Z JADRNICO V BENETKE

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

jimmboy
Višji praporščak
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Z JADRNICO V BENETKE

OdgovorNapisal/-a jimmboy » So Mar 06, 2010 15:02

Živjo!

Ali je kdo že šel z jadrnico do Benetk? V začetku aprila gremo namreč z jadrnico na 3 dnevni izlet iz Izole do Benetk.

Že pred časom sem si prebral članek na strani:
http://www.revijakapital.com/navtika/cl ... lanka=1022
tako da nekaj osnovnih informacij imam.

Odrinemo v petek, tako da bi v petek zvečer prespali nekje na severni IT obali, v soboto pa bi okoli poldneva prišli v Benetke. V nedeljo s sončnim vzhodom pa bi odrinili domov.

SKRBI ME PREDVSEM PLOVBA NAZAJ. KER BOMO IMELI NAJMANJ 11 METRSKO JADRNICO, RAZDALJA ZNAŠA OKOLI 60 MILJ, BI SE MORALO V 10-ih URAH NORMALNEGA VREMENA NORMALNO IZITI.

Bi prosil za kakšno mnenje, nasvet, idejo. Bom pa kot iz jadranja v Gradež malo poročal, kako je vse skupaj izglodalo. Bom tudi snemal pot z GPS-om (Garmin) in če bo kdo potreboval pot, mu jo z veseljem pošljem.
Slootack
Viceadmiral
Kraj: Kras/ Trst
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Slootack » So Mar 06, 2010 16:38

Tole je iz googla ->

V laguni je prepovedano jadrati brez pogona. motor mora biti vedno v pogonu. V kanalih je prepovedano jadrati proti vetru. V Canal Grande je plovba dovoljena le prebivalcem. Dovoljena hitrost po kanalih je maks. 20km/h. Ponekod so na obali in bojah tudi table z omejitvijo hitrosti maks. 14, 11, 7 in 5 km/h.

Privezi:
v Benetkah ni firme s privezi, torej je potrebno upati na prost vez. Če so vsi privezi polni, pojdite v bližnje marine v Cavallino, Chioggia ali Jesolo. Vez v laguni si lahko zagotovite s predhodnim klicem v turistične pisarne A.T.P.

Agencije A.T.P.

Aerostazione Marco Polo 041/55415887
Rotonda Villabona 041/937764
Garage Comunale 041/5298711
Venice Pavillon 041/5298730
Stazione FFSS 041/5298727
Ufficio APT Castello 041/5298711
Ufficio APT Lido 041/5265721
Cavallino 041/968071
Chioggia 041/5500911
Sottomarina 041/5540855
Sottomarina 041/4969640
Eraclea Mare 0421/66134
Dolo A.Servizio Arino 041/413995
Jesolo 0421/370601
Bibione 0431/442111
Bibione 0431/442111
Pineda 0431/442111
Caorle 0421/81860
P.to S.Margherita 0421/260230
Duna Verde 0421/299275
Portogruaro 0421/73558

pomoje pozimi ni lih problema s privezi
jimmboy
Višji praporščak
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a jimmboy » So Mar 06, 2010 18:16

Slootack,

najlepša hvala za tele informacije. Po kanalu bi z jadrnico lahko prišel samo do prvega mostu, potem pa buuum :)

LP, Ales.
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » So Mar 06, 2010 22:57

jimmboy napisal/-a:Slootack,

najlepša hvala za tele informacije. Po kanalu bi z jadrnico lahko prišel samo do prvega mostu, potem pa buuum :)

LP, Ales.

pomojem ni mislil "enakih kanalov" kot ti... :D

sem sam raziskoval kako je ce bi sel z motornim colnom...en kup omejitev...in največje sranje da ne znam niti besede v italijanščini...srečno in bom z vsem zanimanjem spremljal tvoje poročilo z zanimivega podviga :wink:
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kraj: Kranj-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » Ne Mar 07, 2010 14:27

Tole z Benetkami bi jaz probal z gumonom in me enako zanima ali je to že kdo preizkusil?
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
Uporabniški avatar
PACEK
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a PACEK » Ne Mar 07, 2010 16:52

Morda bi bila pa ruta Izola - Benetke -Izola, ideja za eno od pomladanskih rut morjeplovca.
POZDRAV PACEK
Sem mislil, da zijajo v čoln, so jim pa le ( .)( . ) bokobrani na čolnu všeč.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Po Mar 08, 2010 09:47

Mi smo šli z jadrnico prvi dan iz Portoroža v Caorle, naslednji dan iz Corl v Benteke. V Bentekah smo ostali 2 dni. Potem smo šli skoz beneško laguno do Chioggie ter potem nazaj v Portorož (cca 60 NM). Nazaj grede je bilo do sedaj NAJBOLJŠE JADRANJE, SPLOH! Jugo 15-25 vozlov v pol krme. Hitrost pa v petih urah ni padla pod 8NM :lol:
Pot bi ti priporočal vendar opazuj vreme ter računaj v tem letnem času na MEGLO!!!. Ker radarja takrat še nismo imeli, megla pa je bila kar gosta smo morali pri povratku čakati, da se skadi. V takšnih razmerah brez radarja ne gre (ozki kanali, promet, plitvine, megla :shock: ). Prometa je v laguni in pred laguno ogromno sploh v jutranjih urah, ko se ribiči vračajo v pristanišča. Pozor (če boš šel do Chioggie, kar pa ti priporočam) pri prečkanju kanala Malamoco. To je srednji vhod v beneško laguno z odprtega morja. To je tudi vhod za velike ladje v beneško pristanišče, zato previdno. Na splošno pa pazi na plitvine :!: :!: ob celotni obali. Pluj vsaj 1 NM stran d obale.
V Benetkah smo bili privezani v jadralnem klubu Diporto Velico Veneziano (DVV) http://www.dvv.it/dvv/Benvenuti.html
Temu bi težko rekel marina ampak za silo je. Sanitarije :roll: , Del privezov solidnih del pa :roll: Odvisno kam te dajo. Lokacija za ogled mesta pa enkratna :P, cca 20 min peš pa si na San Marcu.
V Chioggi smo bili v marini ampak na strani, ki gleda na mesto :D Enkratno :!: Marina B.P. :!:
Jaz planiram letos še enkrat odriniti, ker se mi zdi tura enkratna. Tokrat morda do Ravene.

Edo
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
dobra_vila
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a dobra_vila » To Mar 09, 2010 07:53

Pred leti sem dosti plul do Benetk. Tako kot je napisal EDO, Caorle so nekje na pol poti. Za pot tja prenočiš torej tam. Lahko pa tudi npr v Lignanu.(Severna marina na rtu, mislim da je to Porto San Vito - 50 eur 9m). V Benetkah se daš v marino, kot je rekel EDO. To je ko pripluješ v Benetke, greš malo desno na južno stran mesta. Zraven te "marine" je stadion. Po zemljevidu glej Santa Elena, pa jo boš našel. Sicer pa imamo danes Google Earth in točno vidiš kje je. Ljudje tam so zelo prijazni. Ne podcenjuj globin, sicer boš nasedel. Nikoli ne sekaj smeri, ko prihajaš noter, vedno se ravnaj po količkih, ki označujejo kanal. Nazaj grede ni problem pripluti v cca 10 urah. Če boš šel nazaj bolj ob obali, zna biti jugo neprijeten, zaradi valov in plitve vode. Enkrat se spomnim smo pobegnili v Porto di Piave vecchio (svetilnik - vhod širine 30 m, globina 2m , v dolini 3m vala sem videl mulj, na valu smo "priglisirali" noter. Nato smo bili v marini 2 dni, ker je bilo nemogoče priti ven zaradi nabijanja juga. V splošnem priti do Benetk in nazaj ni noben problem.

LP Dobra vila
jimmboy
Višji praporščak
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a jimmboy » To Mar 09, 2010 22:57

NAJLEPŠA HVALA ZA VAŠE INFORMACIJE!!!

Se bom še javil...

A
jimmboy
Višji praporščak
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a jimmboy » Ne Apr 18, 2010 23:37

Živjo!

Jadranje v Benetke prejšnji vikend je v celoti uspelo. Upam, da se vidi slike.

Slika

V petek zvečer smo prespali v kraju Caorle:

Slika

Do marine vozi zanimiva pot po kanalu:

Slika

Do Benetk je pot potekala brez težav. Zmotil me je le plimni tok, ki je zmanjšal hitrost jadrnice za okoli 2 vozla. Prespali smo v čudoviti marini na otoku San Giorgio:

Slika

Skrbeti pa me je začelo, ker je NE veter začel precej jačati in se je do večera ojačal do 20 vozlov in čez. Vedel sem, da nas na povratku nazaj v nedeljo ne čaka nič kaj zabavna vožnja. Z napetimi živci sem se odpravil spat, ob 6ih zjutraj v nedeljo pa smo vstali in odrinili direktno domov. Sedaj je plimni tok zopet tekel proti nam, tako da smo se s hitrostjo 4 vozlov (glede na dno) oziroma 6 vozlov (glede na vodo) prebijali ven iz kanala. Nato sem narobe razumel zvočne signale velike ladje iz Grčije (dva piska), ki je od mene pričakovala, da se bom umikal na levo stran kanala, jaz pa sem se odločil za umik v denso. Kapitan je bil tako razburjen, da je še tulil ven iz njegove kabine, tam nekje 30 metrov nad mano. No, meni se je zdelo, da sem se čisto v redu umaknil, saj je od umika na rob kanala in do srečanja minilo celih 30 sekund:

Slika

Potem pa se je začela 10 urna vožnja do Pirana povsem nasproti vetru ali le malo od vetra. Odprli smo malo glavnega jadra, motor navili na 2300 obratov in motorirali proti domu. Bruhali smo vsi, razen 5 letne deklice in kolega, ki je šofiral celotno pot. Najvišji valovi so segali do 2 metra, večinoma pa so bili visoki med 1 do 1,5 metra. VSEKAKOR SEM SE NAUČIL, DA S TAKŠNI RAZDALJAMI NI POTREBNO MUČITI POSADKE, KI JE PRIŠLA UŽIVAT NA DOPUST, TAKO DA BOM NASLEDNJIČ TAKŠNO POT IZBRAL LE V PRIMERU JUGA ALI MIRNEGA MORJA, DRUGAČE PA SE JE BOLJE VMES USTAVITI V SEVERNI ITALIJI.

Slika

Žal lepših fotografij nimam, ker sem slikal samo z GSM aparatom, v Benetkah pa sem na slikanje povsem pozabil. Lepo vas pozdravljam, Aleš:

Slika
jimmboy
Višji praporščak
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a jimmboy » Ne Apr 18, 2010 23:47

Pa še 1x hvala za vse nasvete, ki so mi zelo olajšali načrtovanje poti.

Še to: šli smo z Bavario 38c. Čudna jadrnica, kar se tiče krmarjenja. Zadaj sploh ni klopi, od strani se nič ne vidi če sediš, tako da smo pogostokrat krmarili kar tako, da smo raztegnili noge na levo in desno klop, da se je vsaj kaj videlo naprej. Skratka prave gimnastičen vaje.
ROBERT
Naddesetnik
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a ROBERT » Pe Apr 23, 2010 20:47

jimmboy, daj povej kaj ti je točno rekel tisti prijazni kapitan grške ladje ko je bil tam trideset metrov nad tabo :wink:
Uporabniški avatar
popaj
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a popaj » Po Apr 26, 2010 17:14

jimmboy, ne bi bil rad preveč "pameten" toda: dva piska pomen "vozim levo". Torej je kapitan imel namero voziti levo, to pa pomeni, da bi tudi ti moral voziti levo. Se pravi, da se je kapitan upravičeno razburjal. In če še enkrat ponovimo malo teorije: en pisk-vozim desno, dva piska-vozim levo, trije piski-vozim nazaj. Sicer pa:vaja dela mojstra :wink: . Čim večkrat na morje, pa včasih kakšno staro skripto prelistat... :) .
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » To Avg 17, 2010 14:36

Jaz sem bil že v Benetkah dvakrat. Prvič s 47 (Beneto) Drugič s B38 in v petek grem tretjič.
Vedno sem se privezal kar na pomol pred pomorskim muzejem in smo potem na rivi pekli, turisti pa nas slikali kot sedmo čudu.
Morje je nemirno, zato sem porabil vse bokobrane, da sem barko obvaroval. Toda po 23,00 postane laguna mirna in začne živeti spet po 05,30.
Gornje informacije so koristne tudi zame. Sicer pa sem normalno jadral po laguni.
gornik
Kapitan fregate
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a gornik » Če Nov 25, 2010 14:01

Ne vem, kam bi bilo tole najboljše pripeti, pa bom kar sem. Majhna zanimivost za slovenskega morjeplovca v Benetkah:

Venetski izvor priimkov nekaterih beneških dožev
http://korenine.si/zborniki/zbornik09/rant_dozi.pdf

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost