Doživel krstno sidranje

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Bostjanbe
Poročnik fregate

Doživel krstno sidranje

OdgovorNapisal/-a Bostjanbe » Sr Jun 15, 2016 09:15

Zdravo!
Da opišem mojo dogodivščino, ki se je odvijala iz sobote na nedeljo ponoči. Sestrična in par kolegov smo se zmenili da gremo od petka do nedelje na sproščeno jadranje po slo. obali. Kljub slabši napovedi in možnosti neviht nismo odpovedali in greh bi bil če bi. Vreme je služilo 100 na uro (sonce in dovolj vetra). Ne bom opisoval vsakega dneva posebej ampak samo noč iz sob. na nedeljo.

Po celodnevnem jadranju v super vetru se zasidramo pred Fijeso. Dovolj daleč od obale spustimo sidro, ''dovolj'' ketne, vozim v rikverc. Ko sidro zagrabi spredaj nataknjem sidrni ključ da razbremenim winch, grem na motor in s polnim gasom v rikverc cca 10sekund. (Če sidro zdrži tak pritisk naj bi tudi močen veter)!
Pride čas za večerjo, eden izmed posadke lovi ribe in v zadnjem metu je nastavil vabo za hobotnico in povedal da bo vse skupaj pustil čez noč, dan se prevesi počasi v sproščen večer in kmalu zatem v noč. Preverim še zadnje napovedi za dogajanje vremena in vetra kjer opazim približevanje nevihte iz Z smeri. Pogledam v daljavo in res vidim vse črno ter prve strele. Sam pri sebi si rečem, da itak ne bo hudega + da smo popolnoma šolsko zasidrani kar me dodatno pomiri. Okoli 23.30 se večina odpravi spat in tudi sam po zadnjem preverjanju in pospravljanju po palubi ležem k počitku.

Potem pa.....
Zasliši se glasen močan piš vetra, skočim v zrak hitro na palubo in bili smo že minuto pred nevihto. Pogledam proti Trstu-popolna tema(še nedolgo nazaj se je videlo tisoče lučk iz mesta), pogledam na kopno ki je oddaljeno cca 30m vendar bližje kot zvečer ob zadnjem pregledu. Takoj pomislim da je sidro malenkost popustilo. Grem na premec in vidim da je ketna našponana kot struna(zato tudi nekaj metrov bližje obali), pripone od jamborja žvižgajo, morje penasto kot da bi zavrelo, v tistem poči in se ulije dež kot iz škafa. Moker v parih sekundah, preventivno hitro zložim še tendo in hop preobleči v suhe cunje. Najdem palerino, poiščem masko ker je dež padal s tako hitrostjo vetra da ne vidiš nič pred sabo saj te bode kot da padajo žeblji in ne voda. Pripravim nož če bo treba kar koli prerezati. Se spomnim na vabo za hobotnico, primem palico da navijem laks...vse napeto kot struna in ker nas je ponoči obrnilo(zamenjala se je smer vetra) je laks potekal točno pod jadrnico mimo krmila in zagotovo tudi elise motorja. Prerežem laks saj ga naviti ne morem. Upam da ni zapleten v eliso. V Fijesi so na novo postavili rdeče boje ki so povezane z vrvjo, označujejo pa vstop in izstop za pedolino, sup itd. Od teh boj smo bili oddaljeni 4-5m kr je bilo super zvečer, saj smo hitro prišli do obale. Izkazalo se je kmalu da smo veliko preblizu.

Nevihta traja, preverim bojo v piranu moč vetra 23m/s sunki do 35m/s. Vsa posadka je bila zbujena, stopim do vseh in povem da nevarno sicer še ni ampak naj bodo vsaj v nizkem štartu če bo karkoli potrebno.
Stojim pod sprajhoodom in opazujem točko na obali(da vidim ali sidro drži). Zaenkrat vse ok. Razmišljam kaj bom naredil če opazim da lezemo nazaj (30m do obale je par sekund in si v skalah pri takem vetru). Spomnim se da je na globinomeru pisalo preden sem ga ugasnil 3,9m kar ni veliko za jadrnico z ugrezom 1,9m. Zamislim sem si da bom prižgal motor in pomagal sidru držati z močjo motorja. Ker nisem bil prepričan koliko ketne je v vodi sem pomislil da bi spustil dodatne metre...to bi bol dvorezni meč. Ketne bi bilo več , bili bi pa tudi par metrov bližje bojam ki so kar čakale da se zapleteno v eliso in posledično bližje obali.

Dež pada kot da je sodni dan, temno kot v rogu, veter piha nenormalno, morje kipi....pomislim joj kaj mi je tega treba bi šli vsaj na privez v Piran ali celo kako marino. Jebi ga zdej smo ker smo. Meni se zdi da traja vse skupaj že celo večnost ko spremlam sidro, točko na obali ali smo na mestu ko začne počasi veter padati in z njim preneha tudi veter. V parih minutah se pokažejo zvezde, morje se umiri in kot da je nekdo nevihto ugasnil na gumb ON/OFF. Grem v notranjost, se preoblečem, spijem malo vode in grem do vse posadke. Povem da so na sidru doživeli nevihto kar naj bi bilo za vse kar zanimivo/stresno vendar panike ni bilo. Zanimivost je ta da so bilo vsi prvič na barki ;)

Vprašam sestrično če ji je kaj slabo in če je že kaj spala danes(vikend jadranje je bil tudi nek test če jim bo kaj slabo). Pove da se je zbudila 1:37 ko sem skočil prvič na palubo, ko se je vse končalo je bila ura 1:50. Se pravi nevihta je trajala med 8-10 minut meni pa se je zdela cela večnost. Nič, uležem se v posteljo zaželim posadki lahko in mirno noč in zaspimo do 8h zjutri.

Prebudimo se v sončno jutro brez oblačka in z novo izkušnjo v spominu.

Tako sem doživel tudi sam krstno sidranje s prehodom močne nevihte.

Lp
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Jun 15, 2016 09:30

Doživeli in preživeli tipično Tržaško Tramontano,ki je bila kratka in poučna.Imel si dobro nepanično posadko, kar je pol uspeha.Sidro ti je dobro držalo(dolga veriga), sigurno zapelo v stabilen kamen pa tudi dobro sidro.U glavnem posadki ni pognalo straha v kosti in še jih boš dobil na jadranje :D
mašinfirer
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Sr Jun 15, 2016 09:45

:) lepo napisano, uf jaz sem takih noči imel kar nekaj, samo predlani 5 :) ko pa še toča udari je pa kot na fronti.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jun 15, 2016 10:00

Dobra izkušnja! Očitno val ni bil dovolj velik, da bi zmotil posadko v notranjosti.
Sicer ne veš točno zakaj je držalo a je držalo :lol:
Tu ni kaj, treba je zaupat opremi, če seveda prej narediš vse kot je treba.
Ga pa ni mornarja, ki ne bi v nevihti, na sidru, čepel v kokpitu na stand by, za vsak slučaj. Pa če je še tako prepričan v svojo opremo in znanje.
Bostjanbe
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Bostjanbe » Sr Jun 15, 2016 10:32

Mogoče še mnenje izkušenejših, za moj primer. Ura 23h se pravi noč-tema, do marine oz druga stran otoka kjer bi bil zavetrje 1h vožnje...kaj narediti če veš da nevihta prihaja:
-dvignit sidro in se ponovno zasidrat malo dlje od obale (posledično večja globina in po mojem mnenju več možnosti da sidro spusti saj nebi bilo dovolj ketne po tleh)
-izpluti in nevihto pričakati na morju v vožnji daleč od obale
-pustiti sidro kjer je samo povečati dolžino ketne in dodati 10kg utež na ketno privezano z vrvjo kot dodaten amortizer
-4 vaša ideja???

Lp
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Sr Jun 15, 2016 10:38

Sunki vetra čez 35 m/s?? To bi bilo polnih 12 Bf kar je največ kar sploh je na lestvici in v takem ti je držalo sidro?

Si prepričan da ni bilo do 35 kts (vozlov)... ker to bi bilo precej bolj normalno.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jun 15, 2016 10:42

Če so napovedane nevihte, se ne sidraj na sidrišču odprtem na zahod in sever. Če hočeš imeti mir, seveda. Drugače pa pride v poštev vse, kar si napisal. Samo odločit se moraš za eno stvar in to narediti 100%. V rokavu pa imej še plan B, če ... murfy pa to.

Jaz osebno, če bi se zavestno sidral nevihti pred prag, bi dodal še eno sidro pred obstoječe, na isto ketno in spustil vso ketno. Če je prostora dovolj, pa še dodaš vrv, ki jo lahko po potrebi še podaljšuješ. Tako da 50+m zadeve v vodi, mora zdržati marsikaj.

Če pa bi me nevihta presenetila, pa ne bi bilo časa za drugo sidro, pa bi pač samo spustil vseh 60m verige, ki je na koncu privezana z vrvjo in čakal v kokpitu s prižganim motorjem in pipcem v roki. Ampak to je že zelo zelo triki varianta in solo izredno tvegana, ker te v nekaj sekundah lahko odnese na obalo.
Nazadnje spremenil Marchi, dne Sr Jun 15, 2016 10:51, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Sr Jun 15, 2016 10:43

Bostjanbe napisal/-a:Mogoče še mnenje izkušenejših, za moj primer. Ura 23h se pravi noč-tema, do marine oz druga stran otoka kjer bi bil zavetrje 1h vožnje...kaj narediti če veš da nevihta prihaja:
-dvignit sidro in se ponovno zasidrat malo dlje od obale (posledično večja globina in po mojem mnenju več možnosti da sidro spusti saj nebi bilo dovolj ketne po tleh)
-izpluti in nevihto pričakati na morju v vožnji daleč od obale
-pustiti sidro kjer je samo povečati dolžino ketne in dodati 10kg utež na ketno privezano z vrvjo kot dodaten amortizer
-4 vaša ideja???

Lp

Kot je Marchi omenil, stand by :wink: jaz bi čakal v kokpitu pripravljen, če kaj popusti, po potrebi z prižganim motorjem, tu ni kaj bit znanstvenik :) dokler sidro drži ga pusti tam kjer je.
zebra
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a zebra » Sr Jun 15, 2016 14:19

Pozdravljen!
Huda izkušnja. Važno je, da se je srečno končalo.
Zanima me, kakšna je teža barke, teža in tip sidra, debelina verige in kakšen sidrni ključ uporabljaš in kje si ga nabavil (ključ).
Lep pozdrav,
Bojan
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Jun 15, 2016 16:39

Naj še jaz dodam ,da je sidro Home made,težko 28,5 kg in 45 m ketne.Sidro je preizkušeno v večletni uporabi z odliko.Barke je pa za 6,5 ton.Pa bitve so na barki tudi haha veeelike.Sicer bi ti kake mičkene polomla nevihta.
Pa makina ima 60 konj in za 10 sekund fula je sidro zabilo...tko da tolk cukat ni potrebno.Pa praviš da vas je ponoči obrnilo,torej je gotovo izpulilo sidro ,ki si ga z motorjem zakopal in se je v drugo smer SAMO zakopalo in to takoj ,brez da bi oralo.To so sposobna nardit le sidra iz rubrike best of the best.
No Boštjan,zdej vrjameš kaj pomen imet mrcino na kljunu :lol:,ne pa tista marinska siderca, ki jih imajo nekteri na velikih in pregrešno dragih plovilih..
No jaz osebno bi zvečer dvignil sidro in pičil do Debelga rtiča,pred nevihto.
Bostjanbe
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Bostjanbe » Sr Jun 15, 2016 17:17

polanc napisal/-a:Naj še jaz dodam ,da je sidro Home made,težko 28,5 kg in 45 m ketne.Sidro je preizkušeno v večletni uporabi z odliko.Barke je pa za 6,5 ton.Pa bitve so na barki tudi haha veeelike.Sicer bi ti kake mičkene polomla nevihta.
Pa makina ima 60 konj in za 10 sekund fula je sidro zabilo...tko da tolk cukat ni potrebno.Pa praviš da vas je ponoči obrnilo,torej je gotovo izpulilo sidro ,ki si ga z motorjem zakopal in se je v drugo smer SAMO zakopalo in to takoj ,brez da bi oralo.To so sposobna nardit le sidra iz rubrike best of the best.
No Boštjan,zdej vrjameš kaj pomen imet mrcino na kljunu :lol:,ne pa tista marinska siderca, ki jih imajo nekteri na velikih in pregrešno dragih plovilih..
No jaz osebno bi zvečer dvignil sidro in pičil do Debelga rtiča,pred nevihto.

Sidrni ključ kupljen v KAMM za ketno 6-8 in malo povečan utor s fleksarco da se lažje iztakne ko je nujno....
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Jun 15, 2016 23:45

Marchi napisal/-a:Če so napovedane nevihte, se ne sidraj na sidrišču odprtem na zahod in sever.

AMEN :D
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Jun 17, 2016 02:01

@polanc

Edit: to je drugo, malo starejše'home made' sidro, kot sem mislil.

Različici sidra polanc z Vektorja . - rešena slika s še nekaj zgodovine je zdaj prestavljeno, kot je predlagal polanc.

Edit2: vmes povozil z enim drugim sporočilom :oops: popravljeno.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Pe Jun 17, 2016 17:43, skupaj popravljeno 3 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Jun 17, 2016 15:16

To je čist drugo sidro kot je držalo Boštjanovo barko.Komot prestaviš nekam tja med sidra.Paše pa brez predelave na katamaran 13 m na LURE tovo Bavario na moj Vektor...
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

OdgovorNapisal/-a Leut » So Jun 18, 2016 21:23

Nikola T. napisal/-a:
Marchi napisal/-a:Če so napovedane nevihte, se ne sidraj na sidrišču odprtem na zahod in sever.

AMEN :D

Tole se je srečno končalo (mislim, da so bili mišljeni Beauforti), tako, kot se v večini primerov srečno konča za večino začetnikov, pa tudi za večne optimiste. Slišal si vremensko napoved, videl tudi, kaj se dogaja, pa si kljub popolnoma "nepomorski" posadki ostal tam, povsem odprt na Z. To se ne dela nikoli! S povsem neizkušeno posadko pa še manj. Samo okrog Piranske punte bi zavil (imel si več kot dovolj časa) in se zasidral pred jadralnim klubom Pirat in bi mirno spal brez vsega, kar si opisal. Vedno se ne konča tako, kot se je tokrat tebi!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov