Izdelava in vzdrževanje priveza (muringi, boje...)

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Izdelava in vzdrževanje priveza (muringi, boje...)

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Okt 17, 2013 07:17

Gre za zelo pomembno temo za katero nisem na Morjeplovcu niti na spletu našel tehničnih opisov izdelave muringov. Tema je namenjena predvsem tehnični izvedbi, zato prosim, da povpraševanja o privezih v posameznih krajih prestavite recimo tukaj...
Na mojem priveznem mestu mi je ob zadnjih neurjih odtrgalo muring in opažam, da prav malo potapljačev zna izdelati varen spoj na muring ali bojo. Sedaj se bojim, da bodo ponovno popravili priveze tako strokovno kot so bili izdelani sedaj. Kakšne so vaše izkušnje in priporočila?
LP NT

Neprimerno pritrjena vrv muringa na nosilno verigo
Slika
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Okt 17, 2013 19:37

Utegne biti zanimivo kaj, kar je že na naslednjih povezavah (ki so že nekaj časa v bazi znanja v kazalu o navigaciji, sidranju... je tudi razdelek z nekaj povezavami na vire o stalnih sidrih

Zaradi problema 'forbidden' je treba odstraniti oblikovanje s povezav, da se jih da objaviti...

Stalna sidra (korpo morto, deadweight anchor...)

Edit: povezave na revija-kapital in musseltalk.com so žal mrtve. Žal mi je, da ne najdem kje shranjenih slik in da nisem natančneje Slo povzel besedila.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Ne Jul 24, 2016 11:46, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Okt 17, 2013 20:04

MT, nasral si eno celo stran, ki se sploh ne tiče vprašanja...

NT, kakšen pa je po tvoje pravilen vozel oz privez vrvi na ketno ? očitno ti jo je odtrgalo zaradi starosti, misliš da ne ?
Kolikokrat pa ti je v vseh letih odtrgalo muring, da tako dvomiš v njihovo "strokovno popravilo"
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Okt 17, 2013 20:27

Muring ni star niti eno leto. Očitno pa je narejen prav amatersko, kar se vidi tudi na sliki. Sedaj ne zaupam več izvedbi, zato bom preveril, če bodo pravilno namestili nove muringe. Rad bi bil prepričan, da bo narejeno kot je treba, zato sem tudi odprl temo.

Muring bi moral biti takole narejen ne pa zavezan na pašnjak na kovinski prstanček
Slika

MT, odlični prispevki. Sicer pa je naslov teme namenjen VSEM OBLIKAM STALNIH PRIVEZOV, tudi boj.
LP NT
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Če Okt 17, 2013 21:26

NT točno tako mora biti kot si napisal. Vrv na verigo, ki poteka v sredini med enim in drugim pontonom ne sme biti pritrjena s pašnjakom temveč z gambetom. Pri nas v ACI marini vsako leto preverijo muringe s potaplačem in do sedaj ne vem za noben primer, da bi ga komu otrgalo. Nekaj pa morajo narediti za ceno, ki jo plačamo.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Pe Okt 18, 2013 11:43

Ja, NT, tista z gambetom in rinko bi bila prava, verjamem.
A žal močno dvomim, da je tako narejeno v manj kot polovici marin...

Jaz sem recimo šel v recepcijo, prosil za nove vrvi, ter potapljaču dal čokolado z lešniki, pa je bilo narejeno, kot mora biti. ( nove verige,gambeti,vrvi...) malo pa vseeno dvomim, da so mi vpletli rinko oz prstan...
SlikaSlika

snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » Pe Okt 18, 2013 22:57

Nevem kako vi razmišljate..............................

ampak jaz se najmajn 2x letno potopim in očistim verigo od boje pa do tal. In s tem preverim kakšno je stanje priveza.

NIKOLI in NIKOLI se nisem zanašal na druge...............................pa čeprav plačujem privez.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » So Okt 19, 2013 09:19

Snake, to je pametno, vendar veš kakšno je razmišljanje Slovencev ;)
ČE sem plačal.... :(
SlikaSlika

inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » So Okt 19, 2013 11:31

Tex napisal/-a:Snake, to je pametno, vendar veš kakšno je razmišljanje Slovencev ;)
ČE sem plačal.... :(

V bistvu je obratno, Tex: placel sem ko svinja drago marino (5k EUR za 10m) pa se sam se potapljam in drkam in pucam ketno, pa se zabetoniral bom mal tezji blok na svoje stroske...

Dolina Sentflorjanska - 1x hlapcevski narod, vedno hlapcevski narod!

:?
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » So Okt 19, 2013 15:46

Jaz sem pred leti imel corpo morte na verigi, 10mm, 7m gliser in dva bloka na dnu (cca 3t). Verigo sem prekontroliral pač tako, bojo potegnil pol metra iz vode in izgledalo je vse kot novo. Kasneje enkrat se potopim in skoraj me je kap. Nekje v globini 2,5m je bilo 10mm verige v dolžini cca 70cm samo še 2-3mm!!! Ko sem to razlagal okrog, so se mi vsi smejali. Čez par dni je kolega zjutraj našel gliser na obali, enak problem. K sreči je bilo mirno in nič hujšega. Naslednje leto menjam verigo, čez eno leto enako. Vedno je verigo neka galvanika požrla nekje na sredimi, spodaj in na vrhu brez kakršnih koli sprememb. Potem sem verigo zamenjal z vrvjo. To se je dogajalo v Medulinskem zalivu, pred kranjskim kampom.
Bloka sta še sedaj v vodi, če kdo potrebuje corpo morte v tistem koncu.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Ne Okt 20, 2013 10:44

Edina logična razlaga za na sredi požrto verigo mi je dotok sveže vode na površini zaradi kakšnega izvira. Razlika v slanosti povzroči elektrokorozijo. Tole je sicer moje ugibanje, ampak če potegneš črto, veriga spodaj, kjer se drsa po tleh, naprej pa vrv. Če že nimaš vpletene vrvi s kovinsko ojačitvijo, ko je na sliki od NT, jo pa priveži z vozlom, ki trdno drži da vrv ne drsi po kovini, npr. sidrni vozel.
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Ne Okt 20, 2013 13:10

Mogoče uporabna cenejša rešitev za manjše čolne: Jaz imam na spoju med verigo in vrvjo na vrv navlečen kos šlaufa za zalivanje, ravno tako na rinki na obali.
mirno morje
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Okt 21, 2013 15:47

Zelo važen člen pri vezanju barke na korpo morto je tudi VRTAVKA.Moja je taka,doma narejena, tehta pa 8,5 kg in deluje ok,o moči pa nebi razglabljal. :lol:
LP Iztok
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Okt 21, 2013 18:26

polanc napisal/-a:tehta pa 8,5 kg in deluje ok,o moči pa nebi razglabljal. :lol:
LP Iztok

:D :D :D
Prav!!
Od viška glava ne boli. Ko boš imel 20+ metrsko barko, bo pa ravno pravšnja.

lp

motorni
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Okt 21, 2013 19:12

Sam v 5 letih je poglodalo gambet ki ima 20 mm fi bolcen za cca eno tretjino ..tako da res ni heca s tem,pa med dopustom mi je utrgalo eno vrv 28 mm,tako da sile ki jih naredi neurje ,ko premetava 6 ton barke niso tako nedolžne..
LP Iztok

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti