Seaway, rubež in stečaj.

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

Seaway, rubež in stečaj.

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Feb 27, 2015 14:20

Rubež in prodaja osnovnih sredstev. Predlog za stečaj verjetno naslednji teden.

Kaj je šlo tako narobe?

Če bi bil nesramen bi rekel, da je zmanjkalo subvencij.
Verjetno, ce bi bil @SR290 bi rekel, da so kupci spoznali, da ne gre za nobeno revolucijo...

Časi so res, da tezki, vendar z dobrim izdelkom in pametnim vodenjem...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
al

OdgovorNapisal/-a al » Pe Feb 27, 2015 14:36

Ne vidim razloga, da bi se naslajal nad stečajem Seawaya.
Ugibanja zakaj je šlo kaj narobe so samo ugibanja,ki nič ne pomagajo.
Če so ga fantje srali pa je zato policija, tožilstvo.

Stečaj je ena od oblik prenehanja obstajanja pravne osebe.
Ker pri nam vlada politika in ne gospodarstvo pa ima stečaj upravičeno slabšalno-kriminalno oznako.
Američani dajo v stečaj takoj, ko se pojavijo prvi znaki in začne se znova. Pri nas pa se menca do jaja in dostikat ni možnosti ponovne zaživitve...

Tako tudi upam, da se začeti projekta Seaway ponovno nekje rodijo.
Uporabniški avatar
kekeck
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a kekeck » Pe Feb 27, 2015 15:12

Mislim da se je začelo z zgrešeno investicijo v novo halo v Monfalcone, kjer naj bi izdelovali mega shipmane.
Potem pa še dve manjši poslovni napaki in si tam kjer ni muh.
... potovanj ne štejem po prejadranih miljah ampak po krajih ki jih obiščem in ljudeh ki jih srečam ...
SR 290
Admiral

Re: Seaway, rubež in stečaj.

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Feb 27, 2015 19:08

mamaMicka napisal/-a:Verjetno, ce bi bil @SR290 bi rekel, da so kupci spoznali, da ne gre za nobeno revolucijo...

Hibrid na morju seveda nima kaj iskat, ampak menim, da je razlog stečaja predvsem drugje.
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Pe Feb 27, 2015 21:11

Dokler gre z državnimi subvencijami in inekcijami iz Evrope, še gre. Ko pa dinarčki nehajo kapljat se pa zgodi to!
Menda so ugotovili, da so denar neprimerno uporabili in zdaj ga morejo vrnit. Ko ti stopijo na prste, daš firmo v stečaj. Če si ta denar dobro zakamufliral nekam v tujino, ti ni potrebno več delat in se upokojiš.
Stalna in normalna praksa v Slo!!!!
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Pe Feb 27, 2015 22:17

Slovenci smo taki,da nikol nimamo dosti,samo širit se u nedogled,najemat kredite dokler vse skupaj ne crkne.Pol pa jokat in cvilit.Delaj tisto kar se trži,v omejenih količinah,tako da je po artiklu povpraševanje,na pa se samo povečevat in se širit u nedogled,na koncu si pa zapufan in ti ni več rešitve.Nenasitni smo,nikoli nimamo dovolj,zato pa je tko.Kriva je pa politika te te uboge Slovenije,ki misli le na svojo rit,narod se bo pa že znašel :evil:
mašinfirer
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Feb 27, 2015 22:47

al napisal/-a:Ne vidim razloga, da bi se naslajal nad stečajem Seawaya.
Ugibanja zakaj je šlo kaj narobe so samo ugibanja,ki nič ne pomagajo.
Če so ga fantje srali pa je zato policija, tožilstvo.

Stečaj je ena od oblik prenehanja obstajanja pravne osebe.
Ker pri nam vlada politika in ne gospodarstvo pa ima stečaj upravičeno slabšalno-kriminalno oznako.
Američani dajo v stečaj takoj, ko se pojavijo prvi znaki in začne se znova. Pri nas pa se menca do jaja in dostikat ni možnosti ponovne zaživitve...

Tako tudi upam, da se začeti projekta Seaway ponovno nekje rodijo.

Glede na to, da spadas bolj med "analizatorje" tu na forumu nisem ravno pričakoval, da boš ti tisti, ki "očitaš" naslajanje.

Seveda mi je bilo jasno, da bo prišlo do kakega naslajanja s strani kakega forumaša, vendar moj namen pa vsekakor ni tak.
Vprašal sem, ker me zanima. Kot ljubitelj navtike mi pač za to ni vseeno. Jaz te firme nisem nikoli spremljal, ker so na drugačnem nivoju, kot so ali bi bile moje želje. Imam pa v spominu, da je bila zadeva predstavljena, kot nek hi end projekt. Prokejt, kjer pač leti denar skup. Podprt z znanjem in ostalo. Zato sem bil kar malo presenečen. Spomnim se, da je bilo lani rečeno, da imajo neke težave, vendar nisem si mislil, da so nerešljive.

No in z takšno podlago me pač zanima, če kdo ve kaj več. Nič se pa ne boj, da ne bi znal ločiti zrna od plevela oziroma naslajanje od nečesa, ki ima nek temelj. Pa konec koncev, zakaj pa ne bi vedeli. Subvencije so tudi "naš" denar.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » So Feb 28, 2015 12:57

Poplnoma sem s teboj,kljub temu sem mišljenja,da preveliko širjenje je že marsikoga spodneslo.Škoda je take firme da propade in ne morem razumeti čemu.Mislim,da jih je nesla ta nova hala v prekmurju.V to investicijo bi morali iti z lastnim kapitalom,ne pa z nekimi obljubljenimi krediti,ki so bili ali pa ne.Izvajalce je pa treba plačat.Kolk je imla še država prste vmes pa boh ve.Tudi kakšno je vseskupaj ozadje.Žal mi je te firme,ker sem njen pristaš.Če se bo vse skupaj podrlo,kar zgleda da se bo,bo pa pol zrasla nova firma,kot je pri nas v praksi.
mašinfirer
mando
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a mando » So Feb 28, 2015 17:06

Če imaš svoj denar in svoj kredit , potem se ne greš takih igric. Če pa so v igri nepovratna sredstva (in ni jih bilo malo) potem pa je vse skupaj precej drugače . Sicer pa mo je žal za kakršno koli podjetje ki ima dober produkt.
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » Ne Mar 01, 2015 19:30

Meni se pa zdi, da ni bil primarni problem le v subvencijah, itd...

V večini primerov so me zmotili njihovi produkti! Na prvi pogled zelo zanimivi za oko, ko pa zadevo malo bolj preučiš, pa vidiš toliko neuporabnih rešitev na enem mestu, kot pri malo katerem plovilu...

Torej, me takšen konec proizvodnje ne čudi...
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Mar 01, 2015 21:23

Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Mar 01, 2015 21:33

Grega295 napisal/-a:https://www.youtube.com/watch?v=S_nMqWTUj5w

http://www.24ur.com/novice/gospodarstvo ... nkami.html

Novica je ze stara. Ni sem jim uspelo dogovoriti z bankami...
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Mar 01, 2015 22:01

mamaMicka napisal/-a:Novica je ze stara. Ni sem jim uspelo dogovoriti z bankami...

Glede na tvoje začetno vprašanje bi sklepal, da si ravno tovrstnih prispevkov nisi pogledal; ne gre za novičko, temveč za oris Seawaya kot podjetja in večji del vzrokov za potop (drugi link). Če smo intelektualno pošteni in ne slovensko privoščljivi, je treba priznati, da so vrsto let delali profit na tujih trgih (!) in da se niso začeli in končali pri državnih subvencijah.

Tudi spraševati o vzrokih za potop je, ob dejstvu, da se je navtični trg skrčil med 50% in 70%, oni pa so imeli tako veliko število zaposlenih in take proizvodne kapacitete - nesmiselno.

Kako bi morda lahko preprečili tako dramatično pot navzdol (rubež viličarjev in strojev prejšnji teden), pa je bolj debata za finančnike, pravnike in podjetnike. Recimo: najbrž bi morali že prej drastično odpuščati, podjetje, kjer imajo glavnino osnovnih sredstev in drugega premoženja, bi morala biti ločena od tiste v kateri so zaposleni ljudje (stečaj so sprožili zaposleni), če so ustanavljali nove firme tik pred stečajem, je napaka, da so to hčerinske firme in podobno. Ampak to so vse špekulacije na podlagi koščkov informacij, ki jih servirajo mediji.

Če bo povpraševanja dovolj (če se torej nekje najde spet 50%-70% povpraševanja več), sem prepričan, da se bo pojavil tudi nov Seaway.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Mar 01, 2015 23:05

Po vsem prebranem in videnem je moč sklepati le, da je zmanjkalo denarja.

Delo imajo, novi projekti čakajo. Hala je stala njih 6mio, to je 30% njihovega dolga...

Trditi, da je kriv upad trga je nesmiselno. Greenline in novo tovarno so naredili po začetku krize kar kaže, da je dela dovolj. Razen če... no zdaj pa smo pri tem, kar se ne da več prebrati in ni bilo posneto... In po tem sem jaz spraseval.

Vmes sem ze dobil nekaj odgovorov, ki se slisijo smiselno...
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » Po Mar 02, 2015 00:27

Grega295 napisal/-a:
mamaMicka napisal/-a:Novica je ze stara. Ni sem jim uspelo dogovoriti z bankami...

Če bo povpraševanja dovolj (če se torej nekje najde spet 50%-70% povpraševanja več), sem prepričan, da se bo pojavil tudi nov Seaway.

S tako "neumnimi" plovili, bo vsako novo podjetje čakal podoben konec.
Samo poglej njihov Greenline 33, ki je od oglaševanja naprej zavajal kupce...
Plovilo za 80.000€, so rekli... Realno pa je bilo na koncu 160.000€ +!!!
Kako "dober" in "green" je bil v praksi, pa smo se tudi že razpisali!

Jadrnice Shipman so po mojem mnenju tudi bolj kot ne "pesek v oči", za nas, ki o takšnih plovilih lahko le sanjamo. Me prav zanima, koliko jih bo še plulo čez 20-30 let...Le zakaj bi si nekdo, ki ne dirka, želel karbonsko jadrnico??? Nekaj pacientov je na svetu, a vseeno jih je premalo, da bi lahko Seaway ali kdor koli od tega preživel... Tisti, ki dirkajo "pacajo karbon" v lastnih "garažah" od Volvo dirkalnikov naprej...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost