Strgana krajsana genova (roll)

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

inspiron
Viceadmiral

Strgana krajsana genova (roll)

OdgovorNapisal/-a inspiron » To Avg 27, 2013 18:05

Oj,

saj napisem ob priliki daljsi potopis potepanja po J Jadranu, ampak tole me sedaj "grize" - pa boste ziher kaj pametnega znali povedati.

Ob Jadranju nazaj proti severu (Elan 344) je SZ (tramontana) jacala iz 12 pa vse do 25 (tudi 30 kts v sunkih). Vec ali manj smo jadrali zelo ostro v veter. Postopoma smo krajsali glavno do slabe polovice, genovo pa tudi pustili odvito na nekaj manj kot 1/2.

Priblizno pol ure je slo precej lepo, glavno smo na travelerju se za nekaj cm dodatno odprli z vetrom, tako da tudi nismo bili pretirano nagnjeni in tudi sile na krmilu niso bile prehude. Skratko: konkretno, a vseeno uzivasko jadranje. Nato kar naenkrat opazim vertikalno natrgano genovo (kaksne po metra) priblizno 30-40 cm od sprednjega robu navitja in vzporedno z navitjem. V trenutku jo spustim, da zaplapola in s kar nekaj muke jo narolamo do konca.

Jadro je ze bilo krpano (ne na istem mestu) in na pogled ni bilo 'zmatrano'. Definitivno se mi zdi, da jo za tak veter ni bilo prevec zunaj.

-je bila prevec zategnjena (saj smo jadrali OSTRO v veter in smo jo poskusali cimbolj zravnat, tako da kaksnega velikega trebuha ni delala)?

-je kaj povezano s tem, da smo jo krajsali postopoma on obremenjeno in se je zelo na trdo navila (ter mogoce povzrocila se dodatno tenzijo na jadro)?

-je mozno, da je bila prevec nasponana dviznica (prejsnji dan smo genovo dali dol in jo ponovno dvignili in mogoce prevec nasponali po vertikali - kar je prislo se bolj do izraza, ko smo jo navijali)?

se kaj drugega pade na pamet?
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Avg 27, 2013 20:23

Podunavac ti bo popravil jadro tko ko ma za bit in obenem strokovno razložil, kje in kdaj ti je prišlo do prevelikih sil, ki so raztrgale jadro.
LP Iztok
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Avg 27, 2013 21:09

Najprej pomislim na utrujen material,
potem na nepotrebno plapolanje v vetru,
potem na ekstremno pritegnjeno škoto, preko vseh meja, kar dvomim da si toliko pretiraval.
Dvižnica pa mislim da, pri napol zrolani genovi, nima neke vloge.
Meni je letos v neurju strgalo glavno jadro, prav tako pri robu, sicer staro 10 let.

A ko si rolal, si rolal s popuščeno škoto ali kar na napetem jadru?
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » To Avg 27, 2013 22:06

@Marchi,

plapolalo ni prakticno nic, tudi vrvica zadnjega roba zategnjena. Ja, res dvomim, da sem pretiraval z prevec pritegnjeno skoto, res pa je, da smo sli mocno v veter in pritegnjena je bila! Zvijali smo sicer z popusceno skoto, vendar ne do prostega opletanja jadra, ampak pac lepo po obcutku popuscanje ob navijanju - veter v jadru je pa bil!

Naj se 1x povdarim, da se je stvar zacela trgati po 30-40 minut jadranja brez kakrsnegakoli vmesnega trimanja...

Mozno je res, da je material ze slab/nacet (6 let stara jadra). Rad bi pa vseeno izkljucl kaksno naso hudo/ocitno napako...

Mogoce sem bil prenalo natancen: jadro se ni strgalo na zadnjem robu ampak sprednjem 'robu" (ta "rob" je bil takrat nekje na sredini celotnega jadra, ker je bilo vec kot polovica ze navita - nekje 20-30 cm od navideznega sprednjega roba ob navitju).
Nazadnje spremenil inspiron, dne To Avg 27, 2013 22:16, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Avg 27, 2013 22:15

inspiron napisal/-a: Rad bi pa vseeno izkljucl kaksno naso hudo/ocitno napako...

Mislim, da ste ravnali z jadrom, kot bi ravnal vsak od nas. Iz tvojega opisa ni razbrati karkoli očitno napačnega :wink: . Tudi jadro ponavadi zdrži marsikaj.
Očitno mu nekaj ni pasalo. Se zgodi. A ima genova UV zaščito? A se je strgala tam, kjer ni zaščite, pa je vseeno malo spremenila barvo zaradi občasnega "UV obsevanja", ko jadro ni zrolano po PS. Tam je največja verjetnost utrujenosti materiala.
PeterV
Admiral

OdgovorNapisal/-a PeterV » To Avg 27, 2013 23:15

Po vsem napisanem dvomim, da se je jadro raztrgalo zaradi vaše napake.
Praviš, da je bilo že krpano. Za resne ture se jadro ne krpa ampak nabavi novo.
Ne vem sicer koliko je bilo staro to jadro a nekje po petih letih, če je redno v uporabi, je jadro staro, ( material utrujen in pretegnjen ) in lahko pričakuješ takšne zadeve, sploh v močnejšem vetru. ( v mislih imam veter od 18 kt naprej). V rahlih vetrovih še ajde, ko pa "zagusti", pa material pač ne zdrži več.

LP
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Avg 28, 2013 16:33

Tudi jaz imam po opisanem vtis, da je moralo že prej priti do oslabitve jadra na tistem mestu in se je strgalo zato in ne zaradi vašega ravnanja.

Kot je nekdo napisal pred mano, dober jadrar bo morda lahko ugotovil, kaj je vrzok.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
ECHO
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a ECHO » Če Avg 29, 2013 12:03

Genove niste mogli krajšat, če je bila obremenjena, sploh pa pri takem vetru (do 30 vozlov). Morali ste zapeljat v veter. Razen če ni bil med vami kak supermen, ampak to ni vzrok.
Če je rastrganina blizu UV zaščite se zna zgoditi, da se genova strga pri obratu, če se zatakne na slabe (odprte) varovalke karabinov. Nekateri pripnejo karabine na jamborju, na mestu predvideno za obešanje tanguna.
Če je čarterska jadrnica in če je jadro staro šest let je definitivno pretrpen material. Taka jadra so min 15 tednov letno na soncu. Verjetno ti ne bodo računali popravilo, če je res staro jadro, vsaj meni so čarteristi za mojo barko tako razlagali, ko sem sam plačal popravilo strganega jadra. "Ne moremo računat gostu, če je jadro staro štiri leta."
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » Če Avg 29, 2013 12:15

@echo,

krajsali smo ze mnogo prej (okrog 17 kts), saj se je postopoma dvigoval veter in se je ze na dalec videlo, da prihaja razpenjeno morje... Ce gres ostro v veter je tipicno dovolj ze samo spustiti skoto, pa se da navijat (saj si skoraj ze v vetru).

No kakorkoli, tudi meni se je zdelo, da gre za utrujen material. Rabil sem samo potrditev, da ga kaj ne serjemo.
Vihar
Kapitan korvete
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a Vihar » Če Avg 29, 2013 15:20

Ali gre za čartersko barko?
Tudi sam sem imel prvi dan težave spraviti glavno rol jadro iz jambora. Vse je bilo zafecljano in ven je šlo samo na silo. Zadnji dan sem ugotovil zakaj. Pri pregledu barke so jadro potegnili ven, ker je bilo vetrovno, ga je z manico na silo navil nazaj v jambor. Isto je naredil tudi, ko sem jaz prevzemal barko, vendatr takrat nisem bil na to pozoren. Če to počno dvakrat na teden ni potem nič čudnega, da se jadro enkrat tudi strga.
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » Če Avg 29, 2013 15:25

Charter, ja. Placali za strganino sicer nismo nic...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov