Težave z najetimi plovili

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
H2O
Admiral

Težave z najetimi plovili

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Avg 30, 2015 10:32

Morala tega zapisa: ne najemaj zjebanih bark, če jih ne znaš popravljat.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Avg 30, 2015 10:40

Ja sej maš prav,jaz mal pokompliciram,kak ste pa kaj jadrali? Pa rolali genovo,pa jadra pa to so šla ven
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Avg 30, 2015 10:43

Ma ona gospa je sigurn mela v svoji prtljagi fen.Tist kabl bi narezu na 25 cm kose jih na vsaki strani 5 cm ogulil in namotal med pluse in sidr na knof vleku ,Je pa res da je laže bit tle v fotelu doma pameten,ko na barki sred morja.Crkne pa takoj kaj pa tud na barki za miljon
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Avg 30, 2015 10:46

polanc napisal/-a:Crkne pa takoj kaj pa tud na barki za miljon

Še prej, ker je na taki barki več stvari, ki lahko crknejo :wink:
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » Po Avg 31, 2015 08:32

Tudi jaz imam zadnje case (nekaj zaporednih let) res 'nesreco' z charter barkami (pa sprobavam razlicne firme).

Sploh letosnji drugi dopust (MT - smo imeli podobno turo v podobnem casu ;) ) je na Bavariji 34 'vse' crknilo:
-najprej smo ob pregledu menjali genovo (je bila posteno strgana, ne vem, kako so jo lahko prevzeli od prejsnjega najemnika - vedno vedno vedno odrolat in skrbno pregledat jadra - cetudi zagotavljajo da je vse v redu in da prevec piha v marini)

-byboat pusca in ga zamenjajo (pa je tudi novi puscal, samo mal bol pocasi)

-po izplutju ze v marini ugotovim, da ne dela elektronski kompas (kazal je, a vseskozi iso smer ;) ), zato kar porikvercam in sraufajo pol ure in ni nic in ga zamenjajo

-drugi izplov - po 10 minutah ugotovim, da ne dela autopilot - spet nazaj, sraufajo in bo kao boljse delal (pa se potem izkaze da ni delal in v dveh na barki 14 dni brez avtopilota je en drek!!!)

Tule potem zavrnem barko (se v marini) in nimajo nobene druge na voljo (lastnonozno grem pregledat vseh 40+ bark na pomolih od te firme, da se prepricam, da so res na vseh ljudje). Kaj cem potem? Ne it na dopust - se obrnit in domov? Denar itak vprasanje a bi dobil nazaj - moram prav preverit pogodbo, kaj v takih primerih.

No potem vseeno izplujeva in v 14 dneh crkne se:

-pumpa za vodo (tako da sva zadnje 4 dni brez vode - niti klicat se mi jih ni vec dalo in se jebat 'z majstri' po kakih marinah - sva zdrzala pac z plastenkami vode

-sidrni winch - spiscal/vlekel na roke ko debil

-220 stekarji niso delovali (ok no big deal, a 2x bi mi prislo prav za laptop nafilat, ko se bil na elektriko prheftan)

-vsak dan sem se jebal s furlexom, da sem sploh jadro navil - k sreci ni bilo nikol treba v kaksnem sranju na hitro zvit!

Pa ziher sem se kaj pozabil... Saj dopust in jadranje je bilo super - samo kaj ko ti take 'malenkosti' vseskozi nekje visijo na glavi. Studiram, kako se (pogodbeno) zavarovat za take primere - da bi kar jim v pogodbo vturil clen o tem, kaj mora delovati ko pridem na barko - drugace pa pogodbena kazen.

Pa BTW, niti pod razno ne mislim, da sem prisel v hotel in da zdej pa luksuz (ceprav men se zdi barka vecji luksuz od vsakega hotela ;) )
Pa razumem, tudi, da na barki stvarijo med dopustom lahko crknejo... tu in tam kak stvar. Da pa prakticno nedelujoco barko dobis/imas pa ni za nikamor.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Avg 31, 2015 09:24

polanc napisal/-a:Ja sej maš prav,jaz mal pokompliciram,kak ste pa kaj jadrali? Pa rolali genovo,pa jadra pa to so šla ven

Dečko, ki je imel v Biogradu na skrbi polovno in jadralsko plat jadrnice, je bil tako kompetenten, kot motiviran, in o njem lahko rečem le najbolje - tako pri prevzemu, kot po telefonu in pri pregledu jadrnice, ko smo jo vrnili.

Iztok, kolikor sem videl, tista gospa ni imela s seboj nič takega. Kljub temu, da je bila prvič na jadrnici, je bila je obleka dovolj primerna za raznoliko vreme, pa tudi za kako fešto (ki jo je tudi dejansko krepko rabila), več kopalk, brisača, osnovna toaleta. Nič takega, kar stereotipi pripišejo, da bodo 'kopenske' ženske odvečnega vlačile s sabo.

Tako - kolikor sem lahko videl - tudi fena ni bilo.
polanc napisal/-a:Ja sej maš prav,jaz mal pokompliciram,kak ste pa kaj jadrali? Pa rolali genovo,pa jadra pa to so šla ven

Razen tiste ročke za vitel (vinč), ki je bila krajša (za navijanje glavnega jadra) in na kateri se je odvijal vijak za ročaj (in ga kljub temu, da sem imbuse imel s sabo, nisem mogel dobro zategniti - tu mi boš mogoče lahko svetoval za naslednjič, kako) in enega 'štifta' in vzmeti na vrvi, ki vleče tangun navzdol, ki je nekomu od naših izpadel, ko smo to uporabili za pritrditev pomožnega čolna, je vse jadralsko delalo BP. Ampak na jadrnici so bile štiri take ročke, v glavnem, vse se je dalo in jadrala je prav lepo.

H2O napisal/-a:Morala tega zapisa: ne najemaj zjebanih bark, če jih ne znaš popravljat.

Bratec, ti si velikokrat dajal vtis, da nima smisla ljudem razlagati, kako kaj dela, ker se je treba zanesti na strokovnjake, sicer ti ne bodo imeli od česa živeti in potem čez nekaj časa ne bo nobenih strokovnjakov več.

In ni, da se - predvsem kar zadeva zadnji del - ne strinjam s tabo.

Ampak da lahko presodiš, ali boš nekje dobil zjebano barko ali ne, rabiš izkušnje, in te izkušnje je pač nekje treba dobiti. Tale tema lahko pomaga, da bo kdo dobil ideje, na kaj biti pozoren in o enem načinu, kako poskusiti temu biti kos.

Po drugi plati vas kup ljudi nabavlja reči čez internet, ne da bi zares lahko ugotovil, kaj nabavljaš. Zgodba z internetnimi info o onih motorističnih akumulatorjih pokaže, kako na internetu piše eno, drži pa lahko povsem drugo, pa v tem primeru pravzaprav nihče ni bil zares zlonameren.

In kdo, ki pri takih rečeh ni podobno dlakocepski kot jaz, se bo pri tem lahko odločal le po občutku. S tem ni popolnoma nič narobe, razen tega, da vsak naslednji spet potrebuje lastne - često boleče, denarno ali zares - izkušnje. Zgodba o tem pa omogoča, da to podoživiš, ne da bi zares občutil, bodisi na lastni koži ali pa žepu, in tako zadostuje .

Pri prevzemu sem barko temeljito pregledal in popolnoma vse, kar sem poskusil, je delovalo. Ko sem potem, ko sem vklapljal in izklapljal provizorno povezavo za polnjenje delovnega akumulatorja, sem si tudi dobro gledal akumulatorja. Bila sta bila videti povsem nova (verjetno od lani na letos zamenjana, saj na njih skoraj ni bilo prahu, na releju v sitem prostoru pod ležiščem v zadnji kabini ga je bilo pa opazno več).

Daj povej, H2O, kako naj nekdo - še posebej, če je nov v navtiki - prepozna, da je eden od vijakov v motornem prostoru ne-do-konca privit in da je, ali morda šele med plovbo bo - nekaj narobe z relejem, ki bo med delovanjem motorja priklopil tudi delovni akumulator na alternator, da se bo polnil tudi ta.

Če bi se ti postavil v položaj novinca v navtiki in ponovno prebral svojo opombo, bi videl, da se to da razumeti kot 'ne vtikaj se v navtiko, ker ne boš znal prepoznati zjebane barke, da bi sploh vedel, česa ne smeš najeti...' Vem, da to ni tvoj namen, ampak videti je, da si že zelo pozabil, kako je bilo biti novinec.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Avg 31, 2015 09:48

@inspirion
    Lepo, da si dodal še svojo izkušnjo.

Napisal sem že, da je bil tam jadralski dečko (Mate?) kompetenten in motiviran. Tudi jadra sva razvila in sicer tako, ko sem prevzemal jadrnico, kot takrat, ko sem jo predajal.

Elektrika... Vse električno sva poskusila, vsi instrumenti so delali, sidrni vitel se je premaknil na gumbke 'pilota' in v pravo smer...

A pri elektriki on ni bil doma, bil je le uporabnik in za ostalo je firma pač imela nekoga drugega. S tistim smo imeli stik le po telefonu, tistega ki je potem po telefonu ocenil, kot sem že omenil, da 'oni Slovenci ne umeju da koriste brod'. Dokler mu ni gospod s slamnikom s Hvara povedal, kar mu je šlo.

Izposojevalna firma je pač kup ljudi, med katerimi so nekateri bolj, drugi manj dobri, kompetentni, motivirani. Najbrž ne dosti drugače, kot drugje.
Vse mora delat...
    Ena od v mojih očeh najpomembnejših vlog navtike je, da izkušnje iz nje privadijo ljudi, da (spet) postanejo prilagodljivi.

Po mojem mnenju je edina stvar, ki je v stvarnosti stalna to, da se stvarnost spreminja.

Če želiš, da vse dela, ne pomaga tudi, če ostaneš doma. Prej ali slej bo tudi tam kaj nehalo delati - pa naj bodo to ledvice, srce, kakšna žila...

Civilizacija pa vse prepogosto pade v skrajnost - poskuša narediti vse predvidljivo, skuša (zlasti mnoge mame) varovati otroke pred vsem nepredvidljivim in če jim uspe, prav s tem prepreči, da bi ti, ko odrastejo, zares znali skrbeti zase.

Navtika - s takimile prigodami vred - pa je prilika, da se tega naučiš. Tako tega, da je to zanimivo, ne pa nekaj groznega, kot tega, kako vse si lahko temu kos.

In če hočemo, da bo(do) naslednji rod(ovi) prilagodljivi, navtika in druge dejavnosti, ki omogočajo podobne izkušnje z nepredvidljivim (gore, letenje...) ne smejo biti le za elito.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Avg 31, 2015 09:54

To ni letelo nate Marjan... ti nisi najel barke, ampak si bil samo skipper.

Še nikoli nisem najel barke, ampak po moje je pri najemu bark podobno, kot povsod drugje... če je nekaj sumljivo poceni, je ponavadi vzrok za to. Pa starejša kot je barka, več je možnosti, da bo kaj crknilo. Jaz bi se oziral za čim novejšimi barkami, pa izogibal bi se najcenejših ponudnikov. Seveda ni rečeno, da tudi pri novi barki ne more nič crknit, je pa vseeno manjša možnost za to, kot pri stari in zjebani.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Avg 31, 2015 10:14

H2O napisal/-a:To ni letelo nate Marjan... ti nisi najel barke, ampak si bil samo skipper.

Še nikoli nisem najel barke, ampak po moje je pri najemu bark podobno, kot povsod drugje... če je nekaj sumljivo poceni, je ponavadi vzrok za to. Pa starejša kot je barka, več je možnosti, da bo kaj crknilo. Jaz bi se oziral za čim novejšimi barkami, pa izogibal bi se najcenejših ponudnikov. Seveda ni rečeno, da tudi pri novi barki ne more nič crknit, je pa vseeno manjša možnost za to, kot pri stari in zjebani.
    Kolikor vem, ni bil najcenejši ponudnik. Tudi sapca, ki je najel, ni bil niti slučajno (poslovno) neizkušen.

Po drugi plati so moje izkušnje od drugod (zlasti SW) take, da počakaš, da se najnovejše reči preizkusijo pri kom drugem, in potem, ko so prve težave odpravljene in ko je že bolj jasno, kaj dobrega prinese in kaj dobrega bo z novo različico česa izginilo, nabaviš ali pa ne.

Primer je bil, ko je (ok. leta 2000 ali malo kasneje) verjetno neka kitajska tovarna začela delati manjše (in verjetno cenejše) elektrolitske kondenzatorje. Večina izdelovalcev matičnih plošč računalnikov je bodisi šla nanje, bodisi imela višje cene od konkurence, in bila v nevarnosti, da izgubi trg in lahko tudi, da jih prevzame konkurent, ki prodaja 'pofl robo'.

Nas obvezuje zakonodaja o razpisih vzeti najcenejšega ponudnika, pa naj stane, kar hoče. Tako je tedaj prišlo k nam v uporabo mislim da okrog 250 računalnikov s sicer čisto dobrimi matičnimi ploščami foxcon in triletno garancijo.

Po dveh letih uporabe so te matične plošče začele odpovedovati - ampak po dogovoru z dobaviteljem smo smeli odpreti škatle, ne da preneha garancija, in ugotovili, da je napihnilo nekatere od teh kondenzatorjev.

Do preteka garancijskega roka so garancijsko zamenjali kondenzatorje v nekaj več ko 200 od 250 matičnih plošč, ostale so odpovedale v naslednjem letu in smo zamenjavo plačali.

Žal so edini kondenzatorji, ki jih je bilo mogoče vgraditi, da si lahko vstavil grafične kartice itn., bili spet isti kitajski, ki so potem naslednjič crknili čez 2-3 leta.

Zanašati se na to, da bo nekaj bolje samo zato, ker je novo, je po mojem mnenju naivno.

Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Avg 31, 2015 10:19

Marjan Tomki napisal/-a:Zanašati se na to, da bo nekaj bolje samo zato, ker je novo, je po mojem mnenju naivno. [/list]

Primerjat nove barke z novim softverom tudi :wink:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Avg 31, 2015 10:39

H2O napisal/-a:
Marjan Tomki napisal/-a:Zanašati se na to, da bo nekaj bolje samo zato, ker je novo, je po mojem mnenju naivno.

Primerjat nove barke z novim softverom tudi :wink:

Imel sem priliko gledati - in predvsem poslušati - ljudi, ki so v tem poslu. Več takih, ki so delali tako pri Seawayu kot pri Elanu, pa zdaj delajo za... - pa nekoga, ki je pred mnogimi leti delal tudi jambore za Rivetto (ki je bil najbrž takrat tekmovalni monotip), takrat ko je najbrž Štravs začenjal delati jadra - in tako naprej. Jaz sem takrat še plezal, ampak znam poslušati in to niso ljudje, ki le nakladajo.

Ni tako malo podobnosti, kot kaže, da misliš. Od zasnove do prototipa, pa od prototipa do prireditve za serijsko izdelavo...

Dokumentacija sprememb - če in kjer jih dokumentirajo - je podobna, kot dokumentacija o različicah specifikacij, pa modulov itn. pri SW. Pa release od SW - bil operacijski sistem ali aplikacija - in release od matične plošče... Seveda so razlike, ampak potrebe po dokumentaciji so videti enake, pa programska oprema za vodenje tega tudi - po moje zato, ker je proces snovanja in sprememb dovolj podoben.

Saj je tudi ena koza in ena koza dve kozi, en osel in še en osel pa dva osla, pa en človek in še en človek dva človeka. Ampak pri vsakem velja, da je ena in ena dva.

In, ko že gnjavim, velja tudi, da en človek in en osel ni nujno dva osla, lahko je tudi en človek, ki jaha osla oziroma en jezdec.

Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Avg 31, 2015 10:43

Ja Marjan, prav imaš... prepričal si me, da je bolje najet staro zjebano barko, kot novo... zadovoljen?
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » Po Avg 31, 2015 11:01

Moje izkusnje (pa renta 2-3x na leto) kazejo, da ni toliko problem v starosti bark (ja, sigurno se pozna, a sem mel ze z 1 leto staro Bavarijo cele stale 2 leti nazaj).

Bolj se mi zdi, da je na vecjih barkah (recimo 38+) manj tezav. Verjetno je le vse malo bolj 'na ziher' narejeno oz. so mogoce zaradi cene tudi bolje vzdrzevane. Z vecjimi barkami tipicno nimam tezav, z manjsimi pa (skoraj) vedno nekaj jebe...

Ker sem na glavnem dopustu ali dveh vedno v dvoje, mi vecja barka pac ne disi toliko (pa tudi rabim ne). Ampak ce bo tak trend z okvarami bom tudi za v 2 pac rental vecje barke - in temu primerno vec placal. AMpak so zivci/brezskrbnost vec vredni ;)
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Avg 31, 2015 11:02

H2O napisal/-a:Ja Marjan, prav imaš... prepričal si me, da je bolje najet staro zjebano barko, kot novo... zadovoljen?
Vidiš ti v resnici samo ti dve možnosti - staro zjebano ali novo ne-zjebano, ali predvsem 'zajebavaš'?

To je tako, kot bi primerjal metalurga ali varilca z izkušnjami, ki je mogoče lahko že star in 'zjeban', z nekom, ki je pravkar prišel z diplomo s faksa, pa ti v resnici nimaš pojma, ali je izven knjige že videl var.

Saj med mladimi znajo biti odlični, še več se jih da naučiti, da bodo odlični, ampak če smo že pri 'jebanju', tudi dokler tega nekaj časa ne počneš, najbrž nisi dober v tem, ko pa to nekaj časa počneš, bo pa kdo že lahko rekel, da si 'zjeban', ne?

Druga analogija je rekrut in veteran. Razlika ni v letih, razlika med rekrutom in veteranom je v tem, da je bil rekrut preizkušen (tested) v boju in ta boj preživel tako, da je sposoben biti kos tudi naslednjemu boju, in to iz njega naredi veterana.

Samo to, da je nekaj novo ali staro, često ne pove skoraj nič. Preiskus, testiranje je po mojem bistvo.

Zdaj pa imam početi nekaj drugega.

Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Avg 31, 2015 11:08

H2O napisal/-a:zadovoljen?

Očitno ne :roll:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov