Korozija - kaj vse je to

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Korozija - kaj vse je to

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Okt 06, 2013 16:04

Korozija - kaj vse je to

Izvor besede
    Corrosio (latinsko) od glagola corrodo (razvojno verjetno con-rodo) razglodam, razjedam...

Izvirni glagol je rodo, glodam (od tega pride angleški 'rodents' za glodalce).

Drugi glagoli iz te družine: arrodo verjetno iz abrodo, circumrodo, errodo (verjetno iz ex-rodo), v vsakdanjem jeziku iz tega erozija.

Ab je od, ex je iz, circum je okoli... glodati.

Kaj se zdaj šteje, da 'korozija' pomeni
    Najprej sem zapisal, da je to vsako kemijsko razjedanje površine snovi, izdelkov, njihovih delov...

Potem sem ugotovil, da
    • ne gre samo za kemijske poškodbe (UV razpad, poškodbe zaradi ionizacijskih sevanj so le pogojno kemijske; erozijska korozija - en tip tega so poškodbe zaradi kavitacije... in tu štejejo, da je proces fizikalen in ne kemijski...)
    • ne gre vedno samo za poškodbe površine, ampak lahko poškodba zajame tudi globljo strukturo (guma razpade v globino, ko ozon prodre v začetne razpoke...)
    Sodobni internetni slovarji kot primer korozije naštejejo rjavenje, a je to samo en primer od mnogih, le ena od vrst korozije, niti slučajno pa ne edina.

Proces je lahko tudi biološki - recimo zobna 'gniloba' karies je v italijanskem jeziku corrosio.
      la carie corrode i denti = teeth are eaten away by decay
    Pri njih se glagol corrodere še vedno uporablja v vseh pomenih, tudi v temle:
      La gelosia corrode l'amore.

Viri
  • Izvor besede
  • O koroziji v sedanjem pomenu v tehniki ipd.
    • http://en.wikipedia.org/wiki/Corrosion - kot zanimivost, prav rjavenje železa navaja kot 'elektrokemijski proces' :wink:

Pa da ne bo prezgodaj konec zanimivega, pospešena vrsta razpada železa v morju na območju plimovanja je s posredovanjem mikororganizmov (ena od reči, ki nastaja, je železov sulfid, mislim). Za večino nas je to 'Saj ni res, pa je.'
    • http://www.sciencedirect.com/science?_o ... f79937a1d7
      če koga zanima več, jaz sem nekaj časa bral - kar bo koga presenetilo je, da je izjemno veliko avtorjev prispevkov po imenih sodeč Kitajcev.
    • http://corrosion.ksc.nasa.gov/corr_fundamentals.htm Osnove o koroziji (NASA, da ne boste rekli, da je samo Wikipedia ali da navijam samo za Kitajce).
    • http://www.icorr.org/ Inštitut za korozijo: Britancem je potegnilo, da se je treba s tem resno ukvarjati, da ne bodo vsega znanja patentno zaščitili Kitajci, in tu ponujajo izobraževanje za korozijsko inženirstvo, korozijsko znanost...

Bo pa problem, če ti ne bo smelo kaj rjaveti, ne da imaš kak ICORR certifikat...

V glavnem, če se MM spravi brati, je bolje, če človek malo pogleda, preden reče, da ga je polomil :lol: :lol: :lol:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Po Okt 07, 2013 00:29

Tako je ko se Toporišič loti razlage besede v rubriki baza tehničnega znanja :lol: :lol:
Mimogrede, sem mislil da bo kaj tehničnega opisanega o tej tematiki, pa sem žal razočaran.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Okt 07, 2013 20:26

MM je uspešno opravil izpit!
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Okt 08, 2013 08:22

Kar se nanaša na korozijo (jasnejši opis povezav) bom o priliki od tu prenesel oziroma s tem dopolnil prvi prispevek (in tole izbrisal).

Razlaga besede
    Gašo, razlaga besede je zato, ker je nekdo - in verjetno ni bil edini - tule besedo narobe razumel, ne zato, ker je razlaga sama sebi namen.

Če je beseda razumljena prav, do take napake - da je da je korozija v motorju isto kot, oziroma da ne more biti nič drugega kot samo oksidacija - enostavno ne more več priti.

Toporišič... po tistem, kar je amatersko prišlo do mene mislim da ni (bil?) primerjalni jezikoslovec, in tisto, kar je prišlo do mene, bi me tudi odbilo od jezikoslovja, se bom pa pozanimal.

Ni tehnične informacije
    Predvsem zato, ker precej ljudi 'gnjavi' zaradi dolžine mojih prostih spisov, je v zgornjem prispevku razen pojasnitve te napake vse na teh nekaj povezavah.

Na povezavi na straneh NASA je pregled o osnovah, podoben temu, kar skušajo biti moji 'prosti spisi', le da ni v Slovenščini. Ko sem ga našel, nisem več videl razloga, da poskušam še sam na forum napisati nekaj podobnega.

Na drugi povezavi je gradivo o raziskavah - recimo o laserskem zmanjševanju nagnjenosti k koroziji zvarov na inoxu po zavaritvi poškodb zaradi kavitacije ... in podobna eksotika.

Tretja povezava je o eni od inštitucij, ki se ukvarja s tem in izobraževanjem in certificiranjem strokovnjakov s tega področja.

V bistvu je enako, kot so v bazi znanja povezave na priročnike za ta ali oni motor, ne bi pa tu neposredno nalepili navodil.
@MM
    Čestitke - če bo kakšna prilika, bi rad vsaj preletel gradivo, če oziroma dokler ga še imaš.
    Mimogrede, Janadino s 'pametnjakoviči' ni mislil tebe, kot sem sam najprej narobe razumel njegov odgovor.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne To Okt 08, 2013 08:36, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Okt 08, 2013 12:19

Jaz na to temo predlagam stare številke revije Buza Nautike, se dobijo na CD-jih v PDF, pa tudi Povhe je na svoji strani solidno napisal glede anodne zaščite, laiku razumljivo, v obeh zadevah je dokaj dobro opisano, to kar naj bi vsak lastnik "čolena" :lol: vedel, da bo ločil med oksidacijo, eloksiranjem, elektrolitsko korozijo, galvansko korozijo, pitting korozijo, kdaj je zaščita primerna, kdaj pretirana in njene posledice, problemi z ozemljitvami, različnimi potenciali, itd....

Edit by moderator: Odlični viri, še posebej pa za tiste, ki ne ljubijo Angleščine; dodal povezave.
Nazadnje spremenil Gaso, dne To Okt 08, 2013 16:42, skupaj popravljeno 1 krat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov