Pozdravljeni,
zanima me ali mi lahko kdo natačno pove na kaj vse je potrebno biti pozoren pri izbiri pravega načrta za samogradnjo jadrnice/katamarana, da ne bi prišlo do kasnejših zapletov pri registraciji/zavarovanju plovila (razni A-testi ....).
Hvala za info,
LP,
Miha
"Papirologija" pri registraciji samogradnje ?
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Najbolje je da kontaktiraš kapitanijo v Kopru.
Tam ti bodo dali seznam pooblaščenih organizacij, ki vršijo nadzor nad gradnjo.
Germanische Lloyd je malo zoprn, ampak na vodi se ni za za......t in si dovolit šlamparije , saj gre za navsezadnje za tvojo varnost in varnost tistih , ki jih boš vozil po morju.
Rabiš tudi račune, saj tudi davkarija zahteva svoje (davek na neumnost, saj si v prostem času nekaj ustvaril, namesto da bi ležal in gledal v zrak).
Če se boš držal pravil, stvar ni tako huda, kot vedo nekateri "vseznalci" .
Jadrnico sem po pridobljenem A-testu brez težav zavaroval.
Tam ti bodo dali seznam pooblaščenih organizacij, ki vršijo nadzor nad gradnjo.
Germanische Lloyd je malo zoprn, ampak na vodi se ni za za......t in si dovolit šlamparije , saj gre za navsezadnje za tvojo varnost in varnost tistih , ki jih boš vozil po morju.
Rabiš tudi račune, saj tudi davkarija zahteva svoje (davek na neumnost, saj si v prostem času nekaj ustvaril, namesto da bi ležal in gledal v zrak).
Če se boš držal pravil, stvar ni tako huda, kot vedo nekateri "vseznalci" .
Jadrnico sem po pridobljenem A-testu brez težav zavaroval.
Ko sem se lani zanimal za to, sem dobil sledeča odgovora:
Uprava za pomorstvo pravi takole:
[quote]
najprej si izberete enega od klasifikacijskih zavodov (na naši spletni
strani www.up.gov.si, je objavljen seznam in kontakti). Gradnjo prijavite
njim, oni pa gradnjo nadzirajo in ob zaključku izdajo ustrezna spričevala,
lahko pa opravijo tudi osnovni pregled, na podlagi katerega boste čoln
vpisali v Vpisnik morskih čolnov. Obvezno hranite račune za vgrajeni
materijal, ker nam jih boste ob vpisu morali predložiti. Za Upravo RS za
pomorstvo boste ob zaključku napisali Izjavo o samogradnji (kratek opis
gradnje, kje, kdaj, kako,....) in jo overili (pri Notarju ali Upravni
enoti). Za morebitne dodatne informacije smo dosegljivi vsak delavnik med 9 - 14 h, na tel.št. 05/6632105.
[/quote]
GL Koper pa takole:
[quote]
1. Dostaviti nam morate nekaj osnovnih načrtov kot so na primer preseki vseh reber, vpetje motorja, laminat plan.
2. Običajno opravimo dva pregleda in sicer enega v fazi izdelave trupa čolna in končni pregled ter izmeritev dokončanega in opremljenega čolna.
3. Graditelj čolna mora podati pisno in overjeno izjavo, v kateri navede, da je čoln izdelal po projektni dokumentaciji.... ter da bo čoln uporabljal za lastne namene.
4. Cena navedenih pregledov znaša 340,00 EUR + stroški potovanja (v kolikor se opravljajo pregledi izven Kopra) + DDV.
[/quote]
Nisem še začel z gradnjo, tako da dodatnih informacij nimam. Sem pa dobil občutek, da ne komplicirajo preveč oz. da bi moral načrt kateregakoli spodobnega dizajnerja (Woods?) priti skozi.
Pa še tole: čolna prvih 5 let po izgradnji ne smeš prodati, sicer velja EU "Recreational Craft Directive" za profesionalne graditelje, ki ima precej (nekaj tisočakov) strožje zahteve.
Uprava za pomorstvo pravi takole:
[quote]
najprej si izberete enega od klasifikacijskih zavodov (na naši spletni
strani www.up.gov.si, je objavljen seznam in kontakti). Gradnjo prijavite
njim, oni pa gradnjo nadzirajo in ob zaključku izdajo ustrezna spričevala,
lahko pa opravijo tudi osnovni pregled, na podlagi katerega boste čoln
vpisali v Vpisnik morskih čolnov. Obvezno hranite račune za vgrajeni
materijal, ker nam jih boste ob vpisu morali predložiti. Za Upravo RS za
pomorstvo boste ob zaključku napisali Izjavo o samogradnji (kratek opis
gradnje, kje, kdaj, kako,....) in jo overili (pri Notarju ali Upravni
enoti). Za morebitne dodatne informacije smo dosegljivi vsak delavnik med 9 - 14 h, na tel.št. 05/6632105.
[/quote]
GL Koper pa takole:
[quote]
1. Dostaviti nam morate nekaj osnovnih načrtov kot so na primer preseki vseh reber, vpetje motorja, laminat plan.
2. Običajno opravimo dva pregleda in sicer enega v fazi izdelave trupa čolna in končni pregled ter izmeritev dokončanega in opremljenega čolna.
3. Graditelj čolna mora podati pisno in overjeno izjavo, v kateri navede, da je čoln izdelal po projektni dokumentaciji.... ter da bo čoln uporabljal za lastne namene.
4. Cena navedenih pregledov znaša 340,00 EUR + stroški potovanja (v kolikor se opravljajo pregledi izven Kopra) + DDV.
[/quote]
Nisem še začel z gradnjo, tako da dodatnih informacij nimam. Sem pa dobil občutek, da ne komplicirajo preveč oz. da bi moral načrt kateregakoli spodobnega dizajnerja (Woods?) priti skozi.
Pa še tole: čolna prvih 5 let po izgradnji ne smeš prodati, sicer velja EU "Recreational Craft Directive" za profesionalne graditelje, ki ima precej (nekaj tisočakov) strožje zahteve.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov