Izvenkrmni motor deluje samo pod zaugom

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Sea storm
Poročnik bojne ladje

Izvenkrmni motor deluje samo pod zaugom

OdgovorNapisal/-a Sea storm » Sr Feb 17, 2016 17:51

Yamaha 3 konje, dvotaktni vžge in deluje samo pod zaugom. Ko ročico za zaug porinem nazaj notri nemudoma ugasne.
Prečistili smo uplinjač in dizo.
Motor prav tako ugasne tudi, ko mu zmanjšaš prosti tek.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Sr Feb 17, 2016 18:08

Tukaj gre verjetno za problem z zamašeno dizo prostega teka, ali pa je zamašen kakšen kanal v uplinjaču. Omenjaš čiščenje samo ene dize, verjetno gre za glavno. Odviti je treba vse dize in priključke, uporabiti sprej za čiščenje uplinjača ali pa dele potopiti v čisti bencin. Ne pozabiti na kanale in prehode v uplinjaču, na koncu pa temeljito prepihati uplinjač.

Na koncu, ko uplinjač sestaviš, je treba nastaviti zmes v prostem teku in primerne vrtljaje. Če ne bo v redu, preglej še plovec, da ne zapira prezgodaj in da se iglica ne zatika, kar pomeni prerevno zmes, zato motor deluje samo pod čokom.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Sr Feb 17, 2016 18:48

:D zelo lepo razloženo in stoposto je tako kot je Piki opisal, ker sem jaz pred leti imel isto težavo in to je to :)
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Sr Feb 17, 2016 21:48

Pa se svečko zamenjaj v kolikor je starejša...
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
Savo1953
Admiral
Kraj: Škofljica - Kvarner (Duga uvala)

OdgovorNapisal/-a Savo1953 » Če Feb 18, 2016 08:59

Pri nas je "štekala" igla.
Na to je opozoril že Piki.
Preveri pri odprtem "lončku" ...
Kdor hoče, najde pot, kdor noče, najde izgovor.
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Če Feb 18, 2016 09:19

Svečka je NGK BR6HS-10. Ja ,sigurno je diza za prosti tek. Verjetno se je zapacala, ker se ni v jeseni očistilo uplinjača. Pa če imaš staro gorivo, ga zamenjaj in naredi novo mešanico.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Feb 18, 2016 10:34

Dodan kazalec na tole v kazalo BZ o motorjih in pogonu.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
branevrankar
Višji štabni praporščak

Re: Izvenkrmni motor deluje samo pod zaugom

OdgovorNapisal/-a branevrankar » Sr Jul 13, 2022 13:18

Imam podoben problem kot je opisan v prvem postu, le da imam jaz tohatsu 5 4 takten motor. Poskusal sem ocisiti vplinjac, vendar sta obe dizi "uniceni". Spodnjo sem nekako odvil in scistil, stranska je pa odlomljena. Je kaksna resitev za ven dobit, ali je bolje kupit kar drug vplinjač?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Jul 13, 2022 13:49

branevrankar napisal/-a:...stranska je pa odlomljena. Je kakšna resitev dobiti dizo ven ali je bolje kupit kar drug vplinjač?

Glede na tvoje vprašanje, ko ni možno pričakovat relevantnega odgovora, saj ne vidimo detaljev, ki bi bili odločilni za PRAVILEN nasvet, bo zate verjetno najbolje, da kupiš kar drug vplinjač. :wink:
Uporabniški avatar
Wisdom
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Wisdom » Če Jul 14, 2022 11:36

branevrankar napisal/-a:Imam podoben problem kot je opisan v prvem postu, le da imam jaz tohatsu 5 4 takten motor. Poskusal sem ocisiti vplinjac, vendar sta obe dizi "uniceni". Spodnjo sem nekako odvil in scistil, stranska je pa odlomljena. Je kaksna resitev za ven dobit, ali je bolje kupit kar drug vplinjač?

Hoj!

Več ali manj se da vsaka stvar dobiti ven, je pa treba imeti pravo orodje. Takšna orodja imajo skoraj vsi mehaniki, se jih pa da kupiti tudi v specializiranih trgovinah. Vsekakor bi jaz to zadevo dal popraviti nekemu finomehaniku.

Orodja za odvijanje pokvarjenih vijakov
branevrankar
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a branevrankar » Ne Jul 17, 2022 19:29

Ojla

Motor je dva dni delal, potem pa je zacelo zalivati motor, sem se kar namucil z veslanjem, tako da sem dal coln iz vode ter danes peljem motor domov.
Ne bom kompliciral. 180€ me pride nov vplinjač, in bom vzel kar za 6hp tohatsu, po besedah uradnega serviserja je to edina razlika med 5 in 6 hp verzijo.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov