rešitev... kako pa imate morjeplovci to rešeno najenostavnejše in najceneje?
Slika

Slika
...vesel sem kot tornado med kamp prikolicam... :)
snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » To Avg 06, 2013 17:06

Kontra štrik je rešitev.................samo je zoprno dva štrika vleščt in spravljat. Zato tudi še nisem videl,da bi kdo imel.
Jape
Viceadmiral
Kraj: Stranska vas - Pag

OdgovorNapisal/-a Jape » To Avg 06, 2013 18:04

Sidram v max 5m in je problem rešen :D
Maska in plavutke :shock:
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Avg 06, 2013 19:08

.

Sidram, z mačkom, tudi na globinah do 60 metrov. Takole je potrebno navezat,

Slika

da v primeru zataknitve za skalo bakrena žica popusti in sidro izvlečeš z vezavo spodaj.

Namesto bakrene žice sedaj uporabljam običajni najlon-laks za lovljenje rib dimenzije 0,60mm. Dvakrat trikrat prepletem in ko je treba odtrgam.

lp

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
sinji galeb
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a sinji galeb » To Avg 06, 2013 21:13

hvala za odgovore. Sej je vse ok samo ni mi jasno pri tem ko zavežeš z žico ali laksom ka sila čolna ko je zasidran ne potegne in odtrga tak slabi spoj? ali niso takšne velike sile na štriku če je kolkr tolk mirna voda? ja najbolje je sidrat v plitvejšem včas je pa fajn se zasidrat tudi na večji globini ;)
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Avg 06, 2013 23:05

.

Glej, na velikih globinah sidram samo ker ribarim. Takrat je več ali manj mirno morje in zato ni presenečenj.
Zanimivo je to, da ko sidro zapne, ga skoraj ne morem odtrgat z rokami, toliko drži tak laks. Privežem za bitvo in z motorjem pretrgam najlon.

Za sidranje, ko bi šel spat, pa to sploh ne pride v poštev. Takrat pa mora držat!

LP

.
pajer 1

Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Sr Avg 07, 2013 07:51

Jaz pa ne kompliciram. Pokličem Sea Help pa mi rešijo sidro :D
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
sinji galeb
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a sinji galeb » Sr Avg 07, 2013 11:13

no to je pa fino pajer1 da tko drži ne bi si mislu... jst bom pol dal samo vezico-dve ki je tudi dost močna pa bo...
... evovii a lahko malo več razložiš o Sea Help? kaj je to za ena pomoč če sploh je in za kaj vse ti pomagajo ;) sem bol frišen morjeplovec in ne poznam vsega ;)
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Avg 07, 2013 11:18

sinji galeb napisal/-a:no to je pa fino pajer1 da tko drži ne bi si mislu... jst bom pol dal samo vezico-dve ki je tudi dost močna pa bo...
... evovii a lahko malo več razložiš o Sea Help? kaj je to za ena pomoč če sploh je in za kaj vse ti pomagajo ;) sem bol frišen morjeplovec in ne poznam vsega ;)

http://www.sea-help.eu/hr

To je to!

LP

.
pajer 1

Uporabniški avatar
sinji galeb
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a sinji galeb » Sr Avg 07, 2013 13:25

...dobra stvar! meni pride v poštev tista 20 dnevna čalanarina ;)
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Dec 22, 2013 10:14

Gregi,verjetno uporabljaš sidro -marela-,ki je ocenjeno kot najslabše sidro.Je praktično,ker je zložljivo,to pa je tudi vse.Res pa je,da najbolj drži na skalnatem terenu,le da v večjih primerih tudi tam ostane.Ostala sidra so večja in nerodna za spravljanje,se pa precej manj zatikajo in jih je lažje izvleči.Odločit se moraš itak sam, kaj boš izbral.Je pa res,da za male gumenjake je marela primerna,ker se lepo pospravi.Le dobro je vedeti kakšne muhe se skrivajo za njo :shock: :lol:
mašinfirer
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Dec 22, 2013 11:08

.

Zdaj se bodo pa stvari malce "zaostrile".

Sidra so taka in drugačna, "dobra-slaba", naj vsak sam presodi.

Prvenstveno je v veliki meri kriv kapitan, da pusti sidro v vodi. Trideset let nazaj, ko sem začel bolj intenzivno z ribolovom na neznanem področju in ponavadi na terenu neugodnem za sidranje, sem kupoval sidra vsak drugi-tretji dan. Zakaj? Zato, ker nisem imel pojma o sidranju. Takrat sem se začel tudi potapljat z aparati in sem veliko ribiških lokacij pregledal tudi pod vodo. Našel sem nekaj svojih sider in ničkoliko drugih. Ponavadi tudi z vrvjo.
Pa se je začelo iskanje rešitve, da se prepreči zapenjanje in posledično izguba opreme.

Da ne bom dolgovezil.

Maček-marela je zame še vedno odlično sidro!
Na lokaciji, ki je ne poznam spustim zloženega na dno in po odzivu z rahlim dviganjem in spuščanjem ugotovim kakšno je dno. Muljasto, pesek, mešano, kamenje, skale....
Kjer želim sidrat spustim odprto sidro in veliko vrvi. Nekako najmanj trikratno dolžino, glede na globino. Ko me prime vodni tok se sidro zapne, zatakne z enim ali dvema krakoma pod majhnim kotom v odnosu na dno. Tu je ključ zapenjanja. Sidro enostavno ne more priti z enim ali dvema krakoma pod skalo. Ko se odsidram ni drugih težav kot veliko vrvi. Vrv primerno "tanjšam", da je ni preveč. Prvih 60m imam desetko. Zatem dam osmico-šestico, ker drži dovolj pri ribolovu. Seveda je vezan spodaj, zgoraj pa zataknjen, ker ga najlažje izvlečeš.

Skratka, ko spustiš sidro, spusti še dovolj vrvi in šele potem ko te odnese dovolj daleč priveži za barko. Prej ne vlečeš , dokler ni kot sidra glede na dno majhen.

LP

.
pajer 1

Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Dec 22, 2013 12:49

Matr,sm že mislu,da bo tole zaostrovanje :shock: .Imaš prav glede tvoje prakse in načina za kar uporabljaš tako sidranje.Izkušnje so pač izkušnje.Ker sam nikoli ne sidram na takih globinah,ti pač to uporabljaš zaradi ribolova in to pač drugače ne gre.Jaz gledam iz svojega vidika,ki uglavnem sidram za dnevne postanke po zalivih in za čez noč,ker pač bivam na barki.V glavnem sidram na globini tja do 15 M.S skoraj 3emi tonami z mačkom nimam kaj delat.Itak sem bil tudi sam enkrat začetnik in doživel vse sorte piz.....,ki so bile nepotrebne.Z leti jh pač pridobiš in ti kiksi zginejo.A seveda pridejo pa drugi :cry: in tako se stalno učiš in naučiš kaj novega :D
mašinfirer
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Ne Dec 22, 2013 14:13

Očitno bom moral k tebi v šolo, Pajer!
Koliko štrika pa maš na barki? Če sidraš na 50-60m, ga potemtakem spustiš v moje 150m+? Saj če jaz ves štrik na barki poštukam (razen od gl. sidra), tudi pridem do te dolžine, ampak kako za vraga potem ostaneš na točni "pošti", saj te že majhna sprememba vetrčka obrne povsem drugam?
Jaz raje uporabljam mačka z fi 10mm inox kraki, ki jih z motorjem zravnam če se zapnejo. Če pa noče prijet, pa dodam meter od sidra dodatno utež. Mam, pa občutek , da se včasih kar pošteno vrtim, pa mam le 60m špage na globini 35-40m.
mirno morje
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Dec 22, 2013 14:34

.

Roman1, bova o tem na štiri oči, ker se mi ne da pisat romana. Saj ni odkrivanje tople vode, toda vseeno. Fizika pa tudi pravi, da daljši je štrik manj te vrti.
Ribolov se opravlja zgodaj zjutraj v brezvetrju ali lahnih vetrovih, ampak ti verjetno takrat še spiš. Hihihihihihi!

LP

.
pajer 1

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta