Koliko časa je lahko tuje plovilo v Republiki Hrvatski

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral

Koliko časa je lahko tuje plovilo v Republiki Hrvatski

OdgovorNapisal/-a hrast » Sr Jul 02, 2008 18:22

V Morjeplovcu se je v različnih temah posredno postavljalo vprašanje zadrževanja tujega plovila v RH pa naj si bo to na korpa mortu, marini, privezih v lukah ali pa skladiščenju na suhem preko zime. Ker mi ni bilo jasno sem postavil vprašanje ob prehodu morske meje hrvaškemu uradniku, ki pa mi nidal ustreznega odgovora. Zato sem se obrnil na Ministarstvo finansija, Carinska uprava, Središnji ured z naslednjim vprašanjem:"Koliko časa se lahko tuje plovilo (čoln do 24m) zadržuje v vodah RH, brez carinskega nadzora?"Za poenostavitev:"Koliko časa je lahko moj čoln na korpa mortu ali komunalni boji?"
Na moje veliko presenečenje sem v dveh dneh dobil zelo ljubezniv in popoln odgovor, ki ga v nadaljevanju tudi citiram:

"Predmet:Odgovor na upit
dostavlja se.....

Poštovani gospodine....,

Povodom Vašeg upita dostavljenog Ministarstvu financija, Carinskoj upravi, dana 30. lipnja 2008.godine, putem mail-a, u odnosu na pojašnjavanje carinskih propisa kod privremenog uvoza stranog plovila u Republiku Hrvatsku, nastavno Vas izvješčujemo.

Sukladno propisima Europske unije i Republike Hrvatske o privremenom uvozu, strano plovilo može ostati u carinskom području Republike Hrvatske u statusu privremenog uvoza (naravno uz poštivanje prethodno provedenih formalnosti - carinskog nadzora na pomorskom graničnom prijelazu i prijave dolaska lučkoj kapetaniji s ishođenjem vinjete) najduže 18 mjeseci. U taj period uključeno je i vrijeme eventuelnoga zimovanja plovila na vezu u nekoj od ovlaštenih marina.Naglašavamo da u razdoblju nekorištenja plovila od strane vlasnika koji je eventuelno otputovao u matičnu državu, isto ne smije biti usidreno ili na vezu, odnosno izvučeno na kopno, niti na jednom mjestu osim u spomenutoj, po carinskoj službi, ovlaštenoj marini. Takvo postupanje smatra se prekršajem izbjegavanja carinskog nadzora. Po poteku navedenog razdoblja, plovilo mora napustiti carinsko područje Republike Hrvatske ili treba biti ocarinjeno uz plačanje svih uvoznih davanja.

S poštovanjem,
Službenica za informiranje - glasnogovornica
Sanja Crnković "

Konec citata.

V kolikor se bo začela dosledno izvajati kontrola vhoda in izhoda plovil po navedenem zakonu, bomo zopet neosnovano vpili, da nas zaj...
Navedena informacija mi je dala potrditev tudi tiste izjave, da je moral Nemec ob vrnitvi z jadranja okoli sveta po dveh letih plačati davek (samo obrnjen postopek, kot zgoraj).
Takšna je evropska zakonodaja in Hrvati jo imajo z njo usklajeno.

Še enkrat pa poudarjam hitrost odgovora in celovitost informacije, kar pa od naših organov nisem doživel; čakam odgovor na zastavljeno vprašanje MNZ RS

Lep pozdrav

:!:
SeaFun
Kontraadmiral
Kraj: Nova Gorica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a SeaFun » Sr Jul 02, 2008 23:01

Zanimivo...to je treba vsekakor vzeti na znanje , kar pomeni da praktično moraš plovilo prej kot v 18 mesecih nazaj pripeljati v EU vode.Po moje bi to morali vedeti tudi v marinah.Ta problem bo verjetno potem rešen z vstopom hrvaške v EU....če prav pomislim potem je tuja zastava (tretje države) tle v prednosti.

Hrast hvala za info - dober podatek

LP
SeaFun
Rodman Ventura 890
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Sr Jul 02, 2008 23:28

Kaj bodo pa potem naredili tisti, kateri plujejo pod USA zastavo. Zapustiti bodo morali HR vode, se vpisat in izpisat drugod in zopet nazaj v HR vode. Samo kam? V dežele EU ne smejo, torej jim preostane izlet do Albanije ali Turčije, če sem prav razumel.

LP
ps:Črno goro seveda tudi.
SeaFun
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a SeaFun » Če Jul 03, 2008 09:46

Mislim da ne ....USA zastava (ali druge) gredo lahko v Slo ali Eu vode brez problemov ... kar se čolna tiče ... lastnik pa ne sme biti EU rezident ...ampak to verjetno ni taka težava ....

LP
SeaFun
Rodman Ventura 890
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Če Jul 03, 2008 15:53

.

SeaFun napisal/-a:Mislim da ne ....USA zastava (ali druge) gredo lahko v Slo ali Eu vode brez problemov ... kar se čolna tiče ... lastnik pa ne sme biti EU rezident ...ampak to verjetno ni taka težava ....

LP

Ja, je velika težava!

Preberi malo poste na to temo, da boš dobro obveščen.

LP
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
SeaFun
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a SeaFun » Če Jul 03, 2008 23:08

Zdravo Pajer1...bom prebral ...sicer se strinjam da je težava ... kolk velika ne vem ... bo pa zanimivo kako se bo to odvijalo vnaprej ...

LP
SeaFun
Rodman Ventura 890
Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a hrast » Pe Jul 04, 2008 08:59

Problem lastništva plovil pod zastavo tretjih držav,EU rezidentov, je lahko res zanimiv. Pred tremi leti in prepričan sem, da velja tudi danes, je veljalo za Italijo, da v kolikor si bil lastnik plovila pred letom 1984, si lahko vstopal v It. vode brez omejitev(razen časovne). Za Slovenijo je določeno, da v kolikor si bil lastnik plovila pred letom 1992, lahko pluješ s tujo zastavo v SLO vodah brez omejitev. Tu se ne spuščam v to ali ste davčni upravi prijavili lastništvo pod tujo zastavo.
Informacija je neuradna, uradno boste pri naših uradnikih iskali zaman, ker vam enostavno ne bodo odgovarjali. Smatrajo namreč, da smo mi zaradi njih in ne obratno.
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Po Jul 07, 2008 14:24

Če sem prav razumel, ni problem za čolne ki so v marinah, kjer so podvržene carinskim nadzorom ampak samo za čolne, ki so registrirane izven CRO in se jih pripelje do morja ter zasidra, zaveže itn na kakšno "neuradno" mesto... Problem je zaradi carinskega nadzora, ki pa po mojem ni mogoč saj ne vodijo evidence o tem kdaj si čoln pripeljal v državo oz iz države... tako da ne vidim problema...

LP
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
maun
Desetnik
Kraj: Senovo

OdgovorNapisal/-a maun » Sr Jul 09, 2008 13:56

V zvezi s to temo so bila v strokovni hrvaški publikaciji "NAŠE MORE",
podana odprta vprašanja, in pa tudi odgovorji oz. komentarji.
Predvsem je zanimiva 7. točka na strani 133, ki govori o prekrških
ACI marine, ki je seveda v državni lasti.
Prilagam link.

LP!

http://hrcak.srce.hr/index.php?show=cla ... ezik=25005
oven
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a oven » Če Mar 18, 2010 02:51

pajer1 napisal/-a:.

SeaFun napisal/-a:Mislim da ne ....USA zastava (ali druge) gredo lahko v Slo ali Eu vode brez problemov ... kar se čolna tiče ... lastnik pa ne sme biti EU rezident ...ampak to verjetno ni taka težava ....

LP

Ja, je velika težava!

Preberi malo poste na to temo, da boš dobro obveščen.

LP

Kaj pa če je lastnik plovila ameriška firma? Vsak lahko odpre firmo v Delaware-u ali drugi ameriški zvzni državi (npr. Nevada), Panami ... - ker gre za off-shore območja, stroški vzpostavitve firm niso veliki.

V primeru, če bi tuja firma kupovala barko pri nas (v kolikor je to možno) potem obstaja opcija:
- da se zastava prenese na DL; torej lastnik DL firma, zastava DL.
- da zastava ostane slovenska, lastnik pa tuja firma (iz npr. DL)

Potem ti ta firma odda barko (praktično jo prek povezanih firm oddaš samemu sebi).

Na ta način se izogneš problema "rezident EU - tuja zastava" saj gre za
"rezident DL in DL zastava (ali celo kar SLO zastava)"

Ima kdo informacijo, kaj se zgodi v takem primeru?
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Če Mar 18, 2010 07:28

.

V primeru, če bi tuja firma kupovala barko pri nas (v kolikor je to možno) potem obstaja opcija:

Ti bi kar administrativno malo tukaj malo tam, pa prenos lastništva, pa najem itd ....!

Malo si pomešal. Ker barka "ni šla ven" iz območja EU-ja, ni ocarinjena, ti nihče ne more odštet DDV-ja.

Karkoli kupiš kjerkoli, moraš izvozit, da lahko odšteješ DDV.
Da se še kakšno ugodnosti ujet, toda sprememba osebnih "papirjev" odnaša druge pravice in ugodnosti, da je potrebno kar dobro premislit, kaj je za nas ugodneje.

Zakoni so pa tako napisani, da ni pomembno, kje se tvoja lastnina nahaja, jo moraš prijaviti v SLO, kot njenemu rezidentu. Kdo to dela, in je zaveden državljan, ne vem. Vem pa, da zavist dela čudeže! Veliko oz. največ je prijav druhih državljanov o skritem kapitalu na DURS.

Pa LP, od člana, ki ima SLO zastavo na plovilu.

PS

Od bedaka, do junaka je koliko?

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
oven
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a oven » Če Mar 18, 2010 13:55

pajer1 napisal/-a:.

Ti bi kar administrativno malo tukaj malo tam, pa prenos lastništva, pa najem itd ....!
Res je in ti manevri niso nič posebej intelektualno zahtevna naloga.

Malo si pomešal. Ker barka "ni šla ven" iz območja EU-ja, ni ocarinjena, ti nihče ne more odštet DDV-ja.

Ne rabim nič odšteti DDV-ja. Barko kupi ameriška firma npr. od fizične osebe v SLO ali iz Azije (hipotetično). V nobenem primeru ameriške firme DDV sploh ne zanima, niti ga ne plača - plača samo kupnino, brez DDV, ker gre za nakup rabljenega plovila od fizične osebe.

Karkoli kupiš kjerkoli, moraš izvozit, da lahko odšteješ DDV.
Da se še kakšno ugodnosti ujet, toda sprememba osebnih "papirjev" odnaša druge pravice in ugodnosti, da je potrebno kar dobro premislit, kaj je za nas ugodneje.

Zakoni so pa tako napisani, da ni pomembno, kje se tvoja lastnina nahaja, jo moraš prijaviti v SLO, kot njenemu rezidentu. Kdo to dela, in je zaveden državljan, ne vem. Vem pa, da zavist dela čudeže! Veliko oz. največ je prijav druhih državljanov o skritem kapitalu na DURS.

Da, rezident RS mora prijaviti svojo lastnino in svoje prihodke v tujini. Vendar pozor - tuakj ne gre za isti scenarij, kot če fizična oseba kupi barko in jo registrira v DL in jo potem skriva. Barka je mojem hipotetičnem primeru v lasti ameriške firme. Tako ni nobene potrebe po tem, da jaz kot fizična oseba prijavljam to barko kot svojo osebno lastnino. Druga zgodba je lastništvo te ameriške firme; vendar pa predpostavljajmo, da tudi tukaj najemnik ni lastnik, temveč je lastnik te firme neka XY oseba, imaš pa možnost sprejemati odločitve v tej firmi (recimo kot kaka pomembna tajnica).

Pa LP, od člana, ki ima SLO zastavo na plovilu.

PS

Od bedaka, do junaka je koliko?
Važno je kdor se smeje tazadnji.

.
gorenjc
Admiral
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a gorenjc » Če Mar 18, 2010 14:46

nomen est omen :roll:
jack
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a jack » Pe Apr 23, 2010 22:31

V Zakonih in Predpisih so vedno luknje.

Plovila pod SLO zastavo na stalnih privezih-carinskih skadiščih.
Na vsakih 18 mesecev se greste odjavit na najbližjo kapitanijo, zvečer spat na sidro, zjutraj pa na ponovno prijavo.
Formalno in zakonsko: VSE O.K.

LP
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » Sr Maj 12, 2010 12:56

Pa dejmi jih že spustit Hrvate v EU, pa ne bo vseh teh problemov :lol: :lol: :lol:

Hecam se, res je včasih prezakomplicirano vse skupaj, pa če gledamo že samo tisto - meni res odvečno "crew list"-o. Sem šel na (v) Pag v Kapetanijo vprašat, kaj rabim naredit, da bo vse po propisima in mi Kapetan pregleda papirje in reče, da vse dodatne osebe pa samo vpišem do številke 14 in to je to. Jaz vesel, gremo na čoln, kapetan pa z biciklom za nami... "Čekajte, čekajte" - Se vrnem k pomolu in on meni, da je "zaboravio reč, da se mora svaka ososba ovijeriti na kapetaniji"... Ne, sej je bil faca in čisto prijazen, ampak za vsakega kolega, ki čez vikend pride in ga ponosno peljem "en krog" moram po črki zakona v kapetanijo in ga prijavit, pa še prostor na crew listi mi zasede. Me je pa potem v istem času (med 1. majem) ustavila Policija (ne kapetanija) in jih vpisni list in crew lista ni zanimala nič. Hoteli so samo izpit in potrdilo (račun) od plovne dozvole (vinjete).

Evo, mala anekdota za popestritev...

Čau, uživejte!
Green to green or red to red, safely go ahead!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov