Zimovanje plovil na Hrvaškem

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

zlatko83
Admiral

Zimovanje plovil na Hrvaškem

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Sr Apr 28, 2010 20:32

Sosedu je lastnik, kjer ima čez zimo spravljeno plovilo rekel, da mora začasno carainit plovilo, ali odpeljat nazaj v SLO. Baje je imel carinsko kontrolo in inšpektorji so napisali odločbo, čeprav ima prijavljeno obrt in nekakšno začasno carinsko skladišče. Carinilo in plačalo bi se naj enkrat, potem pa velja do nadaljnega oz. do vstopa HR v EU. Strošek bi naj bil okrog 1000EUR za plovilo cca 6m in 200KM, plača se baje po moči motorja.
To bi naj pričelo veljati letos???? Moj gazda, kjer imam shranjen čoln, o tem še ne ve ničesar. Če bo ta informacija držala, bo spet ena lepa cvetka naših sosedov, pokasirati, kar se da še pred vstopom v EU???
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Apr 28, 2010 21:19

Pa če pa to pije vodo..., potem pa res ne vem!!!

Če mene vprašaš je problem za tiste, ki imajo čolne spravljene na svojem dvorišču vikenda, pri kolegu, pri neki firmi, ki nima vseh papirjev in podobno. Moje mnenje je, da če je barka v marini oziroma zimskem lagerju z urejenimi carinskimi papirji, je praktično enako, kot če ne bi bila na HR. Tam je na nikogaršnjem ozemlju...

LP
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Če Apr 29, 2010 16:39

Saj se tudi meni zdi malce čudno, ampak, naj bi v eljalo od letos naprej. Ne ve pa nihče ničesar, kao ja i kao ne. Na carinsko izpostavo raje ne kličem, ker se bom sigurno skregal. Veljalo bi naj tudi za bivalne prikolice... Bom se šemalo pozanimal okrog, če pade kakšna informacija. Zdi se mi, da v tej, vse bolj banana državi vedno bolj veljajo zakoni posameznikov, ki izvajajo izvršno oblast :evil:
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Sr Maj 05, 2010 08:40

Malo sem preveril zadeve. Na hrvaški carini so mi pojasnili, da je športno plovilo lahko neprekinjeno na Hrvaškem največ 18 mesecev, potem mora zapustiti državo. Lahko odplujete iz Umaga do Portoroža, opravite vse mejne formalnosti in takoj nazaj. Velja.
Druga možnost je skladiščenje plovila v carinskem skladišču tipa E. To so praktično vse marine in tudi večina depojev, kjer hranimo čolne in bivalne prikolice. Lastnik takšnega depoja mora imeti odločbo carinske uprave, da ima njegov depo status carinskega skladišča tip E.

Najzanimivejše pri vsem pa je, da je sosed poklical lastnika depoja, kjer ima čoln in mu vse to razložil. Ta trdi, da ima ustrezno carinsko odločbo in še vedno vztraja pri tem, kar mu je baje carinski inšpektor napisal v zapisnik pregleda, začasno cariniti vse čolne in bivalne prikolice ali pa izprazniti depo. Bomo poskušali dobit kopije vseh papirjev, carinske odločbe in zapisnik inšpektorja, da ugotovimo, kaj je res.
Jaz nekako verjamem carinski službi in bolj sumim, da lastnik depoja nekaj muti.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Sr Maj 05, 2010 08:49

Ali nima papirja ali bi rad malo še zaslužil ker morda kolega je nek carinik.
Ko se začne tako jahanje je sr..je.
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Sr Maj 05, 2010 09:34

Zlatko 83 tako je kot si napisal.
Najverjetneje lastnik depoja nima urejenih papirjev.
lp

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov