Dinghy 12 v Portorožu
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Dinghy 12 v Portorožu
Leta 1913 je angleški amaterski oblikovalec George Cockshott skonstruiral jadrnico, ki še 100 let po nastanku pluje. Leta 1920 in 1928 je bila jadrnica izbrana za olimpijske igre.
Čeprav jadrnica ni primerljiva s sodobnimi jadrnicami , pa njen značaj navdušuje mnoge ljubitelje jadranja po celem svetu. Leta 2014 se je na Nizozemskem zbralo 171 krmarjev iz celega sveta na praznovanju 100 letnice prihoda barke v njihovo državo. Sicer pa je razred Dinghy 12 razširjen v Avstriji, Argentini, Kanadi, Hrvaški, Franciji, Nemčiji, Irski, Italiji , Japonski, Litvi, Nizozemski, Norveški, Španiji, Švici, Turčiji, Združenem kraljevstvu, Združenih državah v letu 2008 pa se je svetovni floti pridružila še Slovenija.
OPIS JADRNICE
Tehnični podatki:
dolžina : 3.7 m
širina : 1.4 m
ugrez: 0.5 m
površina jadra : 9.3 m
Obstajajo trije tipi jadrnice, ki se razlikujejo po gradnji in materialu iz katerega so narejene:
lesene jadrnice, ki prevladujejo (imenovane »klasik«)
plastične z leseno palubo in notranjo opremo (v regati »moderne«)
plastične (v regati »moderne«)
ZAKAJ DINGHY 12 ?
omogoča samostojno pripravo in jadranje ene osebe
primerna za vse generacije
poceni vzdrževanje
športno jadranje, sodelovanje na regatah v bližnji okolici
jadrnica omogoča » true spirit of sailing«, kakor je opisala prijateljica iz Nizozemske
je »optimist« za odrasle
možnost ugodnega nakupa rabljenih jadrnic
www.dinghy.si
Čeprav jadrnica ni primerljiva s sodobnimi jadrnicami , pa njen značaj navdušuje mnoge ljubitelje jadranja po celem svetu. Leta 2014 se je na Nizozemskem zbralo 171 krmarjev iz celega sveta na praznovanju 100 letnice prihoda barke v njihovo državo. Sicer pa je razred Dinghy 12 razširjen v Avstriji, Argentini, Kanadi, Hrvaški, Franciji, Nemčiji, Irski, Italiji , Japonski, Litvi, Nizozemski, Norveški, Španiji, Švici, Turčiji, Združenem kraljevstvu, Združenih državah v letu 2008 pa se je svetovni floti pridružila še Slovenija.
OPIS JADRNICE
Tehnični podatki:
dolžina : 3.7 m
širina : 1.4 m
ugrez: 0.5 m
površina jadra : 9.3 m
Obstajajo trije tipi jadrnice, ki se razlikujejo po gradnji in materialu iz katerega so narejene:
lesene jadrnice, ki prevladujejo (imenovane »klasik«)
plastične z leseno palubo in notranjo opremo (v regati »moderne«)
plastične (v regati »moderne«)
ZAKAJ DINGHY 12 ?
omogoča samostojno pripravo in jadranje ene osebe
primerna za vse generacije
poceni vzdrževanje
športno jadranje, sodelovanje na regatah v bližnji okolici
jadrnica omogoča » true spirit of sailing«, kakor je opisala prijateljica iz Nizozemske
je »optimist« za odrasle
možnost ugodnega nakupa rabljenih jadrnic
www.dinghy.si
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Še nekaj povezav o tem tipu:
George Cockshott's International 12' Dinghy
The International Twelve Foot Dinghy Class Association
Sto let kasneje je tip še 'živ' in plove.
Tole so pa po mojem vaše
Pod sliko je povezava na posnetek o tekmovanju 12' Dinghy World Cup leta 2012 v Portorožu - in če sem razumel prav, sta bili med 102 barkami skupno dve slovenski, največ pa Italijanov. In da je v kategoriji modernih zmagal Slo Peter Podunavec.
Edit: Še https://en.wikipedia.org/wiki/12_foot_dinghy
Zanimivo: na krmi bi moral biti vrezan utor za veslanje z enim veslom (scullying). Vaši to imajo?
George Cockshott's International 12' Dinghy
- Poleg videa na youtube je tudi zgodba o začetku - 1912 naj bi bil razpis za zasnovo novega monotipa, ki bi bil uporaben tako za tekmovanja kot za pomožni čolnič večjih jaht in ... George Cockshott, ki ni bil profesionalni snovalec bark (več ostalih je bilo profesionalnih), je zmagal in naj bi za nagrado dobil pet gvinej.
The International Twelve Foot Dinghy Class Association
Sto let kasneje je tip še 'živ' in plove.
Tole so pa po mojem vaše
Pod sliko je povezava na posnetek o tekmovanju 12' Dinghy World Cup leta 2012 v Portorožu - in če sem razumel prav, sta bili med 102 barkami skupno dve slovenski, največ pa Italijanov. In da je v kategoriji modernih zmagal Slo Peter Podunavec.
Edit: Še https://en.wikipedia.org/wiki/12_foot_dinghy
Zanimivo: na krmi bi moral biti vrezan utor za veslanje z enim veslom (scullying). Vaši to imajo?
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Pe Avg 28, 2015 12:34, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
- Marjan Tomki
- Admiral
Ta konec tedna (6, 10 maj 2015) smo se za plov ali dva z nekaj takimi (tudi isvarc) srečali in jadrali skupaj pred Portorožem.
Lepo plove ta jadrnica.
Lepo plove ta jadrnica.
- Marjan Tomki
- Admiral
S kar nekaj DINGHY 12 smo se srečali - in lovili - po beneški laguni na regati Velalonga Venezia 2015 - in pri tistih okoliščinah (jakost vetra, poznavanje lokalnih razmer...) smo bili v prednosti zdaj mi (Flying Junior), zdaj oni.
Kot sem že napisal, zelo dobra jadrnica, s katero lahko jadra ena sama oseba kadarkoli, ne da bi se kot za dvosede moral s kom usklajevati. In kadar se floksit (ali često flokistka) odloči, da bo odnehal, na dvosedi jadrnici ostane često le malo odjadranih dni. Z Dinghy 12' pa te težave ni.
Tole pa pišem zato, ker sem naletel na info o zanimivi regati Južnoevropsko prvenstvo razreda Sloka in portoroški pokal za jadrnice Dinghy 12′
Med okrog 30 jadrnicami Dinghy 12' je bilo 5 slovenskih. Dobro je v po vsem sodeč močnem vetru (piše o precej prevračanja) jadral tudi isvarc.
Amapk posebej pa mi je všeč tale par - mami in sin - na 4. mestu.
Edit: Še nekaj fotk in povezav na isti dogodek
http://www.ycp-klub.si/index.php/dokume ... -documents

Kot sem že napisal, zelo dobra jadrnica, s katero lahko jadra ena sama oseba kadarkoli, ne da bi se kot za dvosede moral s kom usklajevati. In kadar se floksit (ali često flokistka) odloči, da bo odnehal, na dvosedi jadrnici ostane često le malo odjadranih dni. Z Dinghy 12' pa te težave ni.
Tole pa pišem zato, ker sem naletel na info o zanimivi regati Južnoevropsko prvenstvo razreda Sloka in portoroški pokal za jadrnice Dinghy 12′
Med okrog 30 jadrnicami Dinghy 12' je bilo 5 slovenskih. Dobro je v po vsem sodeč močnem vetru (piše o precej prevračanja) jadral tudi isvarc.
Amapk posebej pa mi je všeč tale par - mami in sin - na 4. mestu.
Tokrat sva prvič jadrala skupaj in če bo priložnost, bova to še kdaj ponovila. Sem sva prišla z namenom, da uživava, čeprav sva se tudi grebla. Z ozirom na to, da sva bila edina dvočlanska posadka v floti in posledično nekoliko težja in počasnejša od tekmecev, je 4. mesto super rezultat.
Edit: Še nekaj fotk in povezav na isti dogodek
http://www.ycp-klub.si/index.php/dokume ... -documents

Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Sr Avg 19, 2015 20:42, skupaj popravljeno 1 krat.
Test jadrnice dinghy 12
Vabim vse ljubitelje jadranja na vožnjo z našo klubsko jadrnico . Vsak oz. skoraj dan se dobimo v marini Portorož nasproti restavracije.Naša flota šteje 6 bark, interesentov pa je kar precej. Kaže da nam bo uspelo razširiti ta jadralni razred tudi v naši državici na sončni strani.....
. LP Igor
www.dinghy.si
www.dinghy.si
- Marjan Tomki
- Admiral
Dinghy 12' so bili povabljeni tudi na regato Fireball-ov in Flying Junior-jev v Bohinj, pa se jim takrat najbrž ni izšlo.
Je pa mogoče za razmisliti, da spet poskusimo oživiti oziroma razširiti krog jezerskih regat po Sloveniji, in to kar predlagaš, bi res znalo biti še eno zanimivo mesto za to. FJ in Fireball klapo že lahko podrezam, če jim bo zanimivo.
Letos so bile - take za katere vem - na Iverčkem, Gradiškem, Rudniškem v Kočevju, in le ena - z zgornje povezave - na Bohinjskem - jezeru.
@ http://www.dinghy.si/
Igor, krasna ponudba in če se kdo znajde pri obali in bi rad poskusil, res lepa prilika.
Je pa mogoče za razmisliti, da spet poskusimo oživiti oziroma razširiti krog jezerskih regat po Sloveniji, in to kar predlagaš, bi res znalo biti še eno zanimivo mesto za to. FJ in Fireball klapo že lahko podrezam, če jim bo zanimivo.
Letos so bile - take za katere vem - na Iverčkem, Gradiškem, Rudniškem v Kočevju, in le ena - z zgornje povezave - na Bohinjskem - jezeru.
@ http://www.dinghy.si/
Igor, krasna ponudba in če se kdo znajde pri obali in bi rad poskusil, res lepa prilika.
V petek se je naši floti priključila deveta barčica tipa dinghy 12.Naši zahodni sosedje jih imajo sicer 2000, tekmuje pa jih 200 v celi Italiji.
Po številu bark na prebivalca smo jih prehiteli ........
Se vidimo na regati starih bark v Izoli.
www.dinghy.si
Po številu bark na prebivalca smo jih prehiteli ........
Se vidimo na regati starih bark v Izoli.
www.dinghy.si
Srečanje AICD v Benetkah
V soboto 20. februarja je v Benetkah potekalo srečanje italijanske dinghy zveze.Srečanje se je začelo ob 12.00 v prostorih tamkajšnega jadralnega kluba (Compagnia della Vela). Po pogostitvi je sledila podelitev pokalov za preteklo obdobje - podelitev sta vodila g. Paolo Rastrelli (predsednik AICD) in ga. Francesca Lodigiani. Sledila je predstavitev zbornika za leto 2014 - 2015 ter predstavitev državnega prvenstva , ki bo potekalo v Monfalconu oz. Tržiču.
Srečanja sva se udeležila Bojan Gale in Igor Švarc.
http://www.dinghy.si/srecanje-aicd-v-benetkah/[/img]
Srečanja sva se udeležila Bojan Gale in Igor Švarc.
http://www.dinghy.si/srecanje-aicd-v-benetkah/[/img]
Začetek sezone 2016
V soboto 30.4.2016 bodo naše barkice obrnjene proti morju. Ob 12. uri bomo dvignili jadra in šli na morje.
Vabimo vse, ki želijo spoznati našo dejavnost, jadrnice in se malo “zapeljati”v soboto 30. aprila ob 12. uri v marino Portorož.
Vabimo vse, ki želijo spoznati našo dejavnost, jadrnice in se malo “zapeljati”v soboto 30. aprila ob 12. uri v marino Portorož.
Cena dinghy 12
Cene novih dingijev se gibljejo od 9000 evrov naprej. Na sejmu v Portorožu je od jutri na ogled novi dinghy "Bonaldo" - cena je 9500 + ddv.
Večina slovenskih dingistov je kupila barke iz druge roke - cena okrog 3000 evrov, z malo iskanja se najde tudi dobra barka za 2000 evrov.
Večina slovenskih dingistov je kupila barke iz druge roke - cena okrog 3000 evrov, z malo iskanja se najde tudi dobra barka za 2000 evrov.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti