Rešilni jopiči, splavi in ostala reševalna oprema

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Sep 28, 2015 18:00

Kazalo povezav na teme o tem drugje na forumu in ostalem spletu v prvem prispevku ter prispevki o tem v nadaljevanju teme.

Povezave bom postopno dodajal.

Rešilni jopiči
    Lifejacket - rešilni jopič
      Tema na tem forumu - beseda je nanesla na marsikaj in celo 'skregali' smo se.
    Tipi rešilnih jopičev in njihova namembnost
    ISAF tečaj preživetja na odprtem morju
      Vseboval je tudi uporabo rešilnih jopičev v vodi, v obleki in škornjih... V tej temi so povezave na razne vire na internetu - večina je zadnjič, ko sem poskušal, še delala.

PFD Selection, Use, Wear & Care
      PFD je Personal Flotation Device, osebni pripomoček za plovnost; temu pri nas običajno rečemo 'rešilni jopič'.
      Nekaj o izbiri, uporabi in skrbi za rešilne jopiče - vir USA obalna straža. Bilo je nekaj boljših virov, kolikor se spomnim vojaških, ki pa jih ni več na prejšnjih naslovih. Trenutno ne najdem nič o servisiranju napihljivih, recimo, ali o materialih itn.
    How Do You Test Your PFD?
      To jim ne pomeni preizkusa (recimo na kakem servisu), ali je še OK, ampak preizkus z nadetim rešilnim jopičem na vodi, ali vam je sploh ustrezen - pred uporabo na plovilu.

Pri napihljivih se lahko testira tudi sistem za samodejno napihnitev (bombica in sprožilna snov in mehanizem - potem rabiš drugo bombico in - praviloma - tabletko), lahko pa tudi z napihnitvijo na pljuča s cevko.

Razdelek vzdrževanje in hramba opisuje, kaj bi morali mi početi. Eno od priporočil je
    Do give your PFDs all the above checks, plus check their buoyancy in the water, at least twice a year.
      Najmanj dvakrat letno na vodi preizkusiti, če je rešilni jopič še ploven. Tega niti jaz - znani 'gnjavator' - nisem (sem, ko smo se prevračali, ne pa namenoma za test). Preberite, - tudi če se s čim ne boste strinjali.

Avtor ima pri tem izrecno v mislih tudi preizkus s pomerjanjem pri nabavi - pred odločitvijo, katerega sploh kupiti. Kakor so pakirani 'standardni' ob nakupu v našem okolju ne vem, ali bi nas trgovci sploh pustili...
    How to choose a PFD for your child

Just as you should yourself, have your child try on a PFD before buying it. To work right, it must fit snugly. Check the fit by picking the child up by the shoulders of the PFD. If the fit is correct, the child's chin and ears will not slip through. Children are apt to panic when they fall in the water suddenly. They move their arms and legs violently and make it hard to float safely, even in a PFD. Because their body weight is distributed differently, children float differently from adults. A PFD will keep a child afloat, but may not keep a struggling child face-up. That's why it is important to have the child try on his or her own PFD and to explain the reasons for wearing a PFD. Take your child to a pool or shallow water and let them become comfortable and used to wearing a PFD in the water.

http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=15239
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov