GRETJE NA BARKI

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Digo
Višji praporščak

GRETJE NA BARKI

OdgovorNapisal/-a Digo » To Dec 15, 2009 19:40

Pozdravljeni!Upam,da nisem začel debate ki že obstaja na tem forumu.
Torej zima je pokazala svoje zobe zanima me če ima kdo od vas narejeno gretje preko motorja.Vem da ne bom odkril tople vode ma toplo kabino pa bi rad imel.
BRRRRRRR ZEBE :D
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » To Dec 15, 2009 19:53

Digo gretje na barki z pomočjo motorja.

To sem si zamišljal jaz in sicer nekako takole.

Uporabil bi notranji avtomobilski radiator, se pravi tisti za gretje kabine z vso pripadajočo kramo in plastiko. To bi nekako stlačil tja, kjer že tako ni nobenega prostora vse skupaj povezal na motor in kurjenje se lahko začne. Topel zrak bi pihal s pomočjo ventilatorja se pravi nekako identično kot pri avtu.

No in pri vseh teh veselicah ki jih lahko uporabljaš samo med plovbo ali pa pri prižganem motorju, ki ti verjetno ne bo delal celo noč, sem si lepo omislil webasto in zgodba je bila zaključena.

Lp Mitja
Digo
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a Digo » To Dec 15, 2009 20:06

Nič lažjega kupit in vgradit.Pozimi nikoli ne prespim na barki,gretje rabim le ko grem na dnevni izlet oziroma lovit ribe.In takrat je motor non stop vžgan in mi je popolnoma nesmiselno vgradit predrag webasto ker imam toplote iz motorja več kod preveč,in še nafte ne bi porabil.
Sicer moja sluzba je vgradnja klimatskih naprav na plovila in poleg tega sem že vgradil preko 100 webasto naprav in na moji barki ga nočem poslušat.
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » To Dec 15, 2009 20:49

Ja potem pa kar v montažo tvoje ideje.
Najbolje pa bi bilo, da ima motor dvokrožni sistem hlajenja, da ti skozi hladilnik teče antifriz in ne slana voda.

Vse ostale komponente, si pa dobi iz kakšnega avta potem pa ti itak ne bo problem vse skupaj zložit.
Bi pa rad videl, kako se boš tega lotil, ker jaz sem o tem precej pretuhtal.
Skratka, če boš to res naredil prosim poročaj, če se bo obneslo.

Lp Mitja
Digo
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a Digo » To Dec 15, 2009 21:05

Mislim,da nebo večjih problemov saj imam motor ki ima dvokrožni sistem hlajenja.Izmislit si morem samo sistem da mi ne bo dovolil podhladiti motor,ker bi mu z dolgotrajno uporabo lahko škodoval.Razmišljal sem o montaži termostata ki bi tipal temperaturo motorja in ko bi ta bila dovolj visoka bi dovolil vklopit ventilator na izmenjevalcu.
Ne vem pa če morem vgradit dodatno exspanzijsko posodo zaradi povečanja količine tekočine.
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » To Dec 15, 2009 21:39

Termostat bi bilo res pametno vgradit, ekspanzijsko posod pa v primeru, da imaš kratko instalacijo. Pač izhajam iz tega, da jih ni tudi med bojlerjem in motorjem z dvokrožnim sistemom.
Ja če bi imel bojler s še eno notranjo kačo in priključki, bi se pa lahko kar gor priklopil.
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » To Dec 15, 2009 22:17

Digo, moje mnenje glede termostata je to, da ga ne rabiš.

Ali avto ima termostat za gretje kabine? NE !!!!
In, ali se ob prižganem gretju motor ohladi? TUDI NE !!!

Tako, da se ti bo motor ogrel na delovno temperaturo in bo v tokokrogu topla voda, glavni termostat pa bo pač bolj poredko odpiral hlajenje motorja, ali pa ga sploh ne bo.

Moje mnenje, zdaj čakamo še kakega strokovnjaka
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Dec 15, 2009 22:54

Ima Mitja kar prav okrog podhlajevanja, čeprav pa je lahko v barki malce drugače kot v avtomobilu...

Predvidevam, da pozimi pluješ veliko zaradi ribolova. Ker praviš, da motor non stop deluje, si spet predstavljam, da gre za panulo. Pri tem pa so hitrosti zelo majhne in motor deluje na minimalnih vrtljajih... In ker gre spet verjetno za dizla, pri vsem skupaj porabi zelo malo goriva, s tem pa proizvede tudi zelo malo "odpadne" toplote... Če boš imel prevelik radiator (peč od avta), se lahko motor res podhladi oziroma se sploh ne segreje pošteno.
Tudi v avtomobilu po hudi zimi pri mestni vožnji na semaforjih velikokrat pade temperatura iz delovnih 90 na kakšnih 60 C. No ja, če furaš Z101 temperatura zagotovo ne pade, saj pri mestni vožnji kuri nekaj podobnega, kot današnji 4 litrski TDI motor... :D
Padec temperature je opazen pri večini dizlov, sploh manjših sodobnih...

Sicer pa sem mnenja, da če bo motor ogret na 60 C in več ne bo neke strašne škode na njem, če pa ga misliš držat na 40 C, potem to res ni posebej dobro...

LP
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Sr Dec 16, 2009 07:07

Točno o tem sem včeraj čital v novi številki Nove burze navtike.Je kar lepo opisano in poslikano.Kupite si revijo in preberite.Ni komplicirano, pa tudi na vsakem avtoodpadu dobiš avtomobilski radiator in ventilator.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Dec 16, 2009 08:07

Pozdravljen Digo
Mislim, da se poznava še posebej, če manjka "e" v imenu.

Fantje ne ga biksat. Vsak motor ima termo regulator! Ko je motor hladnejši pripre pretok hladilne tekočine, ko pa je vroč ga pa odpre. Za gretje ne rabiš nič dodatno regulirat niti ne rabiš nobenega bojlerja. Ekspanzijska posoda pa bi bila potrebna, če boš uporabil premehke cevi, ki se bodo pod pritiskom razširile. Če bodo predolge pa bo ta efekt še večji, zato MORAŠ uporabiti čim krajše, močne, visokotemperaturne gumi cevi. Center Jakšič vabi.

Naredi takole:
- odcep za toplotni izmenjevalec mora biti tam, kjer voda izstopa iz motorja. V bistvu je to najbolj "tricky", ker mora voda krožiti ne smeš pa ovirati pretoka hladilni tekočini in obenem pazit, da ti bo voda sploh krožila skozi izmenjevalec. NIKAKOR NE SMEŠ celotnega vodnega pretoka speljati skozi izmenjevalec !!
- uporabi močne debelostenske gumi cevi
- cevi naj bodo čim krajše, skupne dolžine največ 5m. Po potrebi razpelji raje topel zrak po ceveh, da ti bo grelo tudi steklo v kabini.
- na odcepu pri motorju vgradi ventila, da lahko zapreš gretje poleti

Ne razumem pa tvojega vprašanja glede na tvojo službo (vgradnja klima naprav v plovila), še posebej, če si (res) vgradil preko 100 webasto grelnikov!??!??!!?

Lep pozdrav
Nikola Tesla :D
Digo
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a Digo » Sr Dec 16, 2009 16:34

Najprej hvala za izčrpna mišljenja.
Glede ekspanzijske posode pa mislim da je tako moral bi jo vgraditi če bi bil radiator višje od motorja ker bi se v radiatorju nabral zračni mehur in voda nebi šla skozi.radiator moram v vsakem primeru tako obrnit da ima zrak možnost it ven.Ekspanzijska posoda bi morala bit nekako pretočna da zrak ostane v njej in voda pa odteče nazaj v motor.In na izmenjevalcu toplote(motorju) bi čep moral zapreti.
Če pa radiator vgradim nižje od vodnih priključkov na motorju mi ne rabi nič dodajati ker se bo že sam odzračil.
Glede podhlajevanja motorja pa imam na motorju že pirpravljeno kje vzeti vodo,in to je takoj ko gre iz termostata ven.Ko bo motor dosegel svojo delovno temperaturo bo termostat odpru in topla voda bo šla v radiator in potem šele v izmenjevalec. Tako motor bo dosegel svojo delovno temperaturo in višek toplote bo šel v radiator.

Upam da moja teorija ni napačna.
pozdrav iz obale
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Dec 16, 2009 17:59

No saj sem vedel, da veš nekaj o tem. Kaj si pravzaprav želel vedeti ?
LP
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Dec 16, 2009 19:56

No ja, tole kar predlagate, da "vodo" vzameš za termostatom bo povsem res, samo to ni ravno pametno... V vsakem avtomobilu gre voda iz motorja v peč PRED termostatom, torej greje že od štarta, kar je tudi smisel...

Če pa boš vodo vzel na poti do izmenjevalca, pa bo do začetka gretja preteklo kar nekaj časa, potem pa tudi pri počasni plovbi, kot sem jo omenil ne bo nekega pretiranega gretja, saj bo motor "hotel" vedno imeti 90 C, ki jih "dirigira" termostat...

Osebno NEBI naredil tako! Verjemite, da so inženirji v avtomobilski industriji že vedeli kaj delajo! Ne vem, če boš zadovoljen, da bo potrebno 15 minut plovbe, predno boš dobil prve joule, watte in ne vem kaj še vse toplote... Meni nebi bilo!

LP
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Sr Dec 16, 2009 22:40

Večina vgradnih diezel motorjev z dvojnim sistemom hlajenja ima že predvidene priklope za bojler. Te iste uporabi za gretje.
Kakšen motor pa imaš?
Digo
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a Digo » Če Dec 17, 2009 19:34

Izmeril sem temperaturo vode v izmenjevalcu oziroma na izhodu iz termostata po 20 minutah delovanja in ta je bila 72 stopinj kar mislim da je več kod dovolj za gretje.
Moja navada je pred odhodom na morje segreti motor na delovno temperaturo tako da me tisto čakanje ne ovira.
Motor je Lombardini LDW 1003.
Našel sem že shemo kako povezati.Zanimalo me je samo če ima kdo od vas že to narejeno.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 18 gostov