Otok Krapanj

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

Otok Krapanj

OdgovorNapisal/-a kr en » To Avg 27, 2013 10:25

Ker smo na tem majhnem, a ljubkem otoku preživeli precej lepih trenutkov, sem se odločil, da napišem nekaj vrstic o njem.
Otok Krapanj je znan, kot najbolj gosto poseljen jadranski otok. Tudi v višino najbrž podre rekord. Njegova najvišja »gora« meri celih 7 metrov nadmorske višine. Od kopna ga loči le nekaj metrov širok kanal, preko katerega non-stop vozita dve taxi barčici.

Slika

Letos sem zvabil na otok precej prijateljev, morjeplovcev. Je ena redkih dalmatinskih točk, kjer domačini niso materialno okuženi. Otok nima kampa, apartmajev, marin, ne leži ob znanih čarterskih rutah, zato ni velike frekvence. Na njem so v glavnem lastniške počitniške hišice, kjer ljudje leta preživljajo poletja in se popolnoma zlijejo z domačini.
Tako npr. na terasi vaške picerije zvečer zakantajo in zaigrajo na kitare in mandoline, kar domačini in ljudje iz notranjosti Hrvaške, ki tam preživljajo dopust.

Edini turistični objekt je majhen hotel Spongiola, pred katerim je tudi nekaj prostih vezov in mala, a urejena plaža. Osebje hotela je zelo prijazno, tako kot tudi vsi prebivalci otoka. Vsi se trudijo in so zelo ustrežljivi. Cene so popolnoma »celinske«, tako da človek ne rabi skrbeti, kje ga bodo »opalili«.

Slika

V hotelu je tudi notranji bazen s sladko vodo, ki je na voljo tako hotelskim gostom, kot koristnikom vezov. Le ti so opremljeni z elektriko in vodo, kolikor ti jo srce poželi. Na www.spongiola.com najdete telefonske številke, da si rezervirate vez. Za druščino morjeplovec.net sem se z upravnikom (gospod Nino) dogovoril za popust! Le omeniti je treba.

Slika

Hotel ima tudi majhen muzej zgodovine potapljanja. Otok Krapanj je namreč znan po spužvah in spužvarjih, ki so si z nabiranjem spužev služili kruh po celem Jadranu. Vmes je po naklučju padla v vrečo tudi kakšna korala! Konec koncev je tudi hotel dobil ime po tem produktu narave. Spongiola namreč v tujem jeziku pomeni spužva.

Slika

Slika

Nekakšni predhodniki kompresorjev, oz. dovajalcev zraka

Slika
Slika

Tudi komore so imeli že v tistih časih.

Slika

Zelo so ponosni na svojega prednika, ki je s svojo globino dosegel jugoslovanski rekord

Slika

Med spužvami se je "dvignila" tudi kakšna amfora

Slika

Hotelska plaža z ležalniki (brezplačni) , katero se koristi, kadar piha in ni moč izpluti.

Slika

Terasa za jutranjo kavo, ki je mimogrede odlična (Illy).

Slika

Notranja jedilnica. Tudi zajtrke strežejo za goste marinice, če želijo.

Slika

recepcija :

Slika

Ne vem kaj bi sploh dodal za konec. Mogoče to, ko greš zjutraj v edino trgovino po kruh, si deležen tako prijaznih besed zaposlenih, da podvomiš v to, da si sploh v Dalmaciji :)
Nazadnje spremenil kr en, dne To Avg 27, 2013 15:46, skupaj popravljeno 2 krat.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Knez_
Poddesetnik
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Knez_ » To Avg 27, 2013 10:33

Super reportaža!
Uporabniški avatar
pešekan
Admiral
Kraj: ilirska bistrica

OdgovorNapisal/-a pešekan » To Avg 27, 2013 10:35

Bomo probali, drugo leto.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » To Avg 27, 2013 10:40

Tole reportažo podpišem tudi iz mojih letošnjih izkušenj. :wink:
https://medisken.si
rjavolasa skipperka
Viceadmiral
Kraj: LJUBLJANA

OdgovorNapisal/-a rjavolasa skipperka » To Avg 27, 2013 10:43

Super reportaža, ki te zna pritegniti, da bi obiskal takšne kraje :)
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Avg 27, 2013 10:52

gregor.n napisal/-a:Tole reportažo podpišem tudi iz mojih letošnjih izkušenj. :wink:

Ja sam ne okol govort :!: :wink:

To so naše male tajne, ki jih delimo le z morjeplovci.

Pa še ena lepa gesta. Barčica za prevoz ljudi, ki je vezana na čelo pomola, je na voljo (brezplačno) dobesedno, kadar se ti zaželi. In te barba zapelje v Brodarico na celino. Mi smo se vmes vračali domov in smo z avtom odrinili navsezgodaj. Pa sem šefa vprašal, če je možen transfer pred šesto uro zjutraj. "Kada god vi želite!" je bil odgovor. In res nas je barba čakal točno ob dogovorjeni uri! Prav tako ob povratku. Sem bil v skrbeh, v kolikor bo gužva na cesti, da ne utegnemo priti pravočasno. Je bil njegov odgovor: "Do ponoći nikakav problem. Ako budete kasnije, javite nam iz puta, pa ćemo doč po vas bilokada."
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Avg 27, 2013 10:58

Bravo kr en. Lepo da si tole delil z nami, ne bomo naprej govorili. Izgleda raj, zdaj vem kam bomo drug let na dopust šli. Super reportažica
Uporabniški avatar
pešekan
Admiral
Kraj: ilirska bistrica

OdgovorNapisal/-a pešekan » To Avg 27, 2013 11:05

Pol pa bomo drugo leto vsi dol (lahko bo srečanje :wink: )
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » To Avg 27, 2013 13:27

Lepo, letos žal ni šlo, da bi šel na prelipi del jadrana so mi pa šle ob slikcah dlake pokonc:)
Samo da se bo dalo kje zasidrat drugo leto v Jadrtovcu ko bo pihnilo :lol:
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » To Avg 27, 2013 13:37

Naj še jaz dodam par fotk, plaža in voda je res top

Slika

Marinica tud super

Slika

Ampak najbolji od vsega je pa "opči brodski servis", ki ti dostav rezervne dele v eni noči, tud iz Ljubljane če je treba

Slika

Sicer pr tem tud neki spijejo, sam se vseen splača :lol: :lol: :lol:
https://medisken.si
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » To Avg 27, 2013 14:55

Zdi se neverjetno, kot da bi bila reportaža izpred 30 let. Kako je pa z globino ? Na karti je precej plitvo, na siki pa vidim jadrnice ob pomolu.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Avg 27, 2013 15:01

Ja. Z globino je Krapanj in predvsem okolica zlo na tesno.
Kanal med celino in otokom je kar globok (cca 6-12m). Je pa vplutje bolj tko, tko. Predvsem iz severa je treba biti pazljiv na označbe. Se plitvina vleče še kakšno miljo od otoka. Vse do rdečega svetilnika. Prav tako od rta celine pri Solarisu proti odprtem do rumene označbe.
Vplovljavanje v kanal iz južne smeri je precej lažje.
Sama globina pred hotelom je pa čez tri metre, tako da ni problema.
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Avg 27, 2013 15:10

Čudovita reportaza oz. predstavitev otoka.... Sem si ga dal v plan za naslednje leto... Hvala....
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Avg 27, 2013 15:14

kr en, odlična reportaža in fotke. Res si mi naredil skomine, tako da je Krapanj tudi na moji listi za naslednje rute. Je pa, kot praviš, ravno prav odmaknjen od glavnih poti, da ga čarterski vrvež zaobide.
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » To Avg 27, 2013 15:16

Ja res je lepo na temule Krapnju... Letos em bil tam premalo časa da bi ga raziskal v "detajle" drugo leto se pa tam sigurno ustavim, upam le da z barko ne z avtom :lol: :lol: :lol:

aja kr en popravi www naslov v reportaži http://www.spongiola.com
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost