Božično križarjenje 2008

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

Božično križarjenje 2008

OdgovorNapisal/-a pajer1 » So Jan 17, 2009 23:28

.

Ne bo ravno običajna foto reportaža, ker sem januarsko objavil že na tem naslovu

http://www.morjeplovec.net/viewtopic.php?t=698

in se ne bi rad ponavljal. Kdor še ni prečital prve naj jo prebere, da mu ne bo katera stvar iz drugega križarjenja- reportaže nelogična.

Vožnja iz LJ do Savone je bila b p.

Vkrcanje in izplutje ravno tako.

Še v terminalu vidim spisek potnikov, ki niso iz držav članic EU-ja.

Slika

Kmalu pride še prtljaga v kabine, toda ena torba manjka. Sicer nič posebnega, ker je bila notri samo pijača.

Prizadevanja s trani posadke za dobro počutje nas potnikov se pokaže v restavracijski dobrodošlici s svežimi ananasi in nedvomnim sporočilom.

Slika

No pa so prinesli tudi manjkajočo torbo.

Saj ko dobro pomislim je logično, da so jo zadržali in pregledali njeno vsebino, ker je bila polna tekočin, ki jih načeloma niti ne bi smel prinest na ladjo.Saj razumete, terorizem je strah in trepet vseh prevoznikov. Je pa označena z njihovo službeno oznako, da so jo odprli in pregledali.

Slika

Saj res. Še vrata kabine moram pokazat, ker so bila okrašena v decemberskem duhu.

Slika

Takoj po kosilu in po izplutju sledi še obvezna vaja v primeru nesreče na morju. Vaja je obvezna za vse potnike in večino posadke. Reševalne jopiče si nadenemo v kabinah in počakamo na znak ter krenemo po navodilih posadke na zbirno mesto. OK vse v redu in hitro končano. Menim pa da se te vaje ne sme podcenjevat, ker nesreča nikoli ne počiva.

Slika

Fit, spolirani, bleščavi čakajo na akcijo, reševalna plovila, ki pa upam ne bodo nikoli uporabljena v namene za kar so na ladji.

Slika

Na velikem ekranu je na vpogled še preostala flota križark Costa.
Karibi, Južna amerika, Mediteran, Arabski polotok, Avstralija, Oceanija....
Izgleda pa da bodo preskočili 13to ladjo. Costa Serena je njihova dvanajsta in letos dobijo še dve novi enake velikosti z imenoma Pacifika in Luminosa. Že sprejemajo rezervacije zato pohitite, ker obljubljajo "tuto la fantastiko" križarjenje, ki ga ne boste pozabili.

Slika

Malaga, rojstno mesto Picassa nas pozdravi s folkloro na promenadi,

Slika

mladimi in z zvezdicami opremljeni, ki so jih lepili na nas mimoidoče in vseskozi ponavljali voščila ob Božiču in Novem letu.

Zelo simpatično.

Slika

Brez uličnih umetnikov tudi ne gre. Na oko so kostumsko zelo profi liga in ne nekaj na hitro skup spravljen, da bi dobili kaj cekinov.

Slika

V mestu je opaziti kar veliko starih pročelij oz. fasad, ki so samo še to od stavbe, ker je zadaj vse podrto. Kot stari Palace v Portorožu.

Slika

Sprehod po parku pomirja strasti in pričakovanja prvega dne križarjenja.
Božanje sonca pri 17tih stopinjah, palme, božični čas, kraji kjer so papagaji mestni ptiči in nekdo ki ima edinstveno lokacijo svoje hiše, da vedet da se je šele začelo tisto lepo potovanje.

Slika

Smo že preko gibraltarske ožine, na oceanu in pristali v mestu Cadiz, kjer se vkrcamo na dvonadstropni in odprt turistični avtobus.

Slika

Dragi moji tam čez je pa obljubljena dežela Amerika.

Slika

Zelo ohranjeno mesto, ki slovi po tem, da imajo skoraj vse stavbe oz. hiše stolpiče. Se pa opazi afriški slog v arhitekturi. Pa saj boste sami videli, ko boste tam.

Utrinek s trga.

Slika

Sprehod po obali Atlantika nas pripelje pred portal, ki vodi do utrdbe na rtu.

Slika

Pred tem portunom- portalom pa je lokal kot kantina - krčma.
Iz nje pa muzika in temperamentno prepevanje.

Slika

Doleti nas sreča in veselje, ker neglede da smo naključni turisti takoj dobimo jesti

Slika

in piti

Slika

Bolj svežih ostrig in morskih ježkov skoraj ne morete dobit, ker so jih nosili neposredno iz oceana. Verjemite, da so bile in bili izvrstni čeprav surove in surovi. Hvala gostoljubnim Špancem za dobrote.

Slika

Po tlakovani poti cca 300m naprej na rtu je stara utrdba, žal zaklenjena, ker v zimskem času ni odprta za obiskovalce. Saj bi šlo ampak nisem našel dovolj velikega "pajsarja", ker so bila vrata zelo močna.
Zato samo en detajl.

Slika

Si predstavljate direktorjevo pisarno? OK, in zelo značilno rastlino za take prostore?

Ja seveda to je Fikus.

No bi morala bit pa kar hala namesto pisarne, da bi šel en takle fikus not zraven pisalne mize do okna, ker rastlina pa ja potrebuje sonce.

Impozantna večstoletna fikusa.

Slika

Lep mediteranski park, kjer je nešteto ciklam, vodometov..........

Slika

Sem dobil navdih v trenutku vam povem. Eno sem zavil v levo in ima levi navoj, drugo pa v desno in ima desni navoj. Saj ni težko.

Slika

Malce utrujen od urezovanja navojev na cipresah se mi je prileglo posedet na koncu parka in se okrepčat s kozarcem v katerem je bilo rdeče vino Tinto, ki je značilno za ta del Španije.

Slika

Sem imel tudi s tem drevesom nekaj idej na vrhu, pa po ogledu debla ugotovim, da se ne da splezat nanj, ker so bodice zelo ostre in trde.

Slika

Pred vkrcanjem se sprehodim še do novega pomola, ki še ni v uporabi.
Ja no, je v uporabi, ker ga uporabljajo srečni ljudje=ribiči. Samo poglejte jih,dva dni pred božičem v samo kratkih rokavih.

Slika

Srčni utrip se dviguje, ker riba dela.
Lepa sredozemska skuša, ki zraste večja kot jadranska.

Slika

Med mojim opazovanjem sem opazil, da vabe niso nič posebnega. Ribe, lignji, rakci. Vse kar ostane v ribarnicah. V cca pol ure so jih kar nekaj ujel in vrgli nazaj.

Med ribiči pomeni " če si ribo vrgel nazaj", Da si jo vrgel za svoj hrbet, se pravi gre s teboj.

Slika

Smo že v Lizboni. Portugalska, ki ima dolgo zgodovino morjeplovstva, saj so kar nekaj sveta odkrili prav oni. Z glavnega trga pred mestnimi vrati se odpeljemo s podobnim avtobusom kot v Cadizu na ogled mesta.

Znamenitost je tudi jekleni razgledni stolp iz leta 1902.
2 EUR-a na osebo in z dvigalom do vrha kjer se odpre razgled, da morata dva gledat v eno smer,da vidita do konca.

Slika

Veliko potnikov je že prepeljal tale!
Stari , nostalgični tramvajček.
Seveda pa se vidi tudi nove in lepe tramvaje.

Slika

Most dolg 3,2 km. Kot da je na nebu.

Slika

Desno od njega je dvorec Bellem, ki spada v svetovno dediščino pod zasčito organizacije Unesco . V živo je lepši, kot na vseh prospektih ali na tej fotki.

Slika

Še malo desno pa vojaški muzej v katerem je trenutno muzej o Piratih in piratsvu. Nevsakdanja in vredna ogleda, ker je veliko maket in originalnih eksponatov. Kar malo zmrazi, ko te domišljija popelje v tiste čase, ko so meči, sekire in ostalo orožje sejali smrt v medsebojnih duelih.

Slika

V sklopu muzeja je tudi spomenik žrtvam svetovnih vojn s častno stražo in večnim ognjem. Na zidu za skulpturo pa so izpisana imena žrtev. Veliko imen, ne poznam jih toda vseeno je cmok v grlu.
Vojna ni hec in ne da se opisat te tesnobe, ko gledaš take in podobne stvari, pa kjerkoli že.

Slika

Prijetneje je gledat stvari ki naj pripomorejo h kvalitetnejšemu življenju.
Konkretno tole bi bila lahko tudi poslovna ideja. To na fotki so razna prevozna sredstva za najem in ogled Lizbone. Vsa so na elektro pogon.
Tudi kar nekaj policijskih vozil sem opazil na elektro pogon. Za posnemat, če se že morajo vozit po centru mest.

Slika

Še ena ideja kako se služijo cekini.
Majhnega psa imam, instrument bom kupil, samo še enega najamem, da me nauči igrat dve-tri skladbe pa bom podjetnik.

Slika

Zapustimo Portugalsko in se usmerimo na jug.

Za večerjo si privoščim tunin steak, ki je bil... Kar fotko poglejte.

Slika

Pristanemo v Gibraltarju, kjer nas v terminalu pri odhodu na kopno pozdravi naša SLO zastava. Pa le nismo tako majhni in nepomembni!

Slika

Nedvoumno, da smo na ozemlju pod britansko upravo nam dokaže simpatični "Boby". Takoj ko je videl, da bo fotografiran je še malo popravil držo in zresnil obraz.

Slika

Britanski protektorat Gibraltar je posebnež. Izpostavil bom zelo neobičajno posebnost. Letališče. ki vzhodno sega v Sredozemsko morje, zahodno pa na Atlantik je po velikosti manjše, toda tudi cesta in križišče s cestnim prometom.

Zeleni kvadratek je mejni prehod s Španijo. Ko potrebujejo stezo za vzlet ali pristanek letal enostavno zaprejo cesto, ki v tem trenutku postane letališka steza. Kmalu zatem pa je zopet cesta.

Slika

Malce sprehoda od ladje do centra kjer smo brezuzpešno želeli najeti rent-a-car. Jih sploh nimajo! Poleg terminala je bilo dovolj TAXI kombijev po 25 EUR na osebo, ki te vozijo po polotoku, da vidiš največje znamenitosti. Tako je tudi najboljše, ker so v ceno že vštete neke vstopnine pa še ceste so zelo ozke, ko se dvigneš na znamenito skalo.
Tole sidro je vsekakor zanimivo in teže nekaj ton. Kje so pa njegove slabosti, da se ni prijel bolj komercijalno pa ne vem.

Slika

Če kdo potrebuje eliso naj kar pove, ker vem za eno.
Ponudbe na ZS pod zelo ugodno!

Slika

Nasproti tega sidra preko ceste je nekaj trgovin in hitro ugotovimo, da se za ceno kar malo dogovarjaš. V trgovinah, ki nimajo cen na vseh artiklih se "cenka". Med njimi pa trgovina z ribiško opremo. Hiter pregled po artiklih, ki so več ali manj priznanih znamk-"prva liga" in cenah mi je dal vedet, da je to raj na zemlji, ker so cene kar 30-50% nižje kot pri nas. Ni da ni, robe kolikor hočeš. Nismo pa hoteli izgubljat časa, ker smo si hoteli ogledat znamenitosti, da sem ogled in morebiten nakup odložil na čas ko se bomo vračali na ladjo. Vožnja na vrh skale in takoj "napad" njihovih simpatičnih opic, ki iščejo prigrizke.

Slika

S tako črno šapo-roko odpira tvojo pest, prst po prst, da najde prigrizek.
Pa tudi žepe znajo prebrskat. Voznik nas opozori, da bi znala katera tudi ugriznit ali opraskat, če se razburi.

Slika

Še panorama z vrha!

Slika

TAXI zapustimo na začetku peš poti v staro mestno jedro in misli so že malo v "fish marketu". Ljudi je bilo pa kot, da je tam 300 m naprej bilo ta trenutek konec nogometne tekme in vsi zapuščajo stadion v našo smer.
No ni bilo tako hudo. Izredno velika ponudba je tehnike- foto, TV, glasbenih stolpov itd, ter tekstila in spominkov. Ni potrebe ne želje po "ŠOPINGU", je pa želja po .......................
Zelo okusen, in samo 2 EUR za porcijo.

Slika

Vleče me proti "fish marketu", da je kaj. Kaj hitro sem ugotovil, da sem privarčeval 400-500 EURov ker so imeli sobotni delavni čas, čeprav ni bila sobota, je bil pa praznik drugi dan. Jaz pa v jok.

Se nadaljuje, ko bo čas in ..........
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Krašnjan
Poročnik fregate
Kraj: Krašnja

OdgovorNapisal/-a Krašnjan » Ne Jan 18, 2009 19:28

[/b]Super!

Ker spremljam skoraj vse tvoje prispevke in ker te osebno poznam, sem bil kar v pričakovanju tega prispevka.
Lep pozdrav vsem morjeplovcem. :P
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Jan 18, 2009 21:34

.

.

Nadaljujem ......................

Naslednja postaja je Alicante. V terminalu se oskrbimo še z natančnejšimi zemljevidi mesta. Za v center mesta izberemo brezplačni prevoz, ki vozi krožno na pol ure.

Slika

V mestu, ki je kar veliko je tudi obvezen ogled tržnice in s tem ribarnice.

Slika

Želite kakšen "fishsteak"? Samo še število mi povejte!

Slika

Povsod v teh južnošpanskih mestih me navdušujejo površine namenjene sprehajanju in manjšim nakupom v kioskih z raznorazno "kramo". Promenade, peš cone, parki so na zavidljivi ravni, tukaj mislim na smeti, saj so koši za smeti zelo na gosto.

Slika

Na stojnici kjer prodajajo denarnice mi že od daleč pade v oči naš tolarski tisočak, ki je tukaj samo za vzorec. Še en dokaz, da nismo majhni.

Slika

Ta krila niso nikoli letela.

Slika

V mestu se kar nekaj afričanov, ki so verjetno ilegalci, preživlja s prodajo "vroče robe" na ulici. Videti so odlično organizirani, ker na žvižg njihovega "čuvaja" pograbijo rjuho na kateri imajo robo, zvijejo v culo, in že tečejo pred prihodom policije. Tukaj je to izpadlo kot zanimivost, toda že jutri lahko te nesrečnike vidim na svoji ulici in takrat ne bo več zanimivo.

Slika

Tudi ona spada med njih.

Plete kitke za cekinčke.

Ko sem šel proti njej je sporočala: "Non foto!", "Non foto."
OK, OK ji rečem, ampak sem že zabeležil.

Slika

Sprehod po mestu zaključim po filmsko. Malo se grem "Onasisa", kar pri ogledovanju plovil v marini sploh ni težko.

Postrežba dela 100 na uro!

Slika
Slika

V ustih okus po konjaku in cigarah, v očeh lepa plovila, božanje toplega sonca..............................

Slika

Kako ne bom "Onasis", ko je pa "moja" barka največja in najlepša.

Slika

Še nekaj posebnih gostov je prišlo na "drink".

Slika

"Še eno rundo, na moj račun!"

Slika

Ko sem nehal sanjat sem videl še tole sončno uro, ki je v stvari tudi koledar. Rumena plošča je izrezana in sonce osvetljuje spodnji del kjer odčitaš datum in uro.

Slika

In izplujemo proti Barceloni.

Slika

Se nadaljuje, ko bo čas in ..........
pajer 1

Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Jan 18, 2009 23:04

.

.

Nadaljujem ......................

Na poti do Barcelone je božični večer.

Mirno romantično vzdušje na ladji , v glavi same lepe misli in voščila za vse znane in neznane. Celo popoldne je v sprejemnici zborček pel znane božične pesmi.

Slika

Slika

Tudi ta fotka spada tukaj,
Slika

Tako poseben večer se bliža, pa se ja ni kaj pokvarilo, hudirja?

Slika

Kaj sta počela je bilo kmalu jasno, ker je pričelo "snežiti."
Neverjetno!

Slika

Ja s tem je pa že bolj verjetno.

Slika

Sneg, ki je v stvari zelo drobna milnica.

Slika

Naša miza za božično večerjo.

Slika

Po večerji nas v kabini čaka darilo in voščilnica.

Slika

Slika

Polnočnica je bila v gledališču.

Slika

Dobro jutro si voščimo že v Barceloni, kjer nas prevaža tale taxist.
Za 3,5 ure 120 EUR za 4 osebe pa smo ven iz "tahudga."
Prazne ulice kar hitro drsijo mimo nas, ko se vozimo od ene do druge znamenitosti

Slika

Človek, ki je učvrstil mesto na zemljevidu kot turistično atrakcijo. Še danes delajo po njegovih zamislih in načrtih. Pa je že cca 200 let od njegovega rojstva.

Slika

Razgledni stolp v olimpijski vasi.

Slika

Primole v parku.

Slika

Barcelonskih znamenitosti je ogromno ker je skoraj dvo miljonsko mesto. Ogled priporočam.

Ko odhajamo fotkam še tale sodoben kontrolno nadzorni stolp v luki.
Pred njim pa luka za pilotsko službo.

Slika

Oddamo še pilota in prične se zaključpna plovba do Savone.

Slika

Pripravljene imam še fotke o utripu na ladji, ki jih bom pripopal ko bo čas in volja.
pajer 1

Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Ne Jan 18, 2009 23:25

Pajer lepa reportaža s tvojega ne vem kolikega potovanja. Glede na to, da vem kako se tej stvari streže ti nisem "fauš", sem pa vesel, da si se zopet odločil za eno takšno turo. Jaz grem 12.2. Vzhodno Sredozemlje. Lepe fotke, posebno Barcelona, mi je všeč, Malage pa nikakor ne maram. Gibraltar je verjetno zanimiv, ker sem se že 2x peljal mimo, na njem pa še nisem bil. Zato mi je tvoja slikovna kombinacija s fotko toliko bolj prisrčna. Lepo in zanimivo. Pa čimprej najdi še nekaj časa in prilepi še kako fotko. Kako več na to temo rečeva na Trojanah.
LP, novinec
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Jan 19, 2009 21:21

Odlično Pajer, tako kot smo od tebe že vajeni...

LP
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Jan 27, 2009 22:57

Pajer, čakamo na nadaljevanje. A spet nimaš časa???? Na Trojanah se vidiva in kako rečeva. LP
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"

...........................................................(J.H.)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta