Označba plovila - potapljaška zastavica

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Avg 03, 2016 08:24

Bonaparte napisal/-a:S čolnom ne smemo preblizu obale, ker je to rezervirano za kopalce.
Kadar se kopamo iz čolna je to veliko krat v delih morja kjer je dovoljena plovba plovil in glisiranje. Osebno se veliko krat kopam in potapljam na odprtem morju, daleč od obale. Če te na takem mestu povozi čoln si si sam kriv pa še kazen dobiš.
Zato imam obešeno potapljaško zastavico, ki prepoveduje ostalim plovilom da se približajo mojemu plovilu na manjšo razdaljo od 100m.
http://www.spz.si/?p=1245
No vsaj kazen ne dobiš, veliko ljudi ne ve kaj zastavica sploh pomeni.

http://shrani.si/f/1R/BP/15y5z9fk/img9313.jpg

Ja, imaš prav.

Veliko, oz. večina "kapitanov " nima pojma niti temu ne posveča nobene pozornosti, kaj visi na barki, ki se ji hote približujejo. Firbec jih matra, kaj le počne barka na odprtem morju.

Tukaj je potreben še mali popravek, oz. dopolnitev tvojega pisanja in trditev v postu.

Potapljaška zastavica

Slika

izobešena na barki ne pomeni nič drugega kot to, da je to barka, ki prevaža potapljače. Ko pa izobesimo še prvo izmed pomorskih zastavic, pa dobi zakonsko podlago.

Slika

Ti dve zastavici, oz. samo prva , alfa, pomeni, da ima barka potapljača pod vodo in s tem prepoved približevanja. Ker je zakonsko določena razdalja za potapljača, da se ne sme oddaljit več kot 100m od barke z izobešeno zastavico alfa, se načeloma barki ne smemo približati v krogu 200m.

Zastavice alfa, tako opažam, najpogosteje uporabljajo nabiralci spužev, spužvarji.
Upošteva jih pa kdo? Zopet opažam, da malokdo. Toda, ker so to iskušeni, poskrbijo za lastno varnost in se dvigujejo iz vode ob barki.

Če se potapljaš v plavo, se pravi na odprtem, in imaš izobešeno alfa zastavico, si po zakonu in je krivec tisti, ki ne upošteva izobešene zastavice.

In se bo našel nekdo, ki bo rekel, da mora potapljač na potopu s seboj imeti potapljaško bojo, ki plava na gladini in označuje mesto potapljača pod vodo. Res je, toda v plavem so globine večje in je boja s 40m vrvice velika ovira in tudi nevarnost, da se potapljač zaplete z njo, kar je smrtno nevarno.

V tem primeru uporabjamo tole bojo.

Slika

Ta boja je pa dober meter in pol dolga in debela okoli 15cm. Med potopom jo imamo pospravljeno v žepu jopiča za kompenziranje plovnosti.

Slika

Ko zaključujemo potop, jo na globini prve dekompresije , ponavadi na devetih metrih, napihnemo in spustimo na gladino. Ker ima na spodnjem delu utež, se postavi v pokončen položaj in tako označuje kje bomo prišli na površino., gladino.

Brez Wikipedije ne gre.

Poglejte si zastavice in obnovite znanje, kaj pomenijo izobešene posamezne zastavice.

POMORSKE SIGNALNE ZASTAVE

V osnovi je to to, pa naj me še kdo dopolni, še sem kaj pozabil.

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Sr Avg 03, 2016 09:16

Unole bojo imas samo da te coln najde/pobere, ali za kako nepredvideno situacijo. To ni potapljaska boja ampak signalna. Spusca in dviga se vedno ob sidrni vrvi ali za to namenjeni vrvi (wrecki etc)

Je pa tako, da se je tudi ze naredilo, da so hrvaski policaji vem vlekli potaplaca, ker ali niso "vedeli" ali pa je bila ena zbnj boja. Taki kot signalka od pajerja.

Sabo vlect bojo, sploh pro potopu v modro....pa kot je pajer opisal. Nevarno
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Sr Avg 03, 2016 09:28

:lol: :lol: :lol:
Ker gre večinoma za turiste se čudim Hrvatom da ne želijo narediti red pri plovbi.

Kot vemo vsak mora po plovno dovoljenje na kapitanijo.
Predno bi ga izdali bi moral voditelj izpolniti vprašalnik

1.Koliko metrov od obale je dovoljena plovba
2. Koliko metrov od obale je dovoljeno glisiranje.
3.kaj pomeni boja za potapljanje.
4.Kajkšna zastava je na plovilu

Najbolj pomembni del

Kolika je kazen za neupoštevanje pod točko 1
Kolika je kazen za neupoštevanje pod točko 2
itd ….
Ko bi ga pozitivno izpolnil bi mu izdali PD

Očitno pa Hrvati raje imajo nekaj povoženik ljudi in denar od kazni za nepravilno glisiranje. Za potaplače jih boli k. razen če nimajo boje se kasira.

Mislim da bi na tak način vsaj 99% tujcev vedelo kaj in kako pluti da ne ogrožaš ostalih.
Nazadnje spremenil NOVI FOSIL, dne Pe Avg 05, 2016 01:03, skupaj popravljeno 1 krat.
blisk
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a blisk » Sr Avg 03, 2016 15:53

Če imaš masko in plavutke na barki te nimajo kaj j. Treniraš apneo :D
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Sr Avg 03, 2016 16:23

Kaj ma veze ce mas crko A in diver on board zastavo. Ti nima noben kaj dokler nisi v plovni poti pred pristaniscam.

Vsak potapljac brez koncesije je kandidat za 500 evrsko kazen in zaseg vse opreme. Ce jo imas na colnu, ti se coln vzamejo.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Sr Avg 03, 2016 16:25

Btw. Ena oprema je jurja do jurja pa pol.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Avg 03, 2016 21:20

Evovil, a ti bi rad to izkoristil da imaš v zalivu v radiju 200m mir? :wink: :lol:
NOVI FOSIL
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Če Avg 04, 2016 08:29

:lol: :lol: :lol:
Potem pa kupi še micko, daj ji na glavo masko, in plavutke, jo postavi v vodo, pa bo vse po predpisih :wink:
Nazadnje spremenil NOVI FOSIL, dne Če Avg 04, 2016 08:37, skupaj popravljeno 1 krat.
NOVI FOSIL
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » So Avg 13, 2016 21:41

:oops: :oops: :oops:

Da tema na umre, poglejte to kar smo pisali o glisiranju ob obali in sedaj kruta realnost

http://www.24ur.com/novice/crna-kronika ... ljaca.html
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » So Avg 13, 2016 21:54

Kam so pa zginili moji komentarji :?:
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
NOVI FOSIL
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » So Avg 13, 2016 21:59

:D
vpraši moderatorja
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Ne Avg 14, 2016 08:38

Sedaj pa mi še povejte, koliko morjeplovcev sploh ve, kaj pomenijo te zastavice? Po moje vsaj polovica ne. Pred leti sem doživel, da so (ne bom omenjal nacije, da tema spet ne bo sprevrgla v nabijanje postov) iz ene jadrnice na sidrišču z čakljo lovili potapljaško označevalno bojo :!: To, da ti pobirajo označevalno bojo za sidro, pa je tako že stalnica, zlasti, če imaš malce več ketne v vodi in je sidro malce dlje od barke.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Ne Avg 14, 2016 10:48

Mogoče uporabljate prevelike boje ;) Drugace pa kolikor je tole fejst gre men ful na jetra ko sredi noci priplujes v zaliv in tele bojice niso vidne ter hitro kaksno zapnes.... Drugace je ne uporabljam. Sem pa tudi brez tega vedno dobil sidro ven...
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Ne Avg 14, 2016 11:41

Jaz za spanje na sidru navadno vržem 4-5 X globine verige in za veliko morjeplovcev je to očitno preveč in potem sidrajo čez mojo verigo......, včasih pa se kateri tudi poskuša zvezat. Res so tele bojice ponoči težava, ampak to ni moj problem, ampak tistega, ki vpluje. V zelo obiskanih zalivih praviloma vedno uporabim siderno bojo (zlasti poleti v gužvi), drugje, kje v osami pa ne, razen, če je skalnato dno.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Po Avg 15, 2016 10:39

.

Moderator odgovarja!

evovii napisal/-a:Kam so pa zginili moji komentarji :?:

NOVI FOSIL napisal/-a::D
vpraši moderatorja

V tej temi nisem nič brisal!

Redko se zgodi, da kaj pobrišem brez obrazložitve.
Zato NF ne kaži s prstom name!!!!

Če že komu, potem se ve komu z zelo lahkim srcem brišem!!!!!

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov